[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 809
10 578
113
A metallurgia csúcsa a modern kétáramú sugárhajtómű, de ez csak a metallurgia. A mikloerektronika csúcsa a modern chip gyártás (ha jól emlekszem 2 vagy 4nm a legmodrnebb, amit az USA ki sem ad a sajat kezéből és még Kínanak sincs ilyen technológiaja) és még lehetne sorolni a területeket. Igazából az oroszok a nukleáris ipart leszámítva nem élenjárók ipari fejlettség területén.
Látom még mindig nem megy... A LED-es fényszóró azért volt megemlítve, mert egy példa az orosz ipar kettősségére. A repülőgépeken ott van, olyan alap nekik, hogy konkrétan nem is említik meg mint extra tulajdonságot, pedig sokat ad a pilóta kényelméhez egy éjszakai leszállásnál. A sorozatgyártott autóikba pedig nyugati beszállító vitte a fényszórót. Aztán pedig kínai akarta, de azt elhajtották. Fejlesztettek helyette inkább sajátot. A LED-es leszállófényszóró "jelentéktelenségéhez" pár szót: Varga Ferenc nyugállományú ezredes úr mesélte, hogy volt olyan növendéke MiG-21-esen, aki az éjszakai kiképzési repülésekkor akasztotta szögre a sisakot. Mert van olyan gyakorlat is, hogy lekapcsolják a reptér fényeit, és neked akkor is tudnod kell leszállni a pályára. Egyik éjszaka letoltak pár felszállást, majd a következő éjszaka jött volna a folytatás. Megvolt a földi előkészítés, átbeszélték a feladatot, hogy mikre kell figyelni. Aztán eljött a beöltözés és a géphez indulás ideje, amikor is a srác a következőket mondta: "Feri, én nem repülök" (igen, "fegyelmezetlen" pilótákról van szó, akik tegezik egymást rendfokozatra való tekintet nélkül). A válasz: "Jól van, semmi baj, ha nem érzed jól magad, akkor nézek más időpontot, és légteret, majd lerepüljük később." A srác azonban így folytatta: "Nem Feri. Én úgy értem, hogy többet egyáltalán nem repülök MiG-21-esen. Félek éjszaka, szinte semmit nem látok azoknál a zseblámpáknál, félek, hogy egyedül majd odaverem, és jöhettek kivizsgálni."
Tehát a megfelelő minőségű és fényerejű leszállófényszórók lehet, hogy nem jelentenek olyan fejlett technológiai szintet, mint a hajtóművek, de attól még rendkívül fontos részei a repülőgépnek.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 782
31 554
113
A chipgyártás és a hajtóműgyártás az nem egy, hanem 2. Ezek indikátorai egy ipar, vagy ipari terület fejlettségének, hisz az adott terület csúcsát jelentik. A LED gyártás semmilyen formában nem indikátora egy ipar fejlettségének, de meg csak az adott területen belül sem nevezető a csúcsnak.
Szóval nem tudtál egyet mondani, nemhogy terméket de még iparágat sem ami teljesítené ezt a feltételt. Megint csak a fikázás megy neked s nem értesz semmihez.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 502
3 171
113
Egyet írjál mert egyről beszéltél. Egy darab konkrét termékről. Melyik az, ami eldönti, hogy egy ország iparilag fejlett vagy sem?
nincs ilyen egy darab termék. Nincs "szent grál". Ez nagyon leegyszerűsítése egy komplex kérdéskörnek.

