[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 488
56 744
113
Annyit tennék hozzá,hogy a brics keleti részének,Oroszország,Kína az eu tagság nélkül pont ugyanilyen értékesek vagyunk,9+ milliós,az isztánok jövedelmi átlagán élő ország vagyunk,ha elhagynánk az eu-t,ők valószínűleg mennének előrébb egy még az eu-ban lévő országba,attől is függ ez,hogy milyen feltételekkel lépnénk ki az eu-ból,de könyörgöm,ne temessük már magunkat,a szörnyű diktatúrában,90 előtt,mindent is gyártottunk,termeltünk magunknak,mi f szt reszketünk a nyugati kirablásunk után?
Egyáltalán nem sírom vissza a cccp-t,vagy a vsz-t,de könyörgöm,komplett nehéziparunk volt az érctől az acélig,vasúti sínig,mozdonyokig,vagonokig, vídiáig,vegyiparunk,gépgyártásunk az érctől a busz/traktor/teherautó hengerfejig,adagolóig,főtengelyig,motorblokkig,tuto lakatig,szélvédőig,üléshuzatig,integrált mezőgazdaságunk,benne kb önellátó zöldség,gyümölcs,hús,gabona termelésig,műtrágya,vegyszer,mezőgazdasági gépek,felszerelések,komplett építőipar,a cement,mész,tégla,fa,szigetelő anyagokig,volt feldolgozó iparunk,a cipőtől a kesztyűig,gatyáig,divat cikkekig,az élelmiszert megtermeltük,legyártottuk a cukorrépától a tibi csoki-ig,liszt,tej,vaj,bögre,gáztűzhely,az építőiparban az ajtótól az ablakig,kábelek,kapcsolók,függöny,gyerekágy,babakocsi,szaniter,stb.
Ne gondoljuk már azt,hogy a nyugat nélkül éhen vesznénk basszameg!
Ahogy enyhült a helyzet,nem kellett a Magyart félteni,beindult a háztályi,a kisgazdák,a gmk-k,mellék üzemágak,úgy csináltok,mintha az eu mekkora kaland lenne nekünk.
Azt rengeteg vagyont amit elloptak tőlünk,ki privatizáltak,a csatlakozásunk óta folyamatosan kiszívnak tőlünk pénzben,humánban,erkölcsben,morálban,és még pitizünk oda,hogy jujj,jujj,adjatok már,adjatok,engedjetek már a szerződésink szerint létezni,mert mi szarok vagyunk.
Ködös álom,hogy valaha is feljöhetünk eu tagként a migráció előtti,nyugat európai életszínvonalra,jövedelmi viszonyokra,baromság,sosem engednek minket érvényesülni.
Viszont most,34 év 103.87%-os nyugati seggbe omlás után kb kevesebb gyerek születik mint a szockóban,kevesebb ház épül,az infra az alakul,hogy ki tudjuk őket szolgálni,talán tudunk az átlag fizetésekből annyi benzint,kenyeret,húst,stb venni mint a szockó jobb éveiben,cserében kb semmilyen saját iparunk nincs,minden külföldi cégek tulajdona,lerabolnak minket,kiszorítanak a saját piacainkról,mi minden szerződéses kötelezettségünknek eleget teszünk,időben,cserébe ránk eresztik a migriket,a ratyikat,az lmbtqmz/x-et,woke-ot,nyíltan pénzelik az érvényes választásokon megválasztott kormányunk megbuktatását,dollár milliókat ölnek külföldről az ellenzékbe,médiát,logisztikát ,tanácsadókat,mindent is adnak nekik.
Mostanra ott tartunk,hogy a fejlett nyugat,a fejlettség csúcsán lévő eu,a valóságtól teljesen elszakadva finanszíroz,a mi adó forintjainkból is,fegyverez egy európai országot,usa parancsra,hogy háborúzzon egy nukleáris szuperhatalommal itt,a seggünkben,megszavazunk mindent,betartunk mindent,erre lezáratják a felénk jövő,általuk is jóváhagyott módon olajat,majd közli,hogy ez szerintük a 2 állam dolga,nem állnak mellénk,egy nem eu-s tagállammal szemben.
A mondvacsinált okokból visszatartott pénzeket meg sem említem,a paksi,számunkra,és közvetve az itt lévő,eu-s cégekre is stratégiai energetikai beruházást minden lehetséges módon kadályozzák.
Stb.
Most komolyan,mire számítunk még?
Miután a 30 iq-s kisebbségi agyonverte 3x a nőrokonát,megégette csikekkel,megvagdosta,leköpködte,végig húzta a hajánál fogva az udvaron,mert keveset keresett a játékgépbe,azért örüljön a nőrokon,hogy még kap enni,meg inni,vagy még nem vágták le egyik ujját sem?
Mostanra semmi szégyelni való sincs a tőlünk keletebbre lévők életszínvonalán,a mienkhez képest,részben mert mi sikeresen stagnálunk(finomvagyok,és nőies),illetve,nem mellékesen,ők dinamikusan erősödnek,nem az nszk-hoz,hanem önmagukhoz,meg hozzánk képest.
Fintorogva nézünk az Oroszokra,meg a szomszédaikra,akik lassan utolértek,és most gyorsulva előznek le minket,úgy,hogy 0 nyugati föggésben vannak.
Mégegyszer,nem sírom vissza a cccp-t,sem a vsz-t,azt sem mondom,hogy holnap lépjünk ki az eu-ból,meg a nato-ból,de azt mondom,hogy sürgősen finomhangolni kell,mert nem jó az irány,olyan vonat után futunk,ahová sosem vesznek fel,újra kell gondolni ezt anagy,nyugati álmot,mert nem olyan szép,mint ígérték.
A demokrácia,meg autokrácia bulshit nem érdekel,az érdekel,hogy az Oroszok,és a szomszédaik 2008-ban még államcsődben voltak,majd miután végleg szakítottak a nyugattal,kb 8 éve,elkezdtek önállóak lenni,simán behoztak minket,majd az utóbbi 3-5 évben elkezdtek elhagyni minket,és senki sem rúg beléjük poénból,senki sem pofázik nekik a meleglobbi,vagy sajtószabadásg,vagy a demokrácia hiánya miatt,stb.
Újra kellene tárgyalni a csatlakozásunk feltételeit,szabályait,vagy valami ésszerűsítést eszközölni,mert meg vagyunk baszva.
Nme,nem tudunk kormányt váltani,mert nincs kire,ezzel kell beérnünk,és ezzel kell változást elérni.



