[BIZTPOL] Románia

A magyar hatoda-tizede születik külföldön.
Es meg igy is megforditottak a termekenysegi mutato valtozasat, nem semmi, ugye? :P
Nálunk az egyetemi évfolyamnak legalább a 20-25 %-a kiment dolgozni nyugatra amikor végeztünk, de pár év után mindenki hazajött. (91-ben végeztem) Általában valamilyen vezető beosztásban dolgoznak, nemzetközi cégeknél. Ahogy jöttek be Magyarországra a nyugati cégek, jöttek haza.
Idekint is szinte csak olyanok maradtunk, akik joval korabban (meg a kilencvenesek rablo-vadkapitalizmusa alatt) jottek ki. Akik azota jottek, azok vagy visszamentek mar, vagy ingaznak, olyan munkat kerestek, vagy eleve sajat ceguk van, ami nagyban tamaszkodik az ohaza munkaerejere (pl fejlesztok.)

Néha úgy érzem olyan vagy, mint Demkó Attila regényében az USA-ba emigrált erdélyi milliárdos. Aki végül a robbanóanyaggal megrakott luxus motorcsónakjával belehajt a románok fregattjába, széles mosollyal az arcán.
Hat, ebbol most egy szot nem ertettem. :cool: De az ketsegtelen, hogy eleg kitartoan kepes vagyok romanokat trollkodni, nagyon feluletes hobbi, de nagyon szorakoztato is. :D :D

Hat, ebbol most egy szot nem ertettem. :cool: De az ketsegtelen, hogy eleg kitartoan kepes vagyok romanokat trollkodni, nagyon feluletes hobbi, de nagyon szorakoztato is. :D :D
Nem is kell érteni, csak próbáltam summázva leírni. Amúgy egy fiktív karakter egy regényben.

a nálunk alatt romániát érted ugye?
Nem. Nekem azon kívűl, hogy kint éltem több mint 1 évet és körbe jártuk a nagy részét, más közöm nincs hozzá. Bár vannak ilyen magasröptű emberek mint ez a kamm fiúú, akiknek ez nem világos. Mert a béka alól nézi a dolgokat :)

• Tetszik
Reactions: fishbed
Nálunk az egyetemi évfolyamnak legalább a 20-25 %-a kiment dolgozni nyugatra amikor végeztünk, de pár év után mindenki hazajött. (91-ben végeztem) Általában valamilyen vezető beosztásban dolgoznak, nemzetközi cégeknél. Ahogy jöttek be Magyarországra a nyugati cégek, jöttek haza.
Mert vélhetően akkor az adott, vagy hasonló nyugati cégeknél dolgoztak, nemde ? Nem egy ilyen cég volt akik ha megbízható munkásuk volt Kelet-Európában akkor az itteni cégenek legalább középső szintjére, de annak is a felső rétegébe tették, hiszen ismerik az adott országot, beszélik a nyelvet és ismerik is a céget. Erre van ellenpélda is. Például volt olyan, hogy Jugoszlávia bombázásánál a NATO erőknek kellett az itteni ellátás és a balhé után, mikor visszamentek szerződést ajánlottak pár cégnek akikkel nagyon megvoltak elégedve, na volt olyan aki kiköltözött, egyik személyes ismerősömnek az apja pl. . Azóta is kint él a briteknél.

Egyébként igen, valóban sok diplomás itthon marad, viszont rengeteg szaki kiment vagy kijár dolgozni.

• Hűha
  • Vicces
Reactions: kamm and formosa1
Mert vélhetően akkor az adott, vagy hasonló nyugati cégeknél dolgoztak, nemde ? Nem egy ilyen cég volt akik ha megbízható munkásuk volt Kelet-Európában akkor az itteni cégenek legalább középső szintjére, de annak is a felső rétegébe tették, hiszen ismerik az adott országot, beszélik a nyelvet és ismerik is a céget. Erre van ellenpélda is. Például volt olyan, hogy Jugoszlávia bombázásánál a NATO erőknek kellett az itteni ellátás és a balhé után, mikor visszamentek szerződést ajánlottak pár cégnek akikkel nagyon megvoltak elégedve, na volt olyan aki kiköltözött, egyik személyes ismerősömnek az apja pl. . Azóta is kint él a briteknél.