Még a méréstechnikai eszközöket lehetne talán indikátornak venni, de az is indikátor.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 222
83 870
113
Szóval nem tudtál egyet mondani, nemhogy terméket de még iparágat sem ami teljesítené ezt a feltételt. Megint csak a fikázás megy neked s nem értesz semmihez.
Te nem tudsz magyarul.
Látom még mindig nem megy... A LED-es fényszóró azért volt megemlítve, mert egy példa az orosz ipar kettősségére. A repülőgépeken ott van, olyan alap nekik, hogy konkrétan nem is említik meg mint extra tulajdonságot, pedig sokat ad a pilóta kényelméhez egy éjszakai leszállásnál. A sorozatgyártott autóikba pedig nyugati beszállító vitte a fényszórót. Aztán pedig kínai akarta, de azt elhajtották. Fejlesztettek helyette inkább sajátot. A LED-es leszállófényszóró "jelentéktelenségéhez" pár szót: Varga Ferenc nyugállományú ezredes úr mesélte, hogy volt olyan növendéke MiG-21-esen, aki az éjszakai kiképzési repülésekkor akasztotta szögre a sisakot. Mert van olyan gyakorlat is, hogy lekapcsolják a reptér fényeit, és neked akkor is tudnod kell leszállni a pályára. Egyik éjszaka letoltak pár felszállást, majd a következő éjszaka jött volna a folytatás. Megvolt a földi előkészítés, átbeszélték a feladatot, hogy mikre kell figyelni. Aztán eljött a beöltözés és a géphez indulás ideje, amikor is a srác a következőket mondta: "Feri, én nem repülök" (igen, "fegyelmezetlen" pilótákról van szó, akik tegezik egymást rendfokozatra való tekintet nélkül). A válasz: "Jól van, semmi baj, ha nem érzed jól magad, akkor nézek más időpontot, és légteret, majd lerepüljük később." A srác azonban így folytatta: "Nem Feri. Én úgy értem, hogy többet egyáltalán nem repülök MiG-21-esen. Félek éjszaka, szinte semmit nem látok azoknál a zseblámpáknál, félek, hogy egyedül majd odaverem, és jöhettek kivizsgálni."
Tehát a megfelelő minőségű és fényerejű leszállófényszórók lehet, hogy nem jelentenek olyan fejlett technológiai szintet, mint a hajtóművek, de attól még rendkívül fontos részei a repülőgépnek.
Az ipari szüksegleteit a legolcsóbban próbálja kielégíteni, nincs helye a magyar seggbe magyar lófasz mentalitásnak. Nem azért nem volt orosz ABS vagy LED a Ladában, mert az oroszok nem voltak képesek ilyeneket gyártani, hanem azért mert olcsóbb volt megvenni, emiatt nem akartak ilyeneket gyártani. A globalizált piac lehetővé teszi azt, hogy úgy termelj gazdaságosan, gyorsan hatékonyan stb, hogy egy komplex termék részegységeinek valamennyi hányadát az iparod le sem tudja gyártani, de nem képesség híján, hanem azért, mert nem éri meg a legyártásával bíbelődni.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 607
71 671
113
A metallurgia csúcsa a modern kétáramú sugárhajtómű, de ez csak a metallurgia. A mikloerektronika csúcsa a modern chip gyártás (ha jól emlekszem 2 vagy 4nm a legmodrnebb, amit az USA ki sem ad a sajat kezéből és még Kínanak sincs ilyen technológiaja) és még lehetne sorolni a területeket. Igazából az oroszok a nukleáris ipart leszámítva nem élenjárók ipari fejlettség területén.
És imádott atlantod melyik autójába szerelik a csúcsaid közül valamelyiket te ostoba fasz?

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 607
71 671
113
Te nem tudsz magyarul.

Az ipari szüksegleteit a legolcsóbban próbálja kielégíteni, nincs helye a magyar seggbe magyar lófasz mentalitásnak. Nem azért nem volt orosz ABS vagy LED a Ladában, mert az oroszok nem voltak képesek ilyeneket gyártani, hanem azért mert olcsóbb volt megvenni, emiatt nem akartak ilyeneket gyártani. A globalizált piac lehetővé teszi azt, hogy úgy termelj gazdaságosan, gyorsan hatékonyan stb, hogy egy komplex termék részegységeinek valamennyi hányadát az iparod le sem tudja gyártani, de nem képesség híján, hanem azért, mert nem éri meg a legyártásával bíbelődni.
Pont erről beszélt 100%-ban az olvtárs, de annyira hülye vagy, hogy fel sem fogod csak okádod úgy, mint atlantista példaképeid vissza, mint a magad felsőbbrendű mondandóját. Persze nem csodálkozok, hiszen 360° Baerbockok uralkodnak ott, hozod a kibaszott szintet, csak már nem tudom csendesen elnyelni. Okádnom kell, üvöltenem kell a primitív ostoba segghülye megszólalásaidtól.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 607
71 671
113
Látom máig ooyan primitív vagy mint voltál.
Tudod, egyszerűen elviselhetetlen, hogy az agyműködésed megjelenített minden alkalma olyan, mint az ukri háborúban a stratégiai fontosságú település, ami orosz kézre kerülve sose' vót fontos, putri az szintet kap.

