[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 751
32 464
113
Sajnos ezt nem lehet komolyan venni, csak egy buta hiba mait valami fáradt másnapos grafikus bakizott.
"Ami közelről szemlélve véletlennek tűnhet, a mélyebb összefüggések rendszerébe helyezve biztosan már nem az."
(Arcturus Mengsk, a Dominium császárának szavai Jim Raynorhoz és Sarah Kerriganhez)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 496
33 915
113
A megoldás egy mesterséges metanyelv kifejlesztése lenne, ahol az adott rész-nyelvtan és rész-szókincs alapját a leggazdagabb nyelv adná.
PL. igeidőkben a spanyol lenne az alap (az általam ismertek alapján a spanyol használja a legtöbb igeidőt).
De pl a "hó" szót az inuit szókincs alapján fordítanám le.

Ezek a fordítók leginkább statisztikai alapon működnek valahogy, fogalmam sincs persze a részletekről, de nem csak nyelvtani elemzést végeznek. Igen nagy kétnyelvű szövegadatbázisok alapján keresik ki a megfeleltetéseket, ezért is használják az angolt közvetítő nyelvként. Román-magyar kétnyelvű szövegadatbázist sokkal nehezebb lenne létrehozni és kisebb lenne valószínűleg (bár mivel kisebbségi nyelv a magyar Romániában, feltehetően létezik elég sok magyarul és románul is létező anyag, kérdés mennyi van ezekből digitális formában).
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 891
35 360
113

Több száz tankelhárító gránátot felejtettek egy régi katonai raktárban, senki nem tudja, hogy kerültek oda​


ez hihetetlen és nem lopták el? :D már a bizanco albánok sem a régiek...
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 326
4 524
113
Még egy gyár leáll a magas energiaárak miatt:

Hihetetlen hogy ott ülnek egy rakat földgázon, melynek kitermelését a saját politikusaik akadályozzák. Ez most többszörösen üt vissza a magas energiaárak és a nehézipar teljes kivéreztetésével.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 562
93 943
113
Még egy gyár leáll a magas energiaárak miatt:

Hihetetlen hogy ott ülnek egy rakat földgázon, melynek kitermelését a saját politikusaik akadályozzák. Ez most többszörösen üt vissza a magas energiaárak és a nehézipar teljes kivéreztetésével.
Nem az a gond, higy a román földgázmezők külföldi tulajdonban vannak, ezért akadályizzák a kitermelést? Így próbálják visszaszerezni? Lásd MOL-INA és a horvátok.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 326
4 524
113
Nem az a gond, higy a román földgázmezők külföldi tulajdonban vannak, ezért akadályizzák a kitermelést? Így próbálják visszaszerezni? Lásd MOL-INA és a horvátok.
Petrom és Exxon volt eddig a Neptun tulajdonosa. Namost a Petrom 51%-ban az OMW tulajdona 49%-ban a román államé. Szóval azt azért nem mondanám, hogy teljesen külföldi tulajdonban volt. Na most az érem másik oldala az pedig a szimpla tény, hogy van olyan román cég mely ki tudná ezt termelni saját know-how-ból? Nem igazán… szóval lehet ugrálni de ha külföldi cégekkel termelteted ki akkor az csak piaci alapon tud menni a világ már csak így működik… Ezek után bejelenteni hogy megemeled az adókat a kitermelés után, valamint a kitermelt gáz 50%-a romániában kell hogy legyen érékesítve nem egy okos dolog. A külföldi befektető egyből be is jelentették, hogy jegelik a projektet mert nekik ez nem éri meg… a román sajtó azzal volt tele, hogy majd a magyarok égetik el a gázukat… főleg miután 2018-ban magyar vállalatok kötötték le a román-magyar gázhálózatot összekötő interkonnektor tervezett teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres kapacitását. Azóta ez Exxont kivásárolták a románok, de még mindig nincs módosítva a törvény mely törölné az extra adót és a kereskedelmi korlátozásokat, márpedig amíg ez nem történik meg az OMW nem tesz ebbe pénzt mert nem térülne meg nekik a befektetés. Szóval rettegnek, hogy nem ők égetik majd el a gázt, én ezt értem de akkor alapítani kell erre egy saját céget, belerakni egy csomó lóvét, megvenni a szükséges eszközöket, felvenni a megfelelő szakembereket és hajrá. De azt gondolni piaci alapon működő tőzsdei cégek odamennek és majd jófejségből nem a a profit maximalizálásra törekednek sztem elég ostoba dolog. Hozzáteszem az extra adó nélkül is egy csomó pénzt generálna ez a román államnak, ha nem így lenne nem keresnék magukat degeszre más földgáztermelő államok sem. De ők többet akartak… olyan igazi genya módon egy utolsó pillanatos törvény módosítással. Mindnesetre ha az így megy tovább úgy becsülik 2030-ra a fogyasztás 50%-át importálni fogják. Nem véletlenül kezdtek el kilincselni azeri gázért. Jelenleg csak az oroszoktól lehet importálni. Sztem lehet sejteni mennyire fog vastagon az oroszok ceruzája azok után, hogy egyre másra jelentik be az USA bázisokat.

