[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Ebben az a poén, hogy mi rajtuk keresztül nem hozunk be orosz gázt, mi küldünk nekik a vezetéken. Tehát max. az osztrák-szlovák - cseh-német vezetékes orosz gázt tudják elzárni. Csak ezzel magukkal basznának ki, mert a nyugatiak részben rajtunk keresztül azt küldik nekik vissza.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
A gáz nem hiszem, hogy átmenne. Már most is rekor infláció van. Meg lehet nézni mi van a lengyeleknél miután lemondtak az orosz energiahordozókról.


"Az 1990-es évek második felének két számjegyű szintjére tért vissza a lengyel infláció a 0 közeli rátákról, tavaly nyár óta megállíthatatlan az emelkedése. A májusi adatokat kedden közölték, a közép-európai régióban elsőként, és az éves drágulási ráta az áprilisi 12,4-ről 13,9 százalékra emelkedett.".
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
1 dologra vagyok kíváncsi l. A kazah olaj tudtommal ugyanúgy az orosz-ukrán vezetéken jön. Azt továbbra is lehet a ruszkikon keresztül hozni? Ki fogja ellenőrizni melyik, honnan jön?
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 736
113
1 dologra vagyok kíváncsi l. A kazah olaj tudtommal ugyanúgy az orosz-ukrán vezetéken jön. Azt továbbra is lehet a ruszkikon keresztül hozni? Ki fogja ellenőrizni melyik, honnan jön?
Senki és soha. Remélem -legkésőbb- a Kurultájon bejelentjük, h kérdés megoldva; Kazahsztánból veszünk mindent is és fordítva.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Orosz reakció volt már az embargóra?
Volt. Semmilyen. Telexen fent van, baromság.

Más.

Ha már most nem tudja az eus vasúti rendszer az árukat, akkor hogy fogja bírni a gabona, olaj és gáz szállítást? A népek teleporttal fognak közlekedni munkába?

Vagy a vasút fejlesztését is belekalkulálta az eu? Mert nekem nagyon úgy néz ki, hogy nemnagyon.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Kinek jó a megállapodás??

Kilőtt a MOL árfolyama, +3%-ban van.
vezetek2-532987-534697.jpg


Olajáremelkedés vs. orosz uralis olajár.

Brent típusú olaj és az Ural ára közötti különbözet békeidőben jellemzően 1-3 dollár körül mozog, és jellemzően az Ural típusú olaj volt az olcsóbb, de nem annyival, mint most, az elmúlt hetekben hordónként 30-35 dollárral volt olcsóbb az orosz olaj, a Brent árfolyamának elmúlt napokban látott emelkedésével pedig már újra közelíti a 40 dollárt.

Mennyi az árkülönbség a Brent és az Urali olaj között.
ural-534685.jpg


Ki keres rajta?
Ebből 300 mrd extraprofitadót becsenget a MOL az államkasszába.
finom-534165-534693.png


ebitda-529847-534695.png
Látjátok azt a f.szom ki területek a Barátság kőolajvezeték felett "Fehéroroszország" irányába?

Na az a f.szom kis terület lesz Ukrajna, ha a ruszkik jó kedvükben vannak!
10692_b-orosz-olaj.jpg


(Lásd a Trianon utána magyar országhatár esetét és a gazdasági érdekeket a szomszédokkal!)
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_ and fip7

