És továbbra is... miért lesz ez annyira tragikus? Régen a telefonkönyvben is benne voltak az emberek pl. Az utcán le volt írva a címük, telefonszámuk bárki kikereshette... Ez ahhoz hogy viszonyul? Ha már régen minden is jobb volt, és most veszik el a privátszférát.
Jobban zavar, hogy az LG tv-k a képernyő képét elküldik "tartalomfogyasztási statisztika elemzésre", amivel többek közt akár bizalmas munka vagy személyes infóim is szivárogtathatják. Nyilvános helyre olyan dolgokat írok csak ki amiket nyilvánosan el is mondanék. Tudom, COVID diktatúra...
Az internetet sokkal több célra használjuk mint a telefont, nem áll meg a telefonszámos példa.
A közösségi média site-ok is sokkal több funkciót adnak a felhasználónak mint a nyilvános posztolás lehetőségét.
Közvetlen és csoportos kommunikáció titkos-zárt-nyitott felületeken, napjainkban ott zajlik a társadalmi párbeszéd legnagyobb része.
Ha valaki anonimizáltan akarja ezt tenni az (ugyan jelentős ráfordítással,de) kivitelezheti, és itt a lehetőség szabadsága az ami elvi kérdés.
De tudom, hogy érted Te ezt.
Az elszeparált online identitások létesítését bármi indokolhatja, mondjuk információszerző és önkifejezési (pl. művészet) cél. Kinek van bármi köze ahhoz, hogy pl. kamuprofilokkal milyen információkat rendszerezgetek vagy milyen polgárpukkasztó műalkotásokkal örvendeztetem meg a nagyérdeműt? Senkinek.
(Erre a napokban a már eleve vicces nevű TikTok profilom feldobta, hogy ő akkor most meginvitálná a FB-os ismerőseimet.....gyorsan leizzadtam
. Ja amúgy a Meta úgy néz ki betette a lábát a platformra, el is tűntek bizonyos témák az amerikai felhasználók szeme elől.)
Amúgy meg az állami rendszerben elég néhány korrupt ember vagy "kutatói partnerség", akik az adatbázist kiviszik, és onnantól bármelyik politikai aktivista szervezet, bűnözői kör, szélsőségesek, fanatikusok is visszaélhetnek az adataiddal.
Amíg minden becsületesen ÉS hiba nélkül működik addig a probléma elvi, de utána valós és roppant kellemetlen a helyzet.
Facebookon szervezve még csak szivárványos forradalmat láttam...
.......
Na ne.