[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
ha a prostifiúk irták, akkor pont az ellenkezője történhetett.
ld például...
A szegénységi küszöb alatt azok a háztartások vannak, amelyek jövedelme alacsonyabb a medián jövedelem 60 százalékánál. Akik ennél kevesebb pénzből élnek, szegénynek számítanak a saját országukban. Persze más dolog a szegénységi küszöb alatt élni Romániában, Finnországban vagy Luxemburgban, teszi hozzá a lap.

Ha mind a 28 uniós tagállamot egyetlen nagy országként képzeljük el, meghúzhatjuk mindnyájunk közös szegénységi küszöbét az összesített jövedelmi közép 60 százalékánál. Az olasz és a brit szegénységi küszöb szinte pont egybeesik az unióssal, a magyar ehhez képest csak 40 százalékát teszi ki, az EU-ból csak Bulgária és Románia végzett mögöttünk. Hollandiában vagy Németországban pedig a szegénységi küszöb magasabban húzódik az uniósnál.

A magyar szegénységi küszöb 2005-ben is ugyanúgy az uniós 40 százaléka volt, mint 2017-ben. Viszont a többi, 2004-ben csatlakozott ország ehhez képest nagyobb ütemben tudott felzárkózni. Akkoriban a lengyelek is 40 százalékon álltak, mostanra elérték a 70-et. A szlovákok 60-nál, a csehek 80-nál tartanak. A kutatás szerint

a magyarok háromnegyede uniós szinten szegénynek számít, ami még a bolgárnál is magasabb arány. Az EU-ban csak Romániában rosszabb a helyzet. Finnországban, Franciaországban vagy Hollandiában az emberek alig 5 százaléka számít uniós szinten szegénynek. A cseheknél 20 százalék, a lengyeleknél 40, a szlovákoknál 50. Magyarországon több mint 75 százaléka.

na de nyugodtad bujd a párhhuzamos valóságot amit a NER SA Völkische Beoahterei eléd tesznek... bár prostisrácok elnevezés pld tényleg sértés a kurvákra nézve.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Én abból is és teljesen igazat ír, te bezzeg mihez is értesz? Írd már meg nekünk mucsaiaknak hol is lettél iskoláztatva és mi is a végzetséged? Csak úgy a rend kedvéért.
mucsaiaknak?
te mondtad nem én...

Mondjuk ha copypaste megmondások helyett utánaolasnál alapszinten a dolognak, papagájmód kommentelés helyett...



 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Magyarország nem bővelkedik nyersanyagokban, ásványkincsekben. Nincs tengerünk. Nincs és nem is volt gyarmatbirodalmunk. Egyelőre még nem vagyunk pénzügyi központ sem.

Ami nekünk van, az egyrészt a kedvező fekvésünk kelet és nyugat határán. Tehát ide lehet hozni logisztikát, kereskedelmet és bármilyen logisztika függő, beszállítási láncra érzékeny gyártást, amihez nyugati infrastruktúra kell, olcsóbb termelési tényezőkkel. Ebből az következik, hogy nekünk a kelet és nyugat közti kapocs szerep az érdekünk, nem pedig a keleti kapcsolatok ellehetetlenítése. Ki az, aki keleti nyitást csinál és ki az, aki keleti zárást csinálna?
Ebből az következik, hogy az infrastruktúránknak kell nagyon jónak lennie. Utaknak, vasutaknak (igen, a Budapest-Belgrádnak is), csővezetékeknek, vezetékes és vezeték nélküli távközlési infrastruktúrának, számítástechnikai infrastruktúrának. A lehető legtöbb mindennek rajtunk kell keresztül mennie. Na vajon ezeket ki fejleszti?

A másik erőforrásunk a munkaerő.
  • Először az embereknek dolgozniuk kell és nem segélyből élniük. A munka alapú társadalom és gazdaság nem csak egy üres jelszó. A munkahelyek megemelt száma az ország gazdasági teljesítményét, pénzügyi helyzetét alapvető szinten javította. Ez az extenzív munkaerő kihasználtság növelés. Vajon ki az aki segélyeket, alapjövedelmet ígérget (és korábban osztogatott) és ki az, aki munkához köti a jövedelmet?
  • Másodszor emelni kell a béreket és azért, hogy ezt megtehessük és még versenyképesek maradjunk, emelni kell a hozzáadott értéket. Ez az intenzív hatékonyság növelés. Na vajon ki próbál technológia intenzívebb, magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremteni?
  • Harmadszor képezni kell a munkaerőt. Vajon ki próbál kínai, koreai egyetemeket ide hozni?
A harmadik erőforrásunk a viszonylag jó mezőgazdasági adottságaink és az erre építhető feldolgozóipar. Meg kell nézni, hogy melyik időszakban építették le a mezőgazdasági termelést, fizettek kvóta alapon a termelés felhagyásáért, az állatállomány levágásáért és építették le a termékfeldolgozást. Kicsit sem magyar nemzeti érdekek mentén.

