[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 901
27 621
113
PORTUGÁL választások
A https://www.jn.pt/ szerint:
AD (Aliança Democrática - jobbközép pártszövetség 3 párttal) 34,11%
PS (szocik) 29,5%
Chega (nemzeti konzervatívok) 18,78%
BE (balos) 2,74%
IL (liberálisok) 2,59%
CDU (balos pártszövetség 2 párttal) 2,47%
ADN (még egy jobbos párt) 2,22% (ők az előző választáson nem kerültek be)
L (ballib) 1,42%

Ez gondolom exit poll
Bocsánat, nem, ez a jelenlegi feldolgozottságnál az állás

azóta
AD (Aliança Democrática - jobbközép pártszövetség 3 párttal) 33,47%
PS (szocik) 28,91%
Chega (nemzeti konzervatívok) 19,14%
BE (balos) 2,9%
IL (liberálisok) 2,79%
CDU (balos pártszövetség 2 párttal) 2,42%
ADN (még egy jobbos párt) 2,22% (ők az előző választáson nem kerültek be)
L (ballib) 1,42%
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 901
27 621
113
Itt lehet a portugál eredményeket nézni
https://www.jn.pt/133365085/eleicoes-2024/

Ez "PPD/PSD.CDS-PP.PPM" az Aliança Democrática

Nézem a regionális megoszlást, hát nem olyan, mint nálunk, h Bp vs vidék, Liszabonban a szocik vezetnek, de pl Faro körzetben is (ez a déli turistás rész) vagy az egyetemváros Coimbrában is, Portoban, a másik "fővárosban" a jobbos pártszövetség vezet kicsivel, Bragában nagyon, egyes körzetekben pedig bő 10 százalékpont a különbség a jobbos pártszövetség javára.

Itt van a kiosztható helyek területi megoszlása:
297px-Portuguese_electoral_districts_2024_circles.svg.png

(Liszabon 48, Porto 40, a többi szerintem megszámolható a képen, érdekesség, hogy határon túli területeknek is jár 2x2 mandátum, 2 az Európában élő portugálokat, 2 pedig szerte a nagyvilágban élőket képviseli)
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 711
28 209
113
És büszkén mondja, hogy naponta nézi a német tvt.
Aki erre képes, az mindenre képes. :)
Bezzeg én rendes skizoposztoló Telegram csatornákat nézek, bár asszem azoknak azért több közük van a valósághoz :D
A nagy részük madárbélből meg csontokból jósol, de mivel ez manapság keresett téma, így megy a szekér. Érdemes lenne végignézni, mi jött eddig be.

A másik - magánvélemény - hogy túlhasználtak. Lebombáznak egy pottyantós budit, akkor erről meg kell nyilatkozni. Lelőnek egy repülőt, akkor azonnal indul a "vajon mi áll ennek a hátterében.." okfejtés.
Érzem én is ám ezt rendesen, lásd ahogy az elmúlt hetekben sokszor kb ugyanazokat az infókat/összefüggéseket mondom el saját oldalról max más körítésben. Igazán drasztikus változás nincs, úgy meg fronthelyzetet makogni nehéz a heti adásokban (az az intenzitás is sokszor sok nekem). Plusz, hogy miképp születik meg egy adás azt inkább meghagyom magamnak. De nem véletlenül kezdtem el a saját vonalamat, akkor is, ha az többszörösen annyi szopással jár. Cserébe sokszor ezek a "hivatalos" megjelenések a saját projekt kárára mennek, avagy reggeli adás után én kb egész napra használhatatlan leszek azzal a 2-4 (rekord idő 1) óra alvással
Adott 10-15 arc, és ezekkel kell elérni a maximális médiajelenletet a minimális energia befektetése mellett - akár úgy, hogy unalomig nyomatják őket.
És ezen arcokat is szépen fel lehet ám húzni bizonyos kategóriákra/mintára, hogy na, mi hogyan várható most akkor tőle. Lásd német TV, számolgatás, pálinkás jóreggelt satöbbi. Plusz ahogy azt már írtam valamelyik topikban, vicces nézni ahogy vakok között félszeműként sokszor én vagyok az innovátor. Avagy Nyugger Nyuggerovics saját vagy UH/Hír TV vonalon mond valamit aztán zululu kollégák szépen akár az állítást, akár a témát szépen átveszik a kellő késéssel :D Vagy mondhatnám a Rybar behozatalát a hazai köztudatba, amiről megint csak előttem halvány lila kecskefasz sem volt, utána meg zululu többek szépen felkapták, mint uuu elemzőközpont meg minden egyéb.

