[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Kimásolom a kommentek közül, hátha nem mindenki görgeti le odáig, egy csodás Román atyafi kommentje:

b05fd1ca3a5c0a7eeb8daf76b14bde07

radu2
2021. augusztus 7., 13:51.


Strumpf
A magyaroknak lesz (még mindig nincs), ha jól emlékszem 44 Leo2 -ről és 24 sph -ról, plusz az a 200 Lynx. Az a véleményem, hogy ezekkel komoly gondjaik lesznek Temesvár elfoglalására, ha komoly a védelem, és még nehezebben tudják irányítani a várost.
A mennyiség egyszerűen túl sok, túl kicsi, szinte jelentéktelen, különösen, ha kombinált fegyverekről, légi fölényről, arról, hogy több mint 3000 tüskénk van, és arról, hogy az oktatás és a morál tekintetében szerintem sokkal jobbak vagyunk.
Lehetséges, hogy egy-két jól elhelyezett Larom-lövész a kezdetektől fogva kivonja harckocsiját és szf-jét a harcból.
Még ha túllépünk azon a tényen is, hogy Afganisztánban a magyarok féltek éjszaka elhagyni a bázist, és nappal kicsit járőröztek a főutakon, és ennyi volt, kemény kritikák érkeztek a szövetségesektől, egészen a szintig az új -zélandi miniszterelnök vagy a wikileaks -ban megjelent.az ottani amerikai nagykövettől.
Nincs is összehasonlítási kifejezés ahhoz képest, amit az embereink csináltak ott.
Aztán sajnos a román hadsereg minden évben számos fontos alkalmazást tartogat, többek között a NATO -partnerekkel, és bizonyos fegyverkategóriákban (például hegyi csapatok és szerintem a különleges erők is) kiválóak vagyunk kiképzésként és felszerelésként NATO -szinten, az élvonalbeli szakaszban.
Itt sem gondolom, hogy a magyarok képzés, részvétel és készségek tekintetében közelednek. A 90 -es években jobbak voltak a taktikában és a lövészeti oktatásban, ma már nem ez a helyzet, miután a mieinknek elegendő tapasztalatcserénk volt az amerikai és a brit hadsereggel (amit mi is meg kellett tanulnunk, ha a mezei harci erdős hegyekről van szó)
Ez nem azt jelenti, hogy egy fülön aludhatunk, nyilvánvaló, hogy felszereltségben rosszak vagyunk, főleg, hogy a fő ellenség Oroszország, nem Magyarország.
A szegény magyarok olyan fantáziákról álmodoznak, mint Oroszország, amely megtámadja Romániát (könnyen és gond nélkül átkel Ukrajnán), és a NATO már nem létezik, így hátulról megtámadhatják Romániát, és csoda folytán elfoglalhatják és irányíthatják Erdélyt, amelynek 80% -a román Magyarországon a létezők harmada).
Ez a csak az elméjükben létező "ezeréves magyar királysággal" kapcsolatos fantáziák mellett nem meglepő, hogy a történelem vesztesei, elszakadnak a valóságtól. Lehetőségem volt és nagyon szórakoztató volt látni, hogy néhányan úgy vélik, hogy egy ilyen apró kultúra, mint az övék, ami valójában létezik, mert a Vatikán a katolicizmus eszközeként támogatta őket a térségben a mongol invázió után (amely a legtöbbet elpusztította) valójában eredeti magyar volt) egyfajta uralmi pont lehet a területen. Ha nevetni tudunk azon fantasmagórikus elméleteken, amelyek szerint a dákok létrehozták a piramisokat, egyes magyarok még azt is hiszik, hogy királyságuk évezredes volt, és kultúrájuk valóban képvisel valamit a környéken, még vidámabb elméleteket is, mint azok, akik a dákokkal együtt építették a piramisokat Egyiptomban.
A valóság az, hogy 1848 -ban Stephan Ludwig Rothhoz hasonló szász tudós (a magyarok megölték, mert nem felelt meg a fantáziájuknak) nyíltan azt mondta, hogy az erdélyi "lingua franca" a román nyelv, amely nemcsak számszerű, hanem román nyelvet is rögzít kulturális fölény.és olyan körülmények között, amelyekben az erdélyi románokat nem tekintették egy szintre a magyarokkal és az erdélyi szászokkal.
Véleményem, hogy a fórum klasszikusát idézzem, hogy egy esetleges magyar invázió messze túl messze van a szükséges eszközöktől és ragaszkodástól, és még egy Temesvárhoz hasonló várost sem lesz képes elfoglalni és irányítani. Valójában hihetőbb, hogy egy invázió (vagy román ellentámadás, mint 1919 -ben) olyan városokat foglal el, mint Győr és Debrecen, a kombinált fegyverek kiképzésének és használatának nyilvánvaló fölénye alapján (légi fölény, manőverek a katonákkal, amelyeket reaktívak támogatnak) tüzérség, helikopterek és páncélozott járművek irányított AT rakétákkal és magasabb kiképzéssel).

De megismétlem, alázatosak vagyunk, amikor a fő ellenségről, Oroszországról van szó, feltétlenül szükségünk van néhány tengeralattjáróra (nem korvettekre), képes part menti ütegekre és a lehető legtöbb tüzérségre, a reaktív, ahogy mondtam, a haubicákra, a legjobb G6 Véleményem szerint a dél -afrikai orrszarvú, mind a költségek, mind az engedélyek, mind a képességek tekintetében)
Szóval Radu úr Romániában valahol azon mélázik, hogy mire elég a nehéz dandár, szerinte Temesvárt sem tudjuk elfoglalni, megtartani meg pláne nem. Ők viszont Debrecent és Győrt is ha akarják. Szerinte sokkal jobb a kiképzésük, a moráljuk, ráadásul van 3000 Spike-juk, jobb a vezetésük a taktikájuk, a légifölényük, a kiképzésük.
A magyarok csak álmodoznak a történelem vesztesei, az apró kultúránk nem lehet tényező a régióban. Az ezeréves Magyar Királyság legalább akkora fantazmagória, mint hogy a dákok közösen építették a piramisokat az egyiptomiakkal. A román nyelv már 1848-ban kultúrfölényben volt valamennyi máshoz képest Erdélyben.
És a legszebb, hogy román tengeralatjárókról álmodik, ehhez drukkolok egy kicsit, remélem olyan lesz mint a mostani egy szem ami vagy 25 éve nem merült már.
 
