[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Nem akarom én is az ukrán topikot trashelni szóval itt válaszolok:
Egyrészt ami a kultúra és a vallás ráerőltetését illeti, ott például Csukcsföldet és a csukcsokat tudom felhozni, akik a mai napig többségében pogányok, aztán nekünk is mutatott be az egyik csukcs mammer ilyen helyi ételszentelést Pevekben. A szibériai népek eltűnése sokkalta inkább az elmúlt évtizedek urbanizációjához és az egykori életmódjuk feladásához köthető. Avagy Zója is azt mondta, hogy míg bezzeg ő anno a rénszarvasbőr sátorban nevelkedett a -30 fokos tundrán és pásztorkodás mellett rögtönzött fogorvos volt (avagy volt egy fogója amivel kihúzta azt ami fáj) talán a Wrangel-szigeten, addig a gyerekek és unokák már az olyan civilizációs vívmányokat, mint a központi fűtés és melegvíz meglátva nem fogják az évezredes hagyományt fenntartani. Na és pl a csukcsoknál is csak idő kérdése az ősi rénszarvaspásztor életmód eltűnése. Illetve a nyelvkérdés is ehhez kapcsolódik, mivel a városokba költözve önkéntelenül az orosz nyelvhasználat kerül előtérbe.

Ami meg az állítólagos gyarmatosításokat illeti, ott amíg pl Tádzsikisztán lakosságának harmada (3 millió fő) legalább a mocskoselnyomó Oroszországban dolgozik vendégmunkásként 30 évvel a Szu felbomlása után, addig nekem ne jöjjön senki a gyarmatosítás szöveggel. Ha nincsenek az oroszok, akkor kb a Buhara-Szamarkand és egyéb pár ősi eredetű város kivételével semmi, szó szerint kurva nagy semmi nem lenne Közép-Ázsiában. Vagy lettek volna brit gyarmat, de pl asszem a kazahok egy része is anno a kínaiaktól menekülve került orosz fennhatóság alá. Az egész modern civilizációs alapokat az oroszok majd a szovjetek rakták le az államiságtól az iparon át egészen az energiahálózatig. A tudomány nyelve is az orosz lett, mert az rendelkezett a szükséges szókinccsel, sőt épp az oroszból vettek át elég sok jövevényszót. A Szovjetunió 70 éve alatt is az egész térség egy kurva nagy pénznyelő volt, és az eredeti jelcini tervek is csak a közé-ázsiai térség leválasztását szorgalmazták a szláv tagköztársaságokról.

Amúgy meg mit látunk most Közép-Ázsiában? Folyamatos áramkimaradások Kazahsztánban, mert miután az orosz elment szakember már nincs, és nincs is aki karban tartsa az energetikai hálózatot, nemhogy modernizálja. Atomerőművet akarnának építeni, de már egyből rá is repültek a nyugati támogatású NGO-k hogy jaaaj dehát Szemipalatyinszk és az atomrobbantások miatt nem lehet atomenergia mert káááros. Ja meg hát a Roszatom építené (megint a gyarmatosító oroszok), akik konkurencia és nem jó. Ismerős mantra nemde? Egy nyomorult olajfinomítót nem voltak képesek az önállóságuk alatt felépíteni, sőt a kibányászott olajnak a döntő hányadát feldolgozás nélkül éppen az angolszász tulajdonú nyugati multik viszik ki külföldre. A 10 legnagyobb olajkitermelő közé egyedül a Lukoil tudott bejutni ötödikként, de bezzeg mellette a Chevrontól kezdve a BP-n át a fél érdekelt nyugati tőke ott van. Aztán meg megy a csodálkozás, hogy mikor felemelik a cseppfolyós gáz árát miért kezd el lázadni a fél ország. Ja hát ott is az oroszok mentették meg végül Tokajevék seggét? Izé bocsika, helyette ukrán módra kazah nyelvőrök járkálnak a Lenin által átcsatolt echte orosz északi területeken. Meg egyszerre szidják az oroszt meg a kínait, miközben azok nélkül kinn verhetnék a jurtájukat a sztyeppében.

De még a kazahok istenesek ha lejjebb pillantunk a többi sztánba. Türkmének egy komplett Észak-Koreát építettek ki, csak miután onnan is megy szépen az energiahordozó keletre-nyugatra arról nyugaton nem beszélünk. Üzbegisztán egykoron még Il-76-kat gyártott, most meg lécelnek le taxisnak oroszba. Ja hát nem kellett volna az ipart és sok egyéb szektort egyben tartó képzett oroszokat elkergetni? Bocsesz. Kirgizek legalább alkotmányban rögzítették az orosz nyelv használatát.

