Az is érdekes, hogy 1-2 évvel korábban írta vki, hogy a "hajunkra kenhetjük a Leo-kat", mert a románok szinte biztosan kapnak 50 körüli Abrams-t a "Nagybácsitól"!
Ez esetben pedig ismét a korábban//folyamatosan lesajnált "kohó-szökevényeik" miatt a nekik meglévő
Mennyiség dönt a hátttér-alkukban, erőviszonyokban Mi, Magyarország: NINCS/SEMMI-jeink ellenében.
Jó ez a Zrínyi! ... szinte mindenki másnak, csak Nekünk nem!
.
Nézd, részben igazad van. Azonban indulj ki abból, hogy nekünk első körben lesz 50+ vadiúj Leo2, a románnak pedig 50 használt Abrams (nem is értem a románoknak ezt a használt cuccok utáni mániáját).
A jövőben nekünk nagy valószínűséggel beindul a Panther Kf51 MBT gyártás is, nem véletlenül fektetett be a kormány ebbe a projektbe (éppen most egyeztetünk tartós együttműködésre az egyik nagy német acélgyártóval, gondolom Dunaújvárossal terveznek valamit acélvonalon a harckocsik kapcsán). Ebből minimum 100 db-ot lerendelünk mi is (de lehet, hogy többet - ha baj lenne, akkor szerintem többet).
A jövőben a románnak még tervezik az Abramson kívül plusz 150 K2 beszerzését is, na meg elvileg megtartják raktáron a mostani ócskavasakat (utóbbiakkal én nem számolnék, ismerve a románok trehányságát, semmire sem lesznek jók azok a Bizon MBT-k 10 év múlva).
Namármost a magyar MBT-k kb. unokatesók lesznek, sok alkatrész csereszabatos a Leo2A7 és a jövendő Panther Kf51 között (a teknő, felfüggesztés, meghajtási lánc mindenképpen, de ha a 120 as csövet alkalmazzuk, akkor még az is).
Ezzel szemben a románok kétfajta MBT-je a kalibert leszámítva köszönő viszonyban sincs egymással. A koreai MBT nagyrészt német alkatrészekre épül (hatáslánc, felfüggesztés, motor), az Abrams pedig egy önálló konstrukció, semmiben nem egyezik a K"-vel. Nagyon nehéz lesz ezeket üzemeltetni, alkatrész és karbantartás szempontjából, főleg éles helyzetben. És ismerve a románok béka segge alatti logisztikai képességét, nagyon nagy gondban lesznek, ha valami úgy alakul, ahogy nem kellene.
És még nem beszéltünk arról, hogy kik is fogják működtetni ezeket az eszközöket. Ha mi emberhiányban szenvedünk, na ők kétszer akkorában. Ezenkívül gazdaságilag sem jeleskednek. Az, hogy a sok EU-s pénz meglátszik rajtuk, hát ez van. Utolértek mostanra (a libsik legnagyobb örömére), úgy, hogy nyomták őket, mint kedvenckét az EU-ból minden anyagi forrással, míg nekünk azt sem adták ide ami járt. Na de ez is elmúlik egyszer (ukrán helyzetet elnézve nem is olyan távoli jövőben) és akkor meglátjuk ki hogy teljesít. Merthogy a szabad vagyis versenyalapú beruházásokba nem nagyon bízhatnak. Lévén háborús övezet szomszédságában vannak és velünk ellentétben USA nyomásra még basztatják is a medvét, hát nem fognak tolongni a nyugati befektetők. Ami bemegy tőke, az is megáll a Kárpátokon innen, ami bent van délen és keleten, az is azt lesi, hogy jöjjön át a hegyek biztonságos oldalára. Pl. ha én befektető vagyok, akkor miért is mennék egy bizonytalan területre, ahol évente változik a kormány és teljesen ki vannak téve az USA irányításának, amikor az anyaországomhoz jóval közelebb is befektethetek, pl. Magyarországon, ahol 13 éve stabil a kormányzás (pont leszarom, hogy a nyugati idióta politikusok pampognak, hogy autokrácia van), komoly infrastruktúra áll a rendelkezésemre, és még Schengen miatt sem kell napokig várakozzak a határon.
Összességében nem néz jó kilátások elé a román gazdaság. Ugrott egy nagyot az elmúlt 15 évben, aztán lehet, hogy oda esik vissza ahol volt,, vagy oda sem. Erre még az is rájön, hogy az ország konkrétan se nem nyugat se nem kelet állapotban van, de nem csak területileg, hanem mentalitás szempontjából is. Ha valamilyen felfordulás lesz arrafelé, akkor ez azonnal ki is fog ütközni. Leszámítva a hamis mítoszokon alapuló történelemre épített eredő nélküli nemzettudatukat, más kohéziós erővel nem rendelkeznek. Na meg az ortodox vallás, de ez inkább kelethez köti őket mint nyugathoz (ezt az ukránok is észrevették, nem véletlen, hogy most a nagy nyugati csatlakozási vágyukban, szabadulnának az ortodoxiától - íratlan törvény, hogy keleti vallású nép soha nem lehet nyugati nép).
Mindezt csak azért írtam, hogy lássuk, ki miből gazdálkodhat a jövőben. Nekünk is van rengeteg bepótolni valónk, de a románnak még több, ha csak nem akar a közel 60 éves haditechnikával maradni. Na meg ott van neki pluszban egy haditengerészet is, ami aztán legalább annyiba kerül, mint a szárazföldi haderő fejlesztése.
Abban igazad van, hogy ha most lenne valami, letolt gatyával állnánk, míg a román legalább elő tudnál állítani egy rakat ócskavasat. Azonban, ha 10 év távlatában nézzük a dolgokat, akkor mindenki azzal fog harcolni, amit beszerzett, az addigra 70 éves technika nem fog semmit sem érni.
Kérdés, hogy most az egyszer Magyarország megkapja-e ezt a kegyelmi időt
.