Laudarage, ezt most a DK megbízásából tetted fel ?
"Újabban azt mondják, hogy a II.vh-ban a németek kényszerítették Magyarországot arra, hogy részt vegyünk a Szovjetunió elleni háborúban, ehhez képest (korabeli videó):"
Csak nem gondolod, hogy ez a dal volt a háborúba lépés apropója ???
Egyébként a wikipédia (elég kétes hírű oldal) mellett létezik más forrás is, például a kortársak visszaemlékezései ...
Figyelmedbe ajánlok egyet:
"
Gobbi Hilda halála előtt egy rádiós riportban kiállt Szeleczky Zita mellett, és erélyesen utasította vissza a Szeleczky ellen elhangzott vádakat és pletykákat. A felvételt a rádió archívuma őrzi.
Előbb nyilasnak bélyegezték...
A riport után erről beszélgettünk Gobbival. Hilda így dühöngött:
- Akkor engemet is el kellene ítélni, mert én is játszottam a "Dr. Kovács István" című uszító filmben? Vagy ítéljük el mindazokat, akik velem együtt énekeltek és tapsoltak ütemesen Sztálinnak vagy Rákosinak? A színész, amikor játszik, a munkáját végzi. És a színész munkájával együtt jár a lelkesedés. Nem a színész az oka, hogy miért lelkesedhet! Öcsi, én nem csak most emeltem szót Szeleczky Zita mellett, hanem amikor ez még veszélyt jelentett, 1948-ban, mikor "in contumatian" ítéltek állítólagos népellenes cselekményei ügyében. Röhej, hogy mi volt a fő vád ellene. Szavalta Petőfi versét: "Jön a muszka, jön a muszka, itt is van már valóban..." Azután antiszemita lett.
- Elmondtam, hogy együtt végeztünk Zitával - folytatja Gobbi Hilda -, és soha-soha jobboldali kijelentést ez év alatt én tőle nem hallottam. Magyarkodott, díszmagyart viselt az esküvőjén, magyaros estélyi ruhákban szavalt. Legtöbbször Adyt, aki ugye, mégsem volt nyilas! Igaz, mélységesen vallásos volt, és így Mécs Lászlót is szavalt, de azóta Mécs Lászlót is rehabilitálták. Az új antológiában szerepelt két verse. De Várkonyi Zoli is kiállt Zita mellett, aki partnere volt ezerkilencszáznegyvennégyben valami kétszemélyes darabban, a Madách Színházban.
Az üldözött Várkonyinak Zita ezerkilencszáznegyvennégy március tizenkilencedike után biztos rejtekhelyet kínált fel üldözői elől. Ezek után valóban csak hitvány emberek hihetik, hogy Zita antiszemita lett volna. Mikor minden este kiállt a színpadra Mária főhadnagyként a németek által megszállt Magyarországon és elmondta: "Szent március, mi most megesküszünk, hogy Pest-Buda falain soha többé idegen zászló nem lobog...", kérdezem én, milyen oldalon állt Szeleczky Zita? Jobb-, vagy a baloldalon?
Egyiken sem! Színész volt, aki játszotta a rá osztott szerepet. És Zita a rá osztott szerepet mindig nagyon jól játszotta, mert szuper tehetségű színésznő volt. Hihette a Szeleczky Zita, aki minden este, amikor kilépett a színpadra, tombolva ünnepelt a közönség, hogy valami rosszat tesz? Tudni kell megbocsátani. Ahogy én megbocsátottam Muráti Lilinek, bár a madridi rádióban azt kiabálta, "Gobbi Hildát akasszák Bayor Gizi mellé!" Tudod, Öcsi, milyen büszke voltam én, hogy ha már felakasztanak, nem akárki, hanem Bayor Gizi mellett fogok lógni! Egy esetben nincs bocsánat, ha szándékosan ártunk valakinek, és azok számára, akik barátaikat árulják el!
Gobbi szavai ma is aktuálisak. Nagyon is időszerűek. Akik pedig Szeleczky antiszemitizmusát firtatják, azok figyelmébe ajánlom napjaink antiszemitáit, akik feldöntötték Neményi Lili sírkövét, akik Székhelyi Jóska öltözőasztalára ocsmány levelüket odalopták, akik Raj Tamást és egyes képviselőinket undorító nyálukkal befröcskölik.
Gobbi fejezte be a beszélgetést:
- Zita hitt valamiben és valószínűleg csalódott. Én is hittem valamiben és én is csalódtam. Így egyikünk sem ártott senkinek."
Ilyen alapon pl. Zelk Zoltánt, Illyés Gyulát is meg lehet rángatni akik Rákosit dicsőítő "műveikkel" vonultak be az illető kor fő csapásirányába ...
Esetleg ha külföldi példát szeretnél, Knut Hamsun, Nobel-díjas norvég író Quislinggel, Goebbels-el fenntartott meghitt viszonyáról hallottál ? Még Hitlerrel is parolázott Berchtesgadenban és a halála után az Afterpostenben egy szép nekrológgal búcsúzott a diktátortól, az emberiség harcosának nevezve ....
Visszatérve Szeleckyre, az 1993-as LB felmentés teljesen megalapozott és jogszerű volt, a népbírósági koholmányt teljes mértékben politikai szándékok vezérelték.
Ja és még egy apróság: 1987. július 17-én az USA elnöke, R. Reagen IS kitünteti ...