Ez annyira szeretem, hogy mindenki pest közepén akar lakni.
Megsúgom, egy évtizedig jártam föl pestre, napi 1 óra oda, 1 óra vissza. Bérletet, autót támogatják.
NAHÁÁÁÁÁT máris kijön 30 000/hóból. A 150et meg fére lehet tenni és bedobni majd önerőbe.
Túl kényelmesek lettek az emberek.
Arról nem beszélve, hogy irodai munkában a homeoffice elfogadott lett. Ismerek olyat, akik zalából dolgoznak pestre és kb 2 havonta 1x bemennek az irodába. 20 millából baromi nagy családi házuk van....saját mert "albipénzből" letörlesztették.
Nem szeret mindenki Budapest közepén lakni, de ha az albérletárakat Budapestre néztük, akkor a fizetéseket is oda néztem.
Elnézést kérek, most látom, hogy budapesti nettó átlagbért használtál (bár abból a tavalyit).
Akkor már csak a 2 keresős család kontra 2,5-3 szobás lakás, vagy egy keresős, kontra garzon lakás módosítást kell megugrani a számításodban, illetve kicsit aktualizálni a használt adatot. A legfrissebb kedvezmények nélkül 288.400 Ft, kedvezményeket is figyelembe véve 297.100 forint országos nettó átlagkeresetre rászámolva az utolsó ismert Budapest/országos arányt (ami 1,402), Budapestre kedvezmények nélkül 404 ezer, kedvezményekkel 417 ezer Ft adódik. Ennek a kétszeresét kell számolni, ha a 180 ezer Ft-os albérlettel szeretnénk összevetni. Tehát 808 - 834 ezer Ft-ból jön le a 180 Ft-os bérleti díj. A maradékból azért meg lehet élni, még Budapesten, még 1-2 gyerekkel is.
Mint ahogy a gyakorlatban meg is élnek az emberek. Nem Budapestről mennek le vidéki falvakba az ottani bérek/megélhetési költségek arányért, hanem fordítva.
Ezekre az összegekre nem találtam a ksh-n semmilyen adatot. 433 000 a bruttó átlagbér idén júliusban, erre 1,402-es szorzót soknak tartanék, mivel valószínűleg épp a főváros húzza fölfelé ezt a számot. Ez azt is jelentené, hogy 6 hónap alatt Budapesten 334000-ról 404000-re nőtt a nettó átlagbér, ami majd 18%-os növekedés. Ha ez így van, akkor miért panaszkodnak az emberek a magas infláció miatt?
Körbenézve valahogy nem azt látom, hogy Budapesten az embereknek csak párizsira jut a nagy szűkölködésben. Inkább azt látom, hogy tele vannak az éttermek, az emberek nem szakad cuccokban járnak és majdnem mindenki kezében ott van az okostelefon.
Igen, tele vannak, ahogy tele van a biatorbágyi outlet is, ahol 45 ezer egy nadrág akciósan. Tegye fel a kezét, aki bármikor megengedheti ezt magának itt a fórumon, hetente 2-szer, és nem találna jobb helyet a pénznek ha akarna sem. Ők külföldiek, vagy külföldről hazajött magyarok, akiknek meg kell itthon mutatniuk, hogy ezt is megtehetik. Az is jelentkezhet nyugodtan, aki 20-40M-ós mercedest vásárolt ebben a fene nagy jólétben az utóbbi időben, hátha tanulhatunk tőle valamit mi is, halandók, úgyis közeledik felém egy autóvásárlás. Én is látom ezeket a dolgokat, C katok és újgazdagok ülnek bennük buta fejjel, csak tudnám hol lapátolják össze rá a pénzt, mert eddig egyik munkahelyemen sem láttam még hasonló arcokat sem (talán nem is onnan szedik össze??).
Azt se felejtsük el, hogy a dinamikusan növekvő és valóságot hűen tükröző átlagkereset ellenére széles köröket érintő szakmákban a bérek hosszú évek óta stagnálnak. Csak amíg 2010-ben 10ezer volt egy cipő, most 25ezer. Nekik mikor lesz lehetőségük nem hogy c osztályú mercedest venni, de bármikor autószalonból gépkocsit vásárolni?
Inkább Redreg-nek és Trollnak adnék igazat ebben a kérdésben. Az ősöknek nagyon nehéz volt és sokat küzdöttek azért, hogy megteremtsék a lakhatást, a jó életet a gyerekeiknek, de most azt látom, hogy hasonlóan nehéz ezekben az időkben ugyanezt megtenni. Már csak az a kérdés, hogy akkor most sikerült elérni valami jó irányú változást végül is, vagy sem?