24 éve dolgozok tényleg komoly informatikai rendszereken mérnökkent és azt kell mondjam, hogy nem találkoztam olyan bankkal, céggel, gyárral, ahol a legnagyobb biztonsági kockázatot ne a felső vezetők jelentenék, akik azt gondolják, hogy ők különbek, okosabbak, nekik minden jár ami csak megszuletik a fejükben. Hiába próbáljuk meggyőzni őket, nagyon sokszor penge élén táncol miattuk a biztonság (és sokféle eset van, a jaj negyedszer hagytam el a céges telefont, vagy motorozás közben a céges notebookot, vagy barmit is szeretnék a céges eszközökre telepíteni, vagy bármit is szeretnék elérni az interneten, ja és persze minden felugro bombra, linkre rakattintok ...). És ez független attól, hogy állami szervezetről, verseny szektorról, pénz intézetekrol, vagy külföldi multikrol beszélünk.De ha nem kerül nyilvánosságra, akkor nem látja a pórnép mennyire dilettánsok vannak kormányon. Mert ez annak a következménye. Nem lehet állandóan arra hivatkozni, hogy nemzetbiztonsági kérdés. Azzal csak el akarják fedni a felelősségüket. Amivel csak növelni fogják a problémát.
És akkor még nem beszéltem arról amikor full privát dolgokra használják a céges eszközt, vagy kölcsön adja a gyereknek. A kiber védelem kb olyan nekik mint a humán virusok elleni védelem, amíg nincs gond addig nem foglalkoznak vele.
Az állami szektorban pedig sajnos még hozzá jön ehhez, hogy nincs pénz a legújabb rendszer megvételre és bevezetésére, ha meg van, akkor úgy sincs pénz megfelelő tudású üzemeltető szakemberek megfizetesere.