1. ...csak egy olyan apró pontosítás, hogy a TR-85 -öknél a 100 mm -es löveg helyett nem a 120 -as vagy 125 mm -eset tervezgetnek, hanem 105 mm -est.
2. Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Piranha V -öt a Agilis helyett képzelnék és nem egyszerre. Szerintem úgy jött ki a matek Náluk (ugye az Agilis -nél is a saját hadiipar volt erőltetve a Rheinmetall hozzáfejlesztéssel), hogy jobban járnak a Piranha V -el. Szerintem a vegyes üzemeltetés kb. az "őrültség" kategória lenne.
3. A Piranha V -ből 30 db -ot kaptak is. A többi lenne helyi összeszereléssel, de ez meg csúszik valószínűleg pénzhiány miatt.
4. Egyébként ezt a forgatókönyvet erősíti az is, hogy ami már kvázi biztosnak tűnt, hogy a Rheinmetall fogja a teherautókat (a MAN Military az Rheinmetall érdekeltség) szállítani és/vagy gyárat felhúzni Náluk. Ehhez képest friss bejelentés, hogy ez kuka és Iveco lesz a teherautó - gyárral:
1. Igazad lehet. Főleg ha a technika korlátait nézzük. A 125 mm-es csötöl, minden lövésnél csinálna egy hátraszaltót a TR85. Minden esetre én a 120 mm löveggel is olvastam román szakoldalon.
2. Szerintem is. Egyrészt nincs gyártáshoz elegendő humán tőke, másrészt úgyanarra a funkcióra két külön modelt fenntartani tiszta örültség. De azért ne becsüljük le a Románokat, ők ezt simán bevállalják. Erre mondom én azt, ha van essze a kormánynak, akkor a Rheimetallal (most, hogy úgy is tárgyalnak) megegyezhetne, hogy mi lenne, ha a tervezett Lynx üzemmel egy időben szépen ide hozná az Agilis gyártását hozzánk. Ha már úgy is kint gyártotta volna, nem vagyunk mi jók erre, mondjuk Pécsen? Akkor meg volna a sokak által hiányolt úszó lövésszálítónk is (habár erre a célra ott van a több száz BTR). Kérdés, hogy egy nálunk gyártott Agilis miatt érdemes-e feladni a Boxert? Na ez a dilemma!
3. Pénzhiány és emberhiány miatt csúszik a projekt. Előbbi megoldható, utóbbira kell várniuk még vagy 10 évet (persze közben erős képzési bázit kialakítva - mint mondjuk Győrben az Audi).
4. Na itt van amit mondtam. Most basztak ki a Németekkel. Hanzi néz mint a moziban és nem érti mi van, hisz neki megigérték (elfelejti, hogy a II. Vh.-ban is megígétérk). Egyébként ennek az IVECO beszerzésnek kimondottan örvendek. Jó kis autőjuk lesz szemben a "szar" MAN-al, illetve szépen kifordították a seggüket a németeknek. Csak így tovább.
Szóval az IVECO-s történetből kiindulva, a Rheimetalnak nem sok babér fog termeni a Kárpátok szabta országban. Most kell őket meggyőzni az Agilis ügyben, ha kell nekünk egy ilyen eszköz.