[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 523
16 691
113
Semmilyen értelme nincs most a Huxitnak és nincs idő is olyan párt aki ezt tűzte a zászlójára. Viszont ha folytatódnak a trendek, akkor az ide vezethet. Egyrészt a brüsszeli gazdasági, pénzügyi háború Magyarország ellen politikai célok érdekében.
Másrészt Európa ipari leépülése. Ez automatikusan eredményezne a magyar export csökkenését az Unióba. Már ma is ezért állt meg a hazai ipari növekedés. Ha csak kilengés, akkor ez semmi. Ha trend marad és erre is van esély, azzal hogy több európai cég az amerikai támogatások és az olcsóbb energiaárak miatt az USA-ba költözik, akkor ezzel számolni kell és készülni a változásra.

A Brexit rövid távon káros volt. Nem tudom mi lesz közép távon a kihatása. 1 dolgot ismerek nagyon picit. A Bentley beszállítói hálózatát. Nos, ezt elkezdték lokalizálni Nagy-Brittaniába, az Unió kárára. Sikeres lesz, csőd passz, de ez a trend.

Már az orosz szankciókkal megégett Európa. Egyelőre nekünk több kárt okoz, mint az oroszoknak. Ráadásul nemcsak ezért irracionális, hanem mert a NATO két legnagyobb riválisát tolja össze. Kínát és Oroszországot. Pont a kissingeri sikeres hidegháborús stratégiával megy szembe a washingtoni Demokrata elit és az általa irányított brüsszeli provincia.

Abban igazad van, hogy ma Korea / Kína számára csak az Unióban vagyunk vonzóak. Ezért jön ide a Ázsia pénz, gyárak, amiket vicces, de most trend utálni.

Te most részben ideológiai, részben a múltbeli tapasztalatok alapján, azt mondod a Huxit a végromlásba vinne. Vannak viszont jelek, ami szerint az Unió vége ugyanide vezet. A kérdés amikor már nettó befizetők leszünk 2030-ra, akkor még többet fog-e hozni nemzetgazdasági szempontból, mint vinni. Ha többet, mással, ami előnyösebb ki lehet-e váltani. Ez lehet az USA, lehet a Kelet, lehet ennek mixe. Az Unio engedi-e a lecsatlakozast. Egyedül vagy mással. Ha nem engedi és büntet, akkor rábaszunk, de ha ez lenne az ára a magyar vétók megszűnésének és az EU kiélhetné magát szabadon a magyar kötekedés nélkül, akkor lehet elenged. Akkor boldogan tobzódhat a saját gyönyörűségébe, ahogy Macron már megmutatta a társadalmi víziót a párizsi olimpiai bemutatón.

2030-ranettó befizetők leszünk? Te hány éves vagy hogy még hiszel a mesékben?

Mondjuk abban az értelemben nettó befizetők leszünk, hogy nem kapjuk meg azt a pénzt sem ami járna.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 743
4 263
113
Mellesleg, a rendszerváltás után, már az oroszok sem vették volna meg a kacatjainkat, mert akkor már tőlük is dollárban kértük volna a vételárat. Na most amit a cserekereskedelemben, igénytelen minőségben rájuk sóztunk, azt 90 után nem vették volna meg. Annál is inkább, mivel megjenetek ott a nyugati cégek is, azonos kategóriás termékeikkel, melyek jobb minőséget képviseltek, szinte mindenben.
Rengeteg szemetet megvettek tőlünk még utána is.
A legjobb példa, hogy addig szinte egyedüli vásárlóként életben tartották a „nagy” Ikarus-t, amíg lehetőségük volt rá: 1998-ig.

Nem nagyon volt a világnak más szeglete, ahol a teljes mértékben elavult 200-as szériát még el lehetett volna adni, az eddigre szintén idejétmúlt 400-asról is leszoktak előbb-utóbb mindenhol. A BKV '93-ban vette át az utolsó 280-asait, utána már ide sem volt jó.

[ Az Ikarus birodalomból egyedül az Egyedi gyáregység volt életképes (sőt...), de azt sajnos kicsinálta az Irisbus, mert ostoba módon azt is eladták nekik. ]
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 117
33 358
113
A kis csilicsalamádék...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 391
30 308
113
A kis csilicsalamádék...
Nem indíthatnánk eljárást azoknak a kizárására, akik az orosz figyelmeztetések ellenére befogadtak csecsen terroristapalántákat? Mint pl az osztrákok az isztambuli reptérrobbantót? Van még pár ilyen sztori, csak hogy érezzék a törődést? Vagy akik engedték, h terroristák európai turnét tartsanak, pl Anis Amri Németországból Franciaországon át egészen Olaszországig? Vagy az antifa terroristák simogatói kizárására? Vagy pl akik nem merik otthon lejátszani a meccseiket Izrael ellen, mert félnek a balhétól? A kedves belga sportolók és szurkolók azonnal élvezhetnék a testüregi motozást, ha már nix Schengen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 652
70 648
113
Ez rendben is van! Ám anno a cégek, vállalatok a mi hasznunkra hajtották a jövedelmet! A mostani szuper cégek pedig kiviszik a hasznot! Itt csak az a kevés munkadíj marad, amit a dolgozó kap!
Nincs az országban olyan cég ami magyar tulajdonú, magyar nyereségű! Ami az országban marad! Amit lehet tőkésíteni! Ami emeli a Forint értékét!

