Akkor idemásolom a wikipedián elérhető helyzetleírást:
Ugyebár egy törvény (és vele együtt a nemzetközi egyezmény) akkor válik Magyarországon hatályossá, ha a Köztársasági elnök aláírja, és azt kihírdetik a Közlönyben. Ha jól értem, nincs is az elnök által aláírva.
Viszont ezzel az a probléma, hogy ez a faramuci helyzet - a bemásolt szöveg szerint az egyezmény szövegét 2001-ben (Orbán kormány), majd 2003-2006 (Medgyessy, Gyurcsány) egyik kormány sem akarta véglegesíteni, és ezek szerint sem Mádl, sem Sólyom László nem írta alá.
Miközben azt olvastam, hogy már Áder is jelezte, hogy nem is lehet aláírni, mivel alkotmányellenes.
Tehát ez a problémás helyzet megléte és fenntartása - ezek szerint -, nemzeti érdek, mivel egymásnak teljesen ellentétes berendezkedésű vezetés sem véglegesítette a szöveget.
És, hogy miért lehet ez?
Az ICC alapító egyezményét minden politikai erő eddig kötelezően betartandónak tartotta (tehát annak betűje szerint vezették Magyarországot ), még akkor is, ha a szövege alkotmányellenes is.
És tudom, hogy te a mostani magyar külügyre akarod az egészet rákenni (mert Óbán már elszigetelődött), de mint láthatod, a probléma se nem mostani se nem lehet rájuk kenni.
Az meg külön vicces, hogy komolytalannak veszed emiatt Magyarországot, miközben már eredetileg is 31 ország a magyarhoz hasonlóan járt el (köztük a körülajnározott Ukrajna is), mi több az USA, az oroszok, és Izrael visszavonta az aláírását.
Ők azért attól még komolyan vehetőek?