[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Igen. Én emlékeztem arra, hogy egy hónapja kérdezted. Idézni is akartam Boki által bemásolt cikkre, de megelőztél. És én azt mondtam akkor, hogy rövid távon nem várom a támadást tőlük. (Egészen pontosan azt, hogy 1-2 hónapon belül.) Továbbra is tartom, hogy ez nem egy Damaszkuszig előre nyomuló invázió előjátéka. Leonidasszal már a nyáron beszéltük itt a fórumon, hogy SAA támadást tervez Idlib ellen és annak sokkal jobban látható jelei voltak több hónapja.
Nyilván te katonaként másként látod a dolgokat és sok esetben jobban átlátod. De tényleg kíváncsi lennék a véleményedre, hogy a török csapatmozgások nem voltak esetleg inkább egy repushra felkészítés? A legvalószínűbb forgatókönyv számomra még mindig az, hogy Damaszkusz erői fognak kezdeményezni. A harcok első koncentrációját továbbra is délen Al-Barah-nál várom, ahogy nyáron jósoltam. Illetve az 56-os autóúton is mindenképpen előre akarnak haladni.
Idlibben továbbra is csak korlátozott tevékenységre számítok, próbálkozásokra visszafoglalni néhány elveszített területet.


Komolyabb előkészítést én csak Mambij térségében, illetve Ayn Isa és Tall Tamr térségében látok. Erdogán inkább ezekre a stratégiai fontosságú városokra hajt. Ott Aszadnak és Putyinnak még érdeke is egy korlátozottabb török előrenyomulás, mert cserébe óriási területeken növekedne Damaszkusz hatalma a "kurd autonómia" ellenében. Mondom magyarul. Ha az Asztanai-formáció megdaráltatja a YPG-t (oké, csak a törökök, az oroszok és irániak hallgatólagos beleegyezésével), azok semmi tényleges magukat kormányozzák követelést nem fognak fenntartani, hanem az országos választási rendszerbe betagozódnak és a közalkalmazottak a fővárosnak lesznek alárendelve. (És nem utolsó sorban a kurd és USA ellenőrzés alatt álló olajmezők átkerülnek a központ kezei alá, a jenkik itt is vonulhatnak ki, mint Afganisztánból.)

Összefoglalva: Én egy terület cserét várok, nem tétmérkőzést. Meglátjuk, hogy lesz-e Idlibben jelentősebb csapatmozgásuk. Szerintem ott tudatosan le lesznek gyengítve. És az említett három kurd város környékén fognak akciózni, ahol pedig az orosz erők fognak kámfort játszani. És első sorban kurd erők fognak védekezni ellenük tudatosan alá tervezett SAA és iráni egységek támogatásával.


Visszaolvasva az akkori reagomat: Ha még egy hónapig lesznek szívesek nem belekezdeni, akkor decire bejön a jóslatom, hogy 1-2 hónapon belül nem várom.



Tény, hogy nem számítottam arra, hogy ilyen gyorsan eléri az összegzés felett lévő nemzetközi célkitűzéseit.
-amerikai kapcsolatok, pipa Magyarország nyíltan arról beszél, hogy Amerika elárulta Kabulban a szövetségeseit, angol tábornok arról nyilatkozik, hogy bíróság elé kellene állítani Bident. (Bár látványosan nem javult Ankara-Washington viszony, de olyan szinten romlott meg a többiekkel a barátság, hogy "a törökök fel sem tűnnek".)



Továbbra is valósnak tűnik.
Röviden válaszolnék.
Úgy néz ki hogy Erdogan most komolyan odacsapott a medve orrára, nem csak szíriában, és a medve most tényleg bevadult. Még az ó-szövetség is óva int attól, hogy a medvét felhergeljed, de ezek szerint Erdogan még a saját vallását sem ismeri hogy mitől óv. (az Ó-szövetséget az iszlám is használja, közös) Idlibben nagyon keményen mennek, és nem lesz "megbocsátás" Erdogannak.

A kurd területeken addig nem lesz semmi, Afrin és az Eufrátesztől keletre, amíg nincs velük szerződés. (a kurdokkal) Ha megnézzük a csapásmérések térképet az Afrini régióhoz nem nyúltak. Korábban is volt több ajánlat a Kurdoknak tárgyalásra, de hallgattak az US sustorgásra hogy zárkózzanak el. Az "eredményét" Afrintól az Iraki határig ma is láthatjuk a térképen, miközben súlyos veszteségeket szenvedtek el, a saját korábbi területeiket gyakorlatilag elvesztették. Az oroszok egy nagy röhögés kíséretében hagyták hogy megszívják. Tanulópénz volt a Kurdoknak, kétszer is. A megoldás a kezükben volt, kérvény a tárgyalásokra. De nem, ők inkább hittek az US ígérgetésnek és elvesztettek mindent jó nagy veszteségekkel. Ha mostanra sem tanultak Putyin megint mosolyogva hagyja majd őket mészárolni Erdogantól.

Mit is csináltak az oroszok korábban amikor szintén nyakasak voltak ? Mosolyogtak egyet, egyvállrándítás, összeálltak a törökökkel, és szemrebbenés hagyták hogy benyomuljon és ledarálja őket. Egy mosollyal és egy vállrándítással átáltak egy másik stratégiára. Most is így lesz. A Kurdok telekürtölték a világot hogy segítsenek. Ki segített nekik ? Senki ? :)

Most attól függ ismét hogy a törökök által elfoglalt területeken lesz-e orosz és SAA segítség, hogy tanultak a korábbi leckékből, vagy nem, hajlandók-e szerződést kötni Assadékkal vagy sem. Ha nem akkor vállrándítás és maradnak Erdogan vágóhídján.

A medve komolyan megharagudott Erdoganra, úgy hogy Idlibnek már búcsút inthet, egyenlőre maradnak számára a Kurd területek és a kurdok mészárlása, hacsak nem valami csoda folytán vissza nem tagozódnak Assadékhoz a szíriai egységbe.

Ennyi lenne röviden az én értékelésem. Erdogan már annyiszor hazárdírozott az elmúlt években az oroszok érdekei ellen, hogy végleg kitelt a becsületük, a medve már nem bocsát meg, Idlib repül a megszállásukból. Mint láttuk korábban bombázni sem szükséges nekik, pár tucat olcsó tűzvezető drónnal (Orlan-10) és Krasznopol irányított tüzérségi lövedékekkel napok alatt kipucolják a legkeményebb ellenállási gócokat is. A török drónok addig repülhetnek szíriában amíg ezt a medve kegyesen megengedi nekik. A hírhedt török nehéztüzérséget amit mindig a török határ mentén állítanak fel addig lêtezik amíg a medve ezt megengedi. De mivel "szövetségben" voltak eddig megúszták a kilövésüket. De ez mostantól csak az új stratégiától és a kurdok főhajtásától függ meddig létezhetnek.

Mégsem lett rövid. :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
@Szittya tól szeretnék kérdezni valamit, ha itt van.

Menagh légbázis vajon ki fog tartani? Számomra Tall Rif sorsa a legizgalmasabb. Lényegében Aleppót védő északi bástya és azt nem hiszem, hogy könnyen fogják adni. Idlib és Rojava együtt könnyebb üzlet lehet szerintem, mint az az egy kis sarok Affrinban.
Szerintem most a törökök nagy újratervezésben vannak hogy mitévők is legyenek...
De kisléptékű de szisztematikus tetteik alapján meg lehet saccolni a következő lépéseket...mert ha az ember elcsípi ezeknek a fonalát feltárul a terv és a valószínűsíthető hadászati céljuk is... Ha hirtelen hoznak döntést (tehát órák 1-2 nap alatt és ha az nem szájkarate lessz hanem akció akkor nem tátorodtak el eredeti céljuktól... (a jelenlegi halgatás lehet ennek is jele nem csak annak hogy döntéshelyzetben vannak...) Másik eshetőség ha rafináltkodni akarnak az hogy a kurdoknak mennek (és beadják hogy az eddigiek csak elterelés vólt semmi több... ez politikailagg is úszható...és a harcosok semábrándulnak ki) A kurd területek irányába is meg van a terv elökészületek ott is zajlottak drónttevékenység rendszeres...)

igazából most nem nagyon van időm beleásni magam a törökök lépéseibe hogy elemzést végezzek (ez az orosz csapás jó húzás vólt mivel átfogó elemzéstt nem végeztem csak nézelődtem figyelgettem (mondani hobbi szinten néha ránézem) így komolyabb szkrenációkat sem dolgoztamki hogy mire mi jöhet és mre mi lenne a logikus vagy taktikus lépés... (egy bonyolult fa megalkotása időigényes és ahhoz hogy csak időtöltés túlzás lenne...és ha már az ember egyet összerak akkor azt nézi frissíti variálja ...áááh) De egy egy ákat bármikor szivesen ha van épp kedvem és szabadidőm no meg ersze infom...

Egy dolog biztos ha a török most megindul bármilyen irányba is vagy minden irányba akkor egy fokozatosan kibontakozó de komoly offenzívára kell számítani (ami eltarthat akár 3 hónapig is...) (a most persze nem azonnal.)
A leglogikusabb döntés bármiféle méyebb elemzés nélkül a kurdokon leverni a port...
 
W

Wilson

Guest
Nincs bizony, föleg ha ekkora kolunbség van az erőviszonyok között.
Ez egy diszkrét jelzés volt a kedves tenoristáknak, s futtatóiknak, hogy lefott a kávé, ideje vagyon a távozás hímes mezejére lépniuk...
Ilyen esetekben mindig elcsodálkozok azon milyen is a politika természete, hiszen ebben az esetben is Vlagyimir Vlagyimirovics éppen sz...rá bombázza a törökök által támogatott erőket ezzel nagyon komolyan veszélyeztetve a törökök szíriai pozícióját,de ennek ellenére Kardigán simán aláírja majd további Sz-400-as rendszer beszerzését...
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Remélem a törökök ismét bevetik a Leopárdokat is :D
Ha le kell selejtezni őket személyzettel együtt csak Idlibbe kell őket küldeni. Az oroszok tréleren is megoldják Krasznopollal. Korábbanmár láttuk, bár az csak "figyelmeztetés" volt.:D Azért jó ha mindjárt a trélereken kilövik őket, mert a roncsokat azonnal vihetik is vissza újrafeldolgozni. Kevesebb munka, nem kell feleslegesen pakolgatni. :D
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 036
54 128
113
Röviden válaszolnék.
Úgy néz ki hogy Erdogan most komolyan odacsapott a medve orrára, nem csak szíriában, és a medve most tényleg bevadult. Még az ó-szövetség is óva int attól, hogy a medvét felhergeljed, de ezek szerint Erdogan még a saját vallását sem ismeri hogy mitől óv. (az Ó-szövetséget az iszlám is használja, közös) Idlibben nagyon keményen mennek, és nem lesz "megbocsátás" Erdogannak.

A kurd területeken addig nem lesz semmi, Afrin és az Eufrátesztől keletre, amíg nincs velük szerződés. (a kurdokkal) Ha megnézzük a csapásmérések térképet az Afrini régióhoz nem nyúltak. Korábban is volