1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Mali polgárháború

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Terminator által indítva @ 2013. január 12..

 1. joker

  joker Well-Known Member

  Ez most háború, vagy mészárlás, vagy mi akar lenni? Malit elnézve kb a "csóró négerek csóró országa" gondolat jut eszembe. Vagy túl sokat mondták túl sokan, hogy ez meg az meg amaz a háború is csak az olajért meg az altalajkincskért van, és ha a demokráciáért meg az emberekért meg az elnyomás ellen lennének ezek a háborúk, akkor Afrikában is rendet tennének. Ez ellen meg tenni kellett, hogy elhallgattassák ezeket a hangokat valami egyszál szerencsétlen ellenpéldával. Így az lett az eredménye, hogy Obama, Hollande meg Cameron amikor részegen pókereztek, akkor a vesztessel (Hollande) megtámadtatták büntetésből egy védekezésképtelen, korrupt, befolyásolható vezetésü, semmi afrikai ország képzeletbeli terroristáit.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Vagy kellett egy hely ahol a Rafale-ok biztonságosan kipróbálhatják élesben az új fegyvereiket.
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://theaviationist.com/2013/01/15/uk-mali/

  A franciáknak már egy ilyen  kis akcióhoz sincs megfelelő számú és méretű szállítógépe.
   
 4. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  A nyugati hatalmak afrikai beavatkozasai tobb szalon futnak.Abban mindenki egyetert hogy az eszak afriaki demokratizalas az vissza fele sult el.Azt hittek avval hogy tamogatjak a nepet a rezsimek ellen akkor majd azok nak a demokratikus kormanyai a nyugat segget fogjak nyalni.Hat annyiban elszamitottak magukat hogy az orszagok tobbsegeben iszlamista erok kerultek hatalomra akik leszarjak a nyugat akaratat.A nyugat azert is avatkozott be mert az afrikai orszagok nagyon szoros kapcsolatra lepnek kinaval.Valahogy ezt meg kelleet akadalyozni legalabb eszak afrikaban.Libia eseteben pedig Kadhafi elkezdett haverkodni az oroszokkal minden teren.El kellett tavolitani.Tehat a nyugat mondjuk ugy megtartotta valamilyen szinten a befolyasat eszak afrikaban.Csak eppen amit mindenki tudott az az hogy Kadhafi kiiktatasaval megbomlott az eroegyensuly eszak afrikaban.Kaoszt hagyva maga utan mindenhol,es most senki nincs aki kontroll alatt tarthatna a torzseket.Ha azt halljuk hogy a franciak beavatkoznak a terrorizmus ellen Maliban akkor abban nagyon is sok igazsag van.Gondoljunk bele hogy ha Mali egesze nagyon szelsoseges iszlamistak kezebe kerulne.Az destabilizalna fel afrikat.Algeriatol Nigerian at idovel egyiptomig.Ezt nem lehet hagyni.Persze itt jon az hogy a nyugati hatalmaknak meg kell enniuk amit foztek.

  Hogyha hagyjak ezt akkor avval nem cask egy masodik afganisztant nyernek hanem egy afganisztannal  15 szor nagyobb masodik afganisztant.Annak pedig hogy milyen kovetkezmenyei lennenek hat az belathatatlan.A vicc az egeszben pedig hogy nehany ezer terepjaros sivatagi hulyegyerek Ak val a kezeben kepes elfoglalni egesz orszagokat.

  Komolyan egy Magyar honvedsegi dandar nehany het alatt hulyere verne ezt az egesz iszlamista bagazst.Az hogy meg a franciak meddig akarnak ottmaradni es haboruzni hat az meg csak rajtuk mulik.Ha attennenek oda egy gepesitett dandart egy kisebb legierovel meg helikopterekkel mar avval nehany nap alatt  el tudnak foglalni az egesz orszagot.Tehat hogy meddig bohockodnak ott az csak rajtuk mulik.Persze mint ahogy Franciaorszagban is mint minden mas europai orszagban a hazai kozvelemennyel nagyon nehez lenyeletni ha katonak halnak meg kulfoldi missziokban.Olyan kulfoldi missziokban amiknek a miertjet a hazai lakossag 99 szazaleka nem is erti.
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://mno.hu/kulfold/az-egyesult-allamok-dronokat-kuld-maliba-katonakat-nem-1131311

  "Washington szorosan együtt akar működni Párizzsal a Maliban tevékenykedő iszlamisták megfékezésében. Amerikai lapértesülések szerint az Egyesült Államok már felajánlotta Franciaországnak, hogy pilóta nélküli repülőgépek (drónok) bevetésével segítené a katonai műveleteket."
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://theaviationist.com/2013/01/16/build-up/
   
 7. darkforge

  darkforge New Member

  Az amerikaiak légi utántöltő kapacitást is felajánlottak a franciák támogatására, hogy hosszabb ideig levegőben maradhassanak a gépeik. Ekkora országban szerintem ez lenne a legfontosabb. Főleg ha az iszlamisták sivatagban mélyebben fekvő kiképző és utánpótlás bázisait is támadják. Folyamatosan nyomás alatt kell tartani őket felülről. A terroristák ne érezzék magukat biztonságban sehol sem az ország területén...

