1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Kiváncsi leszek azért, hogy ehhez a beékelődött NATO-szíriához Asszad szíriája, meg Irán hogy fog hozzáállni. HA ez a NATO Szíria Kurd szövetség lesz, akkor az a törököknek sem fog tetszeni. Sajnos nagyon sok érdek ütközik ott.
   
 2. eSeM

  eSeM New Member

  Hogy minek? :D
  </blockquote>

  a közel-kelet legtöbb állama max névleg vagy látszatra egységes, erről már Teleki Pál is írogatott annak idején
   
 3. atreides

  atreides Member

  Múltkor már szatominál való vitatkozás esetén mondtam, hogy nem lehet az egész konfliktus szunnita-síita (alevi) felfogással magyarázni. Először is alig van köze a síitáknak az alavitákhoz (eszmeileg). Nincs alkoholtilalom, nem kötelező a napi ösztöri ima és olyan dolgokat is elfogadnak, mint a reainkarnáció. A síiták is csak az 1970/80-as években írtak először arról, hogy az alevik nem eretnekek, ha nehezen is, de az iszlámnak egyik oldalsó ágát képzik. Addig ők is ugyanúgy hitetlennek tartották az alevik, mint a szunnik. Az, hogy változott annak leginkább az iráni forradalomnak van köze, hiszen Szíria akkoriban szövetségese volt Teheránnak Irak ellen.

  Meg hozzátenném, hogy 2011-ig a vallási kártya egyáltalán nem játszott szerepet.Ezt magam is tapasztaltam. Szíriában a második világháború óta az egyik legszekulárisabb rendszert sikerült kiépíteni. Vegyesházasságok száma egyáltalán nem volt elenyésző (ellentétben Libanonnal, ahol többször megmaradtak a saját felekezeten belül). Egy keresztény pap ugyanúgy jóban volt az alavita imámmal, ahogyan a szunnita prédikátorral és volt is egy mondás: ha nem tudod, hogy hol van a mecset a városban, akkor keresd meg a kereszt házát és kérdezd meg a paptól. És még lehetne sorolni.

  Blogen, Ön ott téved nagyot, hogy eleve azt mondja és hiszi, hogy az egész dolog Szíri "demokratizálásért" zajlott. Lehet, hogy az első hetekben még így volt és arról nem szólnak, hogy keresztények és alevik is támogatták a rendszer megreformálást. Nem tagadom, hogy ekkor Aszad és köre is elkövetett jópár hibát, de ez leginkább azért, mert 1982 óta ilyesmi nem történt ilyen az országban. Ám, bármennyire is igyekszik nem lehet minden az ő számlájára írni. A vallási kártyát azonnal kijátszották: elég volt akkoriban az arab sajtót figyelni és híradót hallgatni, főleg az Öböl-mentiekét. Ők nem demokráciáról, hanem a Nusairik és a keresztényekkel való leszámolásról beszéltek. Annyira furcsa volt látni, hogy a CNN angol verziója a demokráciáról, emberi jogokról hablatyol, miközben az arab arról írt, hogy végre eljött az idő, hogy megtisztítsák az országot a hitetlenektől és az eretnekektől. Az a tömeg, aki egyik nap még jogosan a reformokért tüntetett Aleppóban vagy Homszban, másnap keresztényeket és az alavitákat koncoltak fel az utcákon. De bármennyire erős is volt ez a fajta külföldi propaganda, és az elején sokan átcsábultak az iszlamistákhoz, végül kudarcot vallott. A szunniták nagy része mégha nem is támogatja, de elfogadja a rendszert és inkább él egy szekularista diktatúra, mintsem iszlamista teokrácia alatt. Pláne úgy, hogy nemhogy szírek, de nem is arabok, akik terjesztik az "igaz hitet" és szíriai civileket gyilkolnak le, mert nem úgy vélekednek a vallásról, ahogyan ők. Nem akarnak olyat, hogy megmondják nekik, hogy nem dohányozhatnak az utcán, vagy a nőknek kötelező a fejkendő viselete (mert Damaszkuszban például egyéni szabadsága a nőnek, hogy mit visel). Szunni katonák továbbra is harcolnak szép számmal a hadseregben, ahogyan az üzleti életben szintén még jelentős az arányuk. http://foreignpolicy.com/2015/11/05/assads-sunni-foot-soldiers-syria/

  http://nationalinterest.org/feature/why-assads-army-has-not-defected-15190
   
 4. atreides

  atreides Member

  + még ez is érdekes lehet. Sokan a vallási kisebségek közül, ahogyan a hadseregben is az egészről nem az jutott mindjárt mindenkinek az eszébe, hogy itt demokrácia lesz, meg szabadság. Sokan attól tartottak, hogy folytatódik az, amit a Muszlim Testvérek csináltak a 70-es évek végén egészen 1982-ig. Mint utólag bebizonyosodott, nem volt alaptalan ez a félelem. http://carnegieendowment.org/2015/11/03/assad-s-officer-ghetto-why-syrian-army-remains-loyal-pub-61449
   
