Azt hiszem, mos tdobbentek ra vegervenyesen Zelenszkijek, hogy siman szarik rajuk Amerika, ha ugy hozza erdeke:
https://www.ft.com/content/49210a4e-17ed-4a2e-a986-4efcadc7f342
Ezzel el is dolt az ukran befolyas a gazszallitasokra, minimalis lesz - orjongenek az ukranok, de hiaba, az o sulyuk a nemetekhez kepest gyakorlatilag zero az itteni politikai vezetes szemeben.
Jurij Vanetik amerikai lobbista: "Az USA nem fog sokat áldozni Ukrajnáért".
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan az Egyesült Államokba látogat, hogy találkozzon Joe Bidennel. Eredetileg július végén került volna rá sor, de most azt beszélik, hogy a látogatást augusztusra halasztják.
Jelenleg az ukrán-amerikai kapcsolatok meglehetősen furcsán alakulnak. Egyfelől a két ország stratégiai partnerséget és minden tekintetben szoros kapcsolatokat hirdet, másfelől Washington feladatokat ró az ukrán hatóságokra, különböző reformokat követelve.
Másrészt, közvetlenül az amerikai és az orosz elnök találkozója után a Biden-kormányzat ideiglenesen befagyasztotta az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot.
Ennek hatására pletykák kaptak szárnyra egy esetleges amerikai politikai fordulatról Moszkvával és Kijevvel szemben.
Ráadásul e héttől kezdve az USA kijevi nagykövetségét az USA külügyminisztériumának egyik prominens tisztviselője, George Kent vezeti, aki korábban Ukrajnában dolgozott, és akiről azt mondják, hogy ő a fő ideológusa annak, hogy az úgynevezett korrupcióellenes szerveken keresztül létrehozzák az ország belpolitikájára gyakorolt amerikai befolyás infrastruktúráját. Szakértők szerint, ahogyan azt a Strana korábban megírta, ez a kinevezés azt a bizalmatlanságot jelezheti, amelyet Washington az ukrán hatóságokkal szemben érez. Pontosabban, hogy megfelel-e az USA és az IMF követeléseinek. Ezért küldték Kijevbe a Külügyminisztérium ukrajnai irányításáért felelős egyik kulcsemberét.
Általánosságban elmondható, hogy rengeteg kérdés merül fel.
Strana ezekről egy jól ismert amerikai tanácsadóval, Jurij Vanetikkel beszélgetett, aki számos botrányban érintett a posztszovjet térség politikusainak lobbizásával kapcsolatban.
Beszéltünk vele arról is, hogy az új elnök alatt az ukrán politikusok és üzletemberek milyen helyzetben vannak az amerikai lobbizással kapcsolatban.
- Hogy őszinte legyek, az ukrán információs térben nagyon kevés információ található önről, pontosabban, önről egy Pavel Fuchs üzletemberrel kapcsolatos botrányban tettek említést, akinek állítólag "hamis" jegyeket adtak el Donald Trump beiktatására. Hogyan történhetett ez?
- Ukrán ügyfeleim bemutatták Pavel Fuchsot, mint olyasvalakit, aki átvenné a folyamatban lévő projektjeink koordinálását. Korábban keveset tudtam erről az emberről, . Mindezek a pontok a bírósági keresetben is szerepelnek, beleértve az általam benyújtott kereset okát is.
- Nem tudjuk, milyen projekteket, de maga Fuchs a Stranának adott interjújában azzal vádolta meg, hogy 200 ezer dollárt fizetett két hamis meghívóért a beiktatásra, és valójában semmit sem kapott. Szó szerint a következőket mondta nekünk: "Wanetik politikai stratégaként, lobbistaként pozícionálja magát, de ő maga egy szélhámos 200 ezer dollárt fizettem neki két meghívóért nekem és a feleségemnek. Végül egyedül repültem. Ez az ár tartalmazott egy listát a szolgáltatásokról, elsősorban az összes Trump-rendezvényhez való hozzáférést. Ez Vanetick egyik feltételnek sem felelt meg, és meghívóként egy, a beiktatáshoz nem kapcsolódó esemény hamis szórólapját osztogatta.
- Őszintén szólva nem értem, mi köze volt Fuchsnak ehhez az epizódhoz. A helyzet az, hogy szívességet tettem Vitalij Homutynniknak (a Verhovna Rada volt képviselője - a szerk.) és feleségének. Fuchs elkísérte őket a beiktatásra. Nem is tudtam, hogy oda megy.
- Fuchsnak más a véleménye, és megkérdezzük Homutynnyikot.
- Az ügyfél részéről nincs panasz a munkámra. 2019-ben, két évvel a beiktatási hét után, Pavel Fuks, Homutynnik "szolgája" beperelt minket. Teljesen meglepett bennünket.
- Mondja el lépésről lépésre, hogyan juthat el valaki egy amerikai elnök beiktatására.
- A beiktatás nem egy konkrét előadás, amelyre jegyet lehet venni a jegypénztárban. Ez egy csomó különböző esemény. Vannak hivatalosabb, talán elitista rendezvények, ahol közel lehet kerülni az elnökhöz. És van néhány kevésbé hivatalos - az üzleti közösség számára. A beiktatás több szakaszból áll: van egy hivatalos program különböző szinteken, majd vannak a zárt körű programok. Más szóval, legalább mintegy 10 napot el lehet tölteni , de minden a programtól függ.
- Magyarázza el, mit tartalmaz a program, és miben különböznek az események.