 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Szuper és tényleg így van, apró módosítás, a BRUA kapacitása napi 4,4 m m3 nem évi 4,4 Mrd, ennek kb a harmada a valós áteresztő kapacitás, és valóban az átadás napjaiban a magyar cégek lekötötték a teljes kapacitását de a csőben 2021-ben nem közlekedett gáz, a teljes vezeték azeri gázt hozott volna, de valahol délebbre is hiányzik még fejlesztés és ami jött azt a bolgárok el is használták, a románok nem tudtak megegyezni a szállításokról egyszerűen a cső kapacitása nem bírta, külön EU szabályozás szerint a román gáz (csak fejből) 30% környéki részét kötelező valamelyik európai gáztőzsdén értékesíteni ( 2021 Jan1 -i full liberális piacszabályozás szerint), ebből juthatna nyugatra de jobbára kellett otthon így MO felé alig jött gázuk. 2021-ben 2 Mrd m3 importra szorultak ami a Neptun mező tartalékainak csak a 3%-a, tehát simán ülnek a szükséges mennyiségen ..., de nem tudják kitermelni. Jelenleg egy kis USA cég és az OMW aki a kitermelést irányítja a tengeren, abban nem vagyok biztos hogy ez az OMW a OMW Románia, lehet h az anyacég, de a RomGaz bekerül a képletbe viszont a kitermelés irányítását az OMW-nél hagyja, a román cégeknek nincsen tapasztalata a tengeri kitermelésben. Az orosz gáz Ukrajna felől jön és a tőzsdén vásárolják, nincs megállapodásuk az oroszokkal ezért olyan baromi drága nekik, nem mellesleg ők eddig nem szokták meg, hogy a külker arányukat az energiahordozók ennyire rontják, de innentől sejthető, hogy hozzá kell szokniuk, gáz, kőolaj és már áram importra is szorulnak ez utóbbit a bezárt hőerőművek miatt amiket az EU zöldítés miatt sietve bezártak, velük együtt a dél erdélyi bányákat is.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 326
4 524
113
Egyébként itt most kivételesen egyezik az érdek abból a szempontból, hogy ha megépülne a hiányzó görög és bulgár része a TAP csatlakozásnak nem csak romániába menne azeri gáz hanem hozzánk is. A másik lehetőség az IAP vezeték mely az azeri gázt albánia, montenegró bosznia majd horvátország útvonalon juttatná el hozzánk. Lényeg hogy valamelyik megépüljön...

