Igen, én és most is megvédem! Legalább megpróbálom, ha lehet.... és tényleg nem a NATO-t akarja a darálóba küldeni....
Amúgyis kezdelek nem bírni, mert mindig baxtatod Giorgiat !
Ez a vád!
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök felvetette, hogy a NATO 5. cikkének védelmét Ukrajna esetében is alkalmazhatnák anélkül, hogy az ország teljes jogú tagja lenne a szövetségnek."
Súlyos!
Ki állítja?
A portfólió, a Kyiv Independent-re hivatkozva!
Itt már felcsillant a szemem, ez a vád gyenge lábakon állhat!
Ráadásul a Kyiv Independent hivatkozott cikke elég zavaros.....
Rágugliztam. Magyarul.
Elég érdekes. A telex pl. nem is ír erről, sőt azt sugallja, Meloni fúrja az európai közös fegyverkezési tervet, mert mindez hitelből megy.
A 150 milliárd eurós hitel ötleténél már nem tűnnek ennyire lelkesnek: „tudomásul veszik”, és a minisztereikkel sürgősen megvizsgáltatják. Az Euractiv szerint Giorgia Meloni olasz kormányfő az ülésről kifelé arra figyelmeztetett, hogy a kölcsön megemelheti néhány tagállam adósságát, ami gond lehet Olaszországnak (az egyik legeladósodottabb uniós országnak).
Bár Fico is vétóval fenyegetett, végül csak a magyar kormányfő nem hagyta jóvá az Európai Tanács érdemi következtetéseit Ukrajnáról. 27-ből 26 vezető nevében fogadtak el olyan fordulatokat is, amelyekre Orbán az elmúlt években még rábólintott.
telex.hu
De a legérdekesebb a mandi, aki hozza a hírt és idézi is Melonit.
Az Európai Tanács csütörtöki ülése után Giorgia Meloni adott tájékoztatást újságíróknak a zárt ajtók mögött történtekről. Olaszország miniszterelnöke újságírói kérdésre válaszolva
világossá tette, hogy szerinte
nem hatékony módszer európai csapatokat küldeni Ukrajnába.
Meloni úgy fogalmazott: „Értetlenül állok a javaslat előtt. Már az elején hangsúlyoztam: nem tartom különösebben hatékony megoldásnak. Az ukrajnai béke nyilvánvalóan központi kérdés, ezért minden lehetséges erőfeszítést meg kell tennünk a békefolyamat elősegítése érdekében.
Azt is gondolom, hogy bizonyos biztonsági garanciákra szükség van, de ezek a határok az atlanti szövetség keretein belül vannak. Véleményem szerint az, hogy azonosítatlan csapatokat, európai csapatokat, franciákat, briteket küldjünk Ukrajnába, a legbonyolultabb és talán a legkevésbé hatékony megoldás. Ezt már elmondtam és most is megismétlem: kizárt, hogy olasz katonákat küldjünk Ukrajnába. Úgy gondolom, hogy tartósabb megoldásokon is el kell gondolkodnunk, mint amit ma a csapatok küldése jelenthet” – hangsúlyozta az olasz kormányfő, aki szerint sokkal hatékonyabb lenne a NATO 5. cikkelyének – a kollektív védelmi záradéknak, amely kötelezi a tagokat egymás védelmére – Ukrajnára való kiterjesztése.
A Bloomberg szerint ez az első alkalom, hogy Meloni ilyen egyértelműen támogatta az ötletet. Bár az olasz miniszterelnököt potenciális közvetítőnek tekintik Európa és Trump között, a javaslat valószínűleg nem nyeri el az USA támogatását.
Ez más dolog, mint a NATO-ba való belépés, de magában foglalja a NATO-országok által biztosított lefedettség kiterjesztését Ukrajnára is”
– mondta Meloni.
Az 5. cikkely szerint amennyiben egy NATO-tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget éri, és minden tag köteles támogatni a megtámadott felet.
mandiner.hu
Szal egy sajtótájékoztatón mondta.
A téma alapvetően az volt, hogy
nem támogatja a brit-francia tandem ötletét, hogy európai csapatok menjenek Ukrajnába és olasz katonákat ő sosem fog küldeni.
Viszont tényleg elhangzik, hogy
csapatküldés helyett, a kollektív védelmi záradék kiterjesztése hatékonyabb lehet, NATO tagság nélkül.
Sajnos a tájékoztató leirata nincs meg, pedig sztem a kontextus is érdekes lenne, milyen kérdésre mondta pontosan.
Talán a híradó.hu tudósítása, ami bár az 5. cikkelyt (a telexhez hasonlóan ) nem említi, de, hogy mit akart ezzel mondani Meloni igen.
