"Milyen jogon is tart vissza egy jegyellenőr, ha nincs jegyem, és el akarok menni? Milyen joga van ahhoz, hogy a személyimet meg kell mutassam neki, sőt, a kezébe kell adjam, mintha karhatalmi szerv tagja lenne??? Ráadásul, ezek az emberek nem épp az iskolázottak csapatából kerülnek ki, mint azt tuggyuk, ugye.
Nem tarthatom vissza a betörőt addig, míg a yard ki nem ér, mert feljelenthet ezért engem a személyi szabadságjogainak korlátozása miatt, ugye. vagy, ha elverem, mint szódás a lovát, én követek el vele szemben bűncselekményt, hiszen önbíráskodtam, sőt, nem egyenlő mércét alkalmaztam vele szemben. Vagyis, ez nem más így, mint az önvédelem tiltása és egyben büntetése, büntethetősége is. Menj árulkodni a rendőrbácsinak, mint a kisovis teszi azt az óvónénije felé.
Az is tetszik, mikor ma háromperhármazunk, mikor már mindenkiről gyűjtenek számos helyen keresztül adatokat, ami miatt nem háborodik az fel, aki az említettek miatt hőbörög. Vagy ez így már más, mert már szoftverek teszik meg, és nem emberek, mert a gép mögött melózó csak adatgyűjtésekből származó összerakást végez? "
Ha 2016-ban a PTK nem változott, akkor:
Nincs joga visszatartani, mivel nem hatósági személy. Visszatartani akkor lehetne joga, ha bűncselekményt követsz el és értesíti a rendőrséget, a járőr kiérkezésig ott tarthat ésszerű körülményekkel, tehát nem üthet kis és kötözhet a villamos ütközőjéhez, hogy végig húzzanak a Nagykörúton. De ezt minden polgár megteheti, ahogy a másik elleni támadást is elháríthatod.
A másodikhoz, NEM VEHETI EL, NEM VAGY KÖTELES ODAADNI NEKI, megkérhet, hogy mutasd meg neki, vagy add oda, csak épp nem vagy köteles.
A közteresnek viszont köteles vagy odaadni az okmányaid, ha szabálysértést követsz el, a bliccelés pedig az. Ő ha jól tudom visszatarthat sőt, voltak arra is tervek, hogy előállíthasson, - de azthiszem ezt nem vezették be- ha nem teszel eleget, rendőrt hív és így folyik a bohóckodás.
Ha betörésnél sok minden függ. De igazából bármikor visszatarthatod, csak értesítened kell a rendőrséget, ha jól emlékszem lehetőleg előtte. Ha úgy vered meg, hogy ő nem támadólag lépett fel veled akkor igen.
Én már árulkodtam a rendőrbácsiknak, a C-k itt mászkáltak 1 Ladával reggel 10kor az utcában, lassan haladtak, az üresnek tűnő házak előtt meg-meg álltak. Felhívtam a 107-et, kb 1 perc volt míg átkapcsoltak a körzetiekhez (NEM KMB!!) aztán elmondtam nekik is, hogy mi van.
ERRE A DISZPÉCSER: Köszönjük, hogy szólt, mindjárt megnézzük. Én az utca vége felé voltam, onnan néztem a Ladát, majd mikor (ugye mentem a dolgomra) átértem a következő másik utcába. A járőrkocsit láttam, fények nélkül, kicsit gyorsabban közlekedni, hogy feltűnés nélkül csípjék meg őket.
Na én erre mondtam azt, hogy reszpekt. Volt olyan is, hogy megbírságolhattak volna, de inkább csak jeleztek, vagy csak épp igazoltattak, mert "gyanús voltam", közben pedig minden rendben kivéve a szabálytalanságot, amit közölték, hogy az és utána mondták, hogy én jobbra, ők meg balra. (biciklin nem volt világítás), ismerősömet motorral fogták meg a gáton, születésnapján, de az már PMRFK volt, jogsi nélkül elkapták a születésnapján. Leengedték a kerekeit, aztán közölték, hogy boldog születésnapot és tolja haza. Vagy volt olyan, hogy a világítással volt valami, vagy reflektorral jöttünk be a városba, vagy helyzetjelzővel, ők meg szemből ránk villantottak, akkor néztünk le és hoppá tényleg. Pesten is a tilosban parkolás miatt minimális bírság és elzavartak, normális módon.
Eddig kb 3 negatív tapasztalatom volt, az is csak PMRFK és BRFK.
A vidékiek érzik a megbecsülést ha dolgoznak és nem rendesek és szerintem ők szeretnek is itt lenni. Bármi gond van merek hozzájuk fordulni, csak ugye sajnos a dolgok 70%-a nem rajtuk múlik.