[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Na jó, tényleg nincs több mondani valóm, mivel valszeg azok vannak többségben akik úgy gondolják mint ti így nem is nagyon számít a véleményem.
Őszintén szólva szart se adok a véleményedre, és nem csak azért, mert nem értek vele egyet, hanem mert megalapozatlan és üvölt belőle a tájékozatlanság. Kezdetnek pl. nézz utána, milyen szerepe volt már a kis- vagy nagynémet egység kérdésében is a Magyarországgal szembeni román területi igényeknek
 

Topper Harley

Well-Known Member
2020. május 21.
134
478
63
Na jó, tényleg nincs több mondani valóm, mivel valszeg azok vannak többségben akik úgy gondolják mint ti így nem is nagyon számít a véleményem.
Szerintem meg szükség van az ideaista hangokra is. Megérné felmenned egy fórumukra, szólj, hogy magyar vagyok, békével jöttem. Lehet, hogy nem együtt fogjátok énekelni az internacionálét. Ha mégis, a hátadra figyelj :)
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 245
20 400
113
A Bulgárok miért akarnának ebbe az egészbe bele mászni?
Neked először azt kellene felfognod, hogy a középiskolás történelem ismeretek roppant kevesek ahhoz, hogy ilyesmibe beleszólj.
A történet minimum a 19. sz. második felénél indul, és Dobrudzsa keresőszóval lehet sok - számodra ismeretlen - információhoz jutni.
Lehet persze Raffay Ernőt is olvasni, szóval nem egy lehetőség van.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 941
113
Na jó, tényleg nincs több mondani valóm, mivel valszeg azok vannak többségben akik úgy gondolják mint ti így nem is nagyon számít a véleményem.
Kis levezetés. Ma reggel válaszként az első amit be tudtam neked linkelni, az a román nackó párt megnyilvánulása. Parlamenti párt, akad némely szavazó román mögöttük. Ez a békés együttélés ideje, most, itt. Arról próbálsz meggyőződést kialakítani, hogy azt kell tovább folytatni, ami eddig történt és történik most is. Ez egyszerűen irreális. Mintha egy filmet néznél újra, hátha most más lesz a vége. Ez Románia lelke. Semmivel nem törődik, csak Romániával. Helyesen teszi, mondhatjuk, hiszen sikert ért el, majd ezt megállapítva ennek az ellenkezőjére buzdítanál. Meg további béna kacsa politikára. Az a helyzet, hogy bár a nagyhatalmakat a helyükön kell értékelni, de túlmisztifikálod, talán egyoldalú információk miatt az ő akaratukat és lehetőségeiket is. Egyrészt Romániával szemben ez a retorika nem csak a múlt eseményei miatt van jelen, hanem a jelen eseményei miatt is, itt nálunk. És az a baj, hogy a térségi viszonyokat nem ismerve azt gondolod, hogy csak nálunk. A románok a másik szomszédságban is kihúzták ugyanígy a gyufát, megcsinálva a bolgárok Trianonját dobrudzsával. Milyen érdekes, a náluk ragadt nagyobb részen erőszakos asszimilációba kezdtek ezek a jó szomszédok.



A Bolgároknak van velük számolnivalójuk, ahogy a szerbekkel is van annyi, hogy siker lehetőségével szövetségesek legyünk. A Horvátokat nem tudom, hogy kell-e részleteznem neked, hogy milyen a viszonyuk a szerbekkel. És még lehet menni balkánabbra is, ha ezt feszegetjük, de lehet élni a szerbek nagyon friss Trianonjával, Koszovóval, ha inkább együttműködnek, vagy benyelik a békát. És ezek csak az én scenáriómmal összefüggésben is bolygatható dolgok.

