Azt kell mondanom, hogy sajnos a táblázatod alapján pont hogy rosszul állunk(állnánk), legalábbis Európában. A nagyon kis népességgel bíró államokat alapból ki kell venni a listából, mert csak torzítják a listát. Tehát Luxemburgot az elejéről ugyanúgy, mint a végéről a balti államocskákat.
Ez eddig OK. Csak éppen olyan országok előznek meg minket, mint Hollandia,Görögország, Spanyolország, Olaszország. Az meg elég gáz, hogy megelőznek minket.
Azt azért tegyük hozzá, hogy mi számít emberölésnek az adott országban. Mert a "homicide" az nem halált okozó testi sértés. Nem tudom, hogy az adott országok belső szabályzása alapján mi az ami "emberölés" bűntetőjogi kategóriaként.
Közlekedési, baleseti halálok kapcsán viszont tudom a "valóságot". Tehát, pl. nagyon nem mindegy, hogy mi számít halálos közlekedési balesetnek. Pl. van olyan ország, ahol csak az, ahol a helyszínen megállapítják a halált. Van olyan, ahol ha a mentő beérkezik a kórházba, és a páciens még él, akkor az nem halálos baleset. Van ahol ha a kórházba kerülést követő 8 napon belül, vagy 30 napon belül, vagy 90 napon belül meghal a balesettel érintett személy, akkor az bizony halálos baleset, és az eljárás aszerint módosul. Ami mondjuk nem mindegy, mert egyik országban még a balesetet követő hetekben is a fejed felett a hóhér bárdja, más országokban már ha kibirja a kórházig a sérült, akkor egy alacsonyabb jogsértés kapcsán kapsz büntetést.
Nos, én elképzelhetetlennek tartom, hogy pl. egy Hollandia vagy Olaszország biztonságosabb ország legyen, mint Magyarország. Eleve nagyobb az átjárás, jobban szervezett a bűnözés, tengerparti országok, a kereskedelem, a több pénz, a tranzit ország jelleg, a nagyobb gazdagság az ő esetükben több bűnözést húz magával. Az pedig sanszosan több emberölést, akkor is ha az adott ország törvényei szerint nem annak minősül.
Ráadásul pár éve már volt botrány abból, hogy nekünk volt abban az évben kb 100 emberölés, és valami 360-al, vagy mennyivel számolták ezt a nemzetközi listát.
Szóval ha ez a lista igaz, az számunkra nagyon szomorú. De szerintem kamu. Pl megnéztem most direkt. Hollandiában 107 emberölés volt 2020-ban, ebből 27 lőfegyverrel lett elkövetve. Na most ez igy nem reális, mármint hogy az emberölések számát egy békében élő országban csaknem 30%-ban lőfegyverrel követik el. A lőfegyveres emberölések mögött kell hogy legyen egy sokkal vastagabb, késsel, egyéb eszközzel elkövetett emberölési számnak.
Vagy olaszok. 285 emberölés, abból 175 lőfegyverrel a statisztika szerint. Ez nem igy működik, akkor sem ha sokkal szabadabb a fegyvertartás a digóknál, mint nálunk. Nálunk pl 80-ból 7 volt lőfegyveres a statisztika szerint.
Csak azt akartam kihozni belőle, hogy ez igy sztem félrevezető. Én statisztika hamisitást látok benne