- Itt mindent kivisznek, azaz alkatrész behoz, összeszereled, majd áru kivisz! Német termékként elad nagy haszonnal! Érted a különbséget? Ugyan ez az élelmiszer lánccal is! Nézd meg az áruházak elkészítési módját! Beton placc, vasoszlopok lecsavarozva, benne üveg panelek, belül pultok, slussz vége! Ha kell mindent felszed s marad a beton placc! Na ez a miénk! Ez a különbség!
A munkadij sem marad, mert nyugati elelmiszerlancban főleg nyugati élelmiszerre, vegyiarura költöd. Nyugati tulajdonú epitoanyagot veszel rajt, vagy épp nyugati autót, külföldi nyaralást,ruhát, elektronikai cikket stb.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 963
95 291
113
2030-ranettó befizetők leszünk? Te hány éves vagy hogy még hiszel a mesékben?

Mondjuk abban az értelemben nettó befizetők leszünk, hogy nem kapjuk meg azt a pénzt sem ami járna.

Hogy változott Magyarország hozzájárulása az Uniós budzséhez?

2017-ben 260 mrd HUF, 2021-re 610 mrd HUF, tavaly 660 mrd HUF.nEz folyamatosan nőni fog.

Tavaly jórészt még 1.200-1.400 mrd HUF Uniós pénz jött.Ennek jó része még a 2014-20-as költségvetési ciklusból. A legtöbb pénzt lehívott országok közt vagyunk, de alapvetően mindig is borzasztó lassú és bürokratikusak voltak az Uniós pénzek.

Ez az új költségvetési ciklusnál a politikai viták miatt nagyobb gödörbe került. De a 2021-27-es ciklus Uniós pénzeinek lehívásában így is a Top 3-ban vagyunk, a nagyon gyenge lehívása ellenére. Miért? Mert minden pénzt, tartalékot Ukrajnának küldenek. És ez a jövőben sem fog javulni. Bármekkora rész marad Ukrajna, oda még jobban kell önteni a pénzt, hogy mutassák a különbséget az oroszok uralta területekhez képest,

Ha néhány déli állam lemarad Görögország, Portugália, netán a spanyolok vagy az olaszok elvéreznek, akkor helyben toporgással is javul az átlagunk, nőni fog a hozzájárulásuni az Uniós budzséhez.


Tehát van rá erős sansz, hogy 2030-as új költségvetésnél már kevésbé leszünk kedvezményezettek és az évtized elején nettó befizetők leszünk.


De ami még fontos a nálunk működő multik mennyi nyereséget küldenek haza és a magyar cégek mennyit utalnak vissza Magyarországra. Ebben masszívan deficitesek vagyunk. Ezt figyelembe véve, tuti nettó befizetők leszünk.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 475
38 022
113
Lynx lesz HMV-n meg Debrecenben is - ez már kettő nehéz dandár.
Tatán vannak a harckocsik...
A vége az lesz hogy 3 azonos felszereltségű dandárunk lesz 10-15 év múlva.
Állítólag NATO elvárás sem 1 nehéz dandár kiállítása már a háború kitörése óta.


Nem tudom mi az a "tényleges országvédelem". Ki ellen, hány fronton és meddig kell tudni védekezni.

Amit én írtam mennyiség az saját véleményem szerint arra elég, hogy bármelyik szomszéd esetleges támadását (bár ezekben amúgy nem hiszek) megállítsuk kismértékű területveszteség mellett aztán tartsuk a vonalat néhány hétig, hónapig...
Pl. oroszok ellen max. lassításra jó...

Amúgy a szomszédaink hadereje még mostani legoptimistább fejlesztési terveik mellett is határvillongásra kisebb betörésre lesz elég, teljes invázióra nem. Nem mintha lenne bármi realitása ilyennek...
Régi mániám,
tankkal átmenni @ománián!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 160
19 066
113
Ukrajna a jelenlegi legnagyobb kockázat.

