Sziasztok!
Pár mondat a ukrán témához...
Sok ismerősöm, barátom van Ukrajnában - Kijevben, Dnyepropertovszkban. Ismerem őket, üzleteltem velük 90-es ékben.... Aki ismeri orosz nyelvet hamar rájön, hogy u-krajna / u kraja/ ....azaz oroszul "szélén levő, fekvő, határos" valamit jelent. Egyébként lengyelek adtak nekik ezt a nevet. Annak ellenére, hogy Kijev szláv bölcsője - Ukrajna, mint igazi szuverén állam sose létezett - vagy Lengyelország, vagy Oroszország része volt. Orosz Birodalomban "Malorosszija" nevet viselt / Gogol műveiben nagyon szépen ki van tárva ez a világ/ azaz "kisoroszország" - név magában rejti a lakosság szemléletét - másodrendű, kicsik, szolgák....Ukrán nyelv orosz fülnek vagyon parasztos, vidékies, nevetséges - jó értelemben....mint itt nálunk a Győzikeé.....számtalan anekdota van szalonnaimádó ukránokról. Oroszként nem szoktam lenézni őket, mert lassan magyar vagyok....de azért olyan ez a társaság, mint itt nálunk a kisebbségiek...
Az ukrán politikai elitnek is az egész gondolkodása, viselkedése ezen "cseléd, szolga" szemléleten alapszik - azaz ők soha nem akartak világpolitika szubjektje lenni, inkább objektje - alku tárgya, hogy aminél drágább eladják magukat vagy nyugat vagy keletnek / innen van ez a folyamatos ingadozás, "ki ad többet nekünk" zászló alatt/.....nagyon rövid tavú gondolkodás, egyetlen egy cél - személyes gyors gazdagodás. Sajnos ilyen a jelenlegi Janukovics elnök is....már a keleti, oroszos megyékben is utálják, mert a családja, fia, stb...saját üzletnek tekintik az országot....ami megtetszik nekik, azt elviszik...Azért most már nem is az Amerika, hanem inkább megsértődött és kifosztott ukrán oligarchák finanszirozzák ezt a "forradalmát".
Én nem értem, hogy az EU-ban görög, olasz, spanyol válsági lecke után senki nem tanult semmit....hova akarunk mi még terjeszkedni, amikor ebben a formában alig élünk? Hiányzik nekünk Ukrajna? Még 45 millió lusta száj...?
Hát ez lesz a végünk....