Ha folyamatosan alacsony vízhozam van, akkor nem tud nagyobb területen elterülni, a mederből kilépni; nincs visszaduzzasztó hatása a mellékágakra stb. Ezzel nem csak a katasztrófának elkönyvelt árvizek szűnnek meg, hanem a bővizű, áradások is.
Hol élünk Egyiptomban? Én nem láttam árasztásos földművelést kis országunkban. Lehet rossz fele járkáltam eddig vagy 40 éven keresztül. Már rizsföldek se vannak ahol ugye elárasztják a területet. Ám még lehetnek tőlem. Ezt is hallomásból tudom.
Ha nagy a víz és felduzzadnak a csatornák, akkor nem kell energiát és pénzt költeni egy olyan technológiára, ami önmagában inkább fél, vagy negyed megoldás és viszonylag szűk területen alkalmazható és csak részsikerrel; mert sokszor magában az öntözés sem segít.
Na igen, és meddig tartja meg a vízszintet a felduzzadt csatornád, területed? Ahol bement a víz ott ki is jön az árvíz, elárasztás után, esetleg a vízhozam után.
Szabályozható gátak, duzzasztók kellenek! Ez a lényege. A napenergiát, szélerőművet meg ilyen csatorna feltöltő, átemelő helyeken lehetne kihasználni. A Tiszát, Dunát a partmentén végig lehetne telepíteni s használatát, kezelését a vízügynek átadni. Ha a csatornából öntöznek ki is fogy a víz s utána kell tölteni. Görögbe ha jársz ott beton csatornahálózat van km-eken keresztül, amivel vezetik a megművelendő területekhez a vizet. Nem engedik a tengerbe, hanem ezekbe a csatornákba engedik a csapadék vizet. S ezekből csepegtető rendszerű öntözés folyik, még a füvet is így öntözik. Mi még nem tartunk itt.

Hála a jó istenkéknek. Az hogy a vízügy horribilis összegeket kér a gazdáktól a vízért, az meg a vízügy sara! Ha meg sok van nekik akkor meg, itt van nektek a víz. Kiönt!
- Szóval szabályozott vízgazdálkodás kellene! Ez a lényeg. Ami nincs kis országunkban.
Ott a két főfolyónk s csak lezúg rajta a rengeteg köbméter víz kihasználatlanul. Ahelyett hogy a Duna-Tisza közét belehetne öntözni a két folyónkból. Ám minek gazdálkodni, ugyan már!
Nem egyszerűbb megvenni mindent. Meg ugye kérni az államtól az aszály kártérítést! Mi gazdag ország vagyunk dobáljuk a lóvét!