Annyit tennék hozzá,hogy azért sem kellene kormányt váltani,mert akármilyen akasztófavirágok is,azért a kovidig jól jól manővereztünk,meg amíg mutti meg nem gondolta magát 4 nap alatt,és mégis minden szír menekültet be tudtak volna fogadni,jól tolták,magunkhoz képest az eu-s pénzek lehívását,javult minden,jutott több pénz az oktatásra,egészségügyre,még hadsereg fejlesztésre is,nem verték szét a pofánkat a tüntiken,mondjuk sok nem is volt,el kell ismerni,hogy részben a megváltozott/megváltozó körülmények áldozatai is vagyunk,persze,innen,a valós információk 5%-ának a birtokában csicskulnak,meg lopnak,meg miért így,meg miért úgy,de még mindig egy nyihes macskát se bíznék a mostani ellenzékre,max az mh-nak egy tárca,de ők még satnyák kormányozni.
Vannak sarokpontjaik,amikből nem engednek,kerítés,gender,fegyverszállítás,lmbtq,migránskvóta,a szankciókkal is elmentek ameddig lehetett a javunkra,ez-az,kicsit sárga,kicsit savanyú,de a mienk,ha jobb idők járnak,kibasszuk őket,de most még túl nagy a tét,túl sok a bizonytalanság mind az európai,mind a globális térben,a szimpatikus ellenzék úgy omlana gyuribá záróizmába,mint a nedves mosogatórongy,aminek végzetes következményei lennének.
Na,erő,egészség.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 482
14 578
113
Semmilyen értelme nincs most a Huxitnak és nincs idő is olyan párt aki ezt tűzte a zászlójára. Viszont ha folytatódnak a trendek, akkor az ide vezethet. Egyrészt a brüsszeli gazdasági, pénzügyi háború Magyarország ellen politikai célok érdekében.
Másrészt Európa ipari leépülése. Ez automatikusan eredményezne a magyar export csökkenését az Unióba. Már ma is ezért állt meg a hazai ipari növekedés. Ha csak kilengés, akkor ez semmi. Ha trend marad és erre is van esély, azzal hogy több európai cég az amerikai támogatások és az olcsóbb energiaárak miatt az USA-ba költözik, akkor ezzel számolni kell és készülni a változásra.

