Most nem értek egyet veled. Minden ország amely képes akar lenni egy önállóan megvívott háborúra igyekszik a katonai felszerelés és fegyverzet minél szélesebb körű hazai gyártására. Az irániak sem véletlenül erőlködnek a saját hadiiparral, tanultak az irak-iráni háború tapasztalataiból, amikor sokszoros árat kellett fizessenek a fegyverekért és a pótalkatrészekért.
Szerintem a harcjárműveket is kevered, az MLI-84 a BMP-1 helyi változata, az eredeti 73 mm-es sima csövű ágyúval
Amin szolgáltál az meg a román gyártású hegyi harcjármű az MLVM. Ez valóban nagyon vékony páncélzatú, és egy 14,5mm-es KPVT géppuskával felszerelt jármű
Végül egy BMP 100 mm-es löveggel felszerelve, jó lett volna a honvédségnél is az alkatrészhiány miatt kivont PT-76 harckocsik pótlására a felderítő alakulatokhoz. Csőből indítható rakétával még a modernebb harckocsikra is veszélyt jelenthetett volna.
Amúgy a bolgároknak is volt terve egy 100 mm-es löveggel felszerelt úszó könnyű harckocsira
Kedves tong djagbu!
Igazad van. Keverem a harcjárműveket, mert emlékezetből "dolgozok" és Romániában majdnem minden SZU eszköznek meg volt a helyi változata (pl. BTR az a román TAB). Mivel ott voltam szolgálatban, azokat az eszközöket ismerem, azokon a neveken amire ott keresztelték őket. Nem hegyivadász voltam, így MLVM-el felderítőként találkoztam. Tudom, hogy a hegyivadászok számára lett kifejlesztve, de el nem tudtuk képzelni, hogy ez az MLVM a kárpátokban mit tudna tenni (ebben Saviem motor volt) olyan gyenge volt.
A képen betett MLVM valószínű, hogy egy korai "model", mert a miénk pont olyan volt mint MLI-84, csak nem sima csövő ágyú volt rajta, hanem 14.5-ös géppuska.
A saját gyártású hadieszközökről annyit, hogy ez Ceauseszku(magyarosan) idejében még ment is volna, mert mindent elő tudtak állítani, igaz rendkívül silány minőségben. Például egy Rába motros DAC kamionért a legvadabb oláh soförök is vérre menő harcot folytattak, szemben a DAC (MAN liszensz) motros verzióval, amit önként senki sem vett át. Szóval a 1989-ig meglévő tudással és iparukkal tényleg fenn lehetett volna tartani a saját haditechnika gyártását, de a mostanival esély sincs rá. Bár mennyire szeretnék, még az összeszerelés is nehézségbe ütközik jelen idő szerint. Nincs képzett mérnökgárda (aki volt elment), nincs képzett melós gárda és a technologiai tudás sincs már meg hozzá. Hozzánk képest ők jóval kissebb nyugati technológiai transzferben részesültek, hogy csak egy példát mondjak.
Pénz még úgy ahogy kerülne, de azt ők is tudják, hogy egy ilyen ipar fenntartása (minimális exporttal és fizet ha majd lesz pénze ügyfélkörrel) nagyon hazavágná a költségvetésüket, na meg a sok korrupt politikusuk (hogy tartsa meg őket a Teremtő a helyükön
) nem lát annyi lehetőséget a könnyűpénzre a helyi gyártásban, mint a "pályáztatott" nyugati eszközbeszerzésben. Nem véletlen, hogy hála nekik az utolsókat lélegzi a hadiiparuk.
Már az átkosban sem érte meg nekik az önálló gyártás (még úgy sem, hogy ott volt az afrikai exportlehetőség). Olyan mennyiségű pénzeket öltek bele ennek okán az ipar létrehozásába és fenntartásába (ami 1990 után percek alatt szétesett), hogy ha azt másra fordítják, Románia most majdnem(!) ott lehetne, ahol egy szét nem szedett Nagymagyarország.
És nem utolsó sorban az időhiány sem teszi lehetővé a hadiiparuk '89 elötti visszaállítását.
Úgy, hogy rájuk fokozottan igaz az a mondás, hogy: "sokat akar a szarka, de nem bírja a farka".
Mellékesen ők a történelem során soha nem vívtak meg önállóan egy háborút. Mindig valakinek a támogatásával, valakinek az oldalvizén háborúzgattak. Ez a jövőben is így lesz. Ez pedig nem igényel önálló hadiipart.