Amikor teljes összeomlás lesz ott, akkor talán jelenthet némi veszélyt, a menekülő, felbomló állapotban lévő, a vereség tudatában morálisan csődtömeg ukrán haderő. Melynek kisebb kötelékei, fegyverrel még a kézben, magyar tarületre tarthatnak. Nem hódítani, inkább életben maradni. Bár jó eséllyel, ahogy átlépnék a határt, azonnal letennék a fegyvert és örülnének, hogy élnek. De némi rizikót jelenthet persze. Amennyiben egy ilyen helyzet kezelése is gondot okozna, vagy nem tudná megoldani a Honvédség egyedül, akkor mindenre is alkalmatlan ez a haderő.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 042
10 099
113
Amikor teljes összeomlás lesz ott, akkor talán jelenthet némi veszélyt, a menekülő, felbomló állapotban lévő, a vereség tudatában morálisan csődtömeg ukrán haderő. Melynek kisebb kötelékei, fegyverrel még a kézben, magyar tarületre tarthatnak. Nem hódítani, inkább életben maradni. Bár jó eséllyel, ahogy átlépnék a határt, azonnal letennék a fegyvert és örülnének, hogy élnek. De némi rizikót jelenthet persze. Amennyiben egy ilyen helyzet kezelése is gondot okozna, vagy nem tudná megoldani a Honvédség egyedül, akkor mindenre is alkalmatlan ez a haderő.
Vagy kis Ukrajnát Debrecen és Miskolc-bol megállapítani ha már van olyan szélsőséges csoport aki azt vallja az ősi Ukrajna Bécsig tart
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
801
2 233
93
Amikor teljes összeomlás lesz ott, akkor talán jelenthet némi veszélyt, a menekülő, felbomló állapotban lévő, a vereség tudatában morálisan csődtömeg ukrán haderő. Melynek kisebb kötelékei, fegyverrel még a kézben, magyar tarületre tarthatnak. Nem hódítani, inkább életben maradni. Bár jó eséllyel, ahogy átlépnék a határt, azonnal letennék a fegyvert és örülnének, hogy élnek. De némi rizikót jelenthet persze. Amennyiben egy ilyen helyzet kezelése is gondot okozna, vagy nem tudná megoldani a Honvédség egyedül, akkor mindenre is alkalmatlan ez a haderő.
Egy esetleges jobbszél hatalomátvételben látok kockázatot Ukrajna tekintetében. Annyi rá az esély amennyi nincs. Esetleg ha meg kell védenünk a maradék ottani magyarságot...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 652
70 648
113
Amikor teljes összeomlás lesz ott, akkor talán jelenthet némi veszélyt, a menekülő, felbomló állapotban lévő, a vereség tudatában morálisan csődtömeg ukrán haderő. Melynek kisebb kötelékei, fegyverrel még a kézben, magyar tarületre tarthatnak. Nem hódítani, inkább életben maradni. Bár jó eséllyel, ahogy átlépnék a határt, azonnal letennék a fegyvert és örülnének, hogy élnek. De némi rizikót jelenthet persze. Amennyiben egy ilyen helyzet kezelése is gondot okozna, vagy nem tudná megoldani a Honvédség egyedül, akkor mindenre is alkalmatlan ez a haderő.
Ők azt mondták úgy tervezik hogy innét folytatnak a háborút tovább, és addig kiszolgalnak magukat, mert túl gyengék a velük határos országok.
Ha ezt meg nyugati nyomásra el is kell turnunk az lesz egy szép történet.

Ukrajna után pedig a nyugati összeomlás jön. A feszültség egyre jobban fokozodott az utóbbi 15 évben, most már nyílt de még kisebb osszecsapasok vannak amik egyre gyakoribbak lesznek. Aztán atrendezodnek a települések, lesznek full bevándorlók városok, és kisebb régióban, szigetekben a helyi őslakosság. 10-20 éven belül teljes polgarhaboru lesz a Lajtan túl, és messze se kell néznünk ehhez mert Bécs nagy része már most olyan mintha Karacsiban lennél.
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 958
6 077
113
Amikor teljes összeomlás lesz ott, akkor talán jelenthet némi veszélyt, a menekülő, felbomló állapotban lévő, a vereség tudatában morálisan csődtömeg ukrán haderő. Melynek kisebb kötelékei, fegyverrel még a kézben, magyar tarületre tarthatnak. Nem hódítani, inkább életben maradni. Bár jó eséllyel, ahogy átlépnék a határt, azonnal letennék a fegyvert és örülnének, hogy élnek. De némi rizikót jelenthet persze. Amennyiben egy ilyen helyzet kezelése is gondot okozna, vagy nem tudná megoldani a Honvédség egyedül, akkor mindenre is alkalmatlan ez a haderő.
Mit tippelsz, volna megfelelő hírszerzésünk, felderítésünk, tudnának időben reagálni?
Mi történne, amikor az első néhány tucat atgm célt talál, amikor az önvédelmi rendszer és fegyverzet nélküli airbusaink lepottyannak, amikor aknagránátok hullanak az égből?
Szerintem egy zászlóalj könnyűfegyverzetű ukrán szétverné a haderőnket.

Mire annyi tapasztalatot és gyakorlatot összeszedne az állomány és a vezérkar, hogy belejöjjenek a háborúskodásba, addigra 3x elfogy az ember és a fegyverzet.