Ezt az 50 ezres román tartalékos számot fedett mókus felhasználó dobta be, ami véleményem szerint inkább a kiképzett hadköteles létszámukat jelentheti (akik életvitel szerűen Romániában tartózkodnak). Ahhoz képest szerintem is többnek kellene lennie.Ez számomra elég hihetetlennek tűnik, jómagam 2000-2001 ben voltam soros ott, akkoriban még rendesen ment a sorkatonaság (úgy értem vittek mindenkit), kevésnek tűnik ez az 50000-es szám. Vagy mennyi a korhatár akiket még be lehet rántani?
Nálunk 2004-ben került felfüggesztésre a sorkatonai szolgálat tehát, akik 1974-ben vagy az után születtek hadkötelesek 50 éves korukig. (aki ht, szerződéses katona volt és leszerelt az 65 éves korig). Tehát 1992-2004-ig sorkatonai szolgálatot ellátók összesített száma alapján nagyjából fél millió kiképzett hadkötelesünk van. Az 1974 után születtek már voltak sorkatonák, de az alaptörvénynek megfelelően a 18. életévüket betöltött férfiak a hadkötelezettség felső határának eléréséig hadkötelesnek számítanak, jelenleg nagyjából másfél millió fő. Természetesen ezek közül nagyon sokan nem lennének katonák különböző felmentések, meghagyások, más fegyveres/rendvédelmi szervnél történő szolgálat miatt.
De visszatérve a román 50 ezresnek mondott tartalékos létszámra, ez az adat nekem is kevésnek tűnik, mivel náluk még megvan a korkedvezményes nyugállományba vonulás lehetősége és hasonlóan nálunk az Önkéntes Műveleti Tartalékos rendszer indulásakor az lenne a logikus, hogy minden nyugállományba vonulót Önkéntes Tartalékosként, némi ösztönző kedvezményért/illetményért időnként behívnak kiképzésre, viszont a gyakorlat nem ezt mutatja. Az egész tartalékos rendszerünk szinte csak papíron létezik, kiképzésre behívni csak nem régiben kezdték (kis létszámban) a tartalékosaikat, de azt látványosan bő sajtóra eresztve.
Az én véleményem továbbra is az, hogy a magyar ÖT rendszer (minden hibájával együtt is) messze előrébb jár a románnál, az állomány kiképzését/foglalkoztatását tekintve.