Nyugaton nek csak korrupció nincs, de az ügyészség is független............ az igazságszolgáltatástól.
Olaf Scholz előre tudhatott az ellene folytatott ügyészségi vizsgálatról
Hivatalosan ugyan nem tudott róla, mégis értesülhetett Olaf Scholz német kancellár, volt hamburgi polgármester arról, hogy a hamburgi ügyészség előzetes vizsgálatot folytatott ellene a német nyilvánosságban cum-ex ügyletek néven ismert nagyszabású pénzügyi visszaéléssel kapcsolatban - állítja az...
www.portfolio.hu
A hamburgi szenátus - a tartományi rangú nagyváros kormánya - a helyi törvényhozás (Bürgerschaft) CDU-frakciójának írásbeli kérdésére összeállított válaszában arról tájékoztatott, hogy Olaf Scholz egyik ügyvédje többször is sürgette a hamburgi hatóságokat, hogy állítsák le az előzetes vizsgálatot.
A hamburgi ügyészség nem vonta be a szociáldemokrata (SPD) politikust az eljárásba, és a környezetét sem értesítette.
Kíváncsi vagyok, hogy Scholz miként értesült a vizsgálatról, ha az ügyészség nem is tájékoztatta.
nyilatkozott Richard Seelmaecker CDU-s képviselő a frakció írásbeli kérdésére adott kormányzati választ elsőként ismertető dpa német hírügynökségnek.
KIFEJTETTE: NYILVÁNVALÓ, HOGY A HAMBURGI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSBAN VOLT EGY "TÉGLA".
A hamburgi kormány - az SPD és a Zöldek koalíciós kormánya - által készített összeállítás szerint az akkori kancellárjelölt egyik ügyvédje először 2021. március 17-én lépett kapcsolatba az ügyészséggel. Igazolta, hogy a politikus jogi képviselőjeként jár el. Néhány héttel később, április 22-én írásbeli nyilatkozatot küldött, amelyben a vizsgálat azonnali megszüntetését követelte. Július 5-én és augusztus 5-én további beadványok következtek ugyanezzel a kéréssel.
Az ügyészség a szeptember 26-án tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt szűk három héttel, szeptember 7-én szüntette meg az előzetes vizsgálatot, mert nem kerültek elő bűncselekmény gyanújára irányuló jelek. Az ügy így nem jutott el a nyomozati szakaszba. A szövetségi legfőbb ügyészség egy novemberi döntésével helybenhagyta a hamburgi tartományi ügyészség határozatát.
A CUM-EX ÜGYLETEKET A TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS 2012-ES MEGVÁLTOZTATÁSA ELŐTTI IDŐKBEN FOLYTATTÁK NÉMETORSZÁGBAN ADÓCSALÓK, AKIK OSZTALÉKFIZETŐ (CUM) ÉS OSZTALÉKOT NEM FIZETŐ (EX) RÉSZVÉNYEK SZÁNDÉKOSAN ÁTTEKINTHETETLEN ADÁSVÉTELE RÉVÉN KÉTSZERESEN IGÉNYELTÉK VISSZA A TŐKEJÖVEDELEM UTÁN FIZETENDŐ ADÓT. EZZEL TÖBB MILLIÁRD EURÓ KÁRT OKOZTAK A NÉMET ÁLLAMNAK.
Olaf Scholz 2011-től 2018-ig volt az úgynevezett első polgármester, vagyis a tartományi kormány vezetője Hamburgban. Az ügyészség egy helyi pénzintézettel, a Warburg Bankkal - az egyik legnagyobb német magánbankkal - kapcsolatban folytatott előzetes vizsgálatot ellene, méghozzá azzal összefüggésben, hogy a tartományi adóhatóság 2016-ban elévülésre hivatkozva lemondott a cum-ex ügyletek révén jogtalanul több tízmillió euró adóvisszatérítéshez jutó bankkal szembeni, 2009-re és 2010-re vonatkozó 47 millió eurós követelésről. További 43 milliót csak 2017-ben követelt vissza, miután az akkor CDU-s vezetésű szövetségi pénzügyminisztérium beavatkozott.
A legpatinásabb hamburgi vállalkozások közé tartozó Warburg Bank botrányának feltárására a Bürgerschaftban vizsgálóbizottságot hoztak létre, amely meghallgatta Olaf Scholzot az idén márciusban, néhány nappal azután, hogy ügyvédje kapcsolatba lépett az ügyészséggel. Főleg arról kérdezték, hogy miről beszéltek 2016-os találkozóikon a Warburg-tulajdonosokkal, Max Warburggal és Christian Olearius-szal, akik ellen akkor már nyomozott az ügyészség adócsalás gyanúja miatt. Olaf Scholz azt mondta, hogy nem emlékszik a beszélgetések tartalmára. Ugyanakkor hangsúlyozta: kizárt, hogy bármilyen befolyást gyakorolt volna a bank körüli ügyekre.
Az adóhatóság a találkozók után döntött úgy, hogy eltekint a több tízmillió eurós követelés érvényesítésétől.
A Warburg Banknak időközben már 176 millió eurót kellett visszafizetnie a tartományi adóhatóságnak. A társaság vitatja a követelések jogosságát, és bírósági úton igyekszik visszaszerezni a pénzt