[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 863
61 556
113
Ezért lett volna jó egy erős, összetartó EU.
Nem ilyen fújmertbrüsszel és trójai faló államok...
Ahhoz egy Európa érdekeit képviselő, európapárti, "normálisan" gondolkozó EU vezetőség kellene és az EU visszaalakitása EGK-ra.
De ez nem fog bekövetkezni, igy maradnak az ideológiai ámokfutások aminek a végén a szétesés lesz. Csak idő kérdése. Szerintem.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 301
27 129
113
a "palesztinoknak jár egy állam" követeléssel két probléma van: a palesztinok, és az állam
palesztinok addig léteznek amíg izrael létezik, arra találták fel a palesztin népet a hatvanas években hogy magát izraellel szemben meghatározva behúzza az európai hasznos hülyék támogatását és a térségben feszültséggócot képezzenek
amint izrael megszűnik a palesztinok is megszűnnek mert bevonul szíria jordánia és egyiptom a palesztin nép meg volt nincs eltűnik a ködben, azok is csak olyan arabok mint ezek
izrael viszont szemlátomást baxik megszűnni, és bár ott is sok kárt okoztak a belső hasznos hülyék, lassan talán felismerni vélik hogy a problémáik gyökere nem a palesztin állam hiánya, hanem a léte, amikor 2005-ben kivonultak gázából a helyiek a legdemokratikusabban csináltak egy hamaszisztánt ami aztán törvényszerűen október 7-ben végződött, és minden más palesztin államkezdemény pontosan ugyanígy fog végződni, ugyanezért
ezt azért nem osztom,mert ha Izraelnek joga van egy önálló országhoz, akkor a másik félnek is ..

most ha elvonatkoztatsz .. itthon , amikor azt mondjuk magyarság, kitérünk külön a kunokra,palócokra,jászokra .. vagy csak azt mondjuk rájuk is hogy magyarok ? Palesztina mint terület azért Izrael állam létrejötte előtt is létezett, legalább is én úgy tudom :)

most akkor azok akik ott laktak lehetnek-e palesztinok ? vagy le kell öket bontani külön-külön hogy szír,libanoni,egyiptomi stb stb ?
akkor Izraelt is le kellene-e bontani,hogy orosz,grúz,német,magyar ,, vagy csak szedjük külön hogy szefárd és askenázi ?
Szerintem nem .. zsidók, és ennyi,ha nekik joguk van ott egy országot létrehozni, akkor amazoknak is joguk van egy országhoz, pl Libanon is ugyanolyan arab mint a többi,mégsem a legerősebb állam a környéken,tőle Szíria,Egyiptom,Jordánia erősebb .. mégsem húzták be .. ez a logika így szerintem sántit,hogy behúznák,mivel pont nem tudjuk mi lenne,hiszen esélyt sem kapnának hogy megalakuljon az önálló államuk,pedig sok problémát megoldana azt gondolom.

de térjünk vissza Európához,ha már ez a topic .. itt nálunk sem lehetne megoldani azt,hogy ha egyszer visszaállítaná valaki a régi határokat,hogy az ott élő de nem magyar nemzetiségű embereket,másodlagos állampolgárként kezeljék,hiszen hogyan magyaráznád meg egy tótnak vagy románnak,aki ott született Felvidéken vagy Erdélyben,hogy neki ott semmi keresnivalója nincs,kevesebb joga van bármihez és tiplizzen el onnan.hiszen az mondjuk 1000 éve magyar föld ?

nem tud az Európai unió úgy működni,ahogyan annak kellene,nem fog soha létrejönni olyan,hogy európai nemzet,inkább megmarad a nemzetek Európája,amivel nekem személy szerint semmi bajom nincs,csak a nyugati világ sajnos nem tudja levetközni a régi gyarmattartó beidegződését, és az elveszett tengerentúli gyarmatok helyett,sajnos jelenleg a kelet-európai térségben látja a megoldást, ezért gondolom azt,hogy ideig-óráig fog működni ez az egyenlőtlen valami, de utána vége lesz.

• Tetszik
Reactions: Nemerson

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 688
37 222
113
öööö. Az megvan, hogy az antant és a kp-i hatalmak ellenségek voltak és épp háborút játszottak?
A kp-i hatalmak lakossága meg az antant ellen volt 'propagandizálva' -bármit is jelentsen ez.

Seton-Watson "munkássága" még a háború előtt volt. A kedvenc britjeid célja ugyanis akkor is már az OMM szétrobbantása volt, ezzel egybevágott.

