Ember, te dobtad be a "Szíria-topicba" az afgán-témát. Én csak reagáltam rá.
Nem. Ezt is félre érted.
Olvasd vissza, hogy augusztusban miről beszéltünk Szittyával egy komment váltás keretében! És akkor képbe kerülsz, remélem.
Te kezdtél el rugózni azon, hogy de hát Joe papa nem is tehet róla, meg nem is tehetett volna mást. Én és Szittya nem is akartuk kitárgyalni egy szíriai hibrid háború kapcsán, hogy az amerikai katonai és politikai vezetést mit tehetett volna másként Afganisztánban.
Én csak jeleztem, hogy nem számítottam arra, hogy a török-amerikai viszony ilyen gyors ütemben átértékelődik a nemzetközi környezetben. Ez volt az egyik előfeltétel, amire azt mondtam, hogy Ankara nem tesz alá Washingtonnal -mert a jelenleg elindult háborús műveletekkel bizony alá fog rakni-, amíg NATO-n belül ez a kérdés valahogyan nem halad előre legalább kicsit.
A másik feltevésem az volt, hogy a menekültek megállításáért kapható EU pénzt ő rendezni akarja, mielőtt újabb menekült hullámot indít el Szíriából. Ez is valószínűleg pipa. Ma fogják eldönteni a németek, hogy kit szeretnének következő kancellárnak. Ha a török diplomácia nem tárgyalta le eddig a zöldekkel és a szocikkal azt, hogy ők mennyit fognak kapni ennek az új menekülthullám kezeléséből... akkor nem tudom mit csináltak az elmúlt egy hónapban.
Ha elolvasod az augusztusi kommentemet, tökéletesen kijön az, hogy Putyin és Erdogan nagy sakk játékos. Milyen nap van ma? Pont mától kezdve néhány hónapig ügyvezető kancellárja lesz csak Németországnak. Bármit nyilatkozik Angela Merkel, hogy ő mennyire nem szeretne humanitárius válságot Szíria északi részén,
már senkit nem érdekel. Ha a következő kancellár már rábólintott, hogy mennyit fognak kapni Kis-Ázsiában, akkor ezen már nem tud változtatni.
Törökország szerepe fel fog értékelődni a NATO európai részén, és ez volt a másik feltétel.
Remélem így már érted. Semmi nem szól az afgánjaidról. Talált megint egy diplomáciai rést, amin át be tud nyomulni újabb területekre Szíriában, cserébe beáldoz ő is néhány területet, ahol számára nehezen kezelhető terrorista frakciók uralkodnak és amire a medve rá fogja tenni a mancsát. És a kurd autonómia teljes kiüresítése, az, hogy a mostani katonai együttműködés, de külön politikai vezetés
helyett egy Damaszkusz által kézben tartott és közvetlenül irányított Rojava jön létre, az egyezik mind Aszad célkitűzéseivel, mind Erdogánéval.