K

kamm

Guest
ha kombinált fegyverekről, légi fölényről,
Eletveszelyes MiG-21-esek es az egyelore meg legterellenorzesre is alkalmatlan, kb egy tucat 40+ eves F-16... :D


arról, hogy több mint 3000 tüskénk van,
Ja, egyik sem NLOS, mindegyikkel 1-2 km belul kell kerulni.


és arról, hogy az oktatás és a morál tekintetében szerintem sokkal jobbak vagyunk.

HAHAHA...Ez nagyon jo, a vilag vicce, a roman oktatas, ahol nem csak a sajatjukat, de meg az europai tortenelmet is komplett hamisitjak. :D
Avagy ahol Elena Ceacescu, ez a vegtelenul primitiv, aggressziv, nyolc altalanost sem igen vegzett mezitlabas, ronda dudaorru roman parasztlany (teveben nem lehetett oldalrol mutatni!) hirtelen 'vegyeszmernok" lett, sot, a Roman Tudomanyos es Technologiai Bizottsag feje, a roman Tudomanyos Akademia tagja lett (!) ugy, hogy a Iasi Egyetem adott neki szo nelkul diplomat, valami kamu papirra (amit ugy rakott ossze neki mas.) :D

Romaniaban hosszu torternelmi hagyomanya van a teljesen kamu diplomak penzert arusitasanak - nem, nem hamisitasnak: maguk az intezmenyek allitjak ki a papirokat ugy, hogy soha nem jart az illeto egyetlen eloadason sem. A roman katonasag ill. rendorseg koreiben 15-20 ezerre (!) becsultek az EU csatlakozasuk kornyeken a kamu vegzettseggel rendelkezok szamat.
Neha az erdelyieknek probaltam magyarazni, hogy nem, a roman oktatas eyaltalan nem volt sehol, amirol ok beszeltek, azok a regi magyar ill szasz rendszeru erdelyi egyetemek, meg azoknak a matekoktatasa, a romanoknak az egvilagon semmi kozuk nincs egyikhez sem ill csak rontottak mindenen.

Romania ma, a 21. szazadban is olyasmikkel kuzd, ami max afrikai banankoztarsasagokban szokas, pl a kamu orvosokkal, akik napi szinten operalnak meg gyogyszereket irnak fel, kezelnek, manapsag sorban robbannnak ki a botranyok ezugyben is.
Mondjuk ez sem uj, ahogy az az orszag anno az AIDS problemat kezelte, ahogy ezrevel fertoztek ossze a gyerekeket stb, az mindennek a legalja volt.

Ez nem csak katonsag, rendorseg meg orvosok problemaja: az egesz roman tudomanyos vilag tele van hamis papirokkal meg kepzetlen, regi kommunista besugokkal meg siman csak primitiv bunkokkal...
Nekem ezert sem volt sosem meglepo a hadsereg teljes inkompetenciaja, hogy meg azt sem kepesek megmondani, tulajdonkeppen mire lenne szukseguk; az egesz roman felsooktatas egy katasztrofa, a katonai tervezesuk meg szerintem kb a pakisztani pilotak szintjen jarhat (jelentos reszuk teljesen kepzetlen es hamis papirokkal repul.)

Lehetséges, hogy egy-két jól elhelyezett Larom-lövész a kezdetektől fogva kivonja harckocsiját és szf-jét a harcból.
Még ha túllépünk azon a tényen is, hogy Afganisztánban a magyarok féltek éjszaka elhagyni a bázist, és nappal kicsit járőröztek a főutakon, és ennyi volt, kemény kritikák érkeztek a szövetségesektől, egészen a szintig az új -zélandi miniszterelnök vagy a wikileaks -ban megjelent.az ottani amerikai nagykövettől.
Nincs is összehasonlítási kifejezés ahhoz képest, amit az embereink csináltak ott.
Aztán sajnos a román hadsereg minden évben számos fontos alkalmazást tartogat, többek között a NATO -partnerekkel, és bizonyos fegyverkategóriákban (például hegyi csapatok és szerintem a különleges erők is) kiválóak vagyunk kiképzésként és felszerelésként NATO -szinten, az élvonalbeli szakaszban.

Oh, egeszen biztosan igy van - kulonosen az acelsisakjaitok meg a lepukkant hegyivadaszaitok fatusas AK-i, PKMjei meg a tartaskai hatnak impressziven a NATO csapatokra, gondolom...? :D

Itt sem gondolom, hogy a magyarok képzés, részvétel és készségek tekintetében közelednek. A 90 -es években jobbak voltak a taktikában és a lövészeti oktatásban, ma már nem ez a helyzet, miután a mieinknek elegendő tapasztalatcserénk volt az amerikai és a brit hadsereggel (amit mi is meg kellett tanulnunk, ha a mezei harci erdős hegyekről van szó)
Kar, hogy mindehhez egy teljesen lepukkant felszereles, kepzetlen katonai vezetes es mentalisan ketbites karakteru nepek tarsulnak...

Ez nem azt jelenti, hogy egy fülön aludhatunk, nyilvánvaló, hogy felszereltségben rosszak vagyunk, főleg, hogy a fő ellenség Oroszország, nem Magyarország.
A szegény magyarok olyan fantáziákról álmodoznak, mint Oroszország, amely megtámadja Romániát (könnyen és gond nélkül átkel Ukrajnán), és a NATO már nem létezik, így hátulról megtámadhatják Romániát, és csoda folytán elfoglalhatják és irányíthatják Erdélyt, amelynek 80% -a román Magyarországon a létezők harmada).
What. :cool:

