Nos, én most jöttem vissza Erdélyből. Érdekes módon, háron magyar "fesztivál" is volt akkor.
Kolozsváron
https://magyarnapok.ro/2022/
Torockón
Surrounded by stunning mountains, the Double Rise contemporary arts festival is more than entertainment: mainstream and alternative at the same time!
doublerisefestival.ro
Kalotaszentkirályon
Archivumka
www.archivumka.ro
Tapasztalatom az, több terület bejárása során, vonattal-busszal-stoppal-gyalog-sátorral-2hét, az "átlagromán" Erdélyben alapvetően kedveli a magyarokat. Ha kiderül, hogy magyar vagy, beszél magyarul, még ha egy-két szót, mondatot is. (én megteszem azt az udvariassági gesztust, hogy beszélek kicsit románul) Piros-fehér-zöld szalaggal a hátizsákomon jöttem, mentem, magyar nyelvterületen magyarul beszélve (bolt/érdeklődés) első sorban. Magyar területen (Torockó) volt önkielégítő étterem, ahol a román pincér zokon vette, fintorgott hogy magyarul szólítottam meg, miközben a falu tele volt magyarral, el is hangzott, az "ha ezt tudom be sem jövök". A kiemelt túristahelyeken (Retyezát, Székelykő, Déva) rengeteg a magyar itteni/ottani túrista-látogató, akik felismerik egymást, magyarul köszönnek egymásnak.
Erdélyben nagyon nagy különbségek vannak régiók között is. Egyszerre él a 21.század és a 16.század, párhuzamosan, egymásba keveredve. A vonatközlekedés hmm..., kisbuszok kaotikusak, stoppolni könnyű. A magyar dominanciájú területek gondozottak, hasonlóak az ittenihez. A városok is nagy szórást mutatnak állapotuk tekintetében, Arad lerobbant, Nagyvárad gyönyörű.
A hadseregtől, rendőrségről, zsandárokról nincs információm, nem volt dolgom velük.
Az árak nagyjából olyanok mint itt.
Benzin95: 8-9RON/l
1kg kenyér: 5-9RON
0.5l sör:3-7RON
minibusz kb30km:14-20RON
vonat(Regio/személy)50km:19RON
1RON:80-120Ft.
Az a tapasztalatom élőben is, amit itt már sokan állítottunk, hogy Erdély magja inkább Magyarországhoz közelít.