Sziasztok!
Ma hajnalban átnéztem gyorsan a Fitch Ratings nem régen kiadott új országértékelését Mordorról. Ismert a vitám Deido kategorikus kijelentéseivel szemben. Az ő véleménye az volt, hogy minden kimozdíthatatlan és minden úgy halad, ahogy eddig, ezért Románia egy biztos pályán mozog az összeomlás felé. Mindezt a túl magas bérekből és ennek köszönhetően a reálgazdasági fedezet nélküli túlfogyasztásból levezetve.
Nekem az volt az ellenérvem, hogy egy jól szabott inflációval ők amúgy tudnák kezelni szimplán a mesterségesen felpumpált életszínvonal lecsökkentésével. Jelenleg ezt kapták meg a jelenlegi árrobbanással, ha kérték, ha nem. (Nekem egész pontosan az volt a véleményem, hogy a legrosszabb forgatókönyv számukra a Deido által mindig emlegetett béka a fazékba komplexus. Ha nem csinálnak semmit, csak hagyják tényleg úgy végig menni a dolgokat az évtized végéig, ahogy Deido elképzelte. A közepes verzió az volt, hogy egy
ellenőrizetlen kiugró
infláció,
ahol nem tudják kontrollálni a folyamatokat. Ezt kapták meg jelenleg. A legpozitívabb forgatókönyvem, melynek kevés esélyt adtam, hogy van annyi eszük, hogy ellenőrzött alacsony számokkal teszik meg, lehetőleg még a jó világ idején, amikor is a világ és az EU gazdasági bővülése még segít nekik túlesni a nehéz időszakon és minimalizálja a sokk terápia okozta károkat. Erről késtek le.)
https://www.fitchratings.com/resear...ms-romania-at-bbb-outlook-negative-07-10-2022
Ezen a linken megnézheti mindenki az eredeti forrást, amiből kijegyzeteltem megint nektek a legfontosabb jóslásokat. (Fontos, hogy itt maguk is erősen jelezték, hogy a mai helyzet annyira bizonytalan, hogy fenntartásokkal kezeljünk mindent.)
-versengő szakpolitikai célkitűzések (növelik a bizalmatlanságot az adósságcsökkentést illetően)
-
költségvetési hiány 6,4% (csökken, a hitelminősítő szerint mérsékelt maradt a bér- és nyugdíjemelések mértéke, az infláció miatti adóbevétel növekedés jóval meghaladta) -> a sokat kritizált magas nyugdíjak elinflálása
-
középtávon is csökkenő államháztartási hiány
-2022-'24 az államadósság
49,5% környékén
marad várhatóan -> Ez Deido előrejelzéseivel és maga a Fitch Ratings tavalyi jövendöléseivel ellentétben most úgy látja, hogy nem fog drasztikusan tovább emelkedni
-folyófizetési mérleghiány (vagyis a
valuta éhség) eléri a
GDP10%-át (az uniós pénzekkel kiigazítva ez durván annyi, hogy 1/3-át kell a piacról hitelből fedezni) -> Vagyis a nettó külső adósság ha jól értem olyan 3,3% körül fog jövőre nőni.
-
nettó külső adósság 23%-a a GDP-nek várhatóan (ez már tavaly is magas volt, 20%, visszautalnék a rég óta fennálló kereskedelmi mérleg hiányára) -> Ez már jó ideje röhejesen magas. Nem lejben vannak eladósodva. Mivel most az Euró övezetben is megugrott az infláció, ezért ezek kamatai el fognak szállni. A legkritikusabb az lesz a vlachok számára, hogy meddig tudnak Soros-féléktől külföldi valutában hitelt felvenni.
-
6,2%-os idei GDP bővülés, de jövőre erős fék, 1,6%-ot jósolnak 2023-ra (Nem én mondom, hogy jó évet zártak. A hitelminősítő emberei látnak ilyen számokat a papírokban.) -> Nem értem, hogy a gyárak leállásával ez hogyan lehetséges.
-a
magas hazai szénhidrogén termelés és a tározók magas töltöttsége miatt az áramszünetnek és gázellátási gondoknak az egyik legkevésbé kitett európai ország (de az energiaárak ettől még ugyan úgy megugrottak)
Magánvéleményem: Keleti szomszédunkat mindenképpen felértékelte már puszta lehetősége is, hogy
a szankcionált orosz energia kiváltását lehetővé tevő gázt termelhet ki a területén. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogják kiforgatni belőle. De én is azt várom, hogy pár évig biztosan nem hagyják bedőlni, mert a németeknek jelenleg minden pici forrás is kincset ér.
A nehéz év ellenére úgy tűnik, hogy -jó részt a beérkező uniós pénzeknek hála- találtak forrást nem csak
tartani az adósság szintjüket, de
csökkenteni az államháztartási hiányt. Ezt óvatosan kezelném, volt már szó róla, hogy az
50%-ot lélektani határnak tekintik. Ez ad a politikusaiknak is erős akaratot, hogy tartsák, amíg tudják... De ez nem több éves folyamat. Kérek 3-5 évet, hogy
átszakad-e ez a gát vagy
valóban trendfordulóról beszélünk. (Vannak kétségeim, mert okát nem látom az ennyire jó számoknak. És trükközni, kozmetikázni rövid ideig lehet.)
Nem leszek népszerű, de kimondom, hogy idehaza nálunk a sokat emlegetett valuta tartalék elégése közel ugyan az a folyamat, mint náluk az évek óta növő nettó külső adósság. Mind a két országnak immár meg kell találnia rá az ellenszert. Pár évvel ezelőtt még büszkék voltunk arra, hogy jelentős export többletünk van az importtal szemben, és minden elméletünket Románia bedőlésére lényegében a rossz külkeregyenlegükre fűztük fel, ez a korona vírus alatt már elromlott nálunk és jelenleg az energia válság alatt még nehezebb a helyzet. Én nagyon bízok benne, hogy nekünk sikerülni fog, mert idegen pénznemben eladósodni katasztrófa lenne, ez Románia számára is atombomba lesz egyszer. (Csak még nem robbant, mert a karvaly tőkések, a spekulánsok finanszírozzák, hogy később több húst tudjanak lekaparni róla, mikor Románia megfőtt.)