- Olyan ez, mint egy ételfesztivál: ha mondjuk egymillió dollárt fizetsz, megkapod a legjobb asztalt, ínyenc ételeket, amelyeket személyesen egy Michelin-séf készít el. De van egy másik menü is - a WC-ajtóhoz közeli legtávolabbi asztalhoz ülsz. Más szóval, egy fiktív "egymillió dollárért" részt vesz egy vacsorán, ahol az elnök a közönség soraiban ül. Valószínűleg lesz lehetőséged odamenni hozzá, és lefényképeztetni magad. De Amerikában ez puszta nagyképűség, mert a komoly emberek, akik státuszuk miatt járnak beiktatásokra, nem hivalkodnak ezzel. Azok, akik nem értik, hogyan működik a rendszer, egyszerűen csak "méltóságot" vásárolnak maguknak, amivel a saját fajtájuk előtt dicsekednek. Egyszer erről beszélgettünk a híres oligarchával, Igor Kolomojszkijjal.
Jurij Vanetik az Egyesült Államok 43. elnökével, George W. Bushsal. Fotó: Instagram
- Ha nem titok, akkor hova megy a pénz azok számára, akik a megvették a műsort?
- Az elnöki kampányok, maga a beiktatás és a politikai párt - megint csak a programtól függ. Ez teljesen hivatalos. Például egy kongresszusi képviselő szervezhet beiktatási eseményeket, és a bevétel a kampányalapjába vagy a politikai bizottságok számláira kerül, amelyeket a választópolgárokat különösen érdeklő kérdések kezelésére használnak fel.
- Térjünk vissza Homutynnikhoz és feleségéhez. Sikerült akkor programot szervezni?
-Fuchs Vitalij Homutynnik és felesége kísérője volt. Fuchs segített megszervezni az USA-ban való tartózkodásuk programját. Sikerült helyet szereznem a Homutynnyik házaspárnak és természetesen Pavelnek, mint kísérőjüknek. De ő részt akart venni a kizárólag amerikai állampolgárok és vendégek számára szervezett vacsorán, akik mintegy egymillió dollárt adományoztak.
- Mi történt ezután?
- Összeállítottunk egy programot az egész hétre. Az ügyfelek jóváhagyták. Az ukrán vendégek azonban csak egy napra jelentek meg Washingtonban, majd Fuchs és Homutynnik eltűntek. Meglepett bennünket az elfogadott program protokolljának ilyen nyilvánvaló megsértése. Miután ukrán vendégeink elhagyták az országot, fenyegető üzeneteket kaptam a telefonomra.
- Fenyegetések? Tényleg?
- Nos, igen, például: "Széttéplek". Előzetesen elmagyaráztam, hogy az általuk választott program és általában a beiktatási hét nem a legjobb hely arra, hogy fontos emberekkel találkozzunk. Én pedig Vitalinak zártkörű partikat javasoltam, amelyek csendesek voltak, ahol nagyon befolyásos emberekkel lehetett találkozni (Pavel Fuks üzletember, amikor Sztrana megkérdezte, hogy kommentálja-e Vanetik kijelentéseit, azt válaszolta, hogy tartózkodik a kommentálástól, mivel perben áll vele. - Szerk.).
- Az ukrán politikusok közül Fuchs mellett ki más érdekelt még ilyen szolgáltatásokban?
- Alig emlékszem - régen volt már. Ezenkívül az első kapcsolatfelvételt az irodavezetők végzik. Emlékszem, hogy sokan megijedtek a szolgáltatások árától.
- Drága volt?
- A magánrendezvényekre szóló meghívások személyenként 30-50 ezer dollárba kerülnek. Valószínűleg a meghatározásokban volt egy kis zavar, néhány tapasztalatlan vagy a politikában járatlan ember tényleg azt hitte, hogy Amerikában "jegyeket" árulnak, és az ember kiválaszthatja a sort és a helyet, mint az előadáson, rendelhet italt és szórakozást. Következésképpen ez az Ukrajnából érkező látogatók számára csalódás volt.
- Jól értjük, hogy Ön lobbistaként lényegében közvetít a gazdag emberek és az amerikai politikusok között?
- Hallottam, hogy Ukrajnában nagyon rosszul kezelik a "lobbista" szót, de az Egyesült Államokban ez ugyanolyan szakma, mint az ügyvéd vagy az orvos. Minden hivatalos és átlátható. Ahhoz, hogy lobbistaként egyes vállalatok érdekeit képviselje, regisztráltatnia kell magát, mert külön törvények vonatkoznak a lobbizásra, és e törvények megsértéséért hosszú időre börtönbe kerülhet. Amerikában a lobbisták jellemzően multinacionális vállalatokkal és nem kormányzati szervezetekkel, szakszervezetekkel, szövetségekkel és más egyesületekkel dolgoznak együtt, amelyek a támogatóik javát szolgáló jogszabályok elfogadására törekszenek.
- 2019 augusztusában a Signal Group Consulting, LLC lobbicég jelentést tett közzé arról a munkáról, amelyet Vladimir Zelenskij nevében végzett Washingtonban 2019. április 3. és május 21. között. Az amerikai igazságügyi minisztériumhoz benyújtott dokumentumok szerint a vállalat 60 000 dolláros díjat és 9371,80 dolláros költségtérítést kapott a nyújtott szolgáltatásokért. Zelenski hivatala tagadta, hogy ilyen szerződést kötött volna.
- A sajtóból hallottam róla.
- Igaz, hogy amerikai lobbisták segítették Zelenszkijt? Kinek a szolgáltatásait veszi igénybe?
- Nem dolgozom ennek a vállalatnak, de tisztában vagyok a létezésükkel. A politikai tanácsadókkal való együttműködés az üzletemberek, a multinacionális vállalatok, sőt az államfőjük programját követő külföldi politikai pártok számára is bevett gyakorlat. Ami a Signal kapcsolatát illeti az Ön elnökével - megnéztem a jelentésüket, és nagyon részletesnek tűnt számomra.