Ez a csak az elméjükben létező "ezeréves magyar királysággal" kapcsolatos fantáziák mellett nem meglepő, hogy a történelem vesztesei, elszakadnak a valóságtól. Lehetőségem volt és nagyon szórakoztató volt látni, hogy néhányan úgy vélik, hogy egy ilyen apró kultúra, mint az övék, ami valójában létezik, mert a Vatikán a katolicizmus eszközeként támogatta őket a térségben a mongol invázió után (amely a legtöbbet elpusztította) valójában eredeti magyar volt) egyfajta uralmi pont lehet a területen. Ha nevetni tudunk azon fantasmagórikus elméleteken, amelyek szerint a dákok létrehozták a piramisokat, egyes magyarok még azt is hiszik, hogy királyságuk évezredes volt, és kultúrájuk valóban képvisel valamit a környéken, még vidámabb elméleteket is, mint azok, akik a dákokkal együtt építették a piramisokat Egyiptomban.
A valóság az, hogy 1848 -ban Stephan Ludwig Rothhoz hasonló szász tudós (a magyarok megölték, mert nem felelt meg a fantáziájuknak) nyíltan azt mondta, hogy az erdélyi "lingua franca" a román nyelv, amely nemcsak számszerű, hanem román nyelvet is rögzít kulturális fölény.és olyan körülmények között, amelyekben az erdélyi románokat nem tekintették egy szintre a magyarokkal és az erdélyi szászokkal.
Persze, lingua franca a cirillul iro szlav nyelv, amelyet havasi hegyiparasztok meg szlav bojarok altal rabszolgakent tartott vlach jobbagyok beszeltek egymas kozott...
De a legjobb benne a "kulturalis folenyrol" almodozasa - mindez egy olyan tarsasagtol, aki 200 eve a terkepen sem volt es amugy egyetlen allamszerkezetet sem volt kepes magatol osszehozni, gyakorlatilag mindent importalt, sot, meg a legveresszajubb nacionalistai is mind Budapesten meg Becsben jartak egyetemre mielott 'felfedeztek' a 'roman' identitast, mert a Karpatokon tul, naluk semmifele oktatas nem volt. :cool:


Véleményem, hogy a fórum klasszikusát idézzem, hogy egy esetleges magyar invázió messze túl messze van a szükséges eszközöktől és ragaszkodástól, és még egy Temesvárhoz hasonló várost sem lesz képes elfoglalni és irányítani. Valójában hihetőbb, hogy egy invázió (vagy román ellentámadás, mint 1919 -ben) olyan városokat foglal el, mint Győr és Debrecen, a kombinált fegyverek kiképzésének és használatának nyilvánvaló fölénye alapján (légi fölény, manőverek a katonákkal, amelyeket reaktívak támogatnak) tüzérség, helikopterek és páncélozott járművek irányított AT rakétákkal és magasabb kiképzéssel).
Roman legifoleny, pancelozott jarmuvek, iranyitott AT raketak, plane a "magasabb kikepzes", erted.
Mekkora figura lehet az, aki ezt leirta. :D

De megismétlem, alázatosak vagyunk, amikor a fő ellenségről, Oroszországról van szó, feltétlenül szükségünk van néhány tengeralattjáróra (nem korvettekre), képes part menti ütegekre és a lehető legtöbb tüzérségre, a reaktív, ahogy mondtam, a haubicákra, a legjobb G6 Véleményem szerint a dél -afrikai orrszarvú, mind a költségek, mind az engedélyek, mind a képességek tekintetében)
Szóval Radu úr Romániában valahol azon mélázik, hogy mire elég a nehéz dandár, szerinte Temesvárt sem tudjuk elfoglalni, megtartani meg pláne nem. Ők viszont Debrecent és Győrt is ha akarják. Szerinte sokkal jobb a kiképzésük, a moráljuk, ráadásul van 3000 Spike-juk, jobb a vezetésük a taktikájuk, a légifölényük, a kiképzésük.
A magyarok csak álmodoznak a történelem vesztesei, az apró kultúránk nem lehet tényező a régióban. Az ezeréves Magyar Királyság legalább akkora fantazmagória, mint hogy a dákok közösen építették a piramisokat az egyiptomiakkal. A román nyelv már 1848-ban kultúrfölényben volt valamennyi máshoz képest Erdélyben.
És a legszebb, hogy román tengeralatjárókról álmodik, ehhez drukkolok egy kicsit, remélem olyan lesz mint a mostani egy szem ami vagy 25 éve nem merült már.
Szerintem ez valami iskolazatlan regati lehet, aki lathatoan total bekajalja a romanok hazai propagandajat, szorostul-borostul.
Amugy ez a jo, ha ilyen okorsegekkel altatjak magukat...
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
9 053
30 494
113
Eletveszelyes MiG-21-esek es az egyelore meg legterellenorzesre is alkalmatlan, kb egy tucat 40+ eves F-16... :D



Ja, egyik sem NLOS, mindegyikkel 1-2 km belul kell kerulni.




HAHAHA...Ez nagyon jo, a vilag vicce, a roman oktatas, ahol nem csak a sajatjukat, de meg az europai tortenelmet is komplett hamisitjak. :D
Avagy ahol Elena Ceacescu, ez a vegtelenul primitiv, aggressziv, nyolc altalanost sem igen vegzett mezitlabas, ronda dudaorru roman parasztlany (teveben nem lehetett oldalrol mutatni!) hirtelen 'vegyeszmernok" lett, sot, a Roman Tudomanyos es Technologiai Bizottsag feje, a roman Tudomanyos Akademia tagja lett (!) ugy, hogy a Iasi Egyetem adott neki szo nelkul diplomat, valami kamu papirra (amit ugy rakott ossze neki mas.) :D

Romaniaban hosszu torternelmi hagyomanya van a teljesen kamu diplomak penzert arusitasanak - nem, nem hamisitasnak: maguk az intezmenyek allitjak ki a papirokat ugy, hogy soha nem jart az illeto egyetlen eloadason sem. A roman katonasag ill. rendorseg koreiben 15-20 ezerre (!) becsultek az EU csatlakozasuk kornyeken a kamu vegzettseggel rendelkezok szamat.
Neha az erdelyieknek probaltam magyarazni, hogy nem, a roman oktatas eyaltalan nem volt sehol, amirol ok beszeltek, azok a regi magyar ill szasz rendszeru erdelyi egyetemek, meg azoknak a matekoktatasa, a romanoknak az egvilagon semmi kozuk nincs egyikhez sem ill csak rontottak mindenen.

Romania ma, a 21. szazadban is olyasmikkel kuzd, ami max afrikai banankoztarsasagokban szokas, pl a kamu orvosokkal, akik napi szinten operalnak meg gyogyszereket irnak fel, kezelnek, manapsag sorban robbannnak ki a botranyok ezugyben is.
Mondjuk ez sem uj, ahogy az az orszag anno az AIDS problemat kezelte, ahogy ezrevel fertoztek ossze a gyerekeket stb, az mindennek a legalja volt.

Ez nem csak katonsag, rendorseg meg orvosok problemaja: az egesz roman tudomanyos vilag tele van hamis papirokkal meg kepzetlen, regi kommunista besugokkal meg siman csak primitiv bunkokkal...
Nekem ezert sem volt sosem meglepo a hadsereg teljes inkompetenciaja, hogy meg azt sem kepesek megmondani, tulajdonkeppen mire lenne szukseguk; az egesz roman felsooktatas egy katasztrofa, a katonai tervezesuk meg szerintem kb a pakisztani pilotak szintjen jarhat (jelentos reszuk teljesen kepzetlen es hamis papirokkal repul.)