Másik oldalról könnyű úgy szakértősködni vagy napi 5 interjút letolni, hogy ugyanazokat a sablonokat/mintákat veszed elő és ismétled a végtelenségbe. Avagy ahogy mondod, minimál effort, maximál futtatás, a nyereséget meg lefelezzük. Csak valaki meg akkora maximalista idióta, hogy erre fizikailag képtelen és nem tud úgy bemenni, hogy nem készülne fel. Mert oké pofázni úgy is tudok, de az meg falra szart borsó végeredménnyel ér fel, aztán a saját ingerenciám nem engedi azt. Így viszont marad, hogy magam keresem ki a térképeket, magam rakom össze a témákat (legalábbis döntő hányadukat), a főbb pontokat éééés ezzel kurva sok időm megy el. Igaz, hogy a végeredményen meglátszik, de van mögötte többszörösen annyi előkészület is.
így megy a szekér
Ide érdemes visszatérni kicsit. Ugyanis az elmúlt időszakban egyre többet jár az anticiklikus gazdaságpolitikát mutató agyamban az a kérdés, hogy oké, de mi lesz ha vége egyszer ennek a háborúnak. Still azt mondom, hogy kb most félidőzünk és Trump nem fog ezen érdemben változatni, de forever war sem lesz ebből. Aztán mikor kitör a béke, akkor bizony a szekérnek is kitörik a féltengelye, és ha nem vagy erre felkészülve akkor kaputt. Persze mint látjuk UH-n megjelent ennek előszeleként a belpolos vonal, de abban én kurvára nem akarok vagy fogok részt venni, másrészt a fő energiáimat a saját csatornára akarom fordítani, megint csak érthető okoknál fogva.

Szerencsére a rendesen előadott fegyverbuzi kontentre meglepően nagy az érdeklődés (pont azért mert hiány van belőle), szóval a piaci rés az létezik, csak meg is kell valahogy lovagolni. És 2 év után, egyszerre 4 projektet futtatva (saját videók, moszkvater, UH, Hír TV) egyre nehezebben megy ez. Avagy nem véletlen nem volt februárban is csak egy videó meg van most is majd 3 hétnyi kihagyás, mert még ha a lehetőség meg is lenne, az a szintű és színvonalú kontent nem tud megjelenni. Vagy azért mert nincsen ihlet, vagy azért mert mint valami ADHD-s tacskó félidőben eldobom, vagy csak ki vagyok égve a fentiek miatt a gecibe (január végétől erősen ezt érzem). Félig kész szart meg nem vagyok hajlandó kiadni a kezeim közül, nem vagyok én EA vagy Ubisoft. Most vasárnapra is terveztem volna valamit, de inkább pénteken ittam egy jót, a hétvégét meg asszonnyal töltöttem kettesben kikapcsolódva. Nyugi, keddre kinn lesz egy rövidebb, csak még a felét kell kb megvágjam és reménykedjek, hogy a YT algoritmus istenei nem kötnek bele.

Minden esetre nem véletlen, hogy bizonyos témákkal/helyzetekkel nem foglalkozok, mert egyszerűen kicsit beleásva magamat vagy megkapargatva a felszínt annyi extra melóval járt volna az együtt, hogy az nem éri meg az én esetemben. Most is lenne egy ötletem a Patriot farvízén az ukrán légvédelem, SEAD, UMPK, FrankenSAM vonalat meglovagolva, csak annak a vázát is össze kell ám rakjam valahogy
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 912
65 891
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 912
65 891
113
Bezzeg én rendes skizoposztoló Telegram csatornákat nézek, bár asszem azoknak azért több közük van a valósághoz :D

Érzem én is ám ezt rendesen, lásd ahogy az elmúlt hetekben sokszor kb ugyanazokat az infókat/összefüggéseket mondom el saját oldalról max más körítésben. Igazán drasztikus változás nincs, úgy meg fronthelyzetet makogni nehéz a heti adásokban (az az intenzitás is sokszor sok nekem). Plusz, hogy miképp születik meg egy adás azt inkább meghagyom magamnak. De nem véletlenül kezdtem el a saját vonalamat, akkor is, ha az többszörösen annyi szopással jár. Cserébe sokszor ezek a "hivatalos" megjelenések a saját projekt kárára mennek, avagy reggeli adás után én kb egész napra használhatatlan leszek azzal a 2-4 (rekord idő 1) óra alvással

