1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Remélem deviza.
   
 2. imike

  imike Well-Known Member

  Nem hiszem, hogy ladagrant valóban ilyen országban szeretne élni (ha cask nem az SRI ügynöke):

  https://eurocom.wordpress.com/2019/07/08/lyukas-a-kormany-zsebe-haromszek/

  A központi költségvetés hiánya jelenleg közel háromszorosa a tervezettnek: 11 milliárd lej. Ezt az összeget 4 milliárdra kellene visszafaragni ahhoz, hogy Románia idei deficitje ne haladja meg az Európai Unió tagállamai számára előírt 3 százalékot, és ehhez a művelethez négy hét sem áll rendelkezésre

  A nyugdíjaknál maradva: idén 4,68 millió nyugdíjassal számol az állami nyugdíjpénztár, és mintegy 180 ezer különnyugdíjra is jogosult személlyel. Utóbbiakra (amit e kiváltságosak a rendes nyugdíjuk mellett kapnak) már 2017-ben 6,6 milliárd lejt költöttek az adófizetők pénzéből, és azóta bővült a kedvezményezettek köre is. A 7 milliárdos költségvetési hiány tehát nagyon egyszerűen: a mélyen igazságtalan különnyugdíjak felszámolásával eltüntethető lenne
   
  blitzkrieg and fip7 like this.
 3. mcs

  mcs Well-Known Member

  Én meg nagyon remélem, hogy ott él valahol Constanca mellett, egy kunyhóban, mert ha ilyen honfitársaink vannak, mint Lada és Uli, akkor nincs nekünk szükség külső ellenségre. Egy romántól tudod, hogy mire számíts, de az ilyen alakok olyanok, mint a rák, lassan növekednek és nehéz megszabadulni tőlük.
   
 4. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Szerintem ha valami ilyesmi történne, akkor az lenne mint '40-ben, amikor a háború szélére sodródtunk a románokkal és egyből jött a nagy szövetséges rendet tenni. Csak most erőből fenyegetőzve, határmódosítások nélkül!
   
  blitzkrieg and vilmoci like this.
 5. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Pontosan. Tehát ha Mo veszélyezteti a romániai ami bázisok működését, mi leszünk a gonoszok. És kiverik a szart is belőlünk. Akármit jogászkodunk.
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Még egyszer megkérdezem! Mit jelent számodra egy fegyveres konfliktus?
  Ha leírod nekem szépen, hogy mi történik egy ilyen esetben, és elolvasod a NATO alapszerződését, akkor azonnal rá fogsz jönni a megfejtésre!
   
 7. megazez

  megazez Well-Known Member

  Vicces, az a 180k különnyugger kap kb 40k lejt fejenként, nálunk ennél több ómigráns kap pénzt és mégsem roppan bele az ország
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Max. akkor van sansz ha a románok túlzott kapzsiságukban hibáznak és Moldovában csúnyán megkavarják a xart.
   
 9. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  szerintem tedd a fejed a sínekre.... és várj... ;)
  sokat nyernénk vele.
   
  KoviUbi, antigonosz, megazez and 3 others like this.
 10. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Fegyveres konfliktus az, ha a törökök elkezdik lelőni a görög vadászgépeket, a görög hadihajók meg elkezdik lőni a török hadihajókat.A görögök azt mondják a törökök kezdték, és fordítva.
  Mit mond az a csodálatos NATO alapszerződés? Ilyenkor melyik felet kezdik el támadni a mondjuk véletlenül ott lévő amcsi rephordozó gépei?
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mivel ezen szituban nem Nato védett területről van szó (Ciprus nem az), így ehhez a Natonak max. békéltető feladata van. Pl. Szíriában is jelen voltak két ellentétes oldalon harcolva az oroszok és az amerikaiak, és mégsem álltak egymással hadiállapotba. Ilyen még Kórea, Vietnám, stb.
  Egy magyar-román viszonylatban tudsz olyan területet, légteret, vízfelületet mutatni, amelyik ne lenne NATO fennhatóság? Amennyiben bármelyik fél hadserege támadó jelleggel átlépné a közös határt, azonnal életbe lépne az 5-ös cikkely. Ezért nem jó ötlet fegyveres konfliktusról képzelegni nedves álmokban. Erre addig nincs semmi esély, amíg Románia a NATO tagja. De miért is lépne ki? Jobban félnek ők az oroszoktól, minthogy ilyen marhaságot csináljanak.
  Addig meg marad a "tankkal végigmegyünk Románián" nagysikerű slágerének, az orr alatt való hümmögése, és inkább a reális helyzetekre való felkészülés.
   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Jobbat mondok. Sehol nincs olyan hogy "NATO-fennhatóság"
  Jogilag mindegyik állam a saját területét ellenőrzi és nem a NATO. Ahhoz ennek semmi köze.
  Az egy szerződés által létrehozott katonai szervezet és ha valahol "ellenőriz" is, csakis nemzetközi (bilaterális) felhatalmazás alapján teheti, nem önkényesen.
  A szövetségi rendszer maximum bevonja területi államot egy-egy feladatba, de nem uralkodik más államszervezet felett.
  Attól még hogy politikailag ezt így tekinti valaki, nemzetközi jogilag nem lehetséges.
   