Oh, egeszen biztosan igy van - kulonosen az acelsisakjaitok meg a lepukkant hegyivadaszaitok fatusas AK-i, PKMjei meg a tartaskai hatnak impressziven a NATO csapatokra, gondolom...? :D


Kar, hogy mindehhez egy teljesen lepukkant felszereles, kepzetlen katonai vezetes es mentalisan ketbites karakteru nepek tarsulnak...


What. :cool:


Persze, lingua franca a cirillul iro szlav nyelv, amelyet havasi hegyiparasztok meg szlav bojarok altal rabszolgakent tartott vlach jobbagyok beszeltek egymas kozott...
De a legjobb benne a "kulturalis folenyrol" almodozasa - mindez egy olyan tarsasagtol, aki 200 eve a terkepen sem volt es amugy egyetlen allamszerkezetet sem volt kepes magatol osszehozni, gyakorlatilag mindent importalt, sot, meg a legveresszajubb nacionalistai is mind Budapesten meg Becsben jartak egyetemre mielott 'felfedeztek' a 'roman' identitast, mert a Karpatokon tul, naluk semmifele oktatas nem volt. :cool:



Roman legifoleny, pancelozott jarmuvek, iranyitott AT raketak, plane a "magasabb kikepzes", erted.
Mekkora figura lehet az, aki ezt leirta. :D


Szerintem ez valami iskolazatlan regati lehet, aki lathatoan total bekajalja a romanok hazai propagandajat, szorostul-borostul.
Amugy ez a jo, ha ilyen okorsegekkel altatjak magukat...
Ezt leírhatnád neki angolul a román oldalon :D
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 363
14 249
113
Kimásolom a kommentek közül, hátha nem mindenki görgeti le odáig, egy csodás Román atyafi kommentje:

b05fd1ca3a5c0a7eeb8daf76b14bde07

radu2
2021. augusztus 7., 13:51.


Strumpf
A magyaroknak lesz (még mindig nincs), ha jól emlékszem 44 Leo2 -ről és 24 sph -ról, plusz az a 200 Lynx. Az a véleményem, hogy ezekkel komoly gondjaik lesznek Temesvár elfoglalására, ha komoly a védelem, és még nehezebben tudják irányítani a várost.
A mennyiség egyszerűen túl sok, túl kicsi, szinte jelentéktelen, különösen, ha kombinált fegyverekről, légi fölényről, arról, hogy több mint 3000 tüskénk van, és arról, hogy az oktatás és a morál tekintetében szerintem sokkal jobbak vagyunk.
Lehetséges, hogy egy-két jól elhelyezett Larom-lövész a kezdetektől fogva kivonja harckocsiját és szf-jét a harcból.
Még ha túllépünk azon a tényen is, hogy Afganisztánban a magyarok féltek éjszaka elhagyni a bázist, és nappal kicsit járőröztek a főutakon, és ennyi volt, kemény kritikák érkeztek a szövetségesektől, egészen a szintig az új -zélandi miniszterelnök vagy a wikileaks -ban megjelent.az ottani amerikai nagykövettől.
Nincs is összehasonlítási kifejezés ahhoz képest, amit az embereink csináltak ott.
Aztán sajnos a román hadsereg minden évben számos fontos alkalmazást tartogat, többek között a NATO -partnerekkel, és bizonyos fegyverkategóriákban (például hegyi csapatok és szerintem a különleges erők is) kiválóak vagyunk kiképzésként és felszerelésként NATO -szinten, az élvonalbeli szakaszban.
Itt sem gondolom, hogy a magyarok képzés, részvétel és készségek tekintetében közelednek. A 90 -es években jobbak voltak a taktikában és a lövészeti oktatásban, ma már nem ez a helyzet, miután a mieinknek elegendő tapasztalatcserénk volt az amerikai és a brit hadsereggel (amit mi is meg kellett tanulnunk, ha a mezei harci erdős hegyekről van szó)
Ez nem azt jelenti, hogy egy fülön aludhatunk, nyilvánvaló, hogy felszereltségben rosszak vagyunk, főleg, hogy a fő ellenség Oroszország, nem Magyarország.
A szegény magyarok olyan fantáziákról álmodoznak, mint Oroszország, amely megtámadja Romániát (könnyen és gond nélkül átkel Ukrajnán), és a NATO már nem létezik, így hátulról megtámadhatják Romániát, és csoda folytán elfoglalhatják és irányíthatják Erdélyt, amelynek 80% -a román Magyarországon a létezők harmada).
Ez a csak az elméjükben létező "ezeréves magyar királysággal" kapcsolatos fantáziák mellett nem meglepő, hogy a történelem vesztesei, elszakadnak a valóságtól. Lehetőségem volt és nagyon szórakoztató volt látni, hogy néhányan úgy vélik, hogy egy ilyen apró kultúra, mint az övék, ami valójában létezik, mert a Vatikán a katolicizmus eszközeként támogatta őket a térségben a mongol invázió után (amely a legtöbbet elpusztította) valójában eredeti magyar volt) egyfajta uralmi pont lehet a területen. Ha nevetni tudunk azon fantasmagórikus elméleteken, amelyek szerint a dákok létrehozták a piramisokat, egyes magyarok még azt is hiszik, hogy királyságuk évezredes volt, és kultúrájuk valóban képvisel valamit a környéken, még vidámabb elméleteket is, mint azok, akik a dákokkal együtt építették a piramisokat Egyiptomban.
A valóság az, hogy 1848 -ban Stephan Ludwig Rothhoz hasonló szász tudós (a magyarok megölték, mert nem felelt meg a fantáziájuknak) nyíltan azt mondta, hogy az erdélyi "lingua franca" a román nyelv, amely nemcsak számszerű, hanem román nyelvet is rögzít kulturális fölény.és olyan körülmények között, amelyekben az erdélyi románokat nem tekintették egy szintre a magyarokkal és az erdélyi szászokkal.
Véleményem, hogy a fórum klasszikusát idézzem, hogy egy esetleges magyar invázió messze túl messze van a szükséges eszközöktől és ragaszkodástól, és még egy Temesvárhoz hasonló várost sem lesz képes elfoglalni és irányítani. Valójában hihetőbb, hogy egy invázió (vagy román ellentámadás, mint 1919 -ben) olyan városokat foglal el, mint Győr és Debrecen, a kombinált fegyverek kiképzésének és használatának nyilvánvaló fölénye alapján (légi fölény, manőverek a katonákkal, amelyeket reaktívak támogatnak) tüzérség, helikopterek és páncélozott járművek irányított AT rakétákkal és magasabb kiképzéssel).