  Az új francia A400M körülbelül mikor állhat szolgálatba? Az "idén" elég tág fogalom. Mondjuk Hollande szerint az iszlamisták szétverése után még maradnának amíg a biztonsági helyzet megköveteli és a választások le nem zajlanak. Ez mondjuk azért 1 évig biztos el fog tartani.

  Jelenleg légiszállítási kapacitás hiánnyal küzdenek a franciák. Ilyen hejzetben fel tudják gyorsítani a folyamatokat, hogy  mielőbb bevethető legyen? Sejtésem szerint még így is csak a csapatok hazaszállításában venne részt.  Hacsak el nem húzódik az egész háború " francia afganisztán".
   
 8. darkforge

  darkforge New Member

 9. chimera

  chimera New Member

  A Franciák eggyetlen Mistral-al nagyobb erőt tudnak odavinni mint amekkora a környéken van összesen! A Leclerc tank arrafelé igen overkill.....
   
 10. Python

  Python Well-Known Member

  Azért ez a decemberi írás elolvasandó, a "konfliktus" jobb megértése végett.
  http://katpol.blog.hu/2012/12/04/knn_mali_katonai_beavatkozas
   
 11. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  Maliban egy Magyar BTR is overkill a sivatagi terepjaros hulyegyerekek ellen.
   
 12. Qualit

  Qualit New Member

  Ha már sivatagi terepjáró, árulja el nekem valaki, hogy mindenféle lázadó/bokorugró/terrorista/milicista/stb. szervezetek honnan szereznek be ennyi Toyota terepjárót? Most mindegy hogy Afrika, Ázsia, vagy Dél-Amerika, mindenhol ezeket látom.  Arról nem is beszélve, hogy elég sok zsír újnak néz ki...
   
 13. vtata

  vtata New Member

  Ezeket a terepjarokat foleg a kulonfele ENSZ segelyszervezetek hordtak Afrikaba.

  Volt szerencsem beszelgetni errol egy ilyen missziokban is dolgozo magyar sraccal, allitolag a szolgalati terepjarokat (amik jellemzoen feher szinu Toyota pickup-ok voltak) az atvetel pillanataban le is selejteztek, mert allandoan benne volt a pakliban, hogy a kulonfele helyi gerillak, hadurak emberei es hasonlo elemek "elkertek" az autokat, es ilyen helyzetekben olcsobb es bolcsebb megoldas volt siman odaadni es venni egy ujat, mint ellenkezni.
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://hvg.hu/vilag/20130116_Magyarorszag_tamogatja_Franciaorszag_kato

  "A magyar kormány vizsgálja egy esetleges magyar hozzájárulás lehetséges formáit, beleértve néhány katonai szakértő küldésének lehetőségét is ..."

   
   
 15. darkforge

  darkforge New Member

  Már étem miért tudtak a franciák ilyen gyorsan és pontosan gépeket bevetni. Az Index szerint a kezdeti francia katonai légicsapásokat a Pléiades B1 európai műhold segítségével készítették elő. Katonai és polgári célú felhasználásra állították pályára még december elején. Van egy ikertestvére is amit kb. 1 évvel korábban lőttek fel. 700 km-en keringenek. A felhasználók között van Franciaország is.

  index.hu/kulfold/2013/01/15/franciaorszag_sivatagi_haboruja/

  http://index.hu/tudomany/2012/12/02/ujabb_europai_muholdat_lottek_fel/

  Ha a franciáknak van katonai műhold kapacitásuk akkor biztos futja drónokra is. Ezekről miért nem írnak a jelentések? Ha van nekik ilyen eszközük az milyen típusú? Felfegyverezhető vagy sem?
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Magyar katonákat küldenének Maliba
  http://hvg.hu/vilag/20130117_Magyar_katonakat_kuldenenek_Mailba

  http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-541169

  http://index.hu/belfold/2013/01/17/magyar_katonak_is_mehetnek_a_mali_haboruba/
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "A Honvédelmi Minisztérium illetékesei - közölte a külügyi államtitkár - megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen módon, milyen mértékben vegyen részt a katonai akcióban, illetve a kiképző misszióban. Németh Zsolt utalt arra, hogy Magyarországnak vannak például katonai légi járművei, illetve katonaorvosi kapacitásai."

  Már minden fórumon ez a téma... ez egy újabb "gyöngyszem".

   

   

   
   
 18. Qualit

  Qualit New Member

  Katonai légi járművei? A Gripenek? Azokat még a baltikumba se voltak. Van bármi más amit ki tudnánk küldeni?
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szerintem a C-17-esekre gondolhatott vagy nagyon nincs képben.
   
 20. Unio

  Unio New Member

  Hát ha a kedves Németh Zsolt úr a htka olvasója, kommentelője lenne, akkor ez a hozzászólása most simán bekerülhetne az aranyköpések témakörbe :D, de így sajnos nem :_( :D :D.
   

Ezen oldal megosztása