Tádzsikok egyből polgárháborúba süllyedtek, ahonnan ismét eléggé az orosz segítség kellett, hogy ne váljanak Afganisztán 2.0-vá. Erre mit csinálnak? Elkergetik az összes maradék oroszt, betiltják nem csupán az orosz iskolákat, de magát a karácsonyt is, sőt azzal a lendülettel az orosz végződésű nevek használatát. De azért a nagy szuverenitásukban persze amint lehet elsőként lelécelnek legális, de sokszor illegális módon a mocskoselnyomó oroszokhoz, mert a függetlenségükben a komplett gazdaságuk beszart. 2022-ben is a tádzsik GDP 32 százalékát adták a hazautalások. Oroszoknak csak egy rendeletbe kerülne fél Közép-Ázsiát bedönteni zusammen ahogy van. Jah meg a saját szomszédokkal folyamatosak a fegyveres összecsapások a víz miatt.

Olyanokról nem is beszélve, hogy azért a kedves gasztarbejterek (szándékosan most oroszosan írva) jó része azért beilleszkedni már kevésbe akar, folyamatosan a feszültségek köztük és a helyi lakosok közt. Arról meg aztán szó sem lehet, hogy esetleg harcolni menjenek Ukrajnába, áááh aztat neem, amint valamit vissza kéne adni az orosz államnak inkább hazahúznak. Múltkor talán valahol Moszkva-Külsőn abból volt bunyó, hogy tádzsikok megtámadtak egy orosz csajt, mert nem az iszlám szerint öltözködött. Ha Oroszországon belül robbanás/balhé lesz az mindenképp ezek az elemek miatt fog kialakulni, de ott akkor az oroszok tényleg nem fognak kíméletesek lenni.

Na de visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, ha ez lenne a gyarmatosítás, hogy az anyaország mindent, szó szerint mindent évszázadokon át felépített ezeken a részeken a komplett semmiből, tolta vég nélkül a pénzt a fekenetlen kútba (aminek a jó részét persze a klánok ellopták a faszba), majd a felbomlása után is befogadja vendégmunkásként az onnan érkezőket, akkor valami nagyon nagy gixer van a rendszerben. Sőt a Rosszotrudnyicsesztvon keresztül akik Közép-Ázsiából egyetemre mennek, azok orosz ösztöndíjat és államilag biztosított helyet kapnak, mindezt az orosz állam által fizetve és nem nézve a delikvens politikai hozzáállását. Így volt több balhé is, mikor orosz állami csecsen lógva tolták be a delikvensek a legruszofóbb, már ukrán szinteket idéző szövegeket. Szóval ha valakiknek, akkor a közép-ázsiaiaknak kellene először lapítani a fűben elnyomást kiáltva
Perfect komment II.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 263
4 671
113
Azért nem ártana egy demográfiai térképet is megnézni ehhez a Szibéria elfoglalása kérdéshez. Szibéria nagy része rendkívül gyéren lakott vagy egyenesen lakatlan. A mi ugor rokonaink kb. együtt vannak egy hatalmas területen 26 ezren. Ha vannak még annyian! Ezzel együtt Oroszország is folyamatosan tolta ki a határait Ázsia felé.
Kis félreértés van, én nem csak Szibériára gondoltam gyarmatosítás alatt, hanem a délkeleti, mai -isztánok területeire is. De az tény, hogy ezekkel együtt is jóval kisebb népesség felett vették át az uralmat, mint a klasszikus gyarmatosítók. Cserébe a terület jóval nagyobb lett.
A gyarmatosítással kapcsolatosan kétlelkű vagyok: voltak, vannak negatív oldalai, de vannak pozitív hatásai is. Legalábbis a belátható időben.
Ez az európai gyarmatosítókra is igaz. "Mit adtak nekünk a rómaiak" :cool:
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Kis félreértés van, én nem csak Szibériára gondoltam gyarmatosítás alatt, hanem a délkeleti, mai -isztánok területeire is. De az tény, hogy ezekkel együtt is jóval kisebb népesség felett vették át az uralmat, mint a klasszikus gyarmatosítók. Cserébe a terület jóval nagyobb lett.