 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Ez volt a terv, de a terv nem számolt azzal, hogy lesz jelentős román igény is ezért ruháztak be csak félszívvel, azóta egyre csökken a kitermelés Rolbániában és a csövek már román-bolgár viszonylatban a román igényt sem fedezik, nemhogy onnan 400 km-el arrébb a magyarba besegítenének, persze minden az üzletkötésen múlik. A cikkben nevezett fejlesztés még várat magára amivel 4Mrd fölé menne a román-magyar vezetékrendszer kapacitása, további befektetés kellene de a Transgaz így is veszít az üzemeltetésen mert a mostani cső is fél Mrd Euro volt, de jobbára nincs használatban, összefoglalva .... : Van gáz, de a politika a legmagasabb árak időszakában is gáncsolja a kitermelők lehetőségeit, a nevezett törvényt nem módosították 2021.dec.31-ig így az OMW tartva magát ahhoz amit ígért 2023-ra halasztotta a döntést a projekt folytatásáról, a román piaci szereplők vehetik a tőzsdén az orosz gázt arany áron, nincs eszköz az árak csökkentésére, a Neptun mezőről így már legkorábban 2027-ben jöhet bármi is, már ha összedobja valaki a kitermeléshez szükséges további 10Mrd Eurót. Aztán van cső, de szerény áteresztő kapacitásokkal, újonnan megépítve, szallag átvágva, taps özön közt átadva de nincs mivel megtölteni még ezt sem, így csak viszi a pénzt , ha hirtelen lenne is gáz, a bolgár "csap" 1,5 Mrd m3 áteresztő kapacitása a jelenlegi román igényeket sem fedezi, nemhogy azt amire még szükség lenne. A hiányzó gáz és áram miatt a nagy fogyasztók nem képesek az áraikba beépíthető energiához jutni és a környék legnagyobb műtrágya gyártója megállt decemberben, az európai piacon is jelentős tényező alumínium kombinát a kemencéi 30%-t leállította és a világ egyik legnagyobb cső gyártója is megállt januárban és ezek csak a nagy port vert román óriásvállalatok, a kicsikről nem is tudunk, érdekesen jön össze majd a tervezett 4,6%-os idei gazdasági növekedés, ha a gazdaság nagyjai egyébként megállnak .... No ki kételkedik még abban hogy semmi de semmi nem megy átgondoltan odaát ?
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
650
2 890
93

Az első amerikai katonák megérkeztek Romániába. Egyengetik majd az utat a Stryker páncélos zászlóalj előtt​


Orgazmus közeli állapotokat élhetnek át sokan a románok közt a hír hallatán.

 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 366
12 835
113

Az első amerikai katonák megérkeztek Romániába. Egyengetik majd az utat a Stryker páncélos zászlóalj előtt​


Orgazmus közeli állapotokat élhetnek át sokan a románok közt a hír hallatán.

Sok félvér porontyot kívánok nekik.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 579
18 500
113

Az első amerikai katonák megérkeztek Romániába. Egyengetik majd az utat a Stryker páncélos zászlóalj előtt​


Orgazmus közeli állapotokat élhetnek át sokan a románok közt a hír hallatán.

„Régóta készülünk, logisztikai szempontból. Ezek is konkrét előkészületek, amelyek folyamatban vannak. Jelen pillanatban megérkeztek az amerikaiak, már több mint 100 amerikai katona jött kiképzésre, szakemberek” – idézte Vasile Dîncu minisztert a DC News kedden."

Na igen azt tudjuk, hogy elég régóta lopják az amiktól a benyát :D
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 567
113
Akkor is, kezdem azt hinni, hogy a nyugat szervezetei túlértékelik a románokat.
Sose becsüld alá egy készséges latorállam értékét. Ha USA lennél, nem lenne vonzó egy ilyen ország, amely egyrészt viszonylag sok pénz elköltését teszi kilátásba (más kérdés, hogy lesz-e neki erre pénze), másrészt meg mindenhol lelkesen kinyilvánítja, hogy a NATO lesz szíves csapatokat állomásoztatni ott. Harmadrészt meg ott van a Putyin ablaka alatt.
Igazából olyan, mint Ukrajna, csak ez már EU és NATO tagállam.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Igazából olyan, mint Ukrajna, csak ez már EU és NATO tagállam.

Igen. Kb. ez itt a lényeg.
Bármennyire is nem szeretjük, az amcsi katonák java részt nem az Egyesült Királyság és Franciaország bárjai és kuplerájai közt tengetik az életüket.

Nekik sokszor azt kell eldönteniük, hogy Romániában állomásozni tetűbb ország-e, mint Afganisztán annak nagy hűségével és demokráciára vágyó lakosságával vagy Ukrajna, a harminc évvel ezelőtt ellenük készülő szovjet hadosztályaival és KGB-vel, az elmúlt évtizedeket pedig nem igazán amerika-barát berendezkedéssel múlatták. (Mint nálunk a '90-es évek. Kovács Lászlók és Horn Gyulák között kell megtalálniuk azt, akit fel kéne karolniuk. Mindegyiket az FSZB készítette fel, lopják nem csak a naftát, de a fegyvereket is eladják a front túloldalára. A saját népüket készséggel küldenék a halálba.)

Azt hiszem, az amcsi katonák az elmúlt két évtizedben állomásoztak szarabb helyen is, megvívták a háborút a Daesh ellen... az iráni milíciák oldalán.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
650
2 890
93