[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 506
46 470
113
Szerintem itt megint páran túl korán hirdetnek győztest!
Ez egy maratoni birkózás lesz Brüsszelben.
A most beidézett külföldi vezetők mind nagyon pozitívan értékelték Orbán lépését. Ezekkel a vezetőkkel kell holnap, meg még lehet, hogy holnapután is leülni tárgyalni.
Nekem továbbra is úgy tűnik, hogy Orbán hajthatatlanságát látva ezt a politikai megoldást látták elfogadhatónak a többi vezetők.
Így elmondhatják, hogy megvan a szavazás, és fel lehet mutatni az egyhangú eredményt. Csakhogy ezzel alapvetően semmi ügydöntőt nem értek el. Viszont Orbán zsebében ott a gesztus tárgyalói értéke.
Tessék "kézbe venni" az "arcvesztés" politikai fogalmát, és eljátszani vele. Egy politikai játszmát mindig ez vezérel. Ezeknek a vezetőknek otthon el kell majd elszámolni a hazai közvélemény előtt az összeröffenés eredményével. Nekik ez mérhetetlen nagy arcvesztést eredményezett volna, ha Orbán befeszül, és dafke vétózik. Varadkar és Meloni nyilatkozatából is az jön le, hogy Orbán meg tudta őket győzni az ötlet marhaságáról, de nekik túl nagy arcvesztés lett volna Ukrajna kapálózó kezére való rálépés. Ígyhát kiegyeztek egy döntetlenben. Orbán minimális arcvesztés mellett maga mellé állított több kormányfőt is.
Ezt pedig a pénzügyeknél fel fogja tudni használni.

Szombaton kell majd mérleget vonni, hogy mivel jön haza Orbán az aktatáskájában, és hogy ezért mivel kellett "fizetnie".
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
A fenti elmerengésemmel csak arra akartam rámutatni, hogy totál tökmindegy, hogy Orbán mit ígér, mit tesz, karakánul vétózik-e, vagy vonakodó csicska. Az EU lejtmenetének az egykori fontosságából, korábbi globális fajsúlyából adódóan akkora tehetetlensége van, hogy a 2014 óta látványosan felgyorsult és egy irányba tartó migrációs nyomás és az oroszokkal szembeállító ukrán krízis hatásával szemben effektív magyar politika fizikailag lehetetlen.
Egy dolog marad, hogy valahogy ki kell építeni egy alternatív kapcsolati hálót az EU-n kívülre, ami mellett alkukkal azért ki kell sakkozni a még mindig beragadt EU-n belüli pénzeinket.
Láthatjuk, hogy Putyin kvázi defenzív patriótaként és nem oroszellenes offenzívként validálta Orbán politikáját, miközben Orbán nem vétózott, így nem lett jogi értelemben feketeseggű.
Ezekután minden szar, ami Ukrajnával az EU-ra kívülről és belülről rádől, a többiek morális sara.
Persze, a politikában ostoba dolog erkölcsiséget keresni, de gondolom, az már mindenkinek feltűnt, hogy "jogállamiság" címszóval már eddig is úgy szivattak minket, ahogy akartak. Ha migráció, akkor azért (pedig nem mi hívtuk őket), ha korrupció, akkor azért (az EU alapja az intézményesült korrupció, ahol a nagypolitika legfőbb dolga az adófizetők pénzét átforgatni a Big Money befektetésekké, akik cserébe visszaosztanak a lobbistáknak jutalékot), ha az oroszokkal való kapcsolat, akkor azért (a szankciók következetes betartása... nem is folytatom).

