Az a baj, hogy már a kiindulópont téves. Tényleg azt hiszed az az egyetlen (avagy legalább a legfontosabb) probléma, hogy "előítélet"? Tényleg csak ez a lehetséges konfliktusforrás? Avagy az, hogy nem nevezgetünk át dolgokat arról amik - valami "rózsaszínű csillámpónisra"? Úgy egyébként az miért lenne "előítélet", ha a dolgokat annak nevezünk ami? Szerinted egy piros színű autónak meg kellene sértődnie és gyilkolásznia kellene kezdenie, ha "piros autónak" hívjuk? Kezdek egy "kemény" állítással: szerintem nem ez a fajta "előítélet" a gond.
A kiindulópont az volt, hogy az "iszlám terrorizmus" -t hívjuk valami "píszí" dolognak és akkor "e örö e bodottá" ... Nos nem.
Ugye elsősorban a jelzős szerkezetből magával a jelzővel van elsősorban gond, de persze az egészet is vizsgálhatjuk. Akik ezt a dolgot művelik azok ezt ennek gondolják. Akik ezt tevőlegesen vagy hallgatólagosan támogatják azok is. Az elkövetőik iszlám hívők és ennek a nevében követik el azt amit. Nyíltan és büszkén hirdetve. Amennyiben tényszerűen közelítjük meg a dolgot, akkor is erre az eredményre jutunk: az iszlám nevében és érdekében elkövetett erőszakos cselekmény politikai célkitűzések reményében.
Mi ebben az "előítélet"? Semmi. Amennyiben az "előítélet" oldaláról közelítenénk a dolgot, akkor is lehetne boncolgatni a témát. Az "előítélet" egyenlő a "valós tapasztalaton alapuló
előzmények alapján felállított feltételezés" (az egyszerűség kedvéért). Szoktál Te Koránt olvasni? Tisztában vagy az iszlám térhódítással és annak mikéntjével? Akár olyan "bagatell" dolgok mentén is akár gondolkozva - mint a "magyar történelem"? Te mindezekből plussz azon eseményekből, melyeket most (még) nyugaton "iszlám terrorizmus" -nak hívnak mit szűrsz le? Most komolyan - gyerünk őszintén bele pacekba. Megvan a válaszod? OK, most nekem lenne egy kérdésem: nem vagy Te előítéletes?
Avagy tényleg őszintén az a véleményed, hogy amennyiben az "iszlám terrorizmus" -t átnevezzük "rózsaszínű csillámpóni" -ra (vagy bármire), akkor minden probléma megoldódik? Egy csapásra? Ugyanmár ... Sőt - szerintem ez különösen veszélyes, ha nem tudjuk felismerni a fenyegetést, őszintén beszélni róla - neadjisten annak elhárításáról értekezni. Avagy mehet be a dolog a szőnyeg alá - attól minden megoldódik ?
Még egy másik oldalról nézve. Tényleg van annak reális veszélye, hogy a bennszülött hitetlen népek "előítélete" a konfliktusforrás? Tényleg úgy látod, hogy a "puliszka robban" ott nyugaton? Egyébként még, ha robbanna, akkor is más megoldást látnék egyébként a helyzet kezelésére, de a rögvalóság az, hogy a puliszka nem robban ... Avagy úgy látod, hogy bennszülött hitetlen népek vágják halomba a béke vallását, robbantják föl illetve teherautózzák le nagy tömegekben? Na ennyit arról mennyire reális veszélyforrás az, ha "
nem nevezgetünk" át dolgokat ...
"USA demokráciaimportja"/"oroszok atomenergia üzletei" - Húh, ezt inkább tényleg nem fejtem ki részleteiben, mert akkor kilógok a 10.000 karakterből megint ... Maradjunk nagyon röviden annyiban, hogy nem a "jószándék" hajtja előre a világot és a világpolitikát csináló arcok szeme előtt sem
csak az lebeg, hogy mit lehetne "kiépítteni" meg "felépítteni" (mondjuk ezzel a rengeteg helyesírási hibával is lehetne esetleg kezdeni valamit) ...
Amennyiben az eszmék szóba kerültek. Hozzám egyetlenegy eszme áll közel - még akkor is, ha tudom, hogy baromira nincsen divatban már. Ez pedig a "higgadt, józan ész" eszméje ...