Végigvittem. Annyi következik belőle, hogy a románok talán hamarabb tűnnek el a történelem színpadáról, mint mi. A bolgárok vagy a horvátok még hamarabb, a szlovákok meg talán később. Ez nekem kevés az optimizmushoz.Nekem csak az ezzel a gondom, hogy akkor ugyanúgy vidd végig ezt a gondolatmenetet a románokra is légy szíves. Mert, hogy ott is ugyanez a helyzet. Sőt! Ha megnézed az adatokat akkor azt látod, hogy 1992-ben még 20.409 ezren vallották magukat románnak, míg 2011-ben csupán 16.793 ezren. Vagyis 3,6 millió román "tűnt el" egy emberöltő alatt! Erdélyen belül is majd' egymillióval kevesebb a román, mint harminc éve.
..
Egyébként az, hogy egy népszámláláson kötelező-e megjelölni a nemzetiséget, illetve aztán harminc évvel később ez csak opcionális, ez teljesen összehasonlíthatatlanná teszi ezeket a számokat. Nyugodj meg, nem fogunk elfogyni. Most egy népességtömörödés zajlik mindenütt a világon! Mindenütt! Igen, Afrika sem lesz kivétel, a digitalizáció oda is betört!
A románok érdeke, hogy a statisztikájukban minél kevesebb magyar legyen, ezt nyilván érdemes észben tartani. Ugyanakkor 1992-ben, mindössze 2 évvel a marosvásárhelyi pogrom és 3 évvel a magyarfaló, faluromboló Ceausescu bukása után, EU-n kívül, NATO-n kívül, úgy, hogy közben a szomszédban véres etnikai háború dúlt..., nos, mégiscsak bekerült közel 1,6 millió magyar a statisztikába. 2011-ben, jóval konszolidáltabb viszonyok között pedig nem sokkal több, mint 1,2 millió a számuk. Ezen nincs mit spekulálni, ez rohamos fogyatkozás.
Nem tudom, mit értesz "népességtömörödés" alatt. Én csak a népesség ritkulását látom, itthon is, a szomszédságban is, meg úgy általában a "fehér" népesség körében globálisan.
Állítólag a neandervölgyiek kipusztulását a homo sapiens elszaporodása és migrációja okozta. Az már jóval biztosabb, hogy az ókorban a tengeri népek vándorlása jó pár kisebb államot, népet elsöpört. A rómaiak birodalmát megrengető népvándorlás közismert, az kevésbé, hogy az iszlám milyen szökőárszerűen nyelt el és formált a maga képére kb. 200 év alatt minden népet, államot és kultúrát az Atlanti-óceán partjaitól az Indusig. Az indiánok is úgy hitték, az ő életterük Amerika, aztán hogy jártak... Nincsenek örökbérlettel lestipistopizott életterek, ezt mi is pontosan tudhatjuk, akik erővel foglaltuk el a hont, majd tapasztalhattuk ugyanezt a német és török terjeszkedésekor, aztán a szomszédos népek országszerző ambícióival szembesülve. Kis nemzetként kutya kötelességünk figyelni a világban zajló folyamatokra és nem intézhetjük el egy legyintéssel, hogy Afrika népessége 40 év alatt 900 millióval(!) nőtt!Az pedig nonszensz valahol, hogy a Föld nullaegész hány százalékát tesszük ki. Ez vicc. A Kárpát-medence a mi életterünk, az számít. Esetleg ki lehet számolni egy kicsit tágabb környezetre vetítve is az arányokat a játék kedvéért, oké. Én akkor aggódnék, ha azok a tendenciák, amiket bemutattam fordítva zajlanának. De nem ez a helyzet. Szóval fel a fejjel! (Ha már aggódni kell, akkor a számosság helyett egyébként, engem a minőség sokkal jobban aggaszt. Nem tudom Te merre élsz, de itt a kozmopolita Budapesten elborzadok néha a leépülés jeleit látva. De remélem ez sem lesz mindig így, illetve az evolúciós zsákutcába valók szépen leselejteződnek és eltűnnek, kikopnak idővel.)
Hogy Afrika messze van? Karosszékkel valóban, de gyalogosan, gumicsónakkal már nem annyira, a szorgos NGO-k pedig hajókat is küldenek a távolságok legyőzésére!
7 évig éltem Budapesten, elég is volt, soha többé nagyvárost! Az emberek érthetően türelmetlenebbek, zaklatottabbak, zűrösebbek, mint vidéken. A sok intenzív behatástól az ingerküszöbük is áttörhetetlen. Szinte már mindent elfogadnak, elnéznek, jobban mondva le sem szarnak. Vidéken jobb. A mentalitás itt is kiábrándító, a magyar itt is fogy (A volt haverok, osztálytársak, ismerősök kb. 10 százaléka kivándorolt, az itt maradt 35-45 közöttiek jó harmada gyermektelen) de legalább csönd van, természet, növények, állatok, csillagok, tér, égbolt az ember fölött. Na de ennek már nem sok köze van Romániához...