Szóval ajvékolni, hogy ezt Orbán elszúrta... mégis mit? Mit kellett volna tennie? Verje a seggét a földhöz, hogy ő márpedig beleáll? Mibe?
Egy olyan EU-ról beszélünk, ahol minden egy kurva nagy kamu. Már a görög sorozatos államcsődnél világos kellett, hogy legyen, hogy mindig a pénz beszél.
Minden csak a számlázásról és a kreatív könyvelésről szól.
És mióta a nyomtatott dolláron felhízlalt tengerentúli befektetők árazzák be az euro árfolyamát is, a negyedéves nyereség záloga a pénzégetés mértéke, semmi más.
Szerintetek az euromilliárdokért épült, de egy másodpercet sem ment spanyol gázturbinás erőművet, vagy a déleurópai autópályahálózatot (portugál, spanyol, olasz, görög...) tényleg kifizette valaki?
Csak a deal számít, nem a fizetés.
Gondoljatok bele, a saját szememmel láttam, ahogy megépül 45 darab, egyenként 25-30 millió dolláros gázturbinás mobil erőmű, úgy, hogy semmilyen rendelés nem volt rájuk és így egytől egyig egy szlovén kikötőben rohadt el. Leírták őket és kész. Egyetlen funkciójuk volt, hogy felsrófoljanak egy szaros tőzsdei indexet. Pénzégetés. A lényeg, hogy tégy úgy, mintha jól menne a bolt.
Gyakorlatilag az EU az USA vazallusaként már teljesen erre állt rá. Az igazi reál-közeli gazdaságok már nem itt vannak.

Azt kell megérteni, hogy egy ilyen ócska színházban csak ilyen ócska színjátékkal lehet politizálni. Aki megharagszik Orbán Viktorra, az valójában csak magára haragudhat, hogy még mindig elhiszi, hogy "amit a tévében mutatnak" az valódi.
Az egységes európa, egy európai unió csak lázálom. Aki akár csak általános iskolai szinten tanult történelmet, az tisztában van ezzel.
Van európai identitás? Nincs. Ki vezessen egy egységes Európát? A nagyok közül senki sem fogja megengedni, hogy a másik vezesse. Elég csak Thatcher asszonyság megszólalására gondolni, aki azzal a felkiáltással akarta megvétózni a német újraegyesítést, mikor már az addig vonakodó olaszok, franciák és hollandok is rábólintottak, hogy "kétszer legyőztük a németeket, és már megint itt vannak". Akkor ismerte fel, hogy a brit birodalomnak örökre vége, és akármit csinál, soha nem lesznek az egységes unió vezetői. Egy francia-német tandem pedig meddig működhet? Mert ugye egy tőről fakadnak, frankok azok mind, csak a nyugati frankok átvették a leigázottak nyelvét, a keleti frankok pedig megtartották a germánt. De ez lassan nem számít, mert mindkettő teljesen feloldódik a multikultiban.
Egy ilyen unió csak úgy működhet, ha csak egy erős entitás van, akinek a vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen, státusza kikezdhetetlen, a többiek pedig kénytelenek identitásukat feladva azonosulni, asszimilálódni, feloldódni. Ki adja fel önként a saját identitását, a saját érdekeit? Mert olyan nem lesz, hogy mindenkinek ugyanazok legyenek az érdekei.
Emiatt hitegettek mindenkit, hogy csak egyhangú döntés lehet, és csakis csipcsup ügyekben, a többi tagállami hatáskör, aztán amikor az első válságnál valaki élni mert a vetójával, már ment a rosszallás. Persze az is méret alapján dől el, hogy milyen a válaszreakció. Amikor a németek vétózgattak, ott csak félve önzőnek nevezték őket, de mi egyenesen árulók vagyunk, mert velünk meg lehet tenni mindent.
Egyszerre indult el az egyhangú döntés kikezdése, illetve a tagállami hatáskörök elvonása, a cél pedig egyértelműen egy egységes állam létrehozása. Egy olyan államé, ahonnan nincs kiválás, ahol egy 10 milliós népnek - országnak már nem lehet többé nevezni - csak akkor lehet szava, ha az egyetért a fősodorral, vagyis nincs szava. 120 éve Amerikában is voltak olaszok, írek, lengyelek, magyarok stb, ma már csak amerikaiak vannak. Saját rokonaimon volt 'szerencsém' látni ezt az átalakulást, ahol a második generációnak a magyarság felnőttként már csak egy gyerekkori emlék a magyar nagymamáról, a hétvégi magyar iskoláról, a cserkészkedésről, és az ő gyerekei már vegyesházasságba született amerikaiak, akik nem is beszélnek magyarul, és nem is tekintik magukat annak.
Itt is meg lehet próbálni elérni ezt, de vajon szépen békésen feloldóik mindenki és büszkén beszél majd angolul vagy németül, vagy polgárháború tör ki a szakadár csoportok között

Az EU-ról nekem az a véleményem, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy kimaradjunk, mert körülöttünk már mindenki a tagja. Ha már benne vagyunk, benne kell maradnunk, de mindent meg kell tennünk az ellehetetlenítéséért, feloszlatásáért.