De megismétlem, alázatosak vagyunk, amikor a fő ellenségről, Oroszországról van szó, feltétlenül szükségünk van néhány tengeralattjáróra (nem korvettekre), képes part menti ütegekre és a lehető legtöbb tüzérségre, a reaktív, ahogy mondtam, a haubicákra, a legjobb G6 Véleményem szerint a dél -afrikai orrszarvú, mind a költségek, mind az engedélyek, mind a képességek tekintetében)
Szóval Radu úr Romániában valahol azon mélázik, hogy mire elég a nehéz dandár, szerinte Temesvárt sem tudjuk elfoglalni, megtartani meg pláne nem. Ők viszont Debrecent és Győrt is ha akarják. Szerinte sokkal jobb a kiképzésük, a moráljuk, ráadásul van 3000 Spike-juk, jobb a vezetésük a taktikájuk, a légifölényük, a kiképzésük.
A magyarok csak álmodoznak a történelem vesztesei, az apró kultúránk nem lehet tényező a régióban. Az ezeréves Magyar Királyság legalább akkora fantazmagória, mint hogy a dákok közösen építették a piramisokat az egyiptomiakkal. A román nyelv már 1848-ban kultúrfölényben volt valamennyi máshoz képest Erdélyben.
És a legszebb, hogy román tengeralatjárókról álmodik, ehhez drukkolok egy kicsit, remélem olyan lesz mint a mostani egy szem ami vagy 25 éve nem merült már.

Fő baj az egész gondolatmenettel az, hogy sokkal valószínűbb egy teoretikus jövőben román támadás Magyarország ellen (mondjuk célozgat is rá finoman...)

ú vazz azt hittem ez csak Pakisztánban létezik. Ott konkrétan "szakmai tapasztalatra" kiállítja az egyetem a teljesen legális diplomát.

Az egész arab világban ez van, pl. a királyi meg olajsejk családok több tagja is pilóta, bár ők legalább okosan nyugatiak mellé rakják őket. Úgy nincs katasztrófa...
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
A román oktatás ott tart, hogy igyekszik felszámolni a kerti budikat ... már csak 300 iskolában nincs angol WC és ezt eredménynek tüntetik fel.
A román egyetemek közül egy sem kerül be a világ 1000 legjobb egyeteme közé ... ellenben a magyarok:
ELTE - 151-200-as csoport fizikatudományokban
BME - 201-300-as csoport gépészmérnök képzés
Debrecen - 301-400-as csoport, fizikatudományok
Szeged - 400-501 as csoport fizika és klinikai orvostudományok
SOTE - 201-300-as csoport klinikai orvostudományok, orvostechnológia
Pécs - 401-500-as csoport klinikai orvostudományok, egészséügy
Szent I. Egyetem - 201-300-as csoport, állatorvos tudományok
Corvinus - 301-400-as csoport, politikatudományok
CEU - 101-150 - es csoport, politikatudomány, közigazgatás
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 115
93
Az egyetlen román tengeralattjáró összesen 9 évet üzemelt, 1996 óta (25éve) nem merült, egy másik portál írja, csak nem akarok mindent belinkelni, hogy az akkumulátorokat kellene cserélni, de nem költöttek rá. A tervekben 1996-ban az szerepelt, hogy amerikai használt atomtengeralattjárót akarnak venni, ebből semmi nem lett, aztán saját gyártásút akartak építeni, egy volt tengernagy világosította fel a minisztert, hogy ne beszéljen szamárságokat, Románia önállóan nem tud ilyen egységet építeni, ráadásul egy egység meglétének nincs is sok értelme. Máig arról beszélnek, hogy a Fekete Tenger nagy játékosai akarnak lenni, de ... van aki ezt elhiszi? Még Ukrajnának is egy nagyságrenddel több egysége van, nem beszélve a török vagy orosz lehetőségekről.
Én drukkolok, vegyenek egy fél tucat tengeralattjárót, ha lehet atom hajtásút, bár én nem tudok arról hogy ennek piaca lenne, mellesleg Oroszország az USA véleménye szerint tenger alatti drónokat fejleszt , atomtöltetekkel felszerelve szóval ... van hova kapaszkodni.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 316
12 681
113
Avagy ahol Elena Ceacescu, ez a vegtelenul primitiv, aggressziv, nyolc altalanost sem igen vegzett mezitlabas, ronda dudaorru roman parasztlany (teveben nem lehetett oldalrol mutatni!) hirtelen 'vegyeszmernok" lett, sot, a Roman Tudomanyos es Technologiai Bizottsag feje, a roman Tudomanyos Akademia tagja lett (!) ugy, hogy a Iasi Egyetem adott neki szo nelkul diplomat, valami kamu papirra (amit ugy rakott ossze neki mas.) :D
Túlértékeled E.C.-t.
Konkrétan tiniprostiként kezdte karrierjét.
Romaniaban hosszu torternelmi hagyomanya van a teljesen kamu diplomak penzert arusitasanak - nem, nem hamisitasnak: maguk az intezmenyek allitjak ki a papirokat ugy, hogy soha nem jart az illeto egyetlen eloadason sem. A roman katonasag ill. rendorseg koreiben 15-20 ezerre (!) becsultek az EU csatlakozasuk kornyeken a kamu vegzettseggel rendelkezok szamat.
Neha az erdelyieknek probaltam magyarazni, hogy nem, a roman oktatas eyaltalan nem volt sehol, amirol ok beszeltek, azok a regi magyar ill szasz rendszeru erdelyi egyetemek, meg azoknak a matekoktatasa, a romanoknak az egvilagon semmi kozuk nincs egyikhez sem ill csak rontottak mindenen.
Azt hozzátenném, hogy a szocializmus alatt - mint minden volt szocialista országban - nagyot lépett előre a népoktatás, és ezen belül a természettudományok oktatása terén.
Nem véletlenül mondta az Csau (talán a legutolsó beszédében), hogy az atombombán és az űrhajón kívül bármit le tudnak gyártani.
A románok a programozásban ma is benne vannak az élbolyban.
a katonai tervezesuk meg szerintem kb a pakisztani pilotak szintjen jarhat (jelentos reszuk teljesen kepzetlen es hamis papirokkal repul.)
Muszlim létükre egészen jól teljesítenek az indiaiak ellen már évtizedek óta, úgyhogy ez nem túl jó hasonlat.
Oh, egeszen biztosan igy van - kulonosen az acelsisakjaitok meg a lepukkant hegyivadaszaitok fatusas AK-i, PKMjei meg a tartaskai hatnak impressziven a NATO csapatokra, gondolom...? :D
A PKM-mel nem tudom, hogy mi a gondod, az AMMSz-t pedig bármikor becserélném a fatusás (és előágy-markolatos - gy.k. forward grip) AK-ikra.
Szerintem ez valami iskolazatlan regati lehet, aki lathatoan total bekajalja a romanok hazai propagandajat, szorostul-borostul.
Amugy ez a jo, ha ilyen okorsegekkel altatjak magukat...
Nem, ez náluk az iskolázottak színvonala :)
 