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
"Ez az út vége az energetikai szankciókban?
Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint az orosz energiaügyi szankciókat ezzel be kellene fejezni, az olaj nagy részét kitiltották az EU-ból – mondta el reflektálva arra, hogy néhány ország, például Észtország az orosz gáz ellen való fellépést is pedzegette az EU-s vezetők kétnapos találkozóján. De Croo szerint az EU elérte a határait,
ez az út vége, különösen az energetikai szankciók terén.
Az EU-csúcs mai napjának arról kell szólnia, hogy hogyan tudják kordában tartani az energiaárakat és hogy télen ne legyenek problémák - tette hozzá.
Véleménye szerint a hétfői megállapodás „szíven találta” Oroszországot, mert az olajból származó bevételek fontosabbak számára, mint a földgázbevételek."
(Portfolio)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Halkan szólok, hogy az USA kőolaj embargójában a nulladik perctől kivételen van orosz kikötőből (CPC) olaj felvétele. Az EU -soknak is e mellett is ott van például a nyiltvízi rókáskodás lehetősége is.
Ezek a jelenlegi szabályok, de enyhülni ezek nem fognak. Inkább szigorodni.
Amennyiben meg a tanker "nemzetisége" lenne gond, akkor másnap tesznek rá másmilyen zászlót (bejegyzés ...) azt kész ...
Sokkal fontosabb a honnan-hová...
Egyébként, ha kizárólag tengeri "nem orosz" olajat akarnánk, akkor ahhoz nem kellene tankerflotta - ami nekünk nincs?
nem, mert "nemoroszországból" szállítani nem olyan rizikós, mint Oroszországból. A saját flotta annyiban segítene, hogy a kockázatot magunk vállalva próbálkozhatunk a behozatallal. A nemzetközi cégek szerintem kerülni fogják az orosz kikötőből - EU-s kikötőbe való szállítást.
Olyan gyorsan változnak a szankciók, hogy simán menet közben is jöhet egy olyan rendelet, amelyik megtiltja a kikötést.
Csakhogy a matek ott romlik el, hogy az EU -nál 6 -szor népesebb Kína+India kétszámjegyű gazdaságnövekedést produkál. Aztán jön a COVID utáni felpattanás. Aztán lehet szabadulnának pl. az ausztrál függőségüktől, de ez azt jelenti, hogy Ők majd közelről szerzik a cuccot, mi meg a világ túlsó végéről.

Azaz az igény nő - az EU okoskodása nélkül is. Kína+India(+Pakisztán+egyéb Ázsia) úgy fel fogja szívni a muszka olajat, hogy nem építi le (teljesen) az egyéb beszerzését sem. És e miatt nem lesz $60 a muszka olaj. Én úgy gondolom közép távon lesz $85 amit csövön adnak meg $105 körül az egyéb. Igen, ennyiért rá fognak ugrani sokan az olcsó csecsre (egyébként eddig is olcsóbb volt az orosz olaj valamennyivel a többinél) ... És ez lesz a nagyon kedvezményes ár - mondjuk $130 egyéb olaj mellett. Amennyiben nem tetszik, akkor a delikvensek mehetnek a világpiacra a vagy $200 -ig elszálló árak mentén versenyezni az EU igényekkel ...
Ne marháskodjunk már! Ez azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra átvenné Kína és India a TELJES EU-s orosz embargós olaexportortot. Welllll.... :rolleyes:
Az 2,7M hordó köolaj/nap (illetve annak 90%-a). Szóval azt mondod, hogy holnaptól Kína és India együtt hirtelen - egyik napról a másikra - ennyi olajnak talál helyet??? Kína tavaly 13,51M hordót importált naponta. A korábbi növekedései alapján ezt a mennyiséget olyan 4-5 év alatt lenne képes felvenni.
Azt viszont nem tudom, hogy honnan veszed, hogy 2 számjegyű növekedésre képes Kína. Ott jó ha nem lesz csökkenés! Pláne, hogy az európai és amerikai cégek elkezdték a termelésük jelentős részét hazavinni. Ráadásul ez a mostani full lockdown is ráerősit erre a trendre.
Per pillanat a Kínaiak és az Indiaik annyit fognak csinálni, hogy egyszerűen lecserélik a világpiaci forrásaikat oroszra. Ezzel is brutál nyereséget realizálhatnak.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ne marháskodjunk már! Ez azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra átvenné Kína és India a TELJES EU-s orosz embargós olaexportortot. Welllll.... :rolleyes:
Az 2,7M hordó köolaj/nap (illetve annak 90%-a). Szóval azt mondod, hogy holnaptól Kína és India együtt hirtelen - egyik napról a másikra - ennyi olajnak talál helyet??? Kína tavaly 13,51M hordót importált naponta. A korábbi növekedései alapján ezt a mennyiséget olyan 4-5 év alatt lenne képes felvenni.
.
Nem értem a logikád. Te is írtad, hogy piaci átrendeződés lesz. A mennyiség amiről beszélünk 2,7 M hordó Kína fogyasztásának kb 20%-a. Ezt ezek után ők olcsón meg fogják venni az oroszoktól. Az embargózó államok meg megveszik a felszabaduló arab olajat, csak éppenséggel az drágább lesz mint amiért az orosz olajat vették. Ennyi a történet… a végén mindenki rosszul járt. Bár kétségtelenül el lehet majd mondani az orosz függőség leépült… helyette lesz majd szaudi, algír függőség. Szerintem azok sem valami szimpatikus államok egyébként. Érdemes elolvasni az Algírok, hogy zsarolják a spanyolokat a gázszállítással a marokkóiakkal meglévő területi vitáik miatt…


