Nem válaszolok az tételesen az összes pontra, csak szemezgetek.
"A cukoriparon kívül, igazából nehéz bármit mondani, ami a szoci érából itt maradt és nem a versenyképtelensége miatt dőlt be, hanem mert szándékosan tönkretették."
Volt egy jól kiépített konzerviparunk. Volt egy jól kiépített hűtőházrendszerünk. Zöldborsó, zöldbab, bogyós gyümölcsök. Húsipar. malomipar. A mezőgazdasági termelésben sok hiányosság volt, de nem monokultúra volt, most meg azzá lett silányítva. Gyümölcsösök kivágatása, azzal a jelszóval, hogy nem piacképesek. A fizetett reklám sok mindenre képes. Vajon miért van az, hogy január elején már magyar burgonyát nem lehet venni vagy magyar vöröshagymát már február végén nem lehet kapni? Almát miért kell külföldről behozni?
Az iparunk nem volt fejlett, de érdekes még sok 1970-1980 környékén készült gép van ami tökéletesen működik. Melyik tesco gazdaságos szuperfejlett, agyonelektronizált mostani gépről mondható ez el. Még a komoly értékű berendezések is max. 5 évet bírnak ki. Tervezett elavulás, hallottál róla?
Ha, annyira jelentéktelen a Belgrád-Budapest vasútvonal, akkor miért is támadják? Én, ha ki akarnék tolni a magyarokkal, mert ráfizetés lesz, akkor agyba-főbe dicsérném.
Paksról már leírták, hogy milyen úton lehet hátráltatni szinte végtelenségig egyáltalán a kivitelezés elkezdését.
Az EU előny????? Mi abban az előny, hogy adnak támogatást, de max. térburkolatot, 1 méter magas kilátót lehet a támogatásból kivitelezni és nem az önállósítható gazdasági célokra befektetni?
Az általad jónak vélt dolgok egy nyitott ,versenyre épülő gazdaság esetén, versenyre kényszerültek. Valamint a jó vállalkozás folyamatosan innovációra kényszerül. Amihez tőke kell.
90 után már az orosz se vette meg a magyar terméket, mert nem hozta azt a minőséget, amit a nyugati termékek hoztak, bármilyen szegmensben. Akkor ugyanis már nem cserekereskedelem volt, hanem dollárért ment minden, pro és kontra. Oroszországba is beért a kapitalizmus és a nyugati termékdömping. Az addigi tömegcuccaink eladhatatlanná váltak, gyenge minőségük folytán.
Tőke a magyar cégeknél nem volt, ezért kényszerültek rá mások bevonására, vagy adott cégek eladására.
A 80 -as években kezdtem, gépgyártás, majd 96-ban léptem az autógyártás területére. Munkakultúrális sokk volt, amikor oda kerültem. Szembesültem a régi világ miért nem ért szinte semmit gazdaságilag, technológiailag, azzal szemben ,amit sikerült megtapasztalnom, akkortól, ott. Munkakultúrában, technológiában, felhasznált anyagok minőségében, egyáltalán mindenben.
Szerencsére a társadalom döntő többsége nem a Te általad vélt állásponton van.
Hogy magyar krumplit miért nem lehet venni ? Hát ehhez nem értek, de gondolom vagy rossz volt a termés, vagy a szabad kereskedelem okán, olcsóbb a külföldi. Alma ugyan ez. A lengyel állítólag sokkal olcsóbb, de ehhez sem értek.
Arra sem tudok sok minden mondani, hogy még valahol a 70-es évekbeli gépek mennek. Mart az akár magánháztartás, akár egy cég gépe, inkább vall nyomorúságra, mint valami technológiai csodára.
Fuvarozásban például eléggé standard, hogy 8 évesnél idősebb kamionnal nem fuvaroznak.
A világ folyamatosan változik, emlékezni a régmúltra kell és helyes. Azonban ahhoz hasonlítani a mai történéseket, hát szerintem nem releváns dolog.