Mi itt vitatkozhatunk hogy szerintunk az oroszok mit akarnak de szertintem abban egyetertunk hhogy maguk az oroszok tudjak ezt a legjobban. Itt egy friss cikk Bondarevszkijtol. Van benne par erdekes dolog de ami igazan erdekes az a vege.
Május 9-én még Oleg Szaljukov vezette le a vörös téri, győzelem napi parádét, az orosz szárazföldi erők parancsnokaként, de egy héttel később, május 15-én Putyin 11 év után menesztette a tábornokot. A hivatalos indoklás: Szaljukov 70 éves életkora (ezt május 21-én töltötte be). Ez alapján hamarosan akár számíthatunk az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov távozására is, aki három hónap múlva, szeptember 8-án lesz majd 70 éves.
Szaljukov helyére és ezzel az orosz szárazföldi erők élére egy keményvonalas vezérezredes, 49 éves Andrej Mordvicsev került. Mordvicsev volt az, aki a Déli Katonai Körzet 8. hadseregének egységeit irányította, amely 2022 februárjában ostrom alá vette Mariupolt és lényegében rommá változtatta azt. De végeredményben elfoglalták... Putyin ezt 2023-ban azzal hálálta meg, hogy kinevezte a Központi Katonai Körzet parancsnokának. 2024 legfontosabb orosz eredményének tekintett Avdiivka elfoglalása is Mordvicsev nevéhez kapcsolódott.
Nekünk azonban más miatt lehet érdekes a személye. 2023. júliusában Mordvicsev egy ritka interjút adott Vlagyimir Szolovjovnak, az orosz propaganda vezéralakjának. A beszélgetés öt kilométerre történt a fronttól a luhanszki megyében. Az állami Rosszija 1 csatornán megjelent riportban Mordvicsev és Szolovjov egy erdőben sétálva azon elmélkedik, hogy a háború lezárásának a végéről nincs értelme beszélni, mert még elég ideig eltart majd. De “Kelet-Európa, amivel ugyancsak foglalkoznunk kell majd” - mondja Mordvicsev - “biztosan jóval több ideig fog tartani”. Szolovjov vissza is kérdez, hogy akkor ezt hogy kell érteni, Ukrajna csak a köztes lépést jelenti? “Igen pontosan. Ez csak a kezdet” - mondja nyugodt hangon a parancsnok.
Lasd Hitler Mein Kampf.
Elsőnek az a narratíva, hogy Oroszország a teljes összeomlás és megszűnés szélén áll az Ukrajnában elszenvedett veszteségek miatt, másnap meg azzal riogatnak, hogy Ukrajna után Lisszabonig mindent lerohannak, legyőznek, és megszállnak.
Jó lenne eldönteni, hogy most melyik verzióban kell hinni.