Ez az európai gyarmatosítókra is igaz. "Mit adtak nekünk a rómaiak" :cool:
Akkor viszont ugyanott járunk, hogy egy nagyhatalom eddigi tevékenységét hasonlítjuk egy másikéhoz, és ezen megy a moralizálás.
Ami tény: az oroszok által meghódított területeken (és a mai OF területén) a mai napig komoly számosságban vannak az eredeti őslakosok, akik az adott szubjektumban hivatalosan (a saját!! alkotmányukban is rögzítve) használhatják a saját nyelvüket, élhetik meg kultúrájukat, stb. Nézz utána, ha nem hiszed. Kaptak mellé infrastruktúrát, gazdasági fejlődést, stb.
Ilyen az USÁban nincs.

Hogy a magunkfajta ütközőzónás (átjáróházas, kinek mi) országokban mi történt, az más lapra tartozik. De nálunk nem lett orosz a hivatalos nyelv (a német az volt!), lett vilàgszínvonalú mezőgazdaságunk (30 év alatt tehetségesen széjjelbaszva), és egész komoly vertikumú iparunk is, valamint mindezt kiszolgálandó komoly infrastruktúrafejlesztés. Ja, és nem utolsósorban egy atomerőművünk, ami a mai napig teszi a dolgát.
Mindezt nem “adták”, de a nagy elnyomásuk alatt tudtuk felépíteni (felívelő lakosságszámmal, nem utolsósorban).
 

G__G

Well-Known Member
2020. szeptember 17.
71
415
63
De nálunk nem lett orosz a hivatalos nyelv (a német az volt!), lett vilàgszínvonalú mezőgazdaságunk (30 év alatt tehetségesen széjjelbaszva), és egész komoly vertikumú iparunk is, valamint mindezt kiszolgálandó komoly infrastruktúrafejlesztés. Ja, és nem utolsósorban egy atomerőművünk, ami a mai napig teszi a dolgát.
Mindezt nem “adták”, de a nagy elnyomásuk alatt tudtuk felépíteni (felívelő lakosságszámmal, nem utolsósorban).
Hmmm valahogy a dicső szocializmusban élt rokonaim, ismerőseim vagy bárki akit eddig kérdeztem és/vagy mesélt róla, nem ezzel kezdi/kezdenl a törénetét.. (na persze ha nem a dicső rendszer szerves részében játszott -vagy játszik- aktív szerepet)

De az komoly, hogy csak eljutott a magyar társadalom oda, hogy tényleg az emberek szignifikáns része a "jó kis" szovjet időkről nosztalgiáznak és hálásak is neki.. ghecc..

Jó tudom.. most a jelen állapotában a cári oroszország értékrendjét láthatjuk ukrajnának (és a világnak) a torkán lenyomni.
(már ha sikerül putyin elvtársnak.. cárnak)
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Hmmm valahogy a dicső szocializmusban élt rokonaim, ismerőseim vagy bárki akit eddig kérdeztem és/vagy mesélt róla, nem ezzel kezdi/kezdenl a törénetét.. (na persze ha nem a dicső rendszer szerves részében játszott -vagy játszik- aktív szerepet)

De az komoly, hogy csak eljutott a magyar társadalom oda, hogy tényleg az emberek szignifikáns része a "jó kis" szovjet időkről nosztalgiáznak és hálásak is neki.. ghecc..

Jó tudom.. most a jelen állapotában a cári oroszország értékrendjét láthatjuk ukrajnának (és a világnak) a torkán lenyomni.
(már ha sikerül putyin elvtársnak.. cárnak)
Szóval nem éltél benne ? Well well ? Tehát ha elmondják neked többen is milyen a töltött káposzta de még nem ettél akkor fogod tudni milyen az íze ! Valójában két embert nem találsz aki egyformán élte meg a szocit ! Sőt vissza kérdezek melyik szocit ? Mert legalább 4 jól elkülöníthető időszaka volt ! Gyanítom valamiféle bölcs bölcsész lehetsz ! Mert különben tudnád semmi se fehér és fekete csak főleg a történelem nem az !
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 962
123 592
113
Szóval nem éltél benne ? Well well ? Tehát ha elmondják neked többen is milyen a töltött káposzta de még nem ettél akkor fogod tudni milyen az íze ! Valójában két embert nem találsz aki egyformán élte meg a szocit ! Sőt vissza kérdezek melyik szocit ? Mert legalább 4 jól elkülöníthető időszaka volt ! Gyanítom valamiféle bölcs bölcsész lehetsz ! Mert különben tudnád semmi se fehér és fekete csak főleg a történelem nem az !
De legalább volt hús a is a krumplilevesben.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 880
35 283
113
Ebben a kérdésben csak én tartom azt üdvösnek, hogy nagyjából amikor az osztrákoktól kivonultak egy puskalövés nélkül akkor szintúgy elbandukoltak volna innen is haza?
de lehetett volna csak ez nemzetközi problémákat generált volna. vagy ujra összeált volna egy mini osztrák-magyar szövetség állam mint 2 fügetlen ország (ami egyből jugoszláviával találta volna szembe magát.) vagy a dicső románok használták volna ki az első adandó alkalmat hogy dehát mi semlegesek vagyunk vagy egyből a jugokkal lett volna valami komolyabb feszkonk akik lenyomtak volna minket mint a bélyeget majd bekebeleztek volna.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Ebben a kérdésben csak én tartom azt üdvösnek, hogy nagyjából amikor az osztrákoktól kivonultak egy puskalövés nélkül akkor szintúgy elbandukoltak volna innen is haza?
Bandukolhattak volna de kellett a nagy sík jól járható országunk a gépesített hadviseléshez ! Az labancoknál csak a tavak felülete sík !
 

G__G

Well-Known Member
2020. szeptember 17.
71
415
63
Szóval nem éltél benne ? Well well ? Tehát ha elmondják neked többen is milyen a töltött káposzta de még nem ettél akkor fogod tudni milyen az íze ! Valójában két embert nem találsz aki egyformán élte meg a szocit ! Sőt vissza kérdezek melyik szocit ? Mert legalább 4 jól elkülöníthető időszaka volt ! Gyanítom valamiféle bölcs bölcsész lehetsz ! Mert különben tudnád semmi se fehér és fekete csak főleg a történelem nem az !
jajjaj megint előhozzuk az idősebb vagyok kártyát?? mint valami ultimate argument? Erre vársz általában a vitapartnereidnél? :D Szerintem nem számít hogy éltem-e benne vagy sem.. (egyébként igen, de "sajnos" csak a legvége fele :( ) Pedig elmondásaid alapján kánaán és megbecsült élet volt.. mesélhetnél róla!
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
jajjaj megint előhozzuk az idősebb vagyok kártyát?? mint valami ultimate argument? Erre vársz általában a vitapartnereidnél? :D Szerintem nem számít hogy éltem-e benne vagy sem.. (egyébként igen, de "sajnos" csak a legvége fele :( ) Pedig elmondásaid alapján kánaán és megbecsült élet volt.. mesélhetnél róla!
Van az a szitu amikor az idősebb és tapasztaltabb vagyok az adu ász !
Tudod az idő és tapasztalat az amit nem lehet pénzért se másért megvenni!
A vitapartnereimnél nem , nem várok erre mert az intelligens vitapartner nem akar olyat megmagyarázni amit nem tapasztalt , legfeljebb elmondja , hogy ő a saját ismeretei alapján miképpen látja !
Ha nem éltél , tapasztaltál valamit hanem csak valakinek/valakiknek a személyes véleménye alapján alkotsz sajátot akkor az igen torz lesz , lehet annyira, hogy köszönő viszonyban se lesz a valósággal!
Idézd már tőlem, hogy hol írtam a kánaánról ? A megbecsülés az nem általánosítható ugyanis azt mindenki saját maga kell érezze !
Voltak a szocinak jó oldalai is de a rossz az túlsúlyban volt !
 