A Brexit rövid távon káros volt. Nem tudom mi lesz közép távon a kihatása. 1 dolgot ismerek nagyon picit. A Bentley beszállítói hálózatát. Nos, ezt elkezdték lokalizálni Nagy-Brittaniába, az Unió kárára. Sikeres lesz, csőd passz, de ez a trend.

Már az orosz szankciókkal megégett Európa. Egyelőre nekünk több kárt okoz, mint az oroszoknak. Ráadásul nemcsak ezért irracionális, hanem mert a NATO két legnagyobb riválisát tolja össze. Kínát és Oroszországot. Pont a kissingeri sikeres hidegháborús stratégiával megy szembe a washingtoni Demokrata elit és az általa irányított brüsszeli provincia.

Abban igazad van, hogy ma Korea / Kína számára csak az Unióban vagyunk vonzóak. Ezért jön ide a Ázsia pénz, gyárak, amiket vicces, de most trend utálni.

Te most részben ideológiai, részben a múltbeli tapasztalatok alapján, azt mondod a Huxit a végromlásba vinne. Vannak viszont jelek, ami szerint az Unió vége ugyanide vezet. A kérdés amikor már nettó befizetők leszünk 2030-ra, akkor még többet fog-e hozni nemzetgazdasági szempontból, mint vinni. Ha többet, mással, ami előnyösebb ki lehet-e váltani. Ez lehet az USA, lehet a Kelet, lehet ennek mixe. Az Unio engedi-e a lecsatlakozast. Egyedül vagy mással. Ha nem engedi és büntet, akkor rábaszunk, de ha ez lenne az ára a magyar vétók megszűnésének és az EU kiélhetné magát szabadon a magyar kötekedés nélkül, akkor lehet elenged. Akkor boldogan tobzódhat a saját gyönyörűségébe, ahogy Macron már megmutatta a társadalmi víziót a párizsi olimpiai bemutatón.

Ne csak a kozvetlen gazdasági szempontot nézd, hanem a demográfiait és szociálisat is. Konkrétan a HUNXIT egy kivándorlás hullámot okozna, amely arányokat nézve biztos látványosabb lenne, mint amit BREXITnél tapasztaltunk. Mekkora emberveszteséget engedhet meg magának Mo és milyenek lennének ennek a kozvetet gazdasági kovetkezményei?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 488
56 744
113
Szerintem egyedül nem lehet kilépni az EU-ból... Két esély van. Az egyik, hogy az EU szétbomlik magától. Ennek van esélye, ha elkezdik a gazdasági visszaesés megállítására a protekcionista intézkedéseket. Rögtön "megtalálják" a nemzeti érdekeiket.
A másik verzió, hogy Közép-Kelet Európa pár országa együtt, tömbben kilép. Vagy átlép a BRICS-be. Szlovákoknak az euro miatt nehezebb lenne, de a lengyelek egy amerikai háttérrel már esélyesebbek. Kérdés, mi lesz Romániával és Bulgáriával, amik el lennének vágva fizikailag az uniótól. BRICS-támogatással túlélnénk, sőt, a leendő piacok reményében akár német vagy francia támogatást is lehetségesnek látok. A Brics-nél egyébként is jól áll a szénánk a keleti nyitás miatt.... Ügyes politikával hídfő lehetnénk a maradék Eu és a Brics között..... Mindkettőnek értékesek vagyunk.