A negyedik versenyelőnyünk a jobb pénzügyi, szabályozási környezet. Az alacsonyabb társasági adó, a kedvezmények. Meg lehet nézni, hogy ki az, aki fenn kívánja tartani az adóverseny előnyünket és ki az, aki feladná ezt a gazdaságpolitikai és befektetés ösztönző eszközt. Ha úgy tetszik ki védené a magyar fiskális szuverenitást és ki az aki feladná ezt az EU javára.
A fiskális versenyelőny mellett van egy monetáris versenyelőnyünk is. A forint és a saját jegybenki eszközrendszer. Egy annyira nyitott és annyira extrém exportorientált országnak, mint Magyarország szüksége van saját árfolyampolitikára az export-import versenyképesség pénzügyi megtámogatására. Még akkor is, ha egyeek csak siránkozni tudnak a gyengébb forinton és nem nézik az export versenyképességünket. Ki az, aki megtartaná a forintot és ki az aki fel kívánja adni az euróért, feladva a monetáris szuverenitásunkat? Aztán majd nézhetünk, ha azt csinálják velünk mint ciprussal, vagy a görögökkel.

Az ötödik versenyelőnyünk az olcsóbb, megbízhatóbb energia ellátás lehet. Nem a zöld őrület, hanem Paks 2 megépítése, Paks 1 élettartam hosszabbítása, esetleg még egy újabb reaktor. A gázfogyasztásunkhoz képest igen nagy gáztároló kapacitásunk és annak további fejlesztése. A több irányból és útvonalon kiépített, minél biztosabb gázellátás. A több forrásból való beszerzés lehetősége. Ezt is ki építi és ki az, aki inkább politikai alapon negatívan áll hozzá a legolcsóbb és legmegbízhatóbb beszerzési forráshoz?

A hatodik az idegenforgalom. Ehhez megfelelő szállodai kapacitások kellenek. Turista csalogató látványosságok. Rendezvények, sportesemények. Egészségturizmushoz a gyógyfürdőinken kívül is külföldieknek is eladható egészségügyi ellátó kapacitás (klasszikus példa a fogászat, amiért ide szoktak járni). Na vajon ki próbálja ezeket fejleszteni és ki az, akinek a teljesítménye kimerül az olimpia megfúrásában és az atlétikai VB akadályozásával való fenyegetőzésben?

A hetedik kitörési pont a belső piac arányának emelése lehet. Ehhez olyan termékek és szolgáltatások termelését és fogyasztását kell ösztönözni, amit érdemben nem lehet importálni. Például lakásépítés. (Kamattámogatott forint hitelek 1999-től, amiket 2003-tól leépítettek és helyébe deviza eladósodást állítottak. Vagy jelenleg az olcsó(!!!), fix kamatozású(!!!), forint(!!!) hitelek mellett még CSOK és egyéb kedvezmények. Kedvezményes lakás ÁFA. Stb... Igen, ez áremelkedéssel jár. Lehet kizárólag az áremelkedést meglátni, a növekvő építőipari teljesítmény, a növekvő és korszerűsödő lakásállomány és az ezekből származó költségvetési bevételek helyett és fanyalogni azon hogy a belső kereslet építése mellékhatásként árfelhajtó is. Ugye mennyivel jobb, volt amikor hatalmas külkereskedelmi és külső fizetési mérleghiányunk alakult ki, mert az osztogatásból import termékeket vettek az emberek, meg elnyaralták?)
Vagy például belső keresletet generál az infrastruktúra építés (klasszikus keynesiánus eszköz), de nem multi cégekkel kiviteleztetve, hanem hazaiakkal. És akkor most nyugodtan lehet Mészárosozni! Mert a Strabag ugye mennyivel jobb már?