Európának vissza kell térnie a kezdetekhez: a politikai unió életképtelen, és csupán gazdasági egyesülésre van mód és szükség. Az ilyen hagymázas lózungokat, mint holmi értékek, meg nemes célok, ki kell dobni a szemétbe. Nincsenek ilyenek. Nagyhatalmi érdekek vannak csupán és henryfordizmus: van vétó jogod, ha soha nem élsz vele; tagállamra van bízva a döntés, amíg a olyan, ami a fősodorba illik.
Bohócok gyülekezete
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 682
6 517
113
Hát, csak kiderült: mint mindig, most is Németországra figyelt Orbán, ti. Scholz javasolta ezt a kompromisszumos megoldást az előzetes négyhatalmi (Scholz, wunderLeyen, Macron, Michel) egyeztetésen. Legalább a németeknél szerzett kegint egy később lehívható jó pontot...
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 682
6 517
113

Leo Varadkar ír kormányfő kijelentette, hogy tiszteli Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, miután nem akadályozta meg az Ukrajna uniós pályázatáról szóló tárgyalások megkezdését – olvasható a Global News hasábjai

Orbán miniszterelnök úrral szemben tisztességesnek kell lennünk, mert nagyon határozottan képviselte az álláspontját”
– mondta Varadkar. Hozzátette: „Lényegében úgy döntött, hogy nem él a vétójogával. Azt kell mondanom tisztelem, hogy nem tette ezt”.

Az volt a véleménye, hogy mindent megtett, hogy meggyőzze a 28 tagállamot arról, hogy nem ez a legjobb megoldás”
– mondta az ír miniszterelnök, hozzátéve: „De ha a 26 szilárdan ezen a véleményen van, akkor nem blokkolja azt.”
Varadkar mégis egy kis realizmust vitt a vitába, hozzátéve, hogy még rengeteg szavazás vár a kérdésben, ami Magyarországnak vétólehetőséget kínál a jövőben.


Meloni kiállt Orbán mellett: Az Európai Bizottság szigorúbb Magyarországgal, mint más tagállammal
Az olasz miniszterelnök úgy véli, Orbán Viktor állásfoglalását Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatban befolyásolja az Európai Bizottság szigorúsága Magyarországgal szemben.



Igazából ezzel a one man showval azt érte el, hogy megint minden róla szól.
Erről beszélek én is. Imádja a figyelmet.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 224
113
Pár szó az EU pénzről, mert sokan nem tudják (kerekített értékek).

1. 20 milliárd fejlesztési pénz volt zárolva, ebből felszabadítottak 10 milliárdot.
2. 10 milliárd helyreállítási pénz volt (covid nyomán), amiből 4 milliárd támogatás, 6 milliárd kölcsön. Ebből 1 milliárd lett felszabadítva 3-4 nappal ezelőtt.

Orbánnal meg nem az a baj, hogy kötött egy kompromisszumot, hanem az, hogy még ma reggel is azt mondta, hogy nem köt. Hitelesség.

Lehet ezt magyarázni kormányoldalról, csak felesleges.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 506
46 470
113
Pár szó az EU pénzről, mert sokan nem tudják (kerekített értékek).

1. 20 milliárd fejlesztési pénz volt zárolva, ebből felszabadítottak 10 milliárdot.
2. 10 milliárd helyreállítási pénz volt (covid nyomán), amiből 4 milliárd támogatás, 6 milliárd kölcsön. Ebből 1 milliárd lett felszabadítva 3-4 nappal ezelőtt.

Orbánnal meg nem az a baj, hogy kötött egy kompromisszumot, hanem az, hogy még ma reggel is azt mondta, hogy nem köt. Hitelesség.