Ameddig a még ukrajnának nevezett terület nincs teljesen orosz kontroll alatt,ez lehet adminisztratív is,pl csak a dnyeperig,vagy kijevig jönnek el,addig stratégiai nyugalom van,meg kell legyen a folyamatos,szárazföldi kapcsolatunk az Oroszokkal,a bricssel,amig a cia a góré Záhonyon túl,addig nyugi van.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 488
56 744
113
Ne csak a kozvetlen gazdasági szempontot nézd, hanem a demográfiait és szociálisat is. Konkrétan a HUNXIT egy kivándorlás hullámot okozna, amely arányokat nézve biztos látványosabb lenne, mint amit BREXITnél tapasztaltunk. Mekkora emberveszteséget engedhet meg magának Mo és milyenek lennének ennek a kozvetet gazdasági kovetkezményei?


Kb fél év alatt felzárkóznánk vásárlóerőben a mostani Oroszhoz,és mindenki hazajönne,hagyjuk már.
Senki sem a knédli,mega fishßchips miatt lépett le,az eddigi gyakorlatot folytatva,az Orosz Föderáció,ukrajna oblasztyának infratruktúrását fejlesztő cégeket dotálná az állam,a nyugati rablók helyett,hritelen felgyorsulna Paks2,maxra járna a druzsba minden csöve,eperjeskén lenne 500 új munkahely,beindulna Diósgyőr,a kletei részen lévő kőbányák,aszfalt űzemek,lenne még 3 tisza híd,autópálya Záhonyig,mega Kárpátokig,mellette 2x2 vasúti pálya,kárpátalja autonómiát kaphatna,cserébe mi feljesztenénk az infrát ott,az Oroszokkal lehet üzletelni,már látom az útépítésen dolgozó Osztrák,Német kubikosokat.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
834
1 644
93
Nem, nem tudunk kormányt váltani, mert nincs kire, ezzel kell beérnünk, és ezzel kell változást elérni.
Sajnos nem fogsz tudni változást elérni, mivel ebben az országban mindenki lop! S fejétől bűzlik a hal!
1990 óta ők vannak hatalmon, 4 év kihagyással! Akkor miért nem tették a dolgukat? Miért engedték lerabolni a németeknek az egész országot? Hadjuk is mert felmérgelem magam.

- Igen pont jól írtad hogy minden iparral rendelkeztünk s jött a váltás s csak a kopasz föld maradt!
Az is tarlón éppen lekaszálták hogy ne legyen gyom, mivel az EU adta a gazdáknak a támogatást hogy ne dolgozzanak.

- Magyarul csak felvevő piac lettünk! Ezt fejtettem jópárszor már itt ki. Nincs másunk csak a kopasz seggünk, földünk. S a húsos fazékból is már csak az aljából törölgetik a szaftot, ami maradt éppen. Majd utána távoznak 30 után lóháton mivel elmennek nyugdíjba, s viszik a kis vagyonukat átmentve!
S lesajnálják az országot! :D:D:D S így röhögnek rajtunk! Én ezt már régen látom, ám a pénzosztásból lehet látni hogy még mindig vannak akik megvehetők! S nem lesz itt semmilyen változás 30-ig!

- Ha meg a nagy térképre gondolt, akkor meg fel kellene az országot hozni, emelni komolyabb anyagi szintekre, mivel egy ország sem szeret csőd előtti országhoz csatlakozni, :rolleyes: csak erős országhoz szeretnek! Ezért mond meg te, te csatlakoznál hozzánk? Kopasz körömnyi földel rendelkező országhoz! Ezt érte el ez a kormány 1990 óta! 34év alatt! Szégyen! :(
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 143
19 031
113
Semmilyen értelme nincs most a Huxitnak és nincs idő is olyan párt aki ezt tűzte a zászlójára. Viszont ha folytatódnak a trendek, akkor az ide vezethet. Egyrészt a brüsszeli gazdasági, pénzügyi háború Magyarország ellen politikai célok érdekében.
Másrészt Európa ipari leépülése. Ez automatikusan eredményezne a magyar export csökkenését az Unióba. Már ma is ezért állt meg a hazai ipari növekedés. Ha csak kilengés, akkor ez semmi. Ha trend marad és erre is van esély, azzal hogy több európai cég az amerikai támogatások és az olcsóbb energiaárak miatt az USA-ba költözik, akkor ezzel számolni kell és készülni a változásra.