Ha valami a szent euroatlantból sugározza neked az alacsonyabbrendűséged függőségének a szerét, akkor az a led világítás a dizájn és az élenjáró innováció (hogy baszódna meg az a fasz is aki ezt belebaszta a közgondolkodásba), de ha orosz, akkor mennyire szánalmas már a led.

Közben csak egy példa, a Renault a Magnum szériához a MAZ egyik formatervét szabta minimálisan át ikonikus kamionná a szent nyugaton, de neked csak a nyugati létezik, mert valójaban csak a téged is lenézők birodalmi gőgjével nézel tovább azokra, akikre uraid parabcsolják. Egyszerűen ennyi. Nem is létezel, függvény vagy.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 599
14 783
113
A szaratovi olajfinomítónak nehéz éjszakája volt:

----------------
Mindekozben "a szankciók nem mukodnek" :cool: :

Az oroszországi „Volgograd”, „Ilsk” és „Yaisk” finomítók részben leállították a munkát, mivel nem lehetett befejezni a tervezett javításokat októberben, – Külföldi hírszerző szolgálat

A hivatal tájékoztatása szerint az üzemszünet alatti olajfinomító kapacitások volumene 1,8-2 millió tonna/hó lesz.

A finomítók leállásának oka olyan szankciók, amelyek korlátozzák a nyugati berendezésekhez és a javításokhoz szükséges alkatrészekhez való hozzáférést.

• Vicces
Reactions: Öregtankos

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
17 965
24 546
113
És imádott atlantod melyik autójába szerelik a csúcsaid közül valamelyiket te ostoba fasz?
Aero%20car%202%20-%20jet%20Beetle.jpg

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 815
19 628
113
Ha a Nyugat nem hagyja cserben en bloc az ukránokat, akkor az orosz hadsereg sosem fogja tudni elfoglalni Ukrajnát, lassan 3 év után ezt azért látni kellene. Ha csak Peking nem száll be a buliba az oldalukon, de miért tenné?
Józan ésszel az oroszok számára a maximum az, amit hivatalosan annektáltak. Jelenleg azt sem birtokolják teljes egészében.
Putyin mozgósítani nem akar, akkor pedig nem lesz sose olyan létszámfölény, amivel akár csak a Dnyeperig nyomhatná vissza az ukránokat. Vagy gondolod, hogy 1 millió észak-koreai katona fog még jönni?
Szerintem reális az üzleti alapú alku, csak az oroszok addig még szeretnék kicsit tovább tolni a leendő "line of control"-t
Én nem ezt a képet látom, illetve részben nem ezt. A fronton naponta foglalnak el területeket az oroszok. Nem látványosan nagy területeket, de foglalnak. Teljesen valóban nem tudják elfoglalni Ukrajnát (ebben igazad van) de nem is ez a cél, mert a végcélt jelen állás szerint enélkül is elfogják érni. Ez a háború nagyon hasonlóan fog véget érni (szerintem) mint az I. világháború ahol Németországot nem foglalta el az antant, de a fronton bekövetkező veszteségek és a katonák soraiban fellépő általános fáradság és kimerültség, a felőrlő háború végül legyűrte a németeket. Ami meg a 3 évet illeti, hát nem ez az első háború a világon ami ennyi ideje tart és ha csak a 2 világháborút nézem akkor ez még időben messze nem tart ott.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 607
71 671
113
Mármint mondott 2 terméket (kategóriát) amik szerinte az ipari fejlettség igazi indikátorai. A sugárhajtómű és a chip. Innentől én most nem értem miről is veszekedtek.
Azon megy a polemizálás, hogy egy satuhülye fasz, nulla szövegértelmezési készséggel, elvonatkoztató készséggel, nulla saját gondolattal. Ha autóról van szó, akkor vadaszgépalkatrészek a fejlettség igazi indikátorai, mintha faszföldén minden autóban a kibaszott 4 nm csipek meg sugárhajtómű lenne. Ha repülő a téma amibe csipet meg sugárhajtóművet basznak, mi az a faszföldei autókhoz képest, abban ledlámpa van, ami sokkal ledlámpább mint a szar mindenmásik. Minden megszólalás idegborzoló, ahogy árad belőle, hogy hülye.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 810
72 401
113
Munkaköri kötelességből nézem most a Valdaj streamet, ahol megcsapta a fülemet egy érdekes részlet