 5. koppany

  koppany Well-Known Member

  és a valóság: a Szuhojok megvárják még kifogy a kerozin a járőröző NATO gépekből majd jön az áldás.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez ugyanaz a hazugság, mint az, hogy léteznek mérsékelt terroristák (a mérsékelt szót használók "ellenzéknek" nevezik ezt a "terrorista" szó használata helyett). Eddig a háború során nem láttam bizonyítékot arra, hogy a szunniták lényegileg szembenállnának az iszlamistákkal és úgy gondolkodnának, hogy inkább a szekuláris diktatúra, mint a szunni diktatúra! A terroristák uralma alatt álló szunni területekről nem menekül a lakosság, hanem éppen ellenkezőleg, tömegesen kollaborál a terroristákkal, különösen ha a keresztényekkel és síitákkal való leszámolásról van szó! Csak akkor menekülnek, ha az aszadita, vagy kurd erők támadásba lendülnek és félniük kell a bosszútól, azokért a gaztettekért, amit kollektíve elkövettek. Olyan ez, mint Hória- vagy a Iancu-féle oláh népfelkelések, ahol az oláh lakosság éppúgy részese volt a szadista terrornak, tömeggyilkosságoknak, fosztogatásnak, mint a lázadás élharcosai. Az iszlamista gerillamozgalom egy szunni tömegmozgalom szíriában, amihez a világ más tájairól is csatlakoznak a szunnik, ahogy 1848-ban a lázadó szerb határőrökhöz pillanatok alatt hozzácsapódtak az Ószerbiában átjövő szerb martalócok!

  Síita/keresztény - szunnita vallásháború dúl ott, aminek a kurdok mint etnikum a részesei és a szunniták lényegében egy monolit tömböt képeznek ebben a küzdelemben. Értelmetlen azt hallucinálni, hogy az aszadita síita erők nem megszállók azokon a terülteken, ahol szunni lakosság él. Ez a szunni lakosság, ami kussban van az aszadita uralom alatt fogja rozsdás késsel herélni azokat a síitákat, akik nem tudtak elmenekülni időben a frontvonal egy esetleges hullámzása esetén! Mindig jusson eszedbe a magyar tévériporter előtt pofáraesett szír edző esete, aki egy átlagos szunnita volt és aki bizony szadista gyilkos is volt ebben a státuszában, mint kiderült róla, hiszen ő is részt vett a tömeggyilkosságokban a szunni uralom alatt álló településén, ahogy az egy rendes szunnitól elvárható. Vagy szerinted a németországi menekültszállásokon néhány radikális baszogatja a síita vagy keresztény menekülteket? Hát nem, éppenhogy arról szólnak a hírek, hogy közösségi szinten, mint csoport közösítik ki és alázzák a nem szunnikat a szunnik.

  Nincsenek mérsékelt szunni tömegek. A <i>mérsékelt szunni</i> az a <i>mérsékelt terrorista</i> szinonímája.

  Ezért van az, hogy Aszad már rég csak az alevi törzs sejkje.
   
 7. eSeM

  eSeM New Member

  és a valóság: a Szuhojok megvárják még kifogy a kerozin a járőröző NATO gépekből majd jön az áldás.

  </blockquote>

  Komolyan kérdem, erre mekkora esélyt látsz? Mert én zérushoz közelit.
   
 8. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Lehet hogy volt már :

  http://foreignpolicy.com/2016/08/17/how-the-islamic-state-seized-a-chemical-weapons-stockpile/
   
 9. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  és a valóság: a Szuhojok megvárják még kifogy a kerozin a járőröző NATO gépekből majd jön az áldás.

  </blockquote>

  Ez komoly ??? Majd a NATO pont Szíria felett fog lelövessél fenyegetni orosz gépeket!! Ezt nehezen tudom elhinni!+!!!!!
   
 10. atreides

  atreides Member

  Bocs, de te Blogen szír vagy szíriai származású? Vannak szíriai ismerőseid, barátaid, rokonaid? Ott éltél az országban? Néha az az érzése, hogy te jobban tudod, mint maguk a szírek.

  Az általam küldött cikkekben is ott a magyarázat, hogy miért vannak szunnita katonák a hadseregben vagy állnak ki Aszad mellett. Értsd már meg: a vallási kártyát kijátszották külföldi hatalmak, főleg az Öböl-mentiek, de nem ez az egésznek a mozgatórugója, bármennyire nyomják és eltúlozza ezt a síita-szunnita ellentétet. Pont, hogy akik ebben a kétbites rendszerben gondolkodnak, azok nem a szírek, hanem a külföldi fegyveresek, főle az ISIS, Nusra és az FSA még megmaradt fegyverese bandái. Ez pedig bármennyire is szeretnéd ezt sugallni, az átlag szunni nem fogadja el. Inkább elmenekül az országból, de nem asszisztál ehhez. Aki marad, az már a teljes agymosott szerencsétlen, aki nemcsak a más vallásúakat, de a saját családját is gyűlöli és teljesen reménytelen.