A Brexit rövid távon káros volt. Nem tudom mi lesz közép távon a kihatása. 1 dolgot ismerek nagyon picit. A Bentley beszállítói hálózatát. Nos, ezt elkezdték lokalizálni Nagy-Brittaniába, az Unió kárára. Sikeres lesz, csőd passz, de ez a trend.

Már az orosz szankciókkal megégett Európa. Egyelőre nekünk több kárt okoz, mint az oroszoknak. Ráadásul nemcsak ezért irracionális, hanem mert a NATO két legnagyobb riválisát tolja össze. Kínát és Oroszországot. Pont a kissingeri sikeres hidegháborús stratégiával megy szembe a washingtoni Demokrata elit és az általa irányított brüsszeli provincia.

Abban igazad van, hogy ma Korea / Kína számára csak az Unióban vagyunk vonzóak. Ezért jön ide a Ázsia pénz, gyárak, amiket vicces, de most trend utálni.

Te most részben ideológiai, részben a múltbeli tapasztalatok alapján, azt mondod a Huxit a végromlásba vinne. Vannak viszont jelek, ami szerint az Unió vége ugyanide vezet. A kérdés amikor már nettó befizetők leszünk 2030-ra, akkor még többet fog-e hozni nemzetgazdasági szempontból, mint vinni. Ha többet, mással, ami előnyösebb ki lehet-e váltani. Ez lehet az USA, lehet a Kelet, lehet ennek mixe. Az Unio engedi-e a lecsatlakozast. Egyedül vagy mással. Ha nem engedi és büntet, akkor rábaszunk, de ha ez lenne az ára a magyar vétók megszűnésének és az EU kiélhetné magát szabadon a magyar kötekedés nélkül, akkor lehet elenged. Akkor boldogan tobzódhat a saját gyönyörűségébe, ahogy Macron már megmutatta a társadalmi víziót a párizsi olimpiai bemutatón.

A legfontosabb, hogy a gazdaságunk gyakorlatilag a német gazdasággal együtt működik teljesen. Amíg az EU tagjai vagyunk ez így is marad. A nagy homály ebben, hogy mi lenne, ha kilépnénk. Maradnának a nyugati cégek itt, vagy lépnének ők is innen ? Ez nem mindegy, nem a politikai maszlag, ami mögötte van. Azért jelentős a magyar gdp éves összegében ezen cégeknek az eredménye, illetve rengeteg ember dolgozik náluk, ami megint csak nem mindegy. Valamint épp ezek a német vállalatok adják átlagban a legjobb béreket, szerintem. Szóval, a lakosság lehet nem tolerálná ezért a kilépést és amúgy sem egyébként. Nem vagyunk abban a helyzetben hogy megengedhessük magunknak a HUXITet. Az más ha esetleg maga az EU feloszlik és mindenki mindenkivel kétoldalú gazdasági együttműködést köt. Lehet ez bekövetkezik valamimkor, de még nem tartunk ott.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 143
19 031
113
gen pont jól írtad hogy minden iparral rendelkeztünk s jött a váltás s csak a kopasz föld maradt!

