[BIZTPOL] Románia

A háború elvette a románok kedvét: már csak 11 százalékuk egyesülne Moldovával

Pedig valószínűleg jövőre már más határai lesznek Moldovának. A szakadárok terület egyesülni fog az oroszokkal. Nincs értelme Putyinnak húzni a dolgot, már a xarvihar közepén van. Most kell megtenni, nem újranyitni 10 év múlva ezt a kérdést.

Pedig valószínűleg jövőre már más határai lesznek Moldovának. A szakadárok terület egyesülni fog az oroszokkal. Nincs értelme Putyinnak húzni a dolgot, már a xarvihar közepén van. Most kell megtenni, nem újranyitni 10 év múlva ezt a kérdést.
Dehogy kell! Úgy jó az ott az oroszoknak, ahogy van!

Minden rosszban van valami jó!

Ne fájjon a feje a jövő téli fűtésszezon miatt, mert addigra a fülünkből is földgáz folyik majd​

Gàz az lesz szerintem, nem is kicsi. :)
Szerintem pedig nem lesz probléma náluk. Ha akarnak önellátóak tudnak lenni. Most is valami 30%-ot importálnak, szemben a mi 80% feletti arányunkkal.
És azt sem szabad elfelejteni, hogy most térül meg az elmaradottságuk. Ugyanis Ro.-ban a falvak 85%-a nincs rákötve gázra, míg nálunk, a bekötés aránya, hála Kádárpapinak és a haladás szent eszméjének, 90% felett van. Lehet, hogy megint mi fogunk szívni?

Szerintem pedig nem lesz probléma náluk. Ha akarnak önellátóak tudnak lenni. Most is valami 30%-ot importálnak, szemben a mi 80% feletti arányunkkal.
És azt sem szabad elfelejteni, hogy most térül meg az elmaradottságuk. Ugyanis Ro.-ban a falvak 85%-a nincs rákötve gázra, míg nálunk, a bekötés aránya, hála Kádárpapinak és a haladás szent eszméjének, 90% felett van. Lehet, hogy megint mi fogunk szívni?
1990es évek elején hol volt már kádár?
Mert a magyar falvak akkor lettek nagy arányban rákötve a földgázra.
Ja és választási lehetőség nem volt hanem kötelező volt.
Én akkor csodálkoztam hogy mi van?
Most a magyar kormány ellenzék orosz kitettsége alapján nem volt ok a csodálkozásra.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
1990es évek elején hol volt már kádár?
Mert a magyar falvak akkor lettek nagy arányban rákötve a földgázra.
Ja és választási lehetőség nem volt hanem kötelező volt.
Én akkor csodálkoztam hogy mi van?
Most a magyar kormány ellenzék orosz kitettsége alapján nem volt ok a csodálkozásra.
Azért az a gázfűtés nem volt rossz 25-30 évig. És nem lesz rossz ez után sem, hogy be van kötve. A gázra meg van szerződésünk, és ha a román ki akar termelni a fekete-tengerről az is rajtunk keresztül megy, és megintcsak leköthetjük a kapacitás 90%-át pont mint az első féltékenységből törölt körben. Szóval nem aggódnék a helyedben, hogy minek haladtunk előre az infrastruktúrával. Ártani nem fog, hogy már ki van építve.

Annak idején a magyar falvakban a gáz bekötése az az olaj kályha lecserélését jelentette. Ami szakszóval azt mondanám, hogy nem volt környezetbarát. De ez a szó a mindennapi életben ma már nagyon mást jelent és szitokszóvá vált. Akkor még ez az átállás azt jelentette, hogy az előtte lévő füstös, kormos... és egyébként is minden szempontból kényelmetlen volt.
Ezzel szemben Románia tele van erdővel és ők 15-20 év késéssel elkezdtek valami ugyan ilyet és székelyföldiek tanácstalanul kérdezték, hogy minek, pont az erdő közepén élnek. Halkan jegyzem meg, hogy egy fa tüzelés és egy olaj tüzelés között van mind a mai napig apró különbség.
Náluk ez a 2000-es évek elején elindult minden hova gáz program tisztán korrupció volt, arra alapoztak, hogy van legalább 10 év tartalék a földben és jobb lesz az, ha egy cég Bukarestben ad el nagy tételben hazai földgázt, mintha sok kis erdélyi -nem csak székely, román városban is- tüzéptelep kereskedik fával. Azoktól nehezebb kenőpénzt beszedni a meglévő forgalomra, mint a gázszolgáltatóktól az új piacokra.