  Viszont még mindig szunnita él az Aszad-által uralt területeken, nem menekülnek el, ha nincsenek erre kényszerítve. Vagy ott vannak a belső menekültek is, amiről a média alig beszél: legalább hat-hét millió van, és ezek nagyrésze szunni, akik a partvidéki területeken élnek. Tartuszban szintén nem ritka velük találkozni.

  Szerintem ezen a téren veled felesleges vitatkozni, mert totálisan megvagy győzödve, hogy neked van csak igazad, te sokkal reálisabb a helyzetet, mint maguk a szírek és mindenki más téved. Még olyan is aki ott élt, rokonai még mindig ott élnek és az ismerettségi köreiben élők is szinte nap mint nap beszámolnak az ottani eseményekről.
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  <b>Én ezt látom kívülről.</b> Azt pedig megértem, hogy egy szunni tiszt kitart a hadsereg mellett, mert neki nincs alternatívája, szervezeti értelemben nincs szunni hadsereg, ahová átállhatna, így életnívót csak aszaditáknál tud fenntartani.

  A <i>jó szíreket megrontják a külföldi szirénhangok</i> című mesével pedig nem igazán lehet jóllakatni engem. Eddig soha, sehol nem tört ki lázadás a szunnik közt a szunni terroristáik ellen például, vagy legalábbis én nem tudok ilyenről! Nincs ott semmilyen ellenállás a szunnik között, magyarán nem igazán érzik magukat rosszul a terroristák békéjében, ahogy amúgy Aszad uralma ellen sem lázadnak saját maguktól már, mert akik Aszad békéjében élnek se akarják ezt a békét feladni. Nem csodálkozom, a háború borzalmas, de ettől még nekem nincsenek illúzióim ezekkel a szunnikkal szemben, mert nem látom miért kellene azt feltételeznem róluk, hogy majd ők megvalósítják a vallásköz párbeszédet, az első adandó alkalommal, hogy kezükbe kerül az irányítás!

  Persze lehet, hogy másképp van. De az is lehet, hogy a szokásos tempóban mennek a dolgok. A szunni többség hatalom hijján hallgat, vagy gazsuál, de csak egyszer inogjon meg a síita uralom!

  Amúgy néhány hónappal az arab tavasz szíriai felvonásának kezdete előtt az otthoniak beszámolója alapján gondotad volna, hogy mi lesz ott?

  Csak azért kérdezem, mert a távolság lehetőséget teremt olyan általánosításokra, amik megkönnyítik az összkép felmérést, míg a túl személyes, túl közeli kép gyakran a fától az erdőt effektust idézi elő!
   
 12. boki

  boki Well-Known Member

  Az orosz Állami Duma (parlament alsóháza) Honvédelmi Bizottságának elnöke Vladimir Komoedov admirális közölte, hogy Kína vágya a régi kapcsolatait újraépíteni Szíriával, katonailag beavatkozni Oroszországgal közösen az Iszlám Állam ellen, és mindezt nem a NATO országokkal szemben.
  http://www.magyartudat.com/oroszorszag-es-kina-egyutt-avatkozik-be-a-szir-haboruba/
   
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nem tudom, hogy van-e még az orosz arzenálban ilyen kaliberű bomba.
   
 14. koppany

  koppany Well-Known Member

  és a valóság: a Szuhojok megvárják még kifogy a kerozin a járőröző NATO gépekből majd jön az áldás.

  </blockquote>

  Komolyan kérdem, erre mekkora esélyt látsz? Mert én zérushoz közelit.</blockquote>

  Élő példa, olvas vissza.
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nem tudom, hogy van-e még az orosz arzenálban ilyen kaliberű bomba.
  </blockquote>

  Majd vesznek a kínaiaktól:
  [​IMG]
   
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Haszaka, mai helyzetkép
  [​IMG]
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Nem tudom, hogy van-e még az orosz arzenálban ilyen kaliberű bomba.
  </blockquote>

  Lehetnek még szovjet készletek. A Tu-22M3-sok szíriai bevetése elott a gyakorlatok során ilyeneket is oldottak.
   
 18. szatomi69

  szatomi69 Active Member

  Az ENSZ térképe a rombolás mértékéről Aleppó-ban.
  [​IMG]
   
 19. jani2

  jani2 New Member

  [​IMG]
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  Észak-Aleppo, An-30
  https://www.youtube.com/watch?v=uqRznAWD8Vw
   

Ezen oldal megosztása