És ezen arcokat is szépen fel lehet ám húzni bizonyos kategóriákra/mintára, hogy na, mi hogyan várható most akkor tőle. Lásd német TV, számolgatás, pálinkás jóreggelt satöbbi. Plusz ahogy azt már írtam valamelyik topikban, vicces nézni ahogy vakok között félszeműként sokszor én vagyok az innovátor. Avagy Nyugger Nyuggerovics saját vagy UH/Hír TV vonalon mond valamit aztán zululu kollégák szépen akár az állítást, akár a témát szépen átveszik a kellő késéssel :D Vagy mondhatnám a Rybar behozatalát a hazai köztudatba, amiről megint csak előttem halvány lila kecskefasz sem volt, utána meg zululu többek szépen felkapták, mint uuu elemzőközpont meg minden egyéb.

Másik oldalról könnyű úgy szakértősködni vagy napi 5 interjút letolni, hogy ugyanazokat a sablonokat/mintákat veszed elő és ismétled a végtelenségbe. Avagy ahogy mondod, minimál effort, maximál futtatás, a nyereséget meg lefelezzük. Csak valaki meg akkora maximalista idióta, hogy erre fizikailag képtelen és nem tud úgy bemenni, hogy nem készülne fel. Mert oké pofázni úgy is tudok, de az meg falra szart borsó végeredménnyel ér fel, aztán a saját ingerenciám nem engedi azt. Így viszont marad, hogy magam keresem ki a térképeket, magam rakom össze a témákat (legalábbis döntő hányadukat), a főbb pontokat éééés ezzel kurva sok időm megy el. Igaz, hogy a végeredményen meglátszik, de van mögötte többszörösen annyi előkészület is.

Ide érdemes visszatérni kicsit. Ugyanis az elmúlt időszakban egyre többet jár az anticiklikus gazdaságpolitikát mutató agyamban az a kérdés, hogy oké, de mi lesz ha vége egyszer ennek a háborúnak. Still azt mondom, hogy kb most félidőzünk és Trump nem fog ezen érdemben változatni, de forever war sem lesz ebből. Aztán mikor kitör a béke, akkor bizony a szekérnek is kitörik a féltengelye, és ha nem vagy erre felkészülve akkor kaputt. Persze mint látjuk UH-n megjelent ennek előszeleként a belpolos vonal, de abban én kurvára nem akarok vagy fogok részt venni, másrészt a fő energiáimat a saját csatornára akarom fordítani, megint csak érthető okoknál fogva.

Szerencsére a rendesen előadott fegyverbuzi kontentre meglepően nagy az érdeklődés (pont azért mert hiány van belőle), szóval a piaci rés az létezik, csak meg is kell valahogy lovagolni. És 2 év után, egyszerre 4 projektet futtatva (saját videók, moszkvater, UH, Hír TV) egyre nehezebben megy ez. Avagy nem véletlen nem volt februárban is csak egy videó meg van most is majd 3 hétnyi kihagyás, mert még ha a lehetőség meg is lenne, az a szintű és színvonalú kontent nem tud megjelenni. Vagy azért mert nincsen ihlet, vagy azért mert mint valami ADHD-s tacskó félidőben eldobom, vagy csak ki vagyok égve a fentiek miatt a gecibe (január végétől erősen ezt érzem). Félig kész szart meg nem vagyok hajlandó kiadni a kezeim közül, nem vagyok én EA vagy Ubisoft. Most vasárnapra is terveztem volna valamit, de inkább pénteken ittam egy jót, a hétvégét meg asszonnyal töltöttem kettesben kikapcsolódva. Nyugi, keddre kinn lesz egy rövidebb, csak még a felét kell kb megvágjam és reménykedjek, hogy a YT algoritmus istenei nem kötnek bele.