Az az ipar, alapvetően versenyképtelen volt. Dolgoztam benne fiatalon, hogy aztán a váltás után, belépve az Opel gyárba, valóságos sokként érjen, amit ott megláttam megtapasztaltam. Aki az egykori szocialista vállalatok színvonalát gondolja valami nagy iparnak, hát annak fogalma sincs semmiről. Mellesleg, a rendszerváltás után, már az oroszok sem vették volna meg a kacatjainkat, mert akkor már tőlük is dollárban kértük volna a vételárat. Na most amit a cserekereskedelemben, igénytelen minőségben rájuk sóztunk, azt 90 után nem vették volna meg. Annál is inkább, mivel megjenetek ott a nyugati cégek is, azonos kategóriás termékeikkel, melyek jobb minőséget képviseltek, szinte mindenben.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 488
56 744
113
Az az ipar, alapvetően versenyképtelen volt. Dolgoztam benne fiatalon, hogy aztán a váltás után, belépve az Opel gyárba, valóságos sokként érjen, amit ott megláttam megtapasztaltam. Aki az egykori szocialista vállalatok színvonalát gondolja valami nagy iparnak, hát annak fogalma sincs semmiről. Mellesleg, a rendszerváltás után, már az oroszok sem vették volna meg a kacatjainkat, mert akkor már tőlük is dollárban kértük volna a vételárat. Na most amit a cserekereskedelemben, igénytelen minőségben rájuk sóztunk, azt 90 után nem vették volna meg. Annál is inkább, mivel megjenetek ott a nyugati cégek is, azonos kategóriás termékeikkel, melyek jobb minőséget képviseltek, szinte mindenben.



Igen, de a mienk volt,itt volt,működött, arra próbálok utalni,hogy azt kellett volna fejleszteni amink volt,nem egyből magunra engedni a nyugati nagytőkét,és.hagyni,hogy szétromboljanak mindent.
Kibírtuk volna,ha lassan is de fejlesztünk magunknak amire szükségünk volt,és kurvára nem kellett volna nagy döjfösen kivonulni az Orosz, egyéb keleti piacainkról,mert a nyugat röhögve ment be helyettünk,a kedves mszp még a moszkvai kereskedelmi központ épületét is eladta,nem hinném,hogy árban jobb volt a nyugati élelmiszer, konzerv,a mienknél,sem minőségben.
Az is igaz, hogy az Oroszok nagyon megpadlóztak a 90-es években, amíg hittek ők is a nyugati álomban,vagy abban, hogy partnerként fogja őket a nyugat kezelni, gazdatest helyett, aztán, hogy,hogy nem,ahogy elkezdtek elszakadni az amerikai álomtól,rögtön magukra találtak ők is.
Nagy szar ez,akármerre is gurigatjuk.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Mike

Well-Known Member
2011. március 14.
795
2 036
93
Kb fél év alatt felzárkóznánk vásárlóerőben a mostani Oroszhoz,és mindenki hazajönne,hagyjuk már.
Senki sem a knédli,mega fishßchips miatt lépett le,az eddigi gyakorlatot folytatva,az Orosz Föderáció,ukrajna oblasztyának infratruktúrását fejlesztő cégeket dotálná az állam,a nyugati rablók helyett,hritelen felgyorsulna Paks2,maxra járna a druzsba minden csöve,eperjeskén lenne 500 új munkahely,beindulna Diósgyőr,a kletei részen lévő kőbányák,aszfalt űzemek,lenne még 3 tisza híd,autópálya Záhonyig,mega Kárpátokig,mellette 2x2 vasúti pálya,kárpátalja autonómiát kaphatna,cserébe mi feljesztenénk az infrát ott,az Oroszokkal lehet üzletelni,már látom az útépítésen dolgozó Osztrák,Német kubikosokat.
Ilyen az amikor bevodkázva elalszol az M1-en...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 877
95 083
113
A legfontosabb, hogy a gazdaságunk gyakorlatilag a német gazdasággal együtt működik teljesen. Amíg az EU tagjai vagyunk ez így is marad. A nagy homály ebben, hogy mi lenne, ha kilépnénk. Maradnának a nyugati cégek itt, vagy lépnének ők is innen ? Ez nem mindegy, nem a politikai maszlag, ami mögötte van. Azért jelentős a magyar gdp éves összegében ezen cégeknek az eredménye, illetve rengeteg ember dolgozik náluk, ami megint csak nem mindegy. Valamint épp ezek a német vállalatok adják átlagban a legjobb béreket, szerintem. Szóval, a lakosság lehet nem tolerálná ezért a kilépést és amúgy sem egyébként. Nem vagyunk abban a helyzetben hogy megengedhessük magunknak a HUXITet. Az más ha esetleg maga az EU feloszlik és mindenki mindenkivel kétoldalú gazdasági együttműködést köt. Lehet ez bekövetkezik valamimkor, de még nem tartunk ott.
Te most úgy nézel a jövőbe, hogy ezt a helyzetet változatlannak gondolod. Pedig pont ebben látok változást. Azaz még finomabban, látok arra reális esélyt hogy ez nem marad így.És nem lecsatlakozunk a német iparral, egyszerűen a német ipar megrendült, mi van ha nem áll fel és ha maradunk vele mehetünk a levesbe.