 13. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  A török pártoktól pár kilométerre lévő görög szigetek körül kezdik lőni egymást.
  Hol van az alapszerződésben olyan passzus amely automatikusan, politikai döntés nélkül beavatkozást ír elő?
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az a pár kilométer az 50 (felségvizek 12kmig terjednek). Cyprus nem tartozott Görögországhoz. A felek gondosan ügyeltek rá, hogy Cipruson kívül ne történjen semmilyen hadművelet.
  Különben minden stimmel. :rolleyes:
  És akkor még egyszer idemásolom, csak magyarul, úgy könnyebb megérteni talán:
  "A Felek megegyeznek abban, hogy az egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek; és ennélfogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Felekkel egyetértésben, azonnal megteszi azokat az intézkedéseket - ideértve a fegyveres erő alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. Minden ilyen fegyveres támadást és az ennek következtében foganatosított minden intézkedést azonnal a Biztonsági Tanács tudomására kell hozni. Ezen intézkedések akkor zárulnak le, ha a Biztonsági Tanács meghozta a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására és fenntartására szükséges rendszabályokat."

  Tehát ha valamelyik partner területét megtámadják (Ciprus nem görög terület), az olyan, mintha az összes partner területét megtámadták volna. Ennek megfelelően úgy kell védekezni - fegyveresen is, mintha a saját területet támadták volna meg, és azonnal! o_O
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Bocs rosszul írtam. Nem 50, hanem kb. 75. :rolleyes:
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az USA Elnöke saját maga jelentette ki hogy megkérdőjelezi ezt a "mindenki egyért - egy mindenkiért" elvet.

  Amúgy teljesen életszerűtlen ezt az elvet számonkérni állami szereplőkön. Az államoknak nem barátai vannak hanem érdekei és egyetlen állam se fog a másik segítségére sietni - se azonnal, se lassan - ha az nem áll érdekében.
  Nem tudok egyetlen olyan esetről sem az írott történelem során amikor egy állam egy másik állam segítségére sietett volna amikor azt megtámadták, ha az nem állt épp érdekében - ha volt szerződés, ha nem.
  Csak egy példa: a II vh. előtt a Lengyeleknek volt olyan szerződése mint az Angolokkal, mind a Franciákkal hogy Német támadás esetén azok 15 napon belül megtámadják No.ot.
  Ehhez képest láttuk mi történt 39 őszén...
  Fro. és Gb. hadat üzentek No.nak majd sürgősen nem történt semmi.
  Fro. elfoglalt 20 kiürített falut Elszászban majd megálltak

  Egyszóval én egyáltalán nem bíznék egy darab papírban, bármi is van arra írva.
   
  blitzkrieg, fishbed, plushun and 9 others like this.
 17. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Haderőfejlesztés: Románia megirigyelte a magyar példát

  Az Adevarul csütörtöki írása szerint Románia éppen olyan német tankokkal tervezi megerősíteni haderejét, mint amelyekről budapesti kormányilletékesek tavaly tettek bejelentést – szúrta ki a Főtér.[​IMG]

  A Főtér pénteki cikke szerint uniós források arról adtak hírt, hogy keleti szomszédunk előrehaladott tárgyalásokat folytat egy egész zászlóaljnyi Leopard 2-es harckocsi megvásárlásáról, hogy a régi, szovjet és hazai eredetű harckocsijait nyugdíjazza – bár ezekből közel 300 áll hadrendben.[​IMG]

  Ehhez képest mintegy ötödük csserélődhet le: a Főtér ismerteti az Adevărul konklúzióját, amely szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Románia a NATO-előírásoknak megfelelően 57 darab Leopard 2A7+ harckocsit szerez be, amelyek három, egyenként 17 harckocsiból álló századot alkotnak. Ehhez hozzáadódnak a vezérkari főnököt, a helyettesét és a zászlóaljparancsnokot megillető tankok, valamint a hat kiképző harckocsi is.

  https://mandiner.hu/cikk/20190712_haderofejlesztes_romania_megirigyelte_a_magyar_peldat
   
 18. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  lol? Annak meg mire?
   
  fip7, megazez, KoviUbi and 1 other person like this.
 19. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Közvetlen a magyar bejelentés előtt már volt egy cikk, hogy érdeklődnek. Ott a5-ről írtak.
   
 20. ijasz

  ijasz Well-Known Member

Ezen oldal megosztása