Látom még mindig nem megy... A LED-es fényszóró azért volt megemlítve, mert egy példa az orosz ipar kettősségére. A repülőgépeken ott van, olyan alap nekik, hogy konkrétan nem is említik meg mint extra tulajdonságot, pedig sokat ad a pilóta kényelméhez egy éjszakai leszállásnál. A sorozatgyártott autóikba pedig nyugati beszállító vitte a fényszórót. Aztán pedig kínai akarta, de azt elhajtották. Fejlesztettek helyette inkább sajátot. A LED-es leszállófényszóró "jelentéktelenségéhez" pár szót: Varga Ferenc nyugállományú ezredes úr mesélte, hogy volt olyan növendéke MiG-21-esen, aki az éjszakai kiképzési repülésekkor akasztotta szögre a sisakot. Mert van olyan gyakorlat is, hogy lekapcsolják a reptér fényeit, és neked akkor is tudnod kell leszállni a pályára. Egyik éjszaka letoltak pár felszállást, majd a következő éjszaka jött volna a folytatás. Megvolt a földi előkészítés, átbeszélték a feladatot, hogy mikre kell figyelni. Aztán eljött a beöltözés és a géphez indulás ideje, amikor is a srác a következőket mondta: "Feri, én nem repülök" (igen, "fegyelmezetlen" pilótákról van szó, akik tegezik egymást rendfokozatra való tekintet nélkül). A válasz: "Jól van, semmi baj, ha nem érzed jól magad, akkor nézek más időpontot, és légteret, majd lerepüljük később." A srác azonban így folytatta: "Nem Feri. Én úgy értem, hogy többet egyáltalán nem repülök MiG-21-esen. Félek éjszaka, szinte semmit nem látok azoknál a zseblámpáknál, félek, hogy egyedül majd odaverem, és jöhettek kivizsgálni."A metallurgia csúcsa a modern kétáramú sugárhajtómű, de ez csak a metallurgia. A mikloerektronika csúcsa a modern chip gyártás (ha jól emlekszem 2 vagy 4nm a legmodrnebb, amit az USA ki sem ad a sajat kezéből és még Kínanak sincs ilyen technológiaja) és még lehetne sorolni a területeket. Igazából az oroszok a nukleáris ipart leszámítva nem élenjárók ipari fejlettség területén.
Tehát a megfelelő minőségű és fényerejű leszállófényszórók lehet, hogy nem jelentenek olyan fejlett technológiai szintet, mint a hajtóművek, de attól még rendkívül fontos részei a repülőgépnek.