Lehet ezt magyarázni kormányoldalról, csak felesleges.
Kompromisszumról akkor beszélhetnél, ha maga is megszavaz bármit. Miközben pont az a lényeg, hogy semmit nem szavazott meg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 506
46 470
113
Nincs olyan, hogy vétó!

A tárgyalás elkezdéséhez kell egy tárgyalási csomag amit egyhangúan kell megszavazni.

Az "ET" egyhangú döntése nélkül az "EU" nem kezdheti meg a tárgyalásokat. Max az egyes tagországok és Ukrajna. Innentől, a bizottság és a többi, ha folytatja akkor meg fogja szegni az alapszerződést.

De van itt jogász, majd hozzászól, ha nem így van.
Nem vagyok jogász, de szerintem ebben az esetben technikailag tartózkodás történt. Ez a közös külpolitikára vonatkozó kérdés, és ennek a következő eljárásrendje van:
kikerestem az ide vonatkozó törvényt:
31. cikk
(az EUSz. korábbi 23. cikke)
(1) Amennyiben e fejezet másképp nem rendelkezik az e fejezet által szabályozott határozatokat
az Európai Tanács és a Tanács egyhangúlag fogadja el. Jogalkotási aktusok elfogadása kizárt.

A szavazástól való tartózkodás esetén tartózkodásához a Tanács bármely tagja ezen albekezdés
szerint egy formális nyilatkozatot fűzhet. Ebben az esetben nem köteles a határozatot alkalmazni,
de elfogadja, hogy a határozat köti az Uniót. A kölcsönös szolidaritás szellemében az érintett
tagállam tartózkodik minden olyan tevékenységtől, amely ellentétes lehet az Uniónak a kérdéses
határozaton alapuló fellépésével vagy azt hátráltathatja, a többi tagállam pedig ezt az álláspontját
tiszteletben tartja. Ha a Tanácsnak azok a tagjai, akik tartózkodásukhoz ilyen nyilatkozatot fűztek, a
tagállamok legalább egyharmadát és egyben az Unió népességének legalább egyharmadát képviselik, a
határozat nem kerül elfogadásra.

Ugyanakkor nyitva hagy egy olyan olyan kérdést, hogy törvényes volt-e a közös határozat. Emiatt maga a határozat talán utóbb támadható is lehet.
De valószínűleg egy Bíróságon ezt technikailag tartózkodásra fogják venni.
Majd érdemes lesz megnézni valamifajta jegyzőkönyvet is az ügyről. Abból minden kiderül.

Érdekes, hogy a nyilatkozó miniszterelnökök szavaiból ez a tartózkodási, és formális nyilatkozatfűzési sejlik fel.
Talán emiatt harapta el a nyelvét a belga kormányfő, mert neki nincs joga bírálni Orbánt az ügyben. Meloni, és Varadkar is emiatt nyilatkozták azt, amit...
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 677
14 688
113
Hát, csak kiderült: mint mindig, most is Németországra figyelt Orbán, ti. Scholz javasolta ezt a kompromisszumos megoldást az előzetes négyhatalmi (Scholz, wunderLeyen, Macron, Michel) egyeztetésen. Legalább a németeknél szerzett kegint egy később lehívható jó pontot...

Ez számunkra miben volt kompromisszum?

Mire megyünk a német jó pontokkal? Főleg egy minimáltámogatású kormány esetén?

Orbán megint a saját slepp rövid távú érdeket nézte.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 682
6 517
113
Ez számunkra miben volt kompromisszum?

Mire megyünk a német jó pontokkal? Főleg egy minimáltámogatású kormány esetén?

Orbán megint a saját slepp rövid távú érdeket nézte.
Mivel sehogy sem vetozta volna meg, ezért ez volt a legjobb opció. Nem tudjuk, mi lehet, de például nem tenyerelnek bele Paksba, mozdonybeszerszesbe stb.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 682
6 517
113
Orbán megvétózta a pénzügyi ajándékcsomagot:




 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 677
14 688
113
A poén az hogy nem szavazta meg. Nem vett részt a szavazáson.