100%-ig igazad van a hazai német ipari multik adják a versenyképes béreket, húzzák a gazdaságot, csengetik az adóbevétellt.

De az energiaválság, az erőltetett zöld átmenettel, a polarizálodó világgal együtt versenykeptelenné tette a német autóipart. Most már mindegy, hogy marad benzines vagy az elektromos, annyi pénzt befizették büntetésre és annyit elbasztak az új elektromos fejlesztésre, hogy csapdába kerültek.

Hatalmas koltsegmegtakaritási terveket látok és hallani. Több tízezer német munkahely rezeg. Mi sem fogjuk megúszni , direkt kormányzati beavatkozás nélkül. Megindult az újratervezés, nem Európában, hanem máshol csinálni nyereségesebben. Ezzel megint megy az idő és az ázsiai autóipar már így is előzött az elektromos szegmensében, szoftveresen több európai cég versenyképtelen saját jogon, max. ezt is, mint az akksit mástól veszik, de hol marad az értékteremtés, a nyereség így???

Az európai politika most végzi ki az aranytojást tojó tyúkot. Kábé az utolsót.

Mi és a V4 eddig abból menetelt, hogy a németekkel vonult, lezajlott egy jelentős felzárkózás, de ez elakadni látszik. Leválni és másnak bedolgozni?? Első körben másnak is bedolgozni ez már zajlik. De közép távra kellenek alternatív tervek, ami Unión kívüli, más szabályokkal. Lehet nem kell kilépni, de nem készülni erre vétek.

Igen a Huxit nagyon rizikós, de nem csinálni semmit és süllyedni szintén. És nem biztos hogy a Kelet a megoldás, nem biztos hogy az USA. Jó lenne az a V4, akár V4+, de ettől messze vagyunk nagyon.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
834
1 644
93
Az az ipar, alapvetően versenyképtelen volt. Dolgoztam benne fiatalon, hogy aztán a váltás után, belépve az Opel gyárba, valóságos sokként érjen, amit ott megláttam megtapasztaltam.
Ez rendben is van! Ám anno a cégek, vállalatok a mi hasznunkra hajtották a jövedelmet! A mostani szuper cégek pedig kiviszik a hasznot! Itt csak az a kevés munkadíj marad, amit a dolgozó kap!
Nincs az országban olyan cég ami magyar tulajdonú, magyar nyereségű! Ami az országban marad! Amit lehet tőkésíteni! Ami emeli a Forint értékét!

- Itt mindent kivisznek, azaz alkatrész behoz, összeszereled, majd áru kivisz! Német termékként elad nagy haszonnal! Érted a különbséget? Ugyan ez az élelmiszer lánccal is! Nézd meg az áruházak elkészítési módját! Beton placc, vasoszlopok lecsavarozva, benne üveg panelek, belül pultok, slussz vége! Ha kell mindent felszed s marad a beton placc! Na ez a miénk! Ez a különbség!
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
834
1 644
93
e most úgy nézel a jövőbe, hogy ezt a helyzetet változatlannak gondolod. Pedig pont ebben látok változást. Azaz még finomabban, látok arra reális esélyt hogy ez nem marad így.És nem lecsatlakozunk a német iparral, egyszerűen a német ipar megrendült, mi van ha nem áll fel és ha maradunk vele mehetünk a levesbe.
Igen jogos a meglátás! Szerintem is a Magyar honos ipart kellene erősíteni, akik saját áruval rendelkeznek! Amit el is tudnak adni a piacokon! Most lényegtelen milyen piacon. Ám a haszon itthon maradna! Saját munkaerőt tudna foglalkoztatni, s így emeli a gazdaságot! A német vagy más tőkés gondol egyet s viszi a cégét bútorostul! S mi marad, a betonplacc.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 143
19 031
113
Ez rendben is van! Ám anno a cégek, vállalatok a mi hasznunkra hajtották a jövedelmet! A mostani szuper cégek pedig kiviszik a hasznot! Itt csak az a kevés munkadíj marad, amit a dolgozó kap!
Nincs az országban olyan cég ami magyar tulajdonú, magyar nyereségű! Ami az országban marad! Amit lehet tőkésíteni! Ami emeli a Forint értékét!