(Kissé visszás, hogy egy skót forma a Magyar Királyság kisebbségeinek elnyomásán lamentált, nem? Házhoz közelebb nem jutott eszébe söprögetni? Na de a lényeg nem ez, hanem ahogy felkapta a brit sajtó és nyilvánosság.)

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 215
2 730
113
még '23-ban írtam,hogy az amerikai hegemónia végóráit éljük jelenleg .. szóval az egypólusú világrendnek búcsút lehet inteni .. mostez valakinek fáj,valakinek meg pontnem fáj,de én abban hiszek,hogy az egyeduralom az mindíg elnyomást hoz valakinek, ha többféle alternatívából lehet választani, akkor legalább a választás szabadsága megmarad .

Izrael léte nem lehet kérdés,mert hova rakja az ember azt a kb 10 millió zsidót aki ott él ? nem mehet mindenki diaszpórába,viszont azt nagyonszigorúan korlátoznám,hogy a határaikat egy centiméterrel se tolhassák se jobbra se balra, ezzel együtt a palesztinoknak is járna egy állam .. nem kell vegyülni ,de hát az ottani helyzetet bebonyolítja a vallás meg a Templom-hegy .. szóval nem egyszerű feladat,de pl ENSZ ellenőrzés alá helyezném Jeruzsálemet és (talán) meg is lenne oldva .. értem én,hogy Jeruzsálem lett a főváros,de ha elvoltak eddig Tel-Avivbval nyzgdtan maradhatott voln az is , itt pl Trump rászart az asztal közepére,és szét is kente rendesen.

Ukrajnát illetően két választása van, és én elhiszem hogy Ő az egyedül aki le tudja állítani a jelenlegi folyamatokat,mert kb érmefeldobás alapján annyit kell tennie,hogy elmondja a saját álláspontját .. ami ha úgy lesz leállnak az Ukrajnába folyó segélyezések 24-órán belül, ha meg nem úgy lesz 24 órán belül mindent Ukrajnába küldenek ami nyugat-európában létezik .. tehát fej vagy írás alapon van neki mozgástere.

amibe nem látunk bele, az az olyan háttéralkuk amelyek valószínűleg Szíria kapcsán is születtek, én azt feltételezem,hogy maradék Ukrajnának is megvannak már a kiszabott határai,csak az orosz addig megy amíg még nem Trump az elnök.

Európa .. hát Európa az leginkább egy vízfejű marionett bábúra hasonlít, a keletieknek megvan még a maradék eszük, a nyugati része az menthetetlen, társadalmilag szerintem 20-30 év és vége lesz,ha a jelenlegi trend marad kint, totálisan felhigult a társadalom,egyre több a muszlim,akik valljuk be nem a mesés kelet kincseit hozták magukkal, inkább a szélsőségeket, de azt is többször leírtam már én is itt, meg persze mások is többen, hogy az USA-nak nem (sem) érdeke,egy erős önjáró Európa !!! ezzel legyen már mindenki tisztában, egyszer és mindenkorra !! MOst olyan ez,mint ha azt mondaná valaki ,hogy Indiának éreke egy erős és önjáró Kashmír, Izraelnek egy erős és önjáró Palesztina, a törököknek egy szintén erős és önjáró Kurdisztán, a románoknak ugyanez Erdélyben, Kínának Tajvan stb stb .. és a végtelenségig lehetne sorolni ..

attól,hogy a nyugat-európai emberek a függetlenség illúziójában ringatják magukat, vagy pl mi azt gondoljuk hogy jajj de függetlenek vagyunk ..
tényleg ? tényleg azok vagyunk ?

