<blockquote rel="haubagoi"><blockquote rel="tarzaan"><blockquote rel="haubagoi">Na itt látszik, hogy az "oroszpárti" Orbán kormány is csak altatja Oroszországot...
<b>Grúzia NATO-tagságát sürgeti Szijjártó</b>
"Stratégiai hiba Grúzia integrációs folyamatának lassítása, fel kell gyorsítani a NATO bővítését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek péntek délután Varsóban, ahol részt vesz a kétnapos NATO-csúcson. Szijjártó Péter pénteken a NATO-Grúzia külügyminiszteri szintű ülésen vett részt, amelyet a csúcstalálkozó alkalmából tartottak. A miniszter elmondta, az ülésen sürgette, hogy Grúzia kapjon meghívást a NATO-csatlakozásra, és szorgalmazta a NATO-bővítés felgyorsítását is.
„A NATO-nak súlyos kihívásokkal kell szembesülnie, és ilyen esetekben különösen igaz, hogy minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk” – hangsúlyozta. „Stratégiai hiba Grúzia integrációs folyamatának lassítása” - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy ha Grúzia NATO-integrációs folyamatában nem lesz előrelépés, akkor „ez mind a NATO, mind az euroatlanti integráció mellett elkötelezett grúz kormány hitelességét rombolni fogja”. A tárcavezető elmondta: az ülésen kifejezte Magyarország támogatását Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett."
http://mandiner.hu/cikk/20160708_gruzia_nato_tagsagat_surgeti_szijjarto
Szó sincs erről.Egyszerűen koncepció nélkül nyalnak mindenhová ahonnan valamit remélnek.</blockquote>
Az is lehet, de nekem feltűnt, hogy az Orbán kormány "oroszbarátság" címén pont olyan országokba látogat el, amelyeket a NATO még meg akar szerezni magának.
Gondolom azért, mert gondolják Oroszország számára nem lesz egyértelmű, hogy Orbánék ezekkel az országokkal azért haverkodnak, mert:
A) A NATO-nak meg akarják szerezni őket,
B) Mert ezek az országok az Eurázsiai Unió tagjelöltjei is, és Orbánék azért haverkodnak velük, hogy így kerüljenek közelebb az Eurázsiai Unióhoz.
Ugyanígy, az USA számára nem egyértelmű, hogy Orbánék azért haverkodnak orosz érdekszférába tartozó országokkal, mert:
A) Orbánék keletre akarnak nyitni, vagy netán átlépni az Eurázsiai Unióba, vagy
B) Tényleg a NATO-nak kívánják megszerezni ezen országokat és Oroszországot csak kábítják a keleti nyitással, hogy az elnézze az Orbán kormány látogatásait ezen országokba.
A vicc az egészben az, hogy valószínűleg mindkét kérdésre a B) a helyes válasz
</blockquote>
Szerinted melyik lenne a legjobb opció?És miért?
(no offense)
</blockquote>
Tulajdonképp nem rossz stratégia, amit Orbánék csinálnak, mert úgy játszanak kétkulacsos politikát, hogy:
1) egyik nagyhatalom (USA, Oroszo.) sem lehet biztos abban, hogy végülis az Orbán kormány kinek játszik,
2) mivel ezt nem tudják eldönteni, ezért mindkét nagyhatalom kivár azzal, hogy kinyírják-e őket.
Közben:
a) az USA-t/EU-t lehet zsarolni Oroszo.-gal (a keleti nyitással)
b) Oroszo.-ot lehet hitegetni (szintén a keleti nyitással)
Nem rossz stratégia a tömbpolitika sem: a kicsik tartsanak össze, akár a NATO-n belül, és akár majd az Eurázsiai Unión belül (erről írtam részletesen később).
DE
Ez az Orbán-féle stratégia azt <b>feltételezi</b>, hogy
1. a kicsi országok (mint pl. Szerbia, Grúzia, Azerbajdzsán) hálásak lesznek nekünk, és védelmet nyújtanak majd nekünk az Eurázsiai Unión belül Oroszországgal szemben, cserébe azért, hogy mi most támogattuk az EU/NATO tagságukat, azaz a jelenleg divatos értelmezés szerint az ő "szabadságukat",
2. Oroszo. nem fog megharagudni (és később bosszút állni) ezért a manőverért, azaz nem vár el lojalitást, megérti, hogy minden ország csak a saját érdekeit nézi (véleményem szerint az Orbán kormány itt követi el a legsúlyosabb hibát, mert minden nagyhatalom hiú, és szereti, ha a kis országok hozzá lojálisak, ráadásul memóriájuk is van, és emlékeznek a korábbi "hűtlenségekre", átpártolásokra),
3. az USA és Oroszo. nem játszik össze, azaz az USA nem kívánja szándékosan "kivégezni" az EU-t, NATO-t, azért, hogy Oroszo.-gal alkut kössön Kínával szemben (ha ez a feltételezés téves - és szerintem az - akkor hiába építgeti Szíjjártó szép nagyra a NATO-t, ha már eldöntött tény az EU/NATO megbuktatása, és a volt SZU érdekszféra visszaadása Oroszo.-nak).
Tehát,
akkor a válaszom, melyik lenne a legjobb opció, a következő:
1) nem rossz ötlet, amit Orbánék csinálnak, de
2) én nem játszanám el a bizalmat Moszkvánál azzal, hogy pl. Grúzia NATO tagságát támogatom, mert
3) a lojalitás kérdését a nagyhatalmak mindig komolyan veszik, ezért
4) én miközben tisztelettel bánnék Washington-nal, tisztelettel és lojalitással közelednék Moszkvához, mert
5) ahogy a kis országok bizonyos kérdésekben összetartanak a nagyokkal szemben (Szíjjártó-féle tömbpolitika), úgy a nagyhatalmak is összezárnak a kicsikkel szemben, hogy szétzúzzák az őket "kijátszó" tömböket, azaz
6) egy nagyhatalomnak nem szimpatikus, ha egy kis ország szívatja a másik nagyhatalmat.
Röviden:
Szíjjártóék helyében én úgy tekintenék az USA-ra mint a jelenlegi munkaadóimra, Oroszo.-ra pedig mint a jövőbeli munkaadóimra.
Mind a kettő figyeli, hogy hogy viselkedsz a másikkal szemben.
A jövőbeli munkahelyemen nem szidnám az előző munkahelyem, és míg az előző munkahelyemen vagyok, nem szívatnám a jövőbeli munkahelyem. Ennyi.
Saját magamról: bevallom "birodalom-párti" vagyok. Az USA-val mindössze az a bajom, hogy az egész világot akarja és rossz a gazdasági rendszere (kapitalizmus). Az EU nem lett volna rossz, csak életképtelen és az irány rossz (liberalizmus, migráció, LGBTQ+). Támogatom, hogy több alternatív birodalom legyen (Eurázsiai Unió, Kína, többpólusú világ). Nem hiszek a kis országok összefogásában a nagyok kijátszására, de nem kívánom felszámolni a nacionalizmust, a nemzeti kultúrát sem (a birodalmon belül).