És akkor lehet követelőzni, hogy miért nincs még Magyarországon a svájcit, hollandot, németet, osztrákot, svédet leköröző bérszínvonal és gazdasági jólét. Mert a szociális demagógia az nagyon megy.
Lehet mindent megfúrni. Lehet a kapcsolatokat politikai alapon elmérgesíteni. Lehet zöld ideológiára cserélni az észszerűséget. A rombolás és az ideológiai ámokfutás az menne. A teljesítményhez nem kötött, átmeneti osztogatás nyakló nélküli hitelfelvételből, amíg a hitel is el nem fogy (mert a kommunisták mindig kifogynak mások pénzéből). Az adóemelés. Meg az önkormányzati ingatlanvagyon és az állami vagyon eladása, mert azokkal az üzletekkel is valaki jól jár és az így beszedett pénzt el lehet osztogatni, észszerű gazdaságpolitikai célokra való felhasználás helyett.
De ha építeni kell és megteremteni a jólét gazdasági alapjait, az már sokkal kevésbé megy.

Ha valaki arról beszélne, hogy mindezeket hogyan lehetne jobban csinálni, azt lehetne konstruktívnak, reális alternatívának tekinteni.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Magyarország nem bővelkedik nyersanyagokban, ásványkincsekben. Nincs tengerünk. Nincs és nem is volt gyarmatbirodalmunk. Egyelőre még nem vagyunk pénzügyi központ sem.

Ami nekünk van, az egyrészt a kedvező fekvésünk kelet és nyugat határán. Tehát ide lehet hozni logisztikát, kereskedelmet és bármilyen logisztika függő, beszállítási láncra érzékeny gyártást, amihez nyugati infrastruktúra kell, olcsóbb termelési tényezőkkel. Ebből az következik, hogy nekünk a kelet és nyugat közti kapocs szerep az érdekünk, nem pedig a keleti kapcsolatok ellehetetlenítése. Ki az, aki keleti nyitást csinál és ki az, aki keleti zárást csinálna?
Ebből az következik, hogy az infrastruktúránknak kell nagyon jónak lennie. Utaknak, vasutaknak (igen, a Budapest-Belgrádnak is), csővezetékeknek, vezetékes és vezeték nélküli távközlési infrastruktúrának, számítástechnikai infrastruktúrának. A lehető legtöbb mindennek rajtunk kell keresztül mennie. Na vajon ezeket ki fejleszti?

A másik erőforrásunk a munkaerő.
  • Először az embereknek dolgozniuk kell és nem segélyből élniük. A munka alapú társadalom és gazdaság nem csak egy üres jelszó. A munkahelyek megemelt száma az ország gazdasági teljesítményét, pénzügyi helyzetét alapvető szinten javította. Ez az extenzív munkaerő kihasználtság növelés. Vajon ki az aki segélyeket, alapjövedelmet ígérget (és korábban osztogatott) és ki az, aki munkához köti a jövedelmet?
  • Másodszor emelni kell a béreket és azért, hogy ezt megtehessük és még versenyképesek maradjunk, emelni kell a hozzáadott értéket. Ez az intenzív hatékonyság növelés. Na vajon ki próbál technológia intenzívebb, magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremteni?
  • Harmadszor képezni kell a munkaerőt. Vajon ki próbál kínai, koreai egyetemeket ide hozni?
A harmadik erőforrásunk a viszonylag jó mezőgazdasági adottságaink és az erre építhető feldolgozóipar. Meg kell nézni, hogy melyik időszakban építették le a mezőgazdasági termelést, fizettek kvóta alapon a termelés felhagyásáért, az állatállomány levágásáért és építették le a termékfeldolgozást. Kicsit sem magyar nemzeti érdekek mentén.

A negyedik versenyelőnyünk a jobb pénzügyi, szabályozási környezet. Az alacsonyabb társasági adó, a kedvezmények. Meg lehet nézni, hogy ki az, aki fenn kívánja tartani az adóverseny előnyünket és ki az, aki feladná ezt a gazdaságpolitikai és befektetés ösztönző eszközt. Ha úgy tetszik ki védené a magyar fiskális szuverenitást és ki az aki feladná ezt az EU javára.
A fiskális versenyelőny mellett van egy monetáris versenyelőnyünk is. A forint és a saját jegybenki eszközrendszer. Egy annyira nyitott és annyira extrém exportorientált országnak, mint Magyarország szüksége van saját árfolyampolitikára az export-import versenyképesség pénzügyi megtámogatására. Még akkor is, ha egyeek csak siránkozni tudnak a gyengébb forinton és nem nézik az export versenyképességünket. Ki az, aki megtartaná a forintot és ki az aki fel kívánja adni az euróért, feladva a monetáris szuverenitásunkat? Aztán majd nézhetünk, ha azt csinálják velünk mint ciprussal, vagy a görögökkel.