nem ülnek döntéshozók a fejünk felett pl Brüsszelben , akik a függetlenségünkről akkor és úgy döntenek ahogy akarnak ?
a NATO pl nem egy függő szervezet ? ha annyira független Európa miért állomásoznak itt amerikai csapatok ? miért bankárok döntenek országok sorsa felett ?
persze hogy berakják csicska sorba az amerikaiak Nyugat-Európát,hiszen megtehetik ..
kb ennyi ereje van Európának,aki egy gazdaságilag erős terület (volt) katonailag meg egy nagy nulla ..
közös Európáról beszélnek,de soha nem fogja gazdaságilag utolérni a keleti a nyugatit, erre kínosan ügyelnek azért ..
(és nem hazánk állapotára gondolok, hanem a keleti országokra általában .. mikor lesz itt keleten ugyanannyi a fizetés mint mondjuk nyugaton ?? átlagbéreket tekintve Svájcban pl 5500 EU-ra jön ki éves szinten ..
a keletiek közül legyen a példa mondjuk Csehország ott 1413 EU
vagy Lengyelország ott ugyanez 1365 EU,
kevésbé erős gazdaságú kelet-európai országok kb 1000 Eu/hóval számolhatnak, ha nem ad annyit ez az unió a keletinek mint a nyugatnak,akkor miért is kellene a keletinek többet tennie ezért az egész uniós marhaágért mint úgy általában ?
vagy azt mondjuk a keleti ember az primitívebb,lustább,kevesebbet dolgozik mint a nyugat-európai ?
szerintem nem .. csak a keleti részeket a nyugatiak,ugyanúgy "gyarmati" sorban tartják,mint őket pl az USA vagy a pénzvilág ..

lehet ezeket vitatni,csak érdemes azon is elgondolkodni a nagy nyugatimádás közepette,hogy az Európai Unió,mennyire tud önjáró lenni ?
mit tud felmutatni önállóan katonailag ? (semmit)
mennyi szava van pl gazdaságilag olyan országokkal szemben mint az USA vagy Kína ? (semmi)

ez az egész ukrán-orosz buli is arra volt jó,hogy az egyébként feljövőben lévő Európát,mint gazdasági riválist a padlóra küldje,mert minnél kevesebb erős pókerjátékos ül egy asztalnál,annál több esélye van a többieknek.

pl említed az északi-áramlatot .. és ugye van ennek a hozadéka .. mi is történt ? levágták nyugat európát az orosz energia "csecs"-ről .. már eleve a szankciók miatt ellehetetlenítésre került az olsó energiához való hozzájutás, ami az iparnak elengedhetetlen .. helyette ezt lehet pótolni mondjuk az USA-ból,vagy az USA révén drágábban .. szerintem "erősen hihető" hogyaz oroszoknak vlt érdekében az egész buli,hiszen így a rengeteg szankció mellett, elzárták a pénzcsapot is maguk elől, vagy az is lehet hogy "erősen az EU érdeke volt" hogy önmaga alatt vágja a fát azzal,hogy az ipara számára nélkülözhetetlen nyersanyagokat immáron drágábban szerezze be,és még ott vannak opciónak a szíriusziak akik felelősek lehetnek mindenért.

én így gondolom,más meg biztosan máshogy .. lényeg az,hogy véleményem szerint az egész EU így a jelenlegi különbséget tévő alapon halott ügy,életképtelen,és fel is fog bomlani .. csak idő kérdése ..
Hasonloan elmelkedik P. Zeihan is. Az EU az US-nek nem kell mint egy mukodokepes egesz, nekik teljesen megfelel ha "cherrypicking-elhetnek" az egyes allamokbol akikkel megeri majd uzletelni.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Sniper

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 741
22 632
113
bullshit. Az OMM semmi veszélyt nem jelentett a xx.szd elején már senkire. Max önmagára.
Mondod te, csak épp nem igaz. Az 1. vh. utáni felosztások alapvető célja az volt, hogy ne jöhessen megint létre német-monarchia szövetség, mert az már túl sok a francúzoknak, a britek meg távolról nézhetik majd a kontinenst.
Annyi eszük nem volt, hogy rájöjjenek: a németek majd darabonként megeszik a monarchia maradékait és egyedül fognak dominálni. Ez meg is történt.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 699
8 869
113
ezt azért nem osztom,mert ha Izraelnek joga van egy önálló országhoz, akkor a másik félnek is ..

most ha elvonatkoztatsz .. itthon , amikor azt mondjuk magyarság, kitérünk külön a kunokra,palócokra,jászokra .. vagy csak azt mondjuk rájuk is hogy magyarok ? Palesztina mint terület azért Izrael állam létrejötte előtt is létezett, legalább is én úgy tudom :)

most akkor azok akik ott laktak lehetnek-e palesztinok ? vagy le kell öket bontani külön-külön hogy szír,libanoni,egyiptomi stb stb ?
akkor Izraelt is le kellene-e bontani,hogy orosz,grúz,német,magyar ,, vagy csak szedjük külön hogy szefárd és askenázi ?
Szerintem nem .. zsidók, és ennyi,ha nekik joguk van ott egy országot létrehozni, akkor amazoknak is joguk van egy országhoz, pl Libanon is ugyanolyan arab mint a többi,mégsem a legerősebb állam a környéken,tőle Szíria,Egyiptom,Jordánia erősebb .. mégsem húzták be .. ez a logika így szerintem sántit,hogy behúznák,mivel pont nem tudjuk mi lenne,hiszen esélyt sem kapnának hogy megalakuljon az önálló államuk,pedig sok problémát megoldana azt gondolom.

