Ez mégis ki a faszt érdekelt amikor a kedves szomszédok megkapták a magyar területeket ? Kicsit kevesebb gyávaságot elvtársak és tanuljatok a szomszédok kreativitásából. Jó magyarok lesznek azok az Ukránok.
Az biztos, hogy érdekes világ jön.
Először is most nem hazudnak értékeket az érdekek mögé.
A világ ujrafelosztása történik. Mki alakítja ki az érdekszféráit, készül az új világra..
Sajnos Európa eközben még lemaradt és a múlt hazug értékeinek kómás, agyhalott állapotában tengődik. Majd fog igazodni, de az már más Európa lesz.
Nagyon régen volt olyan világ, hogy a a világ három vezető hatalma közül hárommal jóban vagyunk, Sőt mi már akkor jóban voltunk velük, amikor még nem volt trendi.
Számunkra az a nehéz, hogy nálunk Europaban még a megbukott világrend emberei az urak. Itt nem konkrétan Amerikára gondolok, hanem a Demokrata és a régi Republikánus elitre. Trump nekik is az ellenzéke volt. Ma már lassan ő az új mainstream, főleg a közösségi média lenyúlásával ( Twitter Trump ) és változásával Facebook.
De vissza a szerencsés helyzetre. (mondjuk ez nem szerencse, ebben rengeteg meló van) Mind az USA, mind Oroszország, mind Kína konstruktív partnerünk. Nem egyenrangúak, mert mi USA erdekszféra vagyunk, de a realistásokat figyelembe véve a legjobbak a kapcsolataink velük . Ez ad rengeteg lehetőséget és néhány veszélyt, Egyszerre nem lehet három urat szolgálni, Minden külpolitikai egyensúlyozásra szükség lesz. Ez nagyon ügyesen kell megjátszani. De ilyen jó csillagállásra én 90 óta nem emlékszek, Az is elillant pár év alatt.
Szal bármi lehet, itt mki aktívan húzogatja lassan a gyakorlatban az új határokat.
De azt tudni kell, ha ma a magyar határ változna, mindegy melyik. akkor 7 szomszédból 5-6
ellenséges lenne. Ha majd hét szomszedból csak 1-2 ugrana (nem háborúra verbális kommunikációra gondolok) akkor lehetne erről beszélni,
Másrészt sajnos a határok békében nem változnak. Minden határváltozást vérrel kell megvenni, Ez a legdrágább ár, ezzel nem lehet játszani, már többször raqrtunk a semmiért.
Szal nem tudom mi lesz, de bármi lehet, újra el is qrhatjuk, mint a 20.században, de fordulhat is a kocka.
Hogy nekünk hol a helyünk? Sztem egyelőre 100% Trump, még akkor is ha nem minden érdek egyezik. Ott meg kell kötni a
kompromisszumot. A méretek miatt írtam idezójelbe. Mert gyakorlatilag nekünk kell engedni és csak a személyes kapcsolatokon múlik (ez szerencsére nagyon jó) mit kaphatunk.
A lényeg a türelem. Ha Vance is nyer 4 év múlva, az már trendforduló lehet és akkor lehet helyünk a nyugati világban.