Az ötödik versenyelőnyünk az olcsóbb, megbízhatóbb energia ellátás lehet. Nem a zöld őrület, hanem Paks 2 megépítése, Paks 1 élettartam hosszabbítása, esetleg még egy újabb reaktor. A gázfogyasztásunkhoz képest igen nagy gáztároló kapacitásunk és annak további fejlesztése. A több irányból és útvonalon kiépített, minél biztosabb gázellátás. A több forrásból való beszerzés lehetősége. Ezt is ki építi és ki az, aki inkább politikai alapon negatívan áll hozzá a legolcsóbb és legmegbízhatóbb beszerzési forráshoz?

A hatodik az idegenforgalom. Ehhez megfelelő szállodai kapacitások kellenek. Turista csalogató látványosságok. Rendezvények, sportesemények. Egészségturizmushoz a gyógyfürdőinken kívül is külföldieknek is eladható egészségügyi ellátó kapacitás (klasszikus példa a fogászat, amiért ide szoktak járni). Na vajon ki próbálja ezeket fejleszteni és ki az, akinek a teljesítménye kimerül az olimpia megfúrásában és az atlétikai VB akadályozásával való fenyegetőzésben?

A hetedik kitörési pont a belső piac arányának emelése lehet. Ehhez olyan termékek és szolgáltatások termelését és fogyasztását kell ösztönözni, amit érdemben nem lehet importálni. Például lakásépítés. (Kamattámogatott forint hitelek 1999-től, amiket 2003-tól leépítettek és helyébe deviza eladósodást állítottak. Vagy jelenleg az olcsó(!!!), fix kamatozású(!!!), forint(!!!) hitelek mellett még CSOK és egyéb kedvezmények. Kedvezményes lakás ÁFA. Stb... Igen, ez áremelkedéssel jár. Lehet kizárólag az áremelkedést meglátni, a növekvő építőipari teljesítmény, a növekvő és korszerűsödő lakásállomány és az ezekből származó költségvetési bevételek helyett és fanyalogni azon hogy a belső kereslet építése mellékhatásként árfelhajtó is. Ugye mennyivel jobb, volt amikor hatalmas külkereskedelmi és külső fizetési mérleghiányunk alakult ki, mert az osztogatásból import termékeket vettek az emberek, meg elnyaralták?)
Vagy például belső keresletet generál az infrastruktúra építés (klasszikus keynesiánus eszköz), de nem multi cégekkel kiviteleztetve, hanem hazaiakkal. És akkor most nyugodtan lehet Mészárosozni! Mert a Strabag ugye mennyivel jobb már?

És akkor lehet követelőzni, hogy miért nincs még Magyarországon a svájcit, hollandot, németet, osztrákot, svédet leköröző bérszínvonal és gazdasági jólét. Mert a szociális demagógia az nagyon megy.
Lehet mindent megfúrni. Lehet a kapcsolatokat politikai alapon elmérgesíteni. Lehet zöld ideológiára cserélni az észszerűséget. A rombolás és az ideológiai ámokfutás az menne. A teljesítményhez nem kötött, átmeneti osztogatás nyakló nélküli hitelfelvételből, amíg a hitel is el nem fogy (mert a kommunisták mindig kifogynak mások pénzéből). Az adóemelés. Meg az önkormányzati ingatlanvagyon és az állami vagyon eladása, mert azokkal az üzletekkel is valaki jól jár és az így beszedett pénzt el lehet osztogatni, észszerű gazdaságpolitikai célokra való felhasználás helyett.
De ha építeni kell és megteremteni a jólét gazdasági alapjait, az már sokkal kevésbé megy.

Ha valaki arról beszélne, hogy mindezeket hogyan lehetne jobban csinálni, azt lehetne konstruktívnak, reális alternatívának tekinteni.
Nem akartam ennyire hosszan írni, mint amennyire te megtetted, de egyetértek. Ami szzzolt81 által hivatkozott irományokat illeti, pontosan az a baj, hogy szemléletmódjában az az ideológia köszön vissza, ami miatt taccsra kerültünk. Mondok egy példát. Amikor úgy állítja be, hogy a privatizáció sikeres volt MERT PÉLDÁUL a legnagyobb privatizációs bevétel a kilencvenes években Magyarországon volt, akkor finoman szólva is félrevezet. Az eladtunk mindent amit csak lehetett, az lehet, hogy egyszeri bevételben hatalmas összeg volt, csak éppen egyrészt megszabadultunk a termelőeszközöktől, a külföldi vevő meg vagy azért vette meg, hogy leépítse, vagy kivitte a profitot egy az egyben az országból, fejlesztéssel meg nem is törődött. A privatizációs bevételeket meg feléltük az államadósság meg nem csökkent.