K

kamm

Guest
Túlértékeled E.C.-t.
Konkrétan tiniprostiként kezdte karrierjét.

Azt hozzátenném, hogy a szocializmus alatt - mint minden volt szocialista országban - nagyot lépett előre a népoktatás, és ezen belül a természettudományok oktatása terén.
Az nalunk is, csak ugye naluk gyakorlatilag irastudatlan roman parasztokat kellett iskolaba szoktatni, ami egy picit mas, mint a nalunk Maria Terezia ota kialakult, azota folyamatosan finomitott, modernizalt stb egyseges tanrendet kiterjeszteni, kotelezove tenni minden tanyasi gyerekre.

Nem véletlenül mondta az Csau (talán a legutolsó beszédében), hogy az atombombán és az űrhajón kívül bármit le tudnak gyártani.
Jaja, hazudozott, mint mindig. :)

A románok a programozásban ma is benne vannak az élbolyban.
Err, hol folyik az uj dolgok innovacioja? Nem Romaniaban. Ezt terjesztik, mert olcsoak, amiatt mennyisegben lehetnek az elbolyban, de minosegben ketlem avagy nezzunk meg specifikus metricset.
Amugy az en tapasztalatom szerint az ukran fejlesztok pl jobbak, de mindenki szerint rettenet oket menedzselni, kb olyan szinten gazok, mint az indiaiak, csak maskeppen (=mindketto donteskeptelen es idegeswito baromsagokon akad el, majd nem szol ket napig, hanem nem csinal semmit. O var, baszki. Hogy te rakerdezzz, miert all. :hadonaszos:)
A roman nem akad el mint ez a masik ketto, de azok meg olyankor sem kerdeznek, amikor kellene, ami legalabb olyan idegesito es karos. :mad:

Muszlim létükre egészen jól teljesítenek az indiaiak ellen már évtizedek óta, úgyhogy ez nem túl jó hasonlat.
Mire gondolsz? En a civil repulesre. Avagy kevesebb A320-ast vagtak foldhoz, kevesebb utast nyirtak ki mint az indiaiak...? :D

Pakik konkretan a teljes ICAO tiltas szelen tancolnak egy eve, ketsegbeesetten probaljak kiszurni az allitolag 40% (!!!) koruli hamis pilotaengedelyes pilotakat: https://www.airlineratings.com/news/industry-news/pakistan-arrests-fake-pilot-licence-scandal/

A PKM-mel nem tudom, hogy mi a gondod, az AMMSz-t pedig bármikor becserélném a fatusás (és előágy-markolatos - gy.k. forward grip) AK-ikra.
Hat, hadd tippeljek: nem hasznaltad mindkettot... en igen, az AK-63D szerintem nagysagrendekkel volt jobb a fatusas AKnal.
Nemcsak ugye feleakkora meretu, de konnyebb is volt, pontosabb is es tobbet tudtal vele loni anelkul, hogy hasznalhatatlanna valt volna.

Mondjuk ha kommunista avagy szekus verolegeny vagy, akkor a fatusasa biztos hasznosabb, azzal egyetlen mozdulattal eltorheted valakinek az allcsontjat, az teny, de az nem az en mufajom. :D :D

Szerintem a PKM egyetlen elonye, hogy konnyu, meg egyemberes, de lassabb es ha jol remlik, pontatlanabb is, mint a MAG/240...?

Nem, ez náluk az iskolázottak színvonala :)
Gonosz vagy. :D
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 310
55 612
113
Kimásolom a kommentek közül, hátha nem mindenki görgeti le odáig, egy csodás Román atyafi kommentje:

b05fd1ca3a5c0a7eeb8daf76b14bde07

radu2
2021. augusztus 7., 13:51.


Strumpf
A magyaroknak lesz (még mindig nincs), ha jól emlékszem 44 Leo2 -ről és 24 sph -ról, plusz az a 200 Lynx. Az a véleményem, hogy ezekkel komoly gondjaik lesznek Temesvár elfoglalására, ha komoly a védelem, és még nehezebben tudják irányítani a várost.
A mennyiség egyszerűen túl sok, túl kicsi, szinte jelentéktelen, különösen, ha kombinált fegyverekről, légi fölényről, arról, hogy több mint 3000 tüskénk van, és arról, hogy az oktatás és a morál tekintetében szerintem sokkal jobbak vagyunk.
Lehetséges, hogy egy-két jól elhelyezett Larom-lövész a kezdetektől fogva kivonja harckocsiját és szf-jét a harcból.
Még ha túllépünk azon a tényen is, hogy Afganisztánban a magyarok féltek éjszaka elhagyni a bázist, és nappal kicsit járőröztek a főutakon, és ennyi volt, kemény kritikák érkeztek a szövetségesektől, egészen a szintig az új -zélandi miniszterelnök vagy a wikileaks -ban megjelent.az ottani amerikai nagykövettől.
Nincs is összehasonlítási kifejezés ahhoz képest, amit az embereink csináltak ott.
Aztán sajnos a román hadsereg minden évben számos fontos alkalmazást tartogat, többek között a NATO -partnerekkel, és bizonyos fegyverkategóriákban (például hegyi csapatok és szerintem a különleges erők is) kiválóak vagyunk kiképzésként és felszerelésként NATO -szinten, az élvonalbeli szakaszban.
Itt sem gondolom, hogy a magyarok képzés, részvétel és készségek tekintetében közelednek. A 90 -es években jobbak voltak a taktikában és a lövészeti oktatásban, ma már nem ez a helyzet, miután a mieinknek elegendő tapasztalatcserénk volt az amerikai és a brit hadsereggel (amit mi is meg kellett tanulnunk, ha a mezei harci erdős hegyekről van szó)
Ez nem azt jelenti, hogy egy fülön aludhatunk, nyilvánvaló, hogy felszereltségben rosszak vagyunk, főleg, hogy a fő ellenség Oroszország, nem Magyarország.
A szegény magyarok olyan fantáziákról álmodoznak, mint Oroszország, amely megtámadja Romániát (könnyen és gond nélkül átkel Ukrajnán), és a NATO már nem létezik, így hátulról megtámadhatják Romániát, és csoda folytán elfoglalhatják és irányíthatják Erdélyt, amelynek 80% -a román Magyarországon a létezők harmada).
Ez a csak az elméjükben létező "ezeréves magyar királysággal" kapcsolatos fantáziák mellett nem meglepő, hogy a történelem vesztesei, elszakadnak a valóságtól. Lehetőségem volt és nagyon szórakoztató volt látni, hogy néhányan úgy vélik, hogy egy ilyen apró kultúra, mint az övék, ami valójában létezik, mert a Vatikán a katolicizmus eszközeként támogatta őket a térségben a mongol invázió után (amely a legtöbbet elpusztította) valójában eredeti magyar volt) egyfajta uralmi pont lehet a területen. Ha nevetni tudunk azon fantasmagórikus elméleteken, amelyek szerint a dákok létrehozták a piramisokat, egyes magyarok még azt is hiszik, hogy királyságuk évezredes volt, és kultúrájuk valóban képvisel valamit a környéken, még vidámabb elméleteket is, mint azok, akik a dákokkal együtt építették a piramisokat Egyiptomban.
A valóság az, hogy 1848 -ban Stephan Ludwig Rothhoz hasonló szász tudós (a magyarok megölték, mert nem felelt meg a fantáziájuknak) nyíltan azt mondta, hogy az erdélyi "lingua franca" a román nyelv, amely nemcsak számszerű, hanem román nyelvet is rögzít kulturális fölény.és olyan körülmények között, amelyekben az erdélyi románokat nem tekintették egy szintre a magyarokkal és az erdélyi szászokkal.
Véleményem, hogy a fórum klasszikusát idézzem, hogy egy esetleges magyar invázió messze túl messze van a szükséges eszközöktől és ragaszkodástól, és még egy Temesvárhoz hasonló várost sem lesz képes elfoglalni és irányítani. Valójában hihetőbb, hogy egy invázió (vagy román ellentámadás, mint 1919 -ben) olyan városokat foglal el, mint Győr és Debrecen, a kombinált fegyverek kiképzésének és használatának nyilvánvaló fölénye alapján (légi fölény, manőverek a katonákkal, amelyeket reaktívak támogatnak) tüzérség, helikopterek és páncélozott járművek irányított AT rakétákkal és magasabb kiképzéssel).

De megismétlem, alázatosak vagyunk, amikor a fő ellenségről, Oroszországról van szó, feltétlenül szükségünk van néhány tengeralattjáróra (nem korvettekre), képes part menti ütegekre és a lehető legtöbb tüzérségre, a reaktív, ahogy mondtam, a haubicákra, a legjobb G6 Véleményem szerint a dél -afrikai orrszarvú, mind a költségek, mind az engedélyek, mind a képességek tekintetében)
Szóval Radu úr Romániában valahol azon mélázik, hogy mire elég a nehéz dandár, szerinte Temesvárt sem tudjuk elfoglalni, megtartani meg pláne nem. Ők viszont Debrecent és Győrt is ha akarják. Szerinte sokkal jobb a kiképzésük, a moráljuk, ráadásul van 3000 Spike-juk, jobb a vezetésük a taktikájuk, a légifölényük, a kiképzésük.
A magyarok csak álmodoznak a történelem vesztesei, az apró kultúránk nem lehet tényező a régióban. Az ezeréves Magyar Királyság legalább akkora fantazmagória, mint hogy a dákok közösen építették a piramisokat az egyiptomiakkal. A román nyelv már 1848-ban kultúrfölényben volt valamennyi máshoz képest Erdélyben.
És a legszebb, hogy román tengeralatjárókról álmodik, ehhez drukkolok egy kicsit, remélem olyan lesz mint a mostani egy szem ami vagy 25 éve nem merült már.


Nekem tetszik, fegyverkeznek az Oroszok ellen, és majd jön a NATO megvédi oket...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Azt hozzátenném, hogy a szocializmus alatt - mint minden volt szocialista országban - nagyot lépett előre a népoktatás, és ezen belül a természettudományok oktatása terén.

Az nalunk is, csak ugye naluk gyakorlatilag irastudatlan roman parasztokat kellett iskolaba szoktatni, ami egy picit mas, mint a nalunk Maria Terezia ota kialakult, azota folyamatosan finomitott, modernizalt stb egyseges tanrendet kiterjeszteni, kotelezove tenni minden tanyasi gyerekre.

Tanyasi gyerek iskolába terelésénél a Horthy-rendszerre célzol vagy a szoc. rendszerre? (Mielőtt valaki félre értené, nem vitatom azt, hogy volt előre lépés a kommunista időkben természettudományi oktatás terén, de ez így nekem rém fura, mintha nem ugyan abban az időintervallumról beszélnétek. Valószínűleg csak nekem van túl késő és félre értek valamit.)
 
K

kamm

Guest
Tanyasi gyerek iskolába terelésénél a Horthy-rendszerre célzol vagy a szoc. rendszerre? (Mielőtt valaki félre értené, nem vitatom azt, hogy volt előre lépés a kommunista időkben természettudományi oktatás terén, de ez így nekem rém fura, mintha nem ugyan abban az időintervallumról beszélnétek. Valószínűleg csak nekem van túl késő és félre értek valamit.)
Komcsikra. A Horthy-eraban nemigen volt tulzott aggodalom a mezitlabas proligyerekek meg tanyasi napszamosok gyerekei irant...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Komcsikra. A Horthy-eraban nemigen volt tulzott aggodalom a mezitlabas proligyerekek meg tanyasi napszamosok gyerekei irant...

Oké! Bár én ezt pont másként tudom.


"
Az 1926. évi VII. törvénycikk rendelkezett az elemi iskolák egy új típusáról, az érdekeltségi népiskola megteremtéséről. A törvény szerint ún. körzetek kialakításával – melyek három, illetve öt kilométer sugarú körben helyezkednek el – meg kell teremteni az elemi iskolák létrejöttének lehetőségét. A törvény kötelezte a törvényhatóságokat és a birtokosokat a népiskolák létrehozására, akár önnön fizikai és anyagi áldozatuk árán is. Létrejött az Országos Népiskolai Építési Alap az iskolaállítási és fenntartási kötelezettségek biztosítására.