Egyébként igen, valóban sok diplomás itthon marad, viszont rengeteg szaki kiment vagy kijár dolgozni.
Kimentek frissen végzett mérnökként, közepes nyelvismerettel. Pár év mulva meg visszajöttek perfekt némettel, és a nyugati vállalati kultúra ismertével. A nyugati cégek meg akkor kezdtek bejönni magyarországra.

• Hűha
Reactions: formosa1
Kimentek frissen végzett mérnökként, közepes nyelvismerettel. Pár év mulva meg visszajöttek perfekt némettel, és a nyugati vállalati kultúra ismertével. A nyugati cégek meg akkor kezdtek bejönni magyarországra.
Nem fogja érteni. Romaniaba a kutya nem akar hazamenni avagy nagyon hamar rájönnek, semmi sem változott és le is lepnek.

Kimentek, beletanultak, majd mikor jöttek a cégek akkor visszahozták őket. Azért jelenleg nem itt tartunk, mert már van sok-sok vállalat ami a mérnökök jelentős részét felszívja itthon, viszont nagyon sok ember főleg szakmunkás megy ki külföldre.. vagy sokan a jóféle életkörülmények miatt költöznek ki inkább.

Kimentek, beletanultak, majd mikor jöttek a cégek akkor visszahozták őket. Azért jelenleg nem itt tartunk, mert már van sok-sok vállalat ami a mérnökök jelentős részét felszívja itthon, viszont nagyon sok ember főleg szakmunkás megy ki külföldre.. vagy sokan a jóféle életkörülmények miatt költöznek ki inkább.
... és ezért hianyzik 6-8 millio román otthonról.

Dettó

• Tetszik
Reactions: tong djagbu
Nekem a 27 fős középiskolai osztàlyomból kimentek 18-an dolgozni. Ketten maradtak. Illetve 3-an vannak akik azóta kétlakiak. Mindenki más keresett némi plusz pénzt aztán hazajött. Nyelvi tagozatos osztály jó àltalános nyelvismerettel.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Hijjnye, csak belenéztem itt-ott, de elég kíméletlen. :cool: Minden broken, remek szimbólum, amikor még budi is benyeli a pénzét, de nem engedi be, be kell másznia... :D

Nekem a 27 fős középiskolai osztàlyomból kimentek 18-an dolgozni. Ketten maradtak. Illetve 3-an vannak akik azóta kétlakiak. Mindenki más keresett némi plusz pénzt aztán hazajött. Nyelvi tagozatos osztály jó àltalános nyelvismerettel.
Nálunk meg a környéken egyre többen mennek ki, főleg azok akik értik a szakmát, de leginkább a szakmunkások. Itthon meg rengeteg a kókány melós, bár legalább drágák azok is. Tény, hogy sokan mentek ki tőkéét szedni és kifizetni a hitelt vagy éppen az élethez az alapot megkeresni, mondjuk 1 házra valót, mert az itthoni fizetésekből.. mondjuk egy több éve pályán lévő diplomás azért nem olyan rossz fizetéseket visz már haza. (Mondjuk ezt pont nem a tanárok és az óvónők mondják.)

Roman tuzolto erti a szakmat.
De nagyon be lehettek ezek rugva...
Nagyon gáz, ott volt olyan is, hogy menetközben kiesett a körforgalomban , mert annyira fasza volt az ajtó. Bár hozzáteszem mi is kaptunk hasonló fecskendőt az OKF-től, firssen felújítva.. Egyébként lehet nem volt szomjas, ami gáz. Nálunk max az ÖTP-knél és az ÖTE-knél fordulhatna elő ittas, volt olyan ÖTP ahol rendszeresen, mégsem tudják kirúgni a létszámhiány miatt.. nyilván ha hivatásos lenne akkor sokkal csúnyább lenne a sztori. De régen rendszeres volt az, hogy sok helyen a szolgálatban lévők egy része a kocsmában volt. Itt ezt nagyon elcseszték.

Mondjuk a kamm srácot vigasztalhatja, hogy a mi kiváló államszervezetünkben ilyen nem fog előfordulni, mert már külön megrendezett gyarkolatokra és az ellenőrzésekre sincs pénz. De itt minden jó. :)