G__G

Well-Known Member
2020. szeptember 17.
71
415
63
Van az a szitu amikor az idősebb és tapasztaltabb vagyok az adu ász !
Az idősödésnek és a tapasztalásnak is van "milyensége" ezzel általában inteligens ember nem érvel.. (bármennyire is szomorú)
Tudod az idő és tapasztalat az amit nem lehet pénzért se másért megvenni!
Ezt vagy Oravecz Nóra, vagy Paulo Coelho is idézhetné!
Ha nem éltél , tapasztaltál valamit hanem csak valakinek/valakiknek a személyes véleménye alapján alkotsz sajátot akkor az igen torz lesz , lehet annyira, hogy köszönő viszonyban se lesz a valósággal!
Ajjaj, akkor itt jócskán mindenkinek felelnie kellene aki a történelemről vitázik, hogy milyen időkben élt és miért alkot véleményt róla.. Te éltél akkor amikor az amerikik lemészárolták az indijáánokat? Esetleg a cári időkben?? Vagy a világháborúkban?
Idézd már tőlem, hogy hol írtam a kánaánról ? A megbecsülés az nem általánosítható ugyanis azt mindenki saját maga kell érezze !
Voltak a szocinak jó oldalai is de a rossz az túlsúlyban volt !
Igazad van, nem irtál (ezt én sarkítottam ki az elvtársaid leírt vágyálmai alapján prekoncepcionálva) De ha ennyire várjátok vissza az oroszokat, akkor biztos van oka annak, biztos jó volt, nem? Jó kánaán se kell.. csak közepesen volt jó? Mesélj! Oszd meg tapasztalataid amelyet nemes korodnak köszönhetsz!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 644
32 235
113
A Szovjetunió az Orosz Birodalom folytatása volt,egy ideológiai váltással.Nagyhatalmi dinamikája viszont annak folytatása volt,csak kiterjesztett hatókörrel (II.vh után,de ez a kiterjedés is szerves továbbfejlesztése volt az Orosz Birodalom nagyhatalmi törekvéseinek).
Nem lehetett az, hiszen a cári alapja a kereszténység/Jézus Krisztus volt, a szovjeté meg az Antikrisztus.
fáj hogy nem jött be az angolszász propaganda?

Addig csak pont úgy orosz propaganda, mint amennyire szerinted a másik angolszász.

