Egy ideje érlelődik bennem a gondolat, hogy az oroszok rá fognak faragni a lassú felőrlő stratégiára.
Azért gondolom ezt, mert ahogy hiba lenne alábecsülni az oroszokat, ugyanúgy hiba alábecsülni az ukránokat is, főleg úgy, hogy az EU tömi őket pénzzel.
Gyakran előjön, hogy az élőerőt nem tudják pótolni az ukránok, ez lehet igaz vagy lehet tévedés. Én mindenhol azt látom, senkinek ötlete sincs arról, hogy melyik oldalon mekkorák a veszteségek.
Voltak hírek arról is, hogy az ukránok elkezdtek nagy tömegben drónokat gyártani, volt három évük fejleszteni is. Nagy kérdés számomra, hogy milyen volumenben tudnak gyártani (nyilván az oroszok igyekeznek majd a gyártási képességeket megszüntetni), illetve hogy milyen képességekkel rendelkeznek ezek a drónok.
Három év fejlesztésre nagyon-nagyon sok idő manapság. Nem ez a szakterületem, de rákerestem gyorsan 2014 óta van szabad forráskódú vezérlő szoftver repülő drónokhoz:
https://github.com/PX4/PX4-Autopilot
Nyilván mindkét oldal fejleszt támadó és védekező eszközöket is, viszont azt gondolom, nyugati oldalon nagyobb a potenciál, egyszerűen azért, mert 10x annyi ember van abban a táborban.
Lehet azt mondani, hogy az orosznak ez a kényelmes, ez a célja, stb. De azért lássuk be, hogy ha tudná, akkor lezárná az ügyet. Egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy ezt gyorsan megtegye, bármennyit is fejlődött az elmúlt években.
Csak egy apró információdarab a fenti gondolatmenet megtámogatásához: a szegedi BYD gyár esetében szerződés aláírása és a gyártás megkezdése között három év van, 150000 autó/év kapacitást tervez. Egy autóhoz képest egy drón gyártása azt gondolom egyszerűbb, a szoftver nem feltétlenül, bár a mai autók szoftvere esélyes, hogy jóval összetettebb.
A fentieket összefoglalva, számomra nem egyértelmű, hogy az idő az oroszoknak dolgozik. Nem azért mert pénteken csődbe mennek, vagy kifogynak bármiből is, hanem azért, mert a lassan mozduló ellenállásnak is van ideje felfejlődni (lásd EU haderő költés növekedése).
Pontosan ugyan úgy, ahogy Ukrajna önmagában kevés lett volna Oroszország ellen, Oroszország önmagában kevés az EU ellen. Nem lenne szabad addig húznia, amíg az európai országok nyögve, nyűgösen, nehezen, de elkezdik összeszedni magukat.