- Itt mindent kivisznek, azaz alkatrész behoz, összeszereled, majd áru kivisz! Német termékként elad nagy haszonnal! Érted a különbséget? Ugyan ez az élelmiszer lánccal is! Nézd meg az áruházak elkészítési módját! Beton placc, vasoszlopok lecsavarozva, benne üveg panelek, belül pultok, slussz vége! Ha kell mindent felszed s marad a beton placc! Na ez a miénk! Ez a különbség!

Hasznuk jelentős részét visszaforgatják innovációba, újabb fejlesztésekbe. Mert ettől maradnak versenyképesek. Bizonyos idő elteltével a fejlesztések is ide kerülnek részben, autógyártásban, gépgyártásban biztosan.
Egyetlen komoly cég sem hagy itt betonplaccot, mert évtizedekre terveznek termelő bázist általában, ha települnek. Azonban ha egyik cég kivonul, normál környezet esetén jön helyette egy másik hamarosan.
A forint árfolyamára nem tudom mennyire van hatással, ha Audit gyártunk, vagy Csepel kerékpárt.
Komoly adóbevétele van az államnak ezekből a cégekből. Jelentős hazai munkaerőt foglalkoztatnak, jobb fizetésekért mint a hazai kkv szektor.
Ebből fakadóan, aki innen megy nyugdíjba, annak a nyugdíja is az átlag felett van.
Nem beszélve ezen cégek kiszolgáló alvállalkozóit, akik viszont echte magyarok alapvetően.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 482
14 578
113
Te most úgy nézel a jövőbe, hogy ezt a helyzetet változatlannak gondolod. Pedig pont ebben látok változást. Azaz még finomabban, látok arra reális esélyt hogy ez nem marad így.
Mindig minden változik, csak az a kérdés, hogy mikor.
Az, hogy most hogyan vannak osztva a lapok, alapvetoén két dologtól fugg, a geográfiától és a technológiától - e két faktor egyutvéve biztosítja a tokét. Mivel nemigázán várható, hogy a geográfia belátható idon belul átrendezodne, egy esetleges változást kizárolag egy meghatározó technológiai ugrás okozhat.

Mondok példát. Korábban a fold egyik legmeghatározóbb pontja ott volt, ahol a három kontines találkozott, mivel ott keresztezodtek a kereskedelmi utak, ott kumulálódott a legtobb gazdagság és a tudás. Amint viszont megjelentek az oceánjáró kereskedo hajók, ez a technológiai ugrás elmozdította a kereskedelmi utakat és veluk egyutt ezt a kozpontott is Nyugat-Európa felé, majd a kereskedelemre hatással lévo további technológiai innovációk még inkább USA felé.

De mivel a technógiai ugráshoz kello know-how a Nyugat kezében van, így ebbol is elsodlegesen ugyan azok az országok húznak hasznot. A tobbiek esetleg majd csak azután, hogy ezek a technológiák jobban elterjednek.
Szoval szerintem ebben a században még nemigazán lesz változás, a meglévo valósághoz kell igazodni és azzal boldogúlni.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 502
13 204
113
Nem beszélve ezen cégek kiszolgáló alvállalkozóit, akik viszont echte magyarok alapvetően.
Éppen ez az, ami nem igaz.
Ha egy nagy cég betelepül, BMW, Mercedes - akkor hozzák magukkal a beszállítói láncolatukat is.
Amelyekben a legritkábban vannak echte magyar cégek.
Maximum a takarítás és az őrzés-védelem az, ahol magyar cégek vannak, illetve a csarnokok felépítése - de ez utóbbi egyszeri megbízás.