Nekem a család is kinnt él, de én béreltem saját lakást barátnőmmel. Nyugodtan számolhatsz nagyobb megélhetési költségeket.Azert ez attol is fugg, hogy egyedul vag-e neki az ember vagy esetleg van parja. Mert akkor azert elegge mas a matek es nagysagrendekkel tobb penz marad. Inkabb mondjuk ugy a magyar kereset messze alul marad.
Es hogy ne a levegobe beszeljek, peldaul Ausztriaban legyen ket atlag szar munkahelyuk. Nem jo, atlag. Ketten keresnek cirka 2800-2900 Eurot. Lakas -8-900 Euro rezsivel. Kaja, pia 2-300 Euro. Utazas ha tomeggel jarnak 2X50 Euro. Telefon, internet 40 Euro. Tehat ki vannak fizetve az alap dolgok amikkel minden honapban szamolni kell es nagyjabol ott allnak, hogy van nagyon szarul szamolva is 1800 Euro a zsebukbe. Es akkor amirol sokan elfeledkeznek a 13 havi fizu es 14. tehat nyaron kapnak ketten a 2900 helyett cirka 5500-at es novemberben ismet 5500-at. Nem nehez atlatni, hogy mar eleve a megmaradt 1800 Euro koruli osszeg eleg komoly, sot annyira, hogy kettojuknek annyi marad honap kozepen, mint amit ket atlagos melos -egy ferfi es egy no- meg sem keres...
Igen, ha egyedul megy az ember akkor azert boven sokkal szarabb a matek, a korulmenyek es minden egyeb. De egy par vagy egy csalad... Az mar teljesen mas kategoria.
Az elején a lakás került 550 euróba nekünk. Ekkor, tehát az elején a nyelv se ment még annyira, így kaptam 1300 nettót, a barátnőm pedig részmunkaidőben 750 et. Ez így el is ment rendre, ha hazajöttünk negyed évente látogatóba. A te számításod alapján minimum maradni kellett volna 600 eurónknak. Csak egy lebetegedés 50 euró, egy éttermezés megint annyi, a net, telefon két főre, plusz a lakásra megint vagy 60-70 euro. Fodrász 15-20 euro férfiaknak is, szerelők megfizethetetlenek, de úgy általában minden szolgáltatás atom drága. Repkednek ide oda az 50-100 eurók.
És van egy nagy pszichológiai gond, amit legtöbbször kifelejt mindenki a számításból, azaz a szociális magány. Nincsenek ott a barátaid, így a legtöbb kivándorló évekig magányos. A gazdadabb környezetet látva pedig egyre inkább átalakul az értékrended, és többet akarsz a javakból. Én 85 kilóval mentem ki, hazajöttem 125-el.. Kajával, autóval, stb drága dolgokkal próbáltam elfedni a magányom, és az unalmas-monoton életem feldobni.
Itthon üresebb a pénztárca, de boldog vagyok, elkezdtem leadni a felesleget is.
Mindenkinek azt mondom, hogy ki kell menni, meg kell próbálni. Én egy kívülről tökéletes életet, 2200 eurós nettót hagytam ott, hogy 23 évesen belüljek az egyetemi iskolapadba Meg kell próbálni, van akinek bejön, van akinek nem.