de térjünk vissza Európához,ha már ez a topic .. itt nálunk sem lehetne megoldani azt,hogy ha egyszer visszaállítaná valaki a régi határokat,hogy az ott élő de nem magyar nemzetiségű embereket,másodlagos állampolgárként kezeljék,hiszen hogyan magyaráznád meg egy tótnak vagy románnak,aki ott született Felvidéken vagy Erdélyben,hogy neki ott semmi keresnivalója nincs,kevesebb joga van bármihez és tiplizzen el onnan.hiszen az mondjuk 1000 éve magyar föld ?

nem tud az Európai unió úgy működni,ahogyan annak kellene,nem fog soha létrejönni olyan,hogy európai nemzet,inkább megmarad a nemzetek Európája,amivel nekem személy szerint semmi bajom nincs,csak a nyugati világ sajnos nem tudja levetközni a régi gyarmattartó beidegződését, és az elveszett tengerentúli gyarmatok helyett,sajnos jelenleg a kelet-európai térségben látja a megoldást, ezért gondolom azt,hogy ideig-óráig fog működni ez az egyenlőtlen valami, de utána vége lesz.
palesztina már a bibliában is ismert volt igen régi földrajzi fogalom, de ha a huszadik század közepéig bármikor is palesztinokat emlegettél, akkor vagy nem értették mit szeretnél, vagy azt gondolták rólad hogy milyen kifinomultan zsidózol:)
a palesztin sztori azon alapul hogy mi itt európában párszáz éve kizárólag nemzetállamokban tudunk gondolkodni, mert itt - történelmileg úgy alakult - ilyenek alakultak ki
ott meg vannak arabok zsidók drúzok meg még jónéhány náció, de nincs arabisztán
van egyiptom jordánia és szíria, de nincs "egy" arab állam, de egyiptomi jordán vagy szír nép sincs, arab nép van, arab nyelv is van, de hogy létezik-e arab vagy egyiptomi identitás vagy ezeknél erősebb a családok törzsek szerepe mint identitásképző, a fene se tudja
a '48-as ensz határozat ebből következően nem egy palesztin és egy zsidó állam létrehozását irányozta elő, mert a palesztinokat akkor még nem találták fel, hanem egy arab és egy izraeli államot
aztán a zsidó állam létrejött, az arab állam lehetséges területeit elfoglalta a másik három létező arab állam azzal hogy ők egész palesztinát akarják, zsidó állam nélkül, és kezdődtek a háborúk
a palesztin nép fogalmilag a '60-as években bukkant fel, arafaték ésvagy a kgb szellemi terméke volt, az európai hasznos hülyéknek akarták eladni
a művelet sikeréhez kellett 50 év
mára beivódott az európai köztudatba a palesztin nép fogalma, izrael által elnyomott és menekülttáborokban tartott mivolta, a palesztin állam szükségessége mint a probléma megoldása
erre írtam azt, ha holnap a zsidók mind migrálnak a marsra és izrael érdeklődés hiányában megszűnik, holnaputánra a palesztin nép is megszűnik létezni
mert az csak addig létezhet amíg izrael létezik
ha izrael nincs, oda bemegy egyiptom jordánia és szíria, mindenki annektálja ami neki jut, és a helyi arab népesség - akik eddig palesztinként szerepeltek a köztudatban - integrálódik a többi arab közé, miután a nagyobbhangú vezetőiket arab testvéreik gyors ütemben tarkónlőtték agyonverték börtönbezárták ahogy ez az arab országokban normálisnak tekinthető (kivéve szíriát ahol ezt nemrégiben asszad elmulasztotta, az eredmény ismert)
és hogy európáról is szó essen, végülis ez az európai topic
európa 2. világháború utáni történelmét a jobbos és a balos narratívák, pártok, politikák harca határozza meg
a balos politika lényegét a kiscsoportban elsajátítjuk, amikor ludas matyi ezerszer veri le döbrögin, a szegény vándorlegény levágja a sárkány vagy éppen a fösvény kincstárnok fejét, ennek a politikának a lényege mindig az hogy legyen valaki kicsi gyenge elnyomott megvédendő támogatandó aki mögé be lehet állni a zászlói alatt lehet masírozni és előbb utóbb ennek ürügyén a hatalomba jutni mert az úgy igazságos
az hogy ez az elnyomott valami az a munkásosztály és a megoldás a proletárforradalom a termelőeszközök társadalmi tulajdonbavétele, vagy az a valami a kékbálnafóka kiirtása a megoldás meg a co2 kibocsájtás csökkentése szélkelepek útján vagy a palesztin népet kényszerítik a zsidók a menekülttáborba a megoldás meg a palesztin állam vagy a naaagy oroszország indított jogellenes provokálatlan területszerző háborút a kicsi demokratikus európába tartó ukrajna ellen, na ezek mind ugyanez a sztori, a bennünk létező kis ludasmatyikra ható narratívák, és ahogy a szovjetunió nem lett a munkásosztály paradicsoma úgy a nap- és szél országa németország se lett a co2 kibocsájtás bajnoka és gáza se lett a palesztin nép szép új országának a fővárosa
mert ezeknek a narratíváknak nincs valós tartalma, egyetlen céljuk a hatalom megszerzése majd megtartása