Nem unjátok még?
A szovjetek sosem mentek volna berlinig,ha dolfiék nem tudnak elmenni Moszkváig,meg Sztálingrádig,27 millió embert vesztettek,nem volt a szuban család, akinek valakije ne harcolt volna,vagy nem elesett volna a nagy,honvédő háborúban.
Mi a fszt képzeltek a németek,és szövetségesei,hogy ezután majd simán kezetráznak a szovjetek a maradék német hadsereggel,megveregetik egymás vállát,és.szépen hazamennek?
Pláne,hogy a brit birodalom is odatolta az ocsmány pofáját Berlin másik oldalára?
Itt mindenki hülye?
Fel kellene tudnunk mostanra dolgozni,hogy elbasztuk,nem kicsit, nagyon.
Hiba volt szövetkezni dolfiékkal,hiba volt megtámadni a szovjetúniót,legalább utólag lássuk már be,hogy elbasztuk.
Szarrá vertek minket,a németekkel együtt,érthető módon,ott akartak maradni,nem tetszett nekik az hatalmas amerikai hadsereg, az arcukban.
Teljesen nyilvánvaló minden épeszű embernek,hogy ha kivonulnak az elfoglat területekről,akkor a britek simán bevonulnak a helyûkre,és kezdődik minden előről,pikk-pakk dombaszban lett volna a felszabadító amerikai hadsereg.
Kell ezt magyarázni?
56 ellenforradalom volt,akkor még.termelődött testosterone a heréinkben, spontán nekiugrottunk a szovjet hadseregnek,Teljesen nyilvánvalóan semmi esélyünk sem volt,sem arra,hogy kizavarjuk őket, sem arra,hogy érdemi segítséget kapjunk nyugatról.
Törtènemünk legnagyobb hősei voltak az 56-ban,a szovjetek ellenharcoló Magyarok!
Nincs vita,nincs kétség,le a kalappal előttük.
2023-ban már el kellene ezeket engednünk,a mai Orosz Föderáció már.messze nem a cccp,a lehető legjobb kapcsolatot kell velük ápolni,konkrétan leszarom,hogy szerintük fasiszták voltak e az 56-os forradalmárok,vagy nem,én tudom, hogy nem,és kész.
Megcsináltuk,megmuttattuk magunkat a világnak,semmi más nem számít.
30 éve elmentek,egy puskalövés nélkül elmentek,szoptak eleget,majdnem végleg beszopódtak,aztán a Putyin éra alatt összekapták magukat,örülünk neki,stabil,megbízható ország lett Oroszország, legyetek boldogok.
A kérdés, hogy mi mire jutottunk 30 év,nyugati orientáció után, meg,hogy hogyan tovább, ahogy nyugat európai országok rituális öngyilkosságot követnek el,és ezt elvárnák tőlünk is.
Ezen kattogjatok,ne 56,meg a Don kanyari hakni,annak vége.
Egyszer már a felszín mögé kellene nézni. A cári Orosz Birodalom német származású Romanov dinasztiája alapvetően azért volt szálka az angolszászok, akik uralkodóháza szintén német, szemében mert akkor már bizonyos Rotschildok gyakorolták a valódi hatalmat. Ha visszanézzük, a bankárcsalád 3-4 nagy központtal működött, London, Párizs, Amszterdam, New York. Ebből mi is következik? Alapjában véve a klasszikus keresztény központokat próbálták mindig is letörni, illetve ahogy ma is, rettegtek a német-orosz kiegyezéstől/szövetségtől. Vajon kiknek a támogatásával sikerült lerombolni a Monarchiát, Németországot, Oroszországot? Kik pénzelték/támogatták Lenint, a bajszost? Csak nem ugyan az az "angolszász" fundamentalista jézustagadó társaság? Csak nem ők robbantották ki a spanyol örökösödési háborút, a Nagy Francia Forradalmat, a Bécsi felkelést, közvetve 48-49-et is? Csak nem ők fizették az Amerikai Polgárháborút? Nem lehet, hogy a krími kaland is az ő nyomásukra került napirendre, meg a Fekete Kéz, az I.VH kirobbantása? A bolsevik hatalomátvétel? A Romanov dinasztia kiírtása? Az őszirózsás forradalminak/Tanácsköztársaságunk? A weimari köztársaság? Egy bizonyos festő hatalomra jutása? Meg sok minden más?
Gyanítom, hogy a pisze orrunknál fogva vezetnek minket.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Egyszer már a felszín mögé kellene nézni. A cári Orosz Birodalom német származású Romanov dinasztiája alapvetően azért volt szálka az angolszászok, akik uralkodóháza szintén német, szemében
Nem volt az.
Csak nem ugyan az az "angolszász" fundamentalista jézustagadó társaság?
Anglikán fundamentalizmus? LoL
Csak nem ők robbantották ki a spanyol örökösödési háborút, a Nagy Francia Forradalmat, a Bécsi felkelést, közvetve 48-49-et is?
Menj már :D
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 350
5 046
113
Juj a két lánynak az a fej,emberünknek meg az a perverz arc szerkezet, így egy pornó is kezdődhetne :confused:
Valszeg kezdődik is, az orosz torrentoldalakon szerintem fent is van. :D
Nem akarom én is az ukrán topikot trashelni szóval itt válaszolok:
Egyrészt ami a kultúra és a vallás ráerőltetését illeti, ott például Csukcsföldet és a csukcsokat tudom felhozni, akik a mai napig többségében pogányok, aztán nekünk is mutatott be az egyik csukcs mammer ilyen helyi ételszentelést Pevekben. A szibériai népek eltűnése sokkalta inkább az elmúlt évtizedek urbanizációjához és az egykori életmódjuk feladásához köthető. Avagy Zója is azt mondta, hogy míg bezzeg ő anno a rénszarvasbőr sátorban nevelkedett a -30 fokos tundrán és pásztorkodás mellett rögtönzött fogorvos volt (avagy volt egy fogója amivel kihúzta azt ami fáj) talán a Wrangel-szigeten, addig a gyerekek és unokák már az olyan civilizációs vívmányokat, mint a központi fűtés és melegvíz meglátva nem fogják az évezredes hagyományt fenntartani. Na és pl a csukcsoknál is csak idő kérdése az ősi rénszarvaspásztor életmód eltűnése. Illetve a nyelvkérdés is ehhez kapcsolódik, mivel a városokba költözve önkéntelenül az orosz nyelvhasználat kerül előtérbe.

Ami meg az állítólagos gyarmatosításokat illeti, ott amíg pl Tádzsikisztán lakosságának harmada (3 millió fő) legalább a mocskoselnyomó Oroszországban dolgozik vendégmunkásként 30 évvel a Szu felbomlása után, addig nekem ne jöjjön senki a gyarmatosítás szöveggel. Ha nincsenek az oroszok, akkor kb a Buhara-Szamarkand és egyéb pár ősi eredetű város kivételével semmi, szó szerint kurva nagy semmi nem lenne Közép-Ázsiában. Vagy lettek volna brit gyarmat, de pl asszem a kazahok egy része is anno a kínaiaktól menekülve került orosz fennhatóság alá. Az egész modern civilizációs alapokat az oroszok majd a szovjetek rakták le az államiságtól az iparon át egészen az energiahálózatig. A tudomány nyelve is az orosz lett, mert az rendelkezett a szükséges szókinccsel, sőt épp az oroszból vettek át elég sok jövevényszót. A Szovjetunió 70 éve alatt is az egész térség egy kurva nagy pénznyelő volt, és az eredeti jelcini tervek is csak a közé-ázsiai térség leválasztását szorgalmazták a szláv tagköztársaságokról.

Amúgy meg mit látunk most Közép-Ázsiában? Folyamatos áramkimaradások Kazahsztánban, mert miután az orosz elment szakember már nincs, és nincs is aki karban tartsa az energetikai hálózatot, nemhogy modernizálja. Atomerőművet akarnának építeni, de már egyből rá is repültek a nyugati támogatású NGO-k hogy jaaaj dehát Szemipalatyinszk és az atomrobbantások miatt nem lehet atomenergia mert káááros. Ja meg hát a Roszatom építené (megint a gyarmatosító oroszok), akik konkurencia és nem jó. Ismerős mantra nemde? Egy nyomorult olajfinomítót nem voltak képesek az önállóságuk alatt felépíteni, sőt a kibányászott olajnak a döntő hányadát feldolgozás nélkül éppen az angolszász tulajdonú nyugati multik viszik ki külföldre. A 10 legnagyobb olajkitermelő közé egyedül a Lukoil tudott bejutni ötödikként, de bezzeg mellette a Chevrontól kezdve a BP-n át a fél érdekelt nyugati tőke ott van. Aztán meg megy a csodálkozás, hogy mikor felemelik a cseppfolyós gáz árát miért kezd el lázadni a fél ország. Ja hát ott is az oroszok mentették meg végül Tokajevék seggét? Izé bocsika, helyette ukrán módra kazah nyelvőrök járkálnak a Lenin által átcsatolt echte orosz északi területeken. Meg egyszerre szidják az oroszt meg a kínait, miközben azok nélkül kinn verhetnék a jurtájukat a sztyeppében.

De még a kazahok istenesek ha lejjebb pillantunk a többi sztánba. Türkmének egy komplett Észak-Koreát építettek ki, csak miután onnan is megy szépen az energiahordozó keletre-nyugatra arról nyugaton nem beszélünk. Üzbegisztán egykoron még Il-76-kat gyártott, most meg lécelnek le taxisnak oroszba. Ja hát nem kellett volna az ipart és sok egyéb szektort egyben tartó képzett oroszokat elkergetni? Bocsesz. Kirgizek legalább alkotmányban rögzítették az orosz nyelv használatát.

Tádzsikok egyből polgárháborúba süllyedtek, ahonnan ismét eléggé az orosz segítség kellett, hogy ne váljanak Afganisztán 2.0-vá. Erre mit csinálnak? Elkergetik az összes maradék oroszt, betiltják nem csupán az orosz iskolákat, de magát a karácsonyt is, sőt azzal a lendülettel az orosz végződésű nevek használatát. De azért a nagy szuverenitásukban persze amint lehet elsőként lelécelnek legális, de sokszor illegális módon a mocskoselnyomó oroszokhoz, mert a függetlenségükben a komplett gazdaságuk beszart. 2022-ben is a tádzsik GDP 32 százalékát adták a hazautalások. Oroszoknak csak egy rendeletbe kerülne fél Közép-Ázsiát bedönteni zusammen ahogy van. Jah meg a saját szomszédokkal folyamatosak a fegyveres összecsapások a víz miatt.

Olyanokról nem is beszélve, hogy azért a kedves gasztarbejterek (szándékosan most oroszosan írva) jó része azért beilleszkedni már kevésbe akar, folyamatosan a feszültségek köztük és a helyi lakosok közt. Arról meg aztán szó sem lehet, hogy esetleg harcolni menjenek Ukrajnába, áááh aztat neem, amint valamit vissza kéne adni az orosz államnak inkább hazahúznak. Múltkor talán valahol Moszkva-Külsőn abból volt bunyó, hogy tádzsikok megtámadtak egy orosz csajt, mert nem az iszlám szerint öltözködött. Ha Oroszországon belül robbanás/balhé lesz az mindenképp ezek az elemek miatt fog kialakulni, de ott akkor az oroszok tényleg nem fognak kíméletesek lenni.