Na vajon ki(k)re gondolhatott a költő a törökökön kívül persze?
2030 körül az EU után?
Ha a Nyugat nem hagyja cserben en bloc az ukránokat, akkor az orosz hadsereg sosem fogja tudni elfoglalni Ukrajnát, lassan 3 év után ezt azért látni kellene. Ha csak Peking nem száll be a buliba az oldalukon, de miért tenné?
Józan ésszel az oroszok számára a maximum az, amit hivatalosan annektáltak. Jelenleg azt sem birtokolják teljes egészében.
Putyin mozgósítani nem akar, akkor pedig nem lesz sose olyan létszámfölény, amivel akár csak a Dnyeperig nyomhatná vissza az ukránokat. Vagy gondolod, hogy 1 millió észak-koreai katona fog még jönni?
Szerintem reális az üzleti alapú alku, csak az oroszok addig még szeretnék kicsit tovább tolni a leendő "line of control"-t.
Szerintem ez egy bedobott gumicsont volt. Trump teljesen tisztában lehet az orosz igényekkel, szerintem hónapok óta megy egy háttér diskurzus. Kérdés persze maga Ukrajna hogy kíván dönteni, szerintem Zeli semmibe sem megy bele, ha USA nem ad pénzt többet visz el majd Brusszelbol.
Mondjuk ott majd a recesszióban lévő EU lehet hogy akadekoskodik kicsit de szerintem az EU továbbviszi a bulit USA nélkül is. Lesz majd valami közös EU adó vagy tudomisen mi Ukrajna számára az eddigieken felül.
Szerintem Trump és Putyin előáll majd hirtelen valami megegyezéssel január körül amit Zeliek élből visszadobnak, így szét lehet tárni a kezet. USA kiszáll, megy keletre ,Európa marad, pont ahogy pár éve leosztottak mikor még Trump volt az elnök.
Az Ukrajna számára folyó ingyen pénzosztást lezárja Trump. Meg azt is el tudom képzelni hogy behajtja az EU-n amit eddig kiadtak. Érzékeny lelkivilagu ember, tuti fel van neki írva ki nevette ki ,vagy sértettek meg mikor elbukta a választást.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 932
129 242
113
Azon megy a polemizálás, hogy egy satuhülye fasz, nulla szövegértelmezési készséggel, elvonatkoztató készséggel, nulla saját gondolattal. Ha autóról van szó, akkor vadaszgépalkatrészek a fejlettség igazi indikátorai, mintha faszföldén minden autóban a kibaszott 4 nm csipek meg sugárhajtómű lenne. Ha repülő a téma amibe csipet meg sugárhajtóművet basznak, mi az a faszföldei autókhoz képest, abban ledlámpa van, ami sokkal ledlámpább mint a szar mindenmásik. Minden megszólalás idegborzoló, ahogy árad belőle, hogy hülye.
A kérdés addigra már bármilyen ipari termékre vonatkozott ami szerinte az ipari fejlettség fokmerőjét jelzi.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
652
6 085
93
Azért csak jó a foteltábornokunk, aki az ukrajnai topikban foteltábornok, más topikokban meg többszörös univerzális mérnöki végzettségű dr. Bubó, megérjük, hogy még közgazdász és történelemtudós is.

Bedob pár szót, amit a wikipédiában olvasott és TI jobb híján ugrotok, felpörgetitek a topikokat.

Viszont a szerencsétlenje nem tud olyan terméket megnevezni, amit az oroszok ne tudnának előállítani. Nekem ez elég fejlettségi szint, igaz én igénytelen vagyok és nem kezdek fintorogni, hogy az oroszoknál elég szélsőséges időjárási viszonyoknak megfelelő berendezéseket kell gyártani. Igaz a chippeket ellopott mosógépekből szereleik ki, de hát no.

Én úgy tudom, hogy bányagépektől kezdve űrhajóig mindent. Hogy vesznek máshonnan is.

Mennyi olyan terméket, nyersanyagot lehet felsorolni, hogy pl. az USA külföldről szerez be és mégse vitatja senki, hogy elő is tudja állítani vagy kibányászni nyersanyagban?