A fegyverkezés üzenete nem világos az európai polgárok számára, és aggodalmat kelt – nyilatkozta az olasz miniszterelnök az európai uniós csúcs keretében pénteken.
Giorgia Meloni olasz újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, a „fegyverkezés” kifejezés nem megfelelő, és nem ad világos üzenetet az európai polgároknak. „Ha védelemről beszélünk, az nagyon sok területet érint a nyersanyagok felhasználásától a kiberbiztonságon át az infrastruktúrákig” – jegyezte meg a kormányfő.
Meloni hangsúlyozta, hogy a védelmi kérdés nem szoríthatja háttérbe a versenyképesség sokkal jelentősebb témáját, amihez – tette hozzá – Olaszország régóta a stabilitási és növekedési paktum felülvizsgálását szorgalmazza.
A miniszterelnök kifejtette, hogy Európa Kijevnek garanciákat csakis az Egyesült Államokkal és a NATO-val együttműködésben biztosíthat.
„A védelemre szánt források növelése nem vezethet szociális megszorításokhoz, az európai kohéziós alapokat Róma nem fogja fegyverbeszerzésre fordítani”
– jelentette ki.
A fegyverkezés üzenete nem világos az európai polgárok számára, és aggodalmat kelt – nyilatkozta az olasz miniszterelnök az európai uniós csúcs keretében pénteken.
hirado.hu
Ez egy erős kritikája az EU-s fegyverkezésnek.
Ne hitelből, nem a versenyképességi, kohezios támogatások rovására, ahogy az EU tervezi.
És nem vezethet szociális megszorításokhoz.
Európa nem önállóan adjon biztonsági garanciákat Ukrajnának, hanem csakis az USA-val közösen a NATO-vak ( ami itt egyértelműen az USA-t jelenti) közösen.
De rákereszem olaszul.
Itt már megvan a sajtójekoztato ami volt. Sajnos csak a válaszok a kérdések nem.
L'articolo 5 della Nato per l'Ucraina "penso che sicuramente sarebbe molto più efficace. È una cosa diversa dall'ingresso nella Nato, però" significa
www.lapresse.it
A NATO 5. cikkelye Ukrajnára vonatkozóan „Szerintem minden bizonnyal sokkal hatékonyabb lenne . Ez különbözik a NATO-hoz való csatlakozástól, de azt jelenti, hogy „ ugyanazt a lefedettséget kell kiterjeszteni, mint amilyen a NATO-országok rendelkeznek Ukrajnára is . Úgy gondolom, hogy ez a biztonság stabil, tartós és hatékony garanciája lenne , több, mint az általam látott javaslatok némelyike, tehát minden bizonnyal ez az egyik javaslat, amelyet le fogunk tenni.” Giorgia Meloni miniszterelnök ezt a csütörtöki brüsszeli rendkívüli tanácsülés margóján mondta . „Véleményem szerint az azonosítatlan csapatok , európai, francia, brit csapatok küldése a legbonyolultabb és talán a legkevésbé hatékony megoldás . Ezt megismételtem, és kizártam annak lehetőségét is, hogy olasz katonákat küldhessenek ezzel összefüggésben. Úgy gondolom, hogy tartósabb megoldásokon kell gondolkodnunk, mint amilyeneket ma a küldő csapatok képviselhetnek” – tette hozzá a miniszterelnök. „ A másik téma az ENSZ békefenntartó misszióinak kérdése, de ez egy teljesen más kérdés, mert ezek olyan missziók, amelyek akkor avatkoznak be, amikor a békefolyamat elkezdődött, és jelenleg nem ez a javaslat. Ismétlem: továbbra is nagyon zavarban vagyok ezzel a javaslattal kapcsolatban ” – fejezte be Meloni.
Ebből az rajzolódik ki, hogy ezt a
NATO védelmi ernyőt kvázi annak kivédésére dobta be, ne kelljen most a háborús helyzetben olasz csapatokat küldenie Ukrajnába, amit a franciák, britek terveznek. Kitér az ENSZ misszió keretében a katonák küldésére, ami már a békefolyamat része lehetne, de ez már más mint a mostani javaslat, amikor háborús helyzetben akarnak az európaiak katonákat küldeni.
Nah és megtaláltam az olaszul zajló sajtótájékoztatót, ahol ez elhangzott.
Holnap kimentem a feliratot gépről, aztán leferdítem. Hülye volt, belevezették kérdéssel, vagy van egy kis ferdités a sztoriba,
Azért annyi kiderült nekem, nem csak egyszerűen arról volt szó, amit a portfólió és a Kyev Independent kiragadott fél mondatban bedobott.