Mondhatom marha jó ötlet rájuk építeni hosszú távon. A másik ilyen nagy ötlet még az azeriek voltak. Aztán meg ment a hápogás mikor nekimentek az Örményeknek. Na meg hirtelen senki nem aggódik a lefejezések, emberi jogok vagy a vallási rendőrség miatt szaudi arábiába… Nincs az az ország aki nem fogja fegyverként használni az EU ellen az energiahordozókat az a szomorú igazság. Elkölteni arra egy csomó pénzt, hogy ne az oroszoktól függjünk hanem valaki mástól szerintem teljesen értelmetlen dolog.
 

polyfag

Well-Known Member
2019. január 8.
92
353
53
Te is írtad, hogy piaci átrendeződés lesz. A mennyiség amiről beszélünk 2,7 M hordó Kína fogyasztásának kb 20%-a. Ezt ezek után ők olcsón meg fogják venni az oroszoktól. Az embargózó államok meg megveszik a felszabaduló arab olajat, csak éppenséggel az drágább lesz mint amiért az orosz olajat vették. Ennyi a történet… a végén mindenki rosszul járt.
Sajnos nem járt mindenki rosszul. Az Egyesült Államok nagy terve megvalósult, leválasztották a nyugatot az olcsó orosz energiaforrásról,a dollár erősödik, kottából halad az USA szimfónia.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
A gáz nem hiszem, hogy átmenne. Már most is rekor infláció van. Meg lehet nézni mi van a lengyeleknél miután lemondtak az orosz energiahordozókról.


"Az 1990-es évek második felének két számjegyű szintjére tért vissza a lengyel infláció a 0 közeli rátákról, tavaly nyár óta megállíthatatlan az emelkedése. A májusi adatokat kedden közölték, a közép-európai régióban elsőként, és az éves drágulási ráta az áprilisi 12,4-ről 13,9 százalékra emelkedett.".
Mi köze ehhez Putyinnak?

Neki van hozzá köze, meg a hülye lengyel külpolnak!

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Olajembargo vs. Orbán

Nagyot emelkedett a magyar tőzsde, ralizik a MOL

+5% eddig.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Sajnos nem járt mindenki rosszul. Az Egyesült Államok nagy terve megvalósult, leválasztották a nyugatot az olcsó orosz energiaforrásról,a dollár erősödik, kottából halad az USA szimfónia.
Szerintem az USA is megszívta. Ott is egekben az infláció, ennek megfelelően Biden népszerűsége a béka segge alatt. Geopolitikailag pedig a helyzet katasztrofális... Kína hozzáférést szerzett az olcsó orosz nyersanyagokhoz, és úgy néz ki ipari technológiákhoz is. Nagyon éles szembenállás alakult ki márpedig globális problémákat Kína és az Oroszok nélkül nem lehet megoldani.