Minden esetre nem véletlen, hogy bizonyos témákkal/helyzetekkel nem foglalkozok, mert egyszerűen kicsit beleásva magamat vagy megkapargatva a felszínt annyi extra melóval járt volna az együtt, hogy az nem éri meg az én esetemben. Most is lenne egy ötletem a Patriot farvízén az ukrán légvédelem, SEAD, UMPK, FrankenSAM vonalat meglovagolva, csak annak a vázát is össze kell ám rakjam valahogy
Ha ennek vége lesz még jó ideig fog tartani a csontvázak kiesése, a felbukkano sztorik, esetek, és az újjáépítés. És nem csak Ukrajnában, hanem az Ensztol kezdve, a nyugati politikai háttér, a BRICS háttér, a civilek, a mi hogy történt történészek, új politikai kapcsolatok, stb, sok téma lesz.
Én azt mondtam két éve hogy az orosz elmegy Dnyeperig aztán húsz évig nyalogatja a sebeit, a nyugat pedig szintén húsz évig a sebeit nyalogatja gazdasági vonalon. Kíváncsian várom a vegkifejletet.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 949
91 691
113
Itt lehet a portugál eredményeket nézni
https://www.jn.pt/133365085/eleicoes-2024/

Ez "PPD/PSD.CDS-PP.PPM" az Aliança Democrática

Nézem a regionális megoszlást, hát nem olyan, mint nálunk, h Bp vs vidék, Liszabonban a szocik vezetnek, de pl Faro körzetben is (ez a déli turistás rész) vagy az egyetemváros Coimbrában is, Portoban, a másik "fővárosban" a jobbos pártszövetség vezet kicsivel, Bragában nagyon, egyes körzetekben pedig bő 10 százalékpont a különbség a jobbos pártszövetség javára.

Itt van a kiosztható helyek területi megoszlása:
297px-Portuguese_electoral_districts_2024_circles.svg.png

(Liszabon 48, Porto 40, a többi szerintem megszámolható a képen, érdekesség, hogy határon túli területeknek is jár 2x2 mandátum, 2 az Európában élő portugálokat, 2 pedig szerte a nagyvilágban élőket képviseli)
A radikál jobb nyert nagyot. Bolsonaro is nekik kampányolt.
A kormányváltás csak velük.

A parlamenti többség megvan
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
366
2 441
93
Irish referendums: Voters reject changes to family and care definition

Az írek leszavazták a család definíciójának és a nők otthoni szerepének kifejezéséről szóló alkotmányváltozásokat.

Család: 67.6% nem
Nők otthon: 73.9% nem

Ez van, amikor ténylegesen megkérdezik az embereket, mit is szeretnének, nem pedig felülről, erővel tolják le a propagandát.

Persze ennél a szavazásnál még jelentősen ott volt az idősebb generáció, kérdés, mi lesz az eredmény 20 év múlva.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 901
27 621
113
A radikál jobb nyert nagyot. Bolsonaro is nekik kampányolt.
A kormányváltás csak velük.

A parlamenti többség megvan
A portugáloknál kisebbségi kormányt is lehet alakítani, mert a kormányprogram leszavazásához min 116 ellenszavazat kell. Mondjuk a jobbos 3pártos koalíciónak meg a radikál jobbnak elvileg 124 van.

Itt meg lehet nézni régiókra lebontva
https://www.jn.pt/133365085/eleicoes-2024/
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 539
45 048
113
Jó poén, nem mondom hogy nem mosolyogtam miközben magyarázott, de azért ez nyilván nem a teljes igazság.

Abban szerintem is igaza van, hogy az övék mostohább körülmények közé - pl. egy háború ahol nincs tökéletes ellátólánc/logisztika mögéd mert a gaz ellen üti azt is ahol éri - van inkább tervezve.

Csak cserében a nyugati cuccok darab - darab felállásban általában optimális körülmények közt többet tudnak azért mint az orosz. Ezt is kár elvitatni.

A nap végén meg az nyer, akinek több van, és jobban akarja/hajlandó nagyobb veszteséget elszenvedni.
Történelmi tapasztalatok szerint ebben nagyon jók az oroszok. Sokat csinálnak mindenből, és ázsiai szinten hajlandóak bevállalni "anyácskáért" szinte mindent.

Akarna velük háborúzni a faszom, bevallom...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 901
27 621
113
Mindig mondtam a közvetlen környezetemben, hogy igen békés ember vagyok, de tőlem a húst, a pinát vagy a kávét el akarja valaki venni/tiltani, agyonverem egy rozsdás biciklilánccal.

Van amivel nem viccelek még én sem :p !
"Nem szeretném, ha már csak a gépek tartanának életben!"
"És a kávégép?"
"Kussolsz!!!"