Mert még ehhez is GYÁVA volt. Viszont Magyarország nevében valaki - gondolom az osztrákok - meg szavazták.

Az olimpiával is ez volt. Amint realitássá vált a népszavazás, inkább kitáncoltak az egészből.

Én azt gondolom ez most rá fog égni az imázsára, és haa NER propagandisták el kezdik magyarázni, - mert elkezdik, azért kapják a fizut - az ő imázsukra is.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 677
14 688
113
Itt ugye két érzelem csap össze. Gyűlöljük-e annyira Ukrajnát, hogy azzal Magyarországnak ártsunk. Vagy fordítva. Szerelmesek-e vagyunk annyira Putyinba, hogy Magyarországnak ártsunk.


Az hogy mi lesz az EU csúcs végeredménye majd kiderül.
Az ukrán ügy szimbolikus lufi, a gyakorlatban ez Magyarországnak nem számít. Jól felsrófolta Orbán szokás szerint a tétet, hogy utána kvázi a semmiből engedjen, mert ez a mai ukrán döntés nekünk Mind1, ( ugyanúgy mint a svéd NATO tagság). Olyan hosszú és rögös az út, tele egyhangú döntésekkel, ezerszer leállítható. Azt se tudni mi lesz Ukrajnával 2 év múlva, nemhogy 8-10, mire lezárulnak a csatlakozási tárgyalások.

Nekünk leginkább a zsé a lényeg, még ne legyen nagyösszegű közös hitel.
Itt kb. eddig 4.000 mrd forint kiszabadítása folyamatban. Mégegyszer úgy, hogy a semmiből engedünk.

Te hogy ez az Orbán tényleg mekkora egy zseni.

Ehhez képest itt van a legnagyobb infláció az egész EU-ban, és 13 év NER után a románokkal meg a bolgárokkal versenyzünk bérszínvonalban.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 677
14 688
113
Az a félelmem, hogy a tagságról szóló szavazás is politikai döntés lesz. Azaz nem számít az, hogy milyen feltételeket teljesített ez a két ország. De az EU-s döntés hátrányait majd mi is élvezzük. Lásd mezőgazdaság, fuvarozás. Arról ne is szóljak, hogy még háborút is hozhat a nyakunkba. Egyben bízhatunk, hogy Ukrajna szétveri az EU-t!

Az a baj, hogy a romjai maguk alá temetnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 005
83 043
113
"Magyarország kapott egy igen tekintélyes koffernyi pénzt; Ukrajna lehetőséget jó néhány évnyi kínkeserves tárgyalásra, amit – mint azt Orbán Balázs este elmondta – körülbelül hetven helyen tudunk szükség esetén megakasztani."

(...)

"Ne felejtsük a magyar EU-s politika egyik sarokkövét, a minimumot, amit a szövetségeseinkkel szemben vállaltunk: a vétó nevű atombombát teljesen egymagunkban csak akkor használjuk, amikor közvetlen magyar érdek forog veszélyben.

Ha viszont mi nem fulladunk bele, hagyjuk a többieket kútba ugrani.

Így tettünk minden szankciós csomagnál, és így tettünk most is. Mert nem Európát gyengítő putyinista ellenségek vagyunk, hanem Európáért haragvó szövetségesek. Egyék hát meg kedves barátaink, amit főztek. A mi saját kis világunkban elég örömöt ad az anyaországi magyarok végestelen-végre megérkező pénze, meg a kárpátaljaiak visszatért jogai."

