Vannak források, de elő kell kotorni őket. Korábban a beleokoskosás és az érdektelenség miatt egyszerűen nem közöltem le a kutatásaim eredményét mert így minek. Nagyon kevés a nyilvánosságra hozott információ is ezekről a fejlesztésekről, mindenki fejleszt keleten és nyugaton, de hétpecsétes titokként őrzik hogy hol tartanak. Erre álljon itt példaként a Raytheon Technológies Excalibur oldala és egy rongyrázó video 2020 májusából ahol az US Army azzal dicsekszik, hogy 65 km távolságra lőnek egy találatot méteres pontossággal. Mindenki lázasan fejleszt a világon, de hallgatnak róla mint a sír. Ez van.
With more than 600 rounds fired in theater to date, the Excalibur® munition is the revolutionary precision projectile for the U.S. Army and Marine Corps artillery
www.raytheonmissilesanddefense.com
Itt a video
Excalibur Round Precision Hit From 65 kilometers at U.S. Army Yuma Proving Ground
Egyébként a nyugati elemzésekből szakmai oldalakon (akik közel ülnek a tűzhöz és a hírszerzési adatokhoz) tudom, hogy az egész világ vadul fejleszti az ilyen lőszereket. Persze nagyon kevés az ilyen bennfentes oldal és cikk. A többieknek nincs információja ezekről, csak amit a gyártó cégek hivatalosan kitesznek. A Raytheon oldalán sem reklámozzák, hogy tud az 70 km távolságra is lőni már vagy 1 éve. Keleten és nyugaton is 120 km a fejlesztési kívánalom az előzetesen számolt kalkulált paraméterek alapján, tehát a fejlesztők adatai alapján az ami még reálisan elérhető, ezért az van kitűzve.
Mint láthatod nem a levegőbe beszéltem, hanem konkrétszakmai oldalak információit ismertettem. Elő kell hogy kotorjam őket később.
Egyébként az oroszok ORLAN-10 -es felderítő és célkijelölő drónja (modulos és egyébként akár automata rádiós relé csillagpontként vagy GSM cellaként is üzemeltethető) vezérlőjét is mutató videot is találtam (egy laptopról üzemel és egyszerre 4 db drónt kezelhetsz róla, "természetesen" egy rakás információ ki van takarva a képernyőről. Láttál már ilyen vezérlőről felvételt ? Mert ez is szigorúan titkos, és csak egy orosz katonai műsornak engedték meg, hogy pár másodpercnyi részben kitakart felvételt bemutassanak működés közben persze a hazai közönségnek. Hogy ez nem csak mese, ezek a fejlett eszközök valóban léteznek és használják őket megfelelő modulokkal a hadseregben. Ezekkel végzik a lézeres célkijelölést is, pld. szíriában többször használták őket. Amúgy valahol saját konfliktusoknál is használatosak felderítésre, pld. egy ilyen lelövése után (azeri konfliktus talán ?) megjelent a következő, és hiába üldözték egy MI-24 -el és lőttek rá, hihetetlen védelmi manőverezés hegyeket végrehajtva képtelenek voltak lelőni 20-30 perc üldözés után sem ! Simán meglépett !!!
Szóval az ORLAN-10 sokkal komolyabb cucc annál mint első ránézésre látszik. A törökök ezt több tucat török katona halottban tapasztalták is 2020 elején, a "lázadók" szintén többezer halottban. Hiába hozták a törökök rádió zavaró önjáró egységeiket, az sem használt.
Sajnos most több elérhető információm nincs a Krasznopolról, kérd meg
@boki - t hogy ássa fel az orosz netet friss információkért. Nem dobálóznak vele, de talán van egy kevés. (ha lesz időm majd feltúrom az eltett linkjeimet a témáról, de most éppen nem aktuális, amúgy meg a nagygépen vannak, én meg telefonról vagyok)