Az az érdekes ebben a terrorcselekményben, hogy egy jópár közelmúlti eseményt összeköthet, és egy elég valószínű forgatókönyvet vázol fel.
Mi van akkor, ha közvetlen kapcsolat van Nuland lemondása, a terrorcselekmény, Ukrajna helyzete, és az USA kiszállása között.
Arra tudok gondolni, hogy az USA nyilvánvalóan ki akar már lépni a konfliktusból. Erre ráerősíthet egy Nuland által szervezett gusztustalan művelet, ami balul sül el. Emiatt Putyin bekeményítve "valódi háborút" indíthat, miközben a nyilvánosságra került adatok alapján Ukrajnára lehet terelni a gyanút.
Ezzel pedig elveszíti Ukrajna a kollektív nyugat támogatását.
Tulajdonképpen ez a 130+ civil élete lehet a katalizátor, hogy lezárják a felek az ügyet.
Mi van, ha Nuland balfogása már korábban kiderült, de nem tudták leállítani a műveletet. Emiatt kellett eltüntetni.
Szerintem nem volt véletlen, hogy az amerikaiak direkt, vagy indirekt módon jelezték az orosz fél felé az elszabadult műveletet.
Ezzel együtt nem tudom elképzelni, hogy az oroszok ne vették volna komolyan az amerikai figyelmeztetést.
A gyors és élve történő elfogás nekem eléggé gyanús. Ez akkor legjobban kivitelezhető, ha az oroszok már jó előre készültek rá.
Sajnos rossz ezt leírni, de szerintem az orosz fél tudhatott a műveletről, akár részletekbe menően is.
Pont a korábbi merényletek, az SMO megléte (folyamatos ukrán beszivárgásokkal), és az amerikai figyelmeztetés ellenére is ennyire letolt gatyával érhette őket.
Csakhát ez az egész Putyin malmára hajtja a vizet. Ha a bizonyítékokat felfedik, és egyételmű lesz az ukrán szál, akkor gyakorlatilag az ukránok bebuktak.
Az amerikai vonal felfedése viszont nem valószínű, mert akkor az már messzire vezető kérdéseket vetne fel.
(Konkrétan meg kellene válaszolni, hogy az orosz biztonsági szolgálatok mennyit tudtak az ügyről)
Később a béketárgyalások alkalmával ez az extra információ (mármint az amerikai érintettség) komoly zsarolási és alku alap lehet az orosz fél kezében.
Egy lehetséges amerikai érintettséget kijátszani nem biztos az oroszok érdeke....
Nálam a Nuland lemondásnak csak így van értelme. Ő volt az Ukrajna projektnek a szülőanyja. Túlzottan hozzá kötődött. Ha bukik a projekt, akkor neki is buknia kell!
Ezt vagy stílusosan intézte (esetleg ez a mű művelet volt az amnesztiájanak az ára), vagy egy elbaltázott művelettel tette fel az i-re a pontot.