Az alapvetéseket már többen elmondták. A lényeg, hogy ne legyünk végre a gyenge merjünk kicsik lenni ország kifelé a háttérben mutatkozó elégtelen erővel. Ha ez megvan, a vélt félelmeddel szemben kevesebbet engedhet meg magának mindenki háborús retorika nélkül is a kinti nemzetrészeink ellen. Egyszerűen mert a politika erő nélkül nem elég semmire, nem vezet semmire. Tehát építjük az erőt. Amikor már a komoly határán van, persze, fegyverkezhet a szomszéd is, már nagyhatalmi szempontból sem olyan egyszerű, ahogyan azt te gondolod. Nézzük az EU-t. Jönnének a szivárványos békítő kísérletek, a tagállamoktól meg közben a feszülő oldalak közül kiválasztottnak nyújtott pacsizós szállítmányok. A háború, gazdaság a beszállítóknak. Az EU szankciózni igyekezne hivatalosan, de a mélyben menne a biznisz és önmagát lőné tökön a működési rendszerével a beavatkozás egységét elérni próbálva. Esélytelen lenne egy egységes EU-s fellépés. A Kisantant beizzítása egyből színre lépne, de ez nem szabadna meglepetést okozzon, tekintve, hogy erre készülünk. Ausztria semleges, nem utasítható. A nyugalomért cserébe békésen nézne, főleg mert sok német érdekeltség hever itt nálunk, amit a német területek szeretnének győztes oldalon tudni. A Frankok esélyesen a Románokat tolnák meg, de mi számíthatnánk az olaszok és sanszosan a spanyolok legalábbis semlegességére. Észak elvan önmagában, csak makognának, de érdemlegesen nem tennének semmit. A lengyelek a románokkal is bizniszelnek, de éppen modern korba emeljük a tesóságot, esélyesen alkatrésszel is megtolnának harcjárművekhez. Nem olyan rossz a mutatónk, mint amit a merjünk kicsik lenni ideológia és életstílus éget a lelkekbe.

Nagyhatalmak. Az USA lényegében leszarja. A terület nem megy sehová, bárki is a győztes, az a szövetségese, aláírt egyezményekkel. Ellenben lehet az inkurrenciát tömegben ömleszteni, hadiipari komplexum say yeah! Ez is egy deal lehet nekik, de esélyesen nem hagynák a birodalmi határokat megbomlani. Nem az erő, vagy a szankciók útján, hiszen nekik azt is meg kell előzni, hogy destabilizáljuk a teljes balkánt. Lehetséges a puccsszervezés kísérlete, de ha nem jön ösze, balul üt ki, az rosszabb lehet, mint a legésszerűbb pont. Tárgyalásos út, időben, ésszerű és erőszakmentes megoldást adva a térség nemzeti(ségi) és területi követeléseire. Nincs végtelen fegyverük a kontinensen, elég sok frontot kell tartaniuk világszerte, így az erőszakos beavatkozásuk lehetősége nem túl nagy még a konfliktus esetén sem, mert ami itt van erejük, annak ugyanaz marad a célja mint most. Ha azt feladja, nyitva a határ. És azt is figyelembe kellene venniük, hogyha beleállnak, akkor képzett haderők és modern fegyverek vannak jelen egy csak gyakorlatozott hadszíntéren, ami merőben más mint a tapasztalataikat nyújtó területek. Oroszok. Persze, cseszné őket egy esetleges Szerbia elleni villámháború, de mit tudnának a helyzetben igazán tenni? Csak nagy kerülőkkel légiúton tudnának segélyt nyújtani, ha engedik a légtereken át. Vízről a kutya se engedne szerbia felé semmit, ha ránézel az államocskákra, amik elvágják a tengertől. Szárazföldi út a NATO-n keresztül vezet, aligha hinném, hogy egy egyértelműen csak felvonulási területnek használt, de nem megsemmisítő célú háború miatt bevállalnák az instant holokausztot.

És amiről beszéltem, ha a feszültség eljuthat a kirobbanásig, felvonulás, támadás szinteken, csak a leggyorsabb és legpusztítóbb modón, a szövetségeseink mennyiségétől és minőségétől függő erővel egy korridor kihasításával egyszerűen útnak, elég hamar el lehet érni a Vaskaput egy gyors természeti katasztrófát okozni és lent állni a román alföldön úgy, hogy még nemhogy fellépésről tárgyal a nqagyvilág, hanem arról, hogy mit kéne csinálni. És ez csak a scenáriómra egy kis levezetés, de ha akarod, kitérek még pár dologra. Szóval nem olyan egybites a kép, ahogy azt leszűröd, nagyhatalmak és kis ország tekintetében.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 916
113
Van ez a Torockai mozgalom, meg az az elképzelés, hogy a trianoni törvényt hatályon kívül helyeznék. Jó ötletnek tűnhet ENSZ-t bevonni, akár valami területi kiigazítást vagy kárpótlást kiharcolni. Mondom ezt bármiféle pártállás nélkül.
Szerintem bármilyen izmozásnak először a jogi feltételeit kelen megteremteni, nem csak Maon. hanem nemzetközi színtéren is.
Aztán lehetne retorikát váltani mindenkori kormánynak, persze igaz, hogy először abba kell hagyni a merjünk kicsik lenni hozzáállást, meg kell mellé megfelelő erő.
Ha nincs nemzetközi támogatás, elismerés legalább minimális szinten addig felesleges minden. Láthatjuk, hogy 14 óta a Krim elcsatolásának jogosságát még csak fel sem hozza senki.
Szóval kell megfelelő erőkivetítés meg nemzetközi elismerés, ha segítség nem is.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Mert a mai történészek nem látnak világosan. A romulánok már a neandervölgyiek előtt is itt éltek, és Romulusz, Rémusz és Románusz alapította meg a római birodalmat. A történetben is így van, miként: A farkas anya három kölyköt fialt, kiknek neve Romulusz, Rémusz és Románusz, de csak két emlője volt, ezért Románuszt az apa farkas szoptatta. Innen származik a dákó román elmélet.
vicces vagy mint a covid...