Na de visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, ha ez lenne a gyarmatosítás, hogy az anyaország mindent, szó szerint mindent évszázadokon át felépített ezeken a részeken a komplett semmiből, tolta vég nélkül a pénzt a fekenetlen kútba (aminek a jó részét persze a klánok ellopták a faszba), majd a felbomlása után is befogadja vendégmunkásként az onnan érkezőket, akkor valami nagyon nagy gixer van a rendszerben. Sőt a Rosszotrudnyicsesztvon keresztül akik Közép-Ázsiából egyetemre mennek, azok orosz ösztöndíjat és államilag biztosított helyet kapnak, mindezt az orosz állam által fizetve és nem nézve a delikvens politikai hozzáállását. Így volt több balhé is, mikor orosz állami csecsen lógva tolták be a delikvensek a legruszofóbb, már ukrán szinteket idéző szövegeket. Szóval ha valakiknek, akkor a közép-ázsiaiaknak kellene először lapítani a fűben elnyomást kiáltva
Volt pár éve egy bizonyos "Já russzkij okupánt" c. videó: nem volt túl kedves, tényszerű viszont annál inkább. Szóval Oroszország esetében szó sincs gyarmatosításról: Oroszország az elfoglalt (igen, ez ilyen, a nagy hal megeszi a kishalat) területeket nem kizsákmányolta (persze, élvezte a hasznát, de a kettő nem ugyanaz), hanem éppen ellenkezőleg, saját polgáraiként kezelte a helyieket. Egy indiai (stb.) sivataggá sírná a szemeit, ha a szarházi, gerinctelen angolok így bántak volna velük - bántak volna ők amúgy még rosszabbul is, de hát a matek szigorú dolog.
De legalább volt hús a is a krumplilevesben.
Minden relatív, például lehetnél a gróf "úr" (tiszti)szolgája is. Mármint maximum. (Vannak agyhalottak, akik a mai napig úgy gondolják, hogy ők grófok és/vagy vitézek.) Na, ehhez képest jutott hús a krumplilevesbe. Lehet tagadni a valóságot, de ez történetesen előrelépés volt, nem is kicsi.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 094
33 183
113
Nem lehetett az, hiszen a cári alapja a kereszténység/Jézus Krisztus volt, a szovjeté meg az Antikrisztus.
egy ideológiai váltással.......
cári Orosz Birodalom német származású Romanov dinasztiája alapvetően azért volt szálka az angolszászok, akik uralkodóháza szintén német
Angol urolkodóház eredeti neve,amit az I.vh-ig használtaki is,Szász-Coburg-Hannoveri ház......Romanov ház különben nem német,bár Nagy Katalin német nő volt.
Rotschildok gyakorolták a valódi hatalmat
Akik egyébként szintén német zsidó származásuak,és Báróságot az OMM-ban kaptak.....
Többi meg simán marhaság.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 263
4 671
113
Hogy a magunkfajta ütközőzónás (átjáróházas, kinek mi) országokban mi történt, az más lapra tartozik. De nálunk nem lett orosz a hivatalos nyelv (a német az volt!), lett vilàgszínvonalú mezőgazdaságunk (30 év alatt tehetségesen széjjelbaszva), és egész komoly vertikumú iparunk is, valamint mindezt kiszolgálandó komoly infrastruktúrafejlesztés. Ja, és nem utolsósorban egy atomerőművünk, ami a mai napig teszi a dolgát.
Mindezt nem “adták”, de a nagy elnyomásuk alatt tudtuk felépíteni (felívelő lakosságszámmal, nem utolsósorban).
Volt kötelező orosznyelv-oktatás.
A felívelő lakosságszám egy rövid, de annál antihimánusabb Ratkó-korszak eredménye, nem tölt el büszkeséggel. Atomerőmű épült nyugati befolyási övezetben is, ha jól rémlik,
Volt viszont kollektivizálás (dédnagyapám halálát okozva...), kötelező beszolgáltatás, kiváló koncepciós perek, a Kádár-korszakban eladhatatlan ipari termékek raktárra termelése, és a mindezek finanszírozását biztosító hitelek mérték nélküli felvétele.
Nekem is van pozitív nosztalgiám a gulyáskommunizmus iidőszakára gondolva, hiszen akkor voltam gyerek, de látva, hogy a nyugati világ mennyivel előrébb jutott egységnyi idő alatt, azért belátható, hogy másként is lehetett volna fejlődni.