Valamikor a kétezres évek vége felé már az IMF is elismerte, hogy nem biztos, hogy az erőltetett privatizáció és a gazdasági megszorítás kombinációja volt a legjobb megoldás, amit pedig pont ők javasoltak a fejlődő országoknak.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 900
113
Ugy latszik ez valami nemzetkozi trend lehet hogy a Kananhoz hasonlitanak es azt mondjak olyan xar minden mint ojropa legcsorobb orszagaban, sot mar az is lekorozott. Talan felbatorodik a Jozsi es kimegy nemetbe. Mi van Ahmed es a torzse nem jott be ott?

Sokkal esszerubb es becsuletesebb volna Magyarorszag eseteben az Eu atlaghoz, vagy V4 atlaghoz hasonlitani. Szerbia eseteben pedig a nem Eu tag balkani orszagokhoz, vagy a szomszedos allamokehoz.

Csak mert nekem mar elege tele a hocipom a bezzeg Ausztria meg Nemetorszag hasonlatokkal mikozben az emlitett ketto multjabol es a mienkbol eredoen nem is lehet mas a kulonbseg. 30 evalatt kene vagy 500 evet behozni. Mindenki tudja itt volt torok, 150 evet, ott nem, itt mi a nemetek gyarmata voltunk 400 evig, ok ott belolunk is eltek. Itt volt 40 evig szovjet megszallas annak minden kovetkezmenyevel, ott a fel orszagot se, vagy csak par evig. Unalmas.
Nem beszelve a teruleti hatasokrol, egy Szabolcsinak inkabb a roman, ukran, szlovak a hasonlat mint Ausztria pl.
Nocsak, merjünk kicsik lenni? Ez valami új szlogen narancsiában? És a kanyarban előzés az smafu?
Pár éve a vajda még az osztrákok 2030-as előzéséről beszélt.
Az igaz, hogy azt nem mondta, hogy nem a 30 évvel ezelőtti Ausztriáról beszél!

 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Nocsak, merjünk kicsik lenni? Ez valami új szlogen narancsiában? És a kanyarban előzés az smafu?
Pár éve a vajda még az osztrákok 2030-as előzéséről beszélt.
Az igaz, hogy azt nem mondta, hogy nem a 30 évvel ezelőtti Ausztriáról beszél!