Baginacsának teccik lenni?
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 999
93
Az alábbi cikk jelent meg egy romániai történelmi oldalon, google fordítóval is élvezhető. Az 1916-os romániai hadjáratot ismerteti, román szemszögből.Érdemes elolvasni. Hosszú, részletes, és nagyon kritikus a román hadsereggel szemben.
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Az alábbi cikk jelent meg egy romániai történelmi oldalon, google fordítóval is élvezhető. Az 1916-os romániai hadjáratot ismerteti, román szemszögből.Érdemes elolvasni. Hosszú, részletes, és nagyon kritikus a román hadsereggel szemben.
gondosan ügyel arra hogy kidomborítsa: őket biza nem a bozgorok, hanem kizárólag a rommelek, falkenhaynok és mackensenek picsázták el. az omm ott se volt... :D
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
gondosan ügyel arra hogy kidomborítsa: őket biza nem a bozgorok, hanem kizárólag a rommelek, falkenhaynok és mackensenek picsázták el. az omm ott se volt... :D
Maderspach meg addig az Adrián nyaralt.....:)
Ja nem! Erdélyben eltávon... Ajánlanám neki az Oláhok vérnyomán a Fekete Tengeriget. Alapmű! :hadonaszos:
 
W

Wilson

Guest
Fentebb leírtam három pontban hogy miért nem működik egy háború Románia ellen és ebből következtettem arra hogy másképp kell ezért megközelíteni a kérdést.
Ha tényleg elhiszitek hogy a háború működhet vázoljátok fel hogy nézne ki egy sikeres háború Erdélyért.
A képlet nagyon egyszerű,olyan elsöprő katonai támadást kell indítani a románok ellen,hogy a régi reflexeik azonnal működésbe lépjenek és haladéktalanul átálljanak hozzánk:):)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 471
24 098
113
Az alábbi cikk jelent meg egy romániai történelmi oldalon, google fordítóval is élvezhető. Az 1916-os romániai hadjáratot ismerteti, román szemszögből.Érdemes elolvasni. Hosszú, részletes, és nagyon kritikus a román hadsereggel szemben.
Maderspach V. Az oláhok vérnyomában a fekete tengerig, tökéletes leírása az ott történteknek, és a habsburg gyogyónak, amikor már rég látszott, hogy a románok támadni fognak még bíztak a román király szavában és amikor támadtak jóformán letolt gatyával védték a hazát. Viszont egyfelől szánalmas, hogy a román sereg pár 10km-t tudott csak betörni, azután megérkezett az erősítés.
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
gondosan ügyel arra hogy kidomborítsa: őket biza nem a bozgorok, hanem kizárólag a rommelek, falkenhaynok és mackensenek picsázták el. az omm ott se volt... :D

"Klopotyiván láttam az első németeket, akik segítségünkre jöttek. Látásuk egyrészt kellemes érzéseket keltett keblemben, mert jövetelükkel tetemesen megnövelték győzelmünk esélyeit, másrészt azonban bizonyos keserűséget éreztem. Minek jönnek szövetségeseink ide, amikor sokkal kevesebb fáradsággal felválthatták volna az olasz harctereken küzdő földijeinket? Sokkal szívesebben láttam volna itt a magyarokat; a megtámadott haza délkeleti határain mindenekelőtt ők volnának a helyükön. Kormányunknak már csak presztízs okából sem lett volna szabad tűrnie, hogy ebben a felszabadító és megtorló hadjáratban mások vegyenek részt, mint magyarok. Minek azt a sok német lovasságot ideküldeni, mert ilyent is láttam, amikor aránytalanul jobban lovasított és edzettebb huszárjaink a lövészárkokban pusztulnak, s az értékes lóanyag kellő ápolás híján az arcvonal mögött sorvad, tetvesedik el és rühösödik? Nekünk kell az oláhokkal a jövőben is együtt élnünk, nem pedig a németeknek, s azért mindenekfölött meg kell tanulniuk azt, hogy tőlünk féljenek.
Hihetetlen rövidlátás s a helyes politikai érzés és belátás hiánya, mely a jövőben még súlyosan fogja magát megbosszulni.
"

M. V.