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 400
52 167
113

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 543
26 528
113
Mondod te, csak épp nem igaz. Az 1. vh. utáni felosztások alapvető célja az volt, hogy ne jöhessen megint létre német-monarchia szövetség, mert az már túl sok a francúzoknak, a britek meg távolról nézhetik majd a kontinenst.
Annyi eszük nem volt, hogy rájöjjenek: a németek majd darabonként megeszik a monarchia maradékait és egyedül fognak dominálni. Ez meg is történt.
értelmezzél előbb:
Seton-Watson "munkássága" még a háború előtt volt. A kedvenc britjeid célja ugyanis akkor is már az OMM szétrobbantása volt

Senki nem beszélt a vh utánról.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 543
26 528
113
Izrael léte nem lehet kérdés,mert hova rakja az ember azt a kb 10 millió zsidót aki ott él ? nem mehet mindenki diaszpórába,viszont azt nagyonszigorúan korlátoznám,hogy a határaikat egy centiméterrel se tolhassák se jobbra se balra, ezzel együtt a palesztinoknak is járna egy állam .. nem kell vegyülni ,de hát az ottani helyzetet bebonyolítja a vallás meg a Templom-hegy .. szóval nem egyszerű feladat,de pl ENSZ ellenőrzés alá helyezném Jeruzsálemet és (talán) meg is lenne oldva .. értem én,hogy Jeruzsálem lett a főváros,de ha elvoltak eddig Tel-Avivbval nyzgdtan maradhatott voln az is , itt pl Trump rászart az asztal közepére,és szét is kente rendesen.
De vicceske, amikor mások akarják megmondani a tutit.
Jeruzsálem meg nem Trump 'műve' btw.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 301
27 129
113
De vicceske, amikor mások akarják megmondani a tutit.
Jeruzsálem meg nem Trump 'műve' btw.
milyen károtok származott abból hogy Tel-Aviv volt a főváros ? :D

adok egy magas labdát .. tételezzük fel,hogy a környéken mondjuk a Szaudi király mondja meg a frankót,vagy mondjuk a jordán király ,ő meg úgy dönt hogy Jeruzsálem az a Palesztin állam fővárosa lesz .. milyen képet vágnának ehhez az ott élő izraeliták ? lenne-e ebből feszültség az arabok meg a zsidók között ? a zsidók melyik opciót látnák szívesebben azt,hogy egy független ENSZ ellenőrzés alatt álló területen vannak,vagy palesztin/arab uralom alatt ?

ha ezt a kérdést nem tudod letisztázni a fejedben,és nem érted meg annak a lényegét,hogy ugyanolyan joguk van ahhoz a városhoz,mint az izraeli zsidóknak,és hogy ezt Trump nem adhatta volna oda nekik mint fővárost .. nincs kivel beszélni.

egyébként az nem vicceske,hogy a zsidók akarják a térségben megmondani a tutit ?? (ez lett volna a magas labda)

nyugodtan vonatkoztass el a jelenlegi helyzetektől,mert elméleti sikon beszélgetünk,és semmi nem tart örökké .. fogalmunk sincs milyen lesz a világ mondjuk 150 év múlva