 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
242
1 255
93
Nekem egy fura alusipkás elmélet jutott a fülembe ezzel Ukrajna-EU csatlakozással kapcsolatban. Ha moderátor úgy ítéli meg, akkor majd átteszem az ukrán topikba, de ez inkább a mostani EU tanácskozás kapcsán érdekes. A keleti végeken (Níregyházán) dolgozom egy német autóipari multinál mérnökként, és 3 kollégám is Ukrajnából jött át. 2 kárpátaljai magyar, 1 pedig echte ukrán. Mind a hárman napi szinten tartják a kapcsolatot az ukrajnai rokonokkal, volt kollégákkal, barátokkal, régi iskolatársakkal stb. Mindhárman egybehangzóan azt mondják, hogy Ukrajnában Zselé azt a belső propagandát keringteti a Nagy Tavaszi Ellentámadás kudarc után, hogy még az IDÉN felveszik Ukrajnát az EU-ba, ha az ukránok továbbra is kitartanak és folytatják a háborút. Ez lesz a jutalmuk, amiért továbbra is "megvédik Európát". A NATE kudarca óta a leghülyébb ukrán muzsiknak is világos, hogy ezt a háborút nem nyerhetik meg, 4+1 elcsatolt területet soha nem fogják visszahódítani. Egyszóval katonai úton sem tudnak többet elérni, mint egy fegyverszünettel, akkor meg mi értelme van meghalni. Nyilván egy ilyen fegyverszünet azonnal Zselé politikai bukását jelentené, és nagyon sértené a mögötte álló nyugati hatalmak érdekeit. Ezért ezt a soron kívüli EU csatlakozást lebegtetik az ukrán lakosság előtt, hogy megakadályozzák a tűzszünetet. Ezt a narratívát zúzta volna szét Orbán, ha még tárgyalóasztalra sem engedi idén Ukrajna EU-csatlakozásának témáját. Nagy valószínűséggel ezzel Zselé belpolitikai bukását okozta volna és Putyin ezzel kvázi megnyeri a háborút az újév előtt. Ezért volt eszelősen fontos Zselének azonnal találkozni Orbánnal, ezért jött ide Charles Michael, ezért hívta lóhalálában Macron Párizsba, és ezért fogták közre Orbánt tegnap reggel Scholz, Macron, Michaels, von der Leyen. Valószínűnek tartom, hogy ezzel a putyini győzelem "rémképpel" állították be egy sorba mind a 26 országot. Másképpen értelmezhetetlen számomra egy kvázi Szomália szintjén álló Ukrajnával az EU csatlakozási folyamat megkezdése. Ha ez a konteó igaz, akkor Orbán rendkívüli lehetőséget hagyott ki potom 10 milliárd euro apróért.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 682
6 517
113
A lényeg a végén:

"In the end, Orban decided to let the accession decision proceed after a suggestion by German Chancellor Olaf Scholz that he could leave the room briefly while the others voted, according to three people involved or briefed on discussions.

“I can tell a political move when I see one. Olaf pulled it off,” Rutte told other leaders after the decision.

After the EU decision Thursday evening, Orban criticized the move and said he abstained from the vote. “It’s a completely senseless, irrational and incorrect decision to start negotiations with Ukraine under these circumstances,” he said.

EU accession remains a long and arduous process and many observers say it could take Ukraine until at least 2035 to join the bloc, if momentum behind the decision remains. The earliest that talks could begin is March."

Teljes cikk:


Viszont ha 2035-ig tutira elhuzodik, akkor mégis minek kellett ez a látványos hiszti, majd duzzogós visszakozás, mit hozott ahhoz képest, amit vitt...?


Apropó, ha én Orbán lennék, a Ruttet biztosan blokkolnam mindenféle vezetői pozícióra, nemhogy NATO főtitkára nem lenne, de kb takarító sem Brüsszelben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 506
46 470
113
Mert még ehhez is GYÁVA volt. Viszont Magyarország nevében valaki - gondolom az osztrákok - meg szavazták.

Az olimpiával is ez volt. Amint realitássá vált a népszavazás, inkább kitáncoltak az egészből.

Én azt gondolom ez most rá fog égni az imázsára, és haa NER propagandisták el kezdik magyarázni, - mert elkezdik, azért kapják a fizut - az ő imázsukra is.
Nem, nem szavazták meg helyette. Hiszen van opció a tartózkodásra.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 901
91 506
113
Te hogy ez az Orbán tényleg mekkora egy zseni.

Ehhez képest itt van a legnagyobb infláció az egész EU-ban, és 13 év NER után a románokkal meg a bolgárokkal versenyzünk bérszínvonalban.
Ha nem tudsz érvelni a témában, keverj oda vmi tök más témát. Ez az infláció lassan kimúl. Új vudubaba kell.