Nem vitatom, de nem tudom, hogy mi az egyenleg. Nem biztos, hogy teljesen elvész az előny, bár az biztos, hogy romlik.
Nem tudom, hogy mi lenne a mosogatás nélkül. Én is elöblítem, mert a lakásban gyűjtve is elviselhető így a szag, nem büdösödik, nem kell a kukát folyton mosogatni, stb. Anélkül inkább kidobnám a vegyesbe, az légmentesen zárt és közelebb van a kukája, mint a szelektív.
én pl. 4 felé gyűjtök: vegyes, műanyag-fém-tetrapak, papír, üveg/visszaváltható (ezt még messzebb kell vigyem. A vegyes egyedül az amihez nem kell "utcaiba öltöznöm", azt 1 perc ledobni. Az üveget konkrétan az áruházig kell elvinnem. Emiatt a szelektívet ritkábban viszem ki. Szerintem ez is egy szempont. Meg az, hogy az utcán ne legyen penetráns bűz amíg jön a szelektíves kocsi. Vegyeset heti 2x viszik, szelektívet hetente 1x.
Volt annak idején egy FKF-es tótumfaktummal egy interjú a szelektív gyűjtés kapcsán.
Sajnos már többször kerestem, de végül nem lett meg.
Ott azt mondta el, hogy felesleges precízen elöblíteni, mert a feldolgozás során úgy is átmegy az anyag mosáson. A lényeg inkább az, hogy amennyire lehet fizikailag ürítsd ki a csomagolást (kanalazd ki alaposan).
Nálunk teljes idiotizmus a szelektív gyűjtés. Hiába akarom szelektíven gyűjteni a cuccot, ha írd és mond 4 hetente viszik el a szelektíveket. Namost mosogathatod azt akárhogy, ha mondjuk egy húsos tálcát dobnék bele - nagy környezetvédőként - az a nyári gatyarohasztó melegben 2 nap alatt kolera büdössé válik. Öblögethetném ezt alul felül. Ezen az nem változtatna.
Megoldás: Az ilyen kényes dolgokat szimplán belekúrjuk a sima kukába. Így is van, hogy már a 3. hét végére púposra döngöljük a műanyagos kukát, és még lenne egy hét hátra. Na olyankor hideg nyugalommal megy a válogatott műanyag is a kommunálisba.
A papír épp elég szokott lenni.
Különben a szelektívet miért nem teszed műanyag zsákba? Abból még illatosítottat is lehet kapni.
Érdekes, hogy a régi lakásunknál a ház kiírta, hogy ki kell önteni a kukában a zacskóból a szemetet.
Ezt még a szelektívnél sem értem, de a kommunálisnál meg különösen nem.
A zacskózásról is elmondta a fejes, hogy a szelektív is maradhat zacskóba, mert valami előkészítő folyamatként szétcincálják úgy is a zsákot.
Nyilván a papíros más, de ott nem nagyon van probléma, mert papírba általában nem csomagolnak olyan dolgot, ami összekenhetné a kuka belsejét.