3 év alatt 5000 tanyai tanterem épült Magyarországon. A modern épületek fala már nem vályogból készült, hanem téglából, padlózatuk vörösfenyőből készült, hatalmas ablakaik voltak és palatetőjük. Háromszobás tanítói lakás is tartozott hozzájuk, az udvaron téglából épült WC-vel. Ezek az új tanyasi iskolák lettek a tanyavilág kultúrközpontjai, ahol könyvtár is volt, valamint gramofonnal és filmvetítő gépekkel voltak felszerelve. Gazda-, iparos- és olvasókörök tarthatták itt összejöveteleiket."
 
K

kamm

Guest
Oké! Bár én ezt pont másként tudom.


"
Az 1926. évi VII. törvénycikk rendelkezett az elemi iskolák egy új típusáról, az érdekeltségi népiskola megteremtéséről. A törvény szerint ún. körzetek kialakításával – melyek három, illetve öt kilométer sugarú körben helyezkednek el – meg kell teremteni az elemi iskolák létrejöttének lehetőségét. A törvény kötelezte a törvényhatóságokat és a birtokosokat a népiskolák létrehozására, akár önnön fizikai és anyagi áldozatuk árán is. Létrejött az Országos Népiskolai Építési Alap az iskolaállítási és fenntartási kötelezettségek biztosítására.

3 év alatt 5000 tanyai tanterem épült Magyarországon. A modern épületek fala már nem vályogból készült, hanem téglából, padlózatuk vörösfenyőből készült, hatalmas ablakaik voltak és palatetőjük. Háromszobás tanítói lakás is tartozott hozzájuk, az udvaron téglából épült WC-vel. Ezek az új tanyasi iskolák lettek a tanyavilág kultúrközpontjai, ahol könyvtár is volt, valamint gramofonnal és filmvetítő gépekkel voltak felszerelve. Gazda-, iparos- és olvasókörök tarthatták itt összejöveteleiket."
Persze, persze, nem mondom hogy semmit nem csinaltak, igen, a nepiskolak stb, nem ugy ertettem - de a komcsikhoz kepest azert tenyleg senki nem tett tobbet a funkcionalis analfabetizmus felszamolasaert (technicus terminus, tessek kikeresni, ha nem vilagos - sorry, szombat este van, gyerekek az anyjuknal, semmi kedvem sokat gepelni. :D)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Persze, persze, nem mondom hogy semmit nem csinaltak, igen, a nepiskolak stb, nem ugy ertettem - de a komcsikhoz kepest azert tenyleg senki nem tett tobbet a funkcionalis analfabetizmus felszamolasaert (technicus terminus, tessek kikeresni, ha nem vilagos - sorry, szombat este van, gyerekek az anyjuknal, semmi kedvem sokat gepelni. :D)

Akkor csak rossz szóhasználat volt. A mondatod ezen része volt félre érthető számomra: "egyseges tanrendet kiterjeszteni, kotelezove tenni minden tanyasi gyerekre"

Akkor a többiek számára egy kis áttekintés, hogy rendszerezve legyen. (Akit nem érdekel, az nyugodtan átugorhatja, nagyon száraz):

Mária Terézia: Elrendelte az általános oktatást minden alattvaló gyermeknek. (Fontos, hogy ez tanítók számbeli hiánya miatt nem valósult meg a rendeletben írt formában. Jó célkitűzésekre épített és fontos előrelépések történtek, de a törvény szövege és a valóság között még a XX. század közepéig érezhető különbségek volt.)

Két vh. között:
-Trianonban ügye azzal érveltünk, ha jól emlékszem a számokra, hogy a magyar gyerekek körében 80%-os az írás tudás, a románokéban 30%. Nem szerencsés egy kevésbé kulturált nép kezébe adni egy magasabb szinten lévő kisebbség sorsát... még ha a delegációnk el is ismerte, hogy ebbe a helyzetbe önhibájukon kívül, a történelem viharai miatt kerültek. (Tvrtko: Túl minden határon -ATV Trianon évfordulójára készített műsora, ha jól emlékszem a forrásra)
-A Mária Terézia által elrendelt általános tankötelezettséget ahogy a fenti link is jól leírja, sikerül megvalósítani más egyéb eredmények mellett
-A két világháború közötti időszak oktatás politikailag nem értelmezhető idő mennyiség. Ha előkészítés nélkül az első napon meghoznak egy törvényt, mire bevezetik és kijön az első diák az oskolapadból, már II. vh. kellős közepe.
-Az általános műveltségnek volt harcászati aspektusa is, az I. vh. alatt bonyolult gépezetek jelentek meg, a puskával ellentétben egy aknavető röppályájához szögek, matematika kellett, egy harckocsi karbantartóihoz, repülőgép működésének megértéséhez, stb. iskolai képzettség kell.

Kommunista időszak:
-Néhány évtized késéssel, de megalkotják az alap tantervet, amit egyes pedagógusok mai napig az etalonnak és a legjobbnak tartanak. (Az előnyeibe és a kritikáiba nem akarok belemenni, volt mindegyikből. Valóban nagy előrelépéseket tett a funkcionális analfabetizmus visszaszorítása ügyében is. Az alaptanterv feladata, hogy törvényileg meghatározza a gyerek lexikális tudását a saját életkorában -> általános műveltség törvényi leírása.)

Rendszerváltoztatás:
-Az ÁTKOS alap tantervét Magyar Bálint törölte el és vezette be a NAT-ot (Nemzeti Alap Tanterv, 80%-ban és főszerkezetében épül az elődjére, részletekbe nem mennék bele. )
-Pokorni Zoltán vezetésével alakították ki az OKT-t (Országos Keret Tanterv, lényegében az előbb említett keret törvénynek a végrehajtási intézkedései).

EU csatlakozás:
-Funkcionális analfabetizmus mind a mai napig létezik nem csak Romániában, de Hazánkban is... eltérő arányban. A tényleges írástudatlanságot a fent említett folyamatok során lényegében felszámolódott. Az EU a PISA-felmérések során szokta mérni az összes tagállam funkcionális analfabetizmusát... én erről is hosszan tudnék elemzést írni, hogy mennyire sikeresen. Ha kérhetem, ebben a kérdésben a PISA-teszteket ne hozzuk fel érvnek!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7