Ne haragudj már, de amit antigonosz (is) mond az egyáltalán nem arról szól, hogy merjünk kicsik lenni. Az pont a szocialisták "remekbeszabott" mondata volt. Értelmezni nehéz, cigó? (ha neked lehet vajdázni...)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
2021120414.jpg
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 900
113
Ne haragudj már, de amit antigonosz (is) mond az egyáltalán nem arról szól, hogy merjünk kicsik lenni. Az pont a szocialisták "remekbeszabott" mondata volt. Értelmezni nehéz, cigó? (ha neked lehet vajdázni...)
Elolvastad, hogy mire írtam? Linket tettem be arról, hogy miért! Ahhoz a témához van valami érdemi hozzászólásod, véleményed?
Talán valaki megvezette Orbánt, amikor az osztrákok 2030-as lehagyásáról beszélt? Vagy esetleg kiforgatták a szavát, és fociról beszélt?
Szerintem nálad vannak értelmezési problémák, nem kicsik!
Már ne haragudj, de Orbán konkrétan "cigó" családból származik, és ezt nem a mindent tudó Wikipedián olvastam.
Persze ezt, és minden mást, ami a múltjához tartozik, és negatívan érinti, hajlamos meg nem történtként kezelni!
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Elolvastad, hogy mire írtam? Linket tettem be arról, hogy miért! Ahhoz a témához van valami érdemi hozzászólásod, véleményed?
Talán valaki megvezette Orbánt, amikor az osztrákok 2030-as lehagyásáról beszélt? Vagy esetleg kiforgatták a szavát, és fociról beszélt?
Szerintem nálad vannak értelmezési problémák, nem kicsik!
Már ne haragudj, de Orbán konkrétan "cigó" családból származik, és ezt nem a mindent tudó Wikipedián olvastam.
Persze ezt, és minden mást, ami a múltjához tartozik, és negatívan érinti, hajlamos meg nem történtként kezelni!
Már bocs, de az amire azt válaszoltad az (többek közt) pont az én egyik válaszom is volt. Tehát igen, tudom, hogy mire írtad. A lehagyjuk Ausztriát meg nem tudom miért akarod idekeverni, annak mi köze ahhoz, hogy kihez hasonlítjuk magunkat, ma 2021-ben, az átlagfizetésekben? Az meg, hogy ki származik cigány családból, engem annyira nem érdekel, de a vajdázás kicsit gusztustalan. Akkor is az, ha egy vérliberális mondja, akik szerint, ugye, nem lehet ám cigányozni, meg cigánybűnözés nem is létezik, ahogy mindenkinek kötelező szeretnie a queer és egyéb LMBTQ fazonokat. Szóval nekünk meg kell felelni a woke elvárásainak, a PC-nek, ha egyszer az EU ezt akarja, de közben lehet ám vajdázni. Köszi a kioktatást, de még mindig nem kaptam értelmes választ egyetlen kérdésre sem amit itt feltettem, többek közt neked is. Ahogy mások is próbáltak már rávenni, hogy érvekkel és komolyan vehető témákról kezdjünk vitát. De nem, jönnek az idehányt mocskolódások, a beszólogatások, az egy mondatos kioktatások, más semmi.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 779
26 868
113
Ez ámokfutás és tömeggyilkosság, a sorozatgyilkos 3 vagy több embert öl meg, különböző időpontokban, és a gyilkosságok között van nyugalmi időszak.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 900
113
Már bocs, de az amire azt válaszoltad az (többek közt) pont az én egyik válaszom is volt. Tehát igen, tudom, hogy mire írtad. A lehagyjuk Ausztriát meg nem tudom miért akarod idekeverni, annak mi köze ahhoz, hogy kihez hasonlítjuk magunkat, ma 2021-ben, az átlagfizetésekben? Az meg, hogy ki származik cigány családból, engem annyira nem érdekel, de a vajdázás kicsit gusztustalan. Akkor is az, ha egy vérliberális mondja, akik szerint, ugye, nem lehet ám cigányozni, meg cigánybűnözés nem is létezik, ahogy mindenkinek kötelező szeretnie a queer és egyéb LMBTQ fazonokat. Szóval nekünk meg kell felelni a woke elvárásainak, a PC-nek, ha egyszer az EU ezt akarja, de közben lehet ám vajdázni. Köszi a kioktatást, de még mindig nem kaptam értelmes választ egyetlen kérdésre sem amit itt feltettem, többek közt neked is. Ahogy mások is próbáltak már rávenni, hogy érvekkel és komolyan vehető témákról kezdjünk vitát. De nem, jönnek az idehányt mocskolódások, a beszólogatások, az egy mondatos kioktatások, más semmi.
Most erre mit írjak? Talán nagy elvárás, hogy ne hülyítse a népet a kormány olyannal, amit nem tud betartani?
4 éve nyilatkozta Orbán, hogy lehagyjuk az osztrákokat 2030-ra. Akkor ez a terv már elévült? Egyébként Matolcsi ugyanezt 2050-re tette. Néha egyeztethetnének!
Ezzel az erővel világelsők is lehetünk addigra! Aztán ha nem, na bumm. A lényeg hogy most minél többen elhigyjék, hogy így lesz!
A vérlibárálist, cigány bűnözés tagadót, LMBTQ fazont kire írtad?
Szerintem lemaradtam valamiről!
Bocs, de nem olvastam el itt mindent, mert nekem kicsit sok az üres propi!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 537
113
Magyarország nem bővelkedik nyersanyagokban, ásványkincsekben. Nincs tengerünk. Nincs és nem is volt gyarmatbirodalmunk. Egyelőre még nem vagyunk pénzügyi központ sem.

Ami nekünk van, az egyrészt a kedvező fekvésünk kelet és nyugat határán. Tehát ide lehet hozni logisztikát, kereskedelmet és bármilyen logisztika függő, beszállítási láncra érzékeny gyártást, amihez nyugati infrastruktúra kell, olcsóbb termelési tényezőkkel. Ebből az következik, hogy nekünk a kelet és nyugat közti kapocs szerep az érdekünk, nem pedig a keleti kapcsolatok ellehetetlenítése. Ki az, aki keleti nyitást csinál és ki az, aki keleti zárást csinálna?
Ebből az következik, hogy az infrastruktúránknak kell nagyon jónak lennie. Utaknak, vasutaknak (igen, a Budapest-Belgrádnak is), csővezetékeknek, vezetékes és vezeték nélküli távközlési infrastruktúrának, számítástechnikai infrastruktúrának. A lehető legtöbb mindennek rajtunk kell keresztül mennie. Na vajon ezeket ki fejleszti?

A másik erőforrásunk a munkaerő.
  • Először az embereknek dolgozniuk kell és nem segélyből élniük. A munka alapú társadalom és gazdaság nem csak egy üres jelszó. A munkahelyek megemelt száma az ország gazdasági teljesítményét, pénzügyi helyzetét alapvető szinten javította. Ez az extenzív munkaerő kihasználtság növelés. Vajon ki az aki segélyeket, alapjövedelmet ígérget (és korábban osztogatott) és ki az, aki munkához köti a jövedelmet?
  • Másodszor emelni kell a béreket és azért, hogy ezt megtehessük és még versenyképesek maradjunk, emelni kell a hozzáadott értéket. Ez az intenzív hatékonyság növelés. Na vajon ki próbál technológia intenzívebb, magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremteni?
  • Harmadszor képezni kell a munkaerőt. Vajon ki próbál kínai, koreai egyetemeket ide hozni?
A harmadik erőforrásunk a viszonylag jó mezőgazdasági adottságaink és az erre építhető feldolgozóipar. Meg kell nézni, hogy melyik időszakban építették le a mezőgazdasági termelést, fizettek kvóta alapon a termelés felhagyásáért, az állatállomány levágásáért és építették le a termékfeldolgozást. Kicsit sem magyar nemzeti érdekek mentén.

A negyedik versenyelőnyünk a jobb pénzügyi, szabályozási környezet. Az alacsonyabb társasági adó, a kedvezmények. Meg lehet nézni, hogy ki az, aki fenn kívánja tartani az adóverseny előnyünket és ki az, aki feladná ezt a gazdaságpolitikai és befektetés ösztönző eszközt. Ha úgy tetszik ki védené a magyar fiskális szuverenitást és ki az aki feladná ezt az EU javára.
A fiskális versenyelőny mellett van egy monetáris versenyelőnyünk is. A forint és a saját jegybenki eszközrendszer. Egy annyira nyitott és annyira extrém exportorientált országnak, mint Magyarország szüksége van saját árfolyampolitikára az export-import versenyképesség pénzügyi megtámogatására. Még akkor is, ha egyeek csak siránkozni tudnak a gyengébb forinton és nem nézik az export versenyképességünket. Ki az, aki megtartaná a forintot és ki az aki fel kívánja adni az euróért, feladva a monetáris szuverenitásunkat? Aztán majd nézhetünk, ha azt csinálják velünk mint ciprussal, vagy a görögökkel.

Az ötödik versenyelőnyünk az olcsóbb, megbízhatóbb energia ellátás lehet. Nem a zöld őrület, hanem Paks 2 megépítése, Paks 1 élettartam hosszabbítása, esetleg még egy újabb reaktor. A gázfogyasztásunkhoz képest igen nagy gáztároló kapacitásunk és annak további fejlesztése. A több irányból és útvonalon kiépített, minél biztosabb gázellátás. A több forrásból való beszerzés lehetősége. Ezt is ki építi és ki az, aki inkább politikai alapon negatívan áll hozzá a legolcsóbb és legmegbízhatóbb beszerzési forráshoz?

A hatodik az idegenforgalom. Ehhez megfelelő szállodai kapacitások kellenek. Turista csalogató látványosságok. Rendezvények, sportesemények. Egészségturizmushoz a gyógyfürdőinken kívül is külföldieknek is eladható egészségügyi ellátó kapacitás (klasszikus példa a fogászat, amiért ide szoktak járni). Na vajon ki próbálja ezeket fejleszteni és ki az, akinek a teljesítménye kimerül az olimpia megfúrásában és az atlétikai VB akadályozásával való fenyegetőzésben?

A hetedik kitörési pont a belső piac arányának emelése lehet. Ehhez olyan termékek és szolgáltatások termelését és fogyasztását kell ösztönözni, amit érdemben nem lehet importálni. Például lakásépítés. (Kamattámogatott forint hitelek 1999-től, amiket 2003-tól leépítettek és helyébe deviza eladósodást állítottak. Vagy jelenleg az olcsó(!!!), fix kamatozású(!!!), forint(!!!) hitelek mellett még CSOK és egyéb kedvezmények. Kedvezményes lakás ÁFA. Stb... Igen, ez áremelkedéssel jár. Lehet kizárólag az áremelkedést meglátni, a növekvő építőipari teljesítmény, a növekvő és korszerűsödő lakásállomány és az ezekből származó költségvetési bevételek helyett és fanyalogni azon hogy a belső kereslet építése mellékhatásként árfelhajtó is. Ugye mennyivel jobb, volt amikor hatalmas külkereskedelmi és külső fizetési mérleghiányunk alakult ki, mert az osztogatásból import termékeket vettek az emberek, meg elnyaralták?)
Vagy például belső keresletet generál az infrastruktúra építés (klasszikus keynesiánus eszköz), de nem multi cégekkel kiviteleztetve, hanem hazaiakkal. És akkor most nyugodtan lehet Mészárosozni! Mert a Strabag ugye mennyivel jobb már?

És akkor lehet követelőzni, hogy miért nincs még Magyarországon a svájcit, hollandot, németet, osztrákot, svédet leköröző bérszínvonal és gazdasági jólét. Mert a szociális demagógia az nagyon megy.
Lehet mindent megfúrni. Lehet a kapcsolatokat politikai alapon elmérgesíteni. Lehet zöld ideológiára cserélni az észszerűséget. A rombolás és az ideológiai ámokfutás az menne. A teljesítményhez nem kötött, átmeneti osztogatás nyakló nélküli hitelfelvételből, amíg a hitel is el nem fogy (mert a kommunisták mindig kifogynak mások pénzéből). Az adóemelés. Meg az önkormányzati ingatlanvagyon és az állami vagyon eladása, mert azokkal az üzletekkel is valaki jól jár és az így beszedett pénzt el lehet osztogatni, észszerű gazdaságpolitikai célokra való felhasználás helyett.
De ha építeni kell és megteremteni a jólét gazdasági alapjait, az már sokkal kevésbé megy.

Ha valaki arról beszélne, hogy mindezeket hogyan lehetne jobban csinálni, azt lehetne konstruktívnak, reális alternatívának tekinteni.
Nem vagyunk igazan jo helyen..Nemet dk-i,torokig,megy reszben rajtunk keresztul.Ny-k forgalom foleg lengyelen at megy.Messzebbrol meg hajoval,amibol mi kimaradunk.
 
  • Vicces
Reactions: OhioNurse

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
ld például...
A szegénységi küszöb alatt azok a háztartások vannak, amelyek jövedelme alacsonyabb a medián jövedelem 60 százalékánál. Akik ennél kevesebb pénzből élnek, szegénynek számítanak a saját országukban. Persze más dolog a szegénységi küszöb alatt élni Romániában, Finnországban vagy Luxemburgban, teszi hozzá a lap.

Ha mind a 28 uniós tagállamot egyetlen nagy országként képzeljük el, meghúzhatjuk mindnyájunk közös szegénységi küszöbét az összesített jövedelmi közép 60 százalékánál. Az olasz és a brit szegénységi küszöb szinte pont egybeesik az unióssal, a magyar ehhez képest csak 40 százalékát teszi ki, az EU-ból csak Bulgária és Románia végzett mögöttünk. Hollandiában vagy Németországban pedig a szegénységi küszöb magasabban húzódik az uniósnál.

A magyar szegénységi küszöb 2005-ben is ugyanúgy az uniós 40 százaléka volt, mint 2017-ben. Viszont a többi, 2004-ben csatlakozott ország ehhez képest nagyobb ütemben tudott felzárkózni. Akkoriban a lengyelek is 40 százalékon álltak, mostanra elérték a 70-et. A szlovákok 60-nál, a csehek 80-nál tartanak. A kutatás szerint

a magyarok háromnegyede uniós szinten szegénynek számít, ami még a bolgárnál is magasabb arány. Az EU-ban csak Romániában rosszabb a helyzet. Finnországban, Franciaországban vagy Hollandiában az emberek alig 5 százaléka számít uniós szinten szegénynek. A cseheknél 20 százalék, a lengyeleknél 40, a szlovákoknál 50. Magyarországon több mint 75 százaléka.

na de nyugodtad bujd a párhhuzamos valóságot amit a NER SA Völkische Beoahterei eléd tesznek... bár prostisrácok elnevezés pld tényleg sértés a kurvákra nézve.



Na, kezdesz megint szórakoztató lenni, király vagy!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 537
113
Elolvastad, hogy mire írtam? Linket tettem be arról, hogy miért! Ahhoz a témához van valami érdemi hozzászólásod, véleményed?
Talán valaki megvezette Orbánt, amikor az osztrákok 2030-as lehagyásáról beszélt? Vagy esetleg kiforgatták a szavát, és fociról beszélt?
Szerintem nálad vannak értelmezési problémák, nem kicsik!
Már ne haragudj, de Orbán konkrétan "cigó" családból származik, és ezt nem a mindent tudó Wikipedián olvastam.
Persze ezt, és minden mást, ami a múltjához tartozik, és negatívan érinti, hajlamos meg nem történtként kezelni!
Elosszor is,liberalizmus egy alapelv.Iranyzata sok fele van.Tobbek kozot a konzervetiv liberalizmus,amit mas neven polgari konzervativizmusnak is hivnak.
Masreszt amit itt a fikusz trollok,meg ugy altalaban a pochendi fikusz stil me