Szerintem ez nálad már hitkérdés...Nincs ilyan ország a világon, ahol az adósság nominalisan csökken, max. 1% kivétel és időlegesen. Nincs is nagyon értelme ennek a számnak.
Példa.
Van 1 milliód meg 100.000 Ft adóssagod. Jövőre lesz 4 milliód meg 200.000 Ft adossagod.
Nekem van 100.000-em meg 100.000 ft adósságom. Jövőre lesz 150.000-em meg 150.000 Ft adósságom.
Te megdupláztad az adósságod, mégis sokkal lazábban törleszted a vagyonodhoz képest.
Nekem fele annyira nőtt és nominálisan kevesebb is, mégis én vagyok nagyobb xarban.
Ezért érdemes GDP arányos adósságot nézni. Van más szempont is, lejárat, kamatok, ÁHT hiány, növekedési kilátások stb. De leegyszerűsítve a GDP aranyos adósság trendszerű változása jó mutató.
Most ez a sok hitelfelvétel mit bizonyít?? Már irtam minden állam folyamatosan vesz fel a piacról hitelt, amivel a kiadásait és a korábbi hiteltörlesztéseit finanszírozza. Egy évben vehetünk fel 5.000 Mrd-ot is, ha mellette ugyanígy törlesztünk és a gazdasági növekedés kompenzálja. Márpedig az elmúlt evekben ez volt a trend, soha nem látott mértékben csökkent a GDP arányos adósság. Ezt eladósodásnak nevezni téves.
A 2020as év kilóg, de az okokat nem kell részletezni. 2021ben már jelentős csökkenés is elérhető lett volna, de a kormány szolíd csökkenés mellett döntött. Fontosabb neki a választási győzelem. Mivel a kormányzás sikerét szavazatokban mérik, ezért ez logikus döntés volt. Nagy lúzer lett volna, ha nagyobbat csökkent, de áprilist elbukja.
Nézd meg jobban. 83%-ról levitte a kormány 66-ra. Ilyen csökkenést előtte egyik kormány sem hajtott végre.
Tavaly, mivel lelőtték jópár hónapra a világgazdaságot meg a magyart is, visszaugrott 81-re, de már újra csökkenő trend van, ami nem csoda, hisz a tavalyi leállás mesterséges volt. Jópár év lesz visszatornázni, de ha egyszer ment nekik nem alaptalan feltételezés, hogy vissza tudják vinni. A szándék sztem megvan, csak hozni akarják a választást. Most más út kell, de nem hülyegyerekek, elég jól látnak a pályán, mar bizonyították.
A minuszt is plusznak akarod látni.
Figyelj, ha nyernek meglátjuk mi lesz május után.
Ha megszorítások lesznek, akkor nem volt igazad, ha nem lesznek akkor neked lesz igazad.
Faramuci helyzet, de jobb lenne, ha neked lenne igazad, mert akkor nem lenne megszorító csomag.
De az állami szektor egyes részein már most vannak jelzések május utánra a kiadások csökentése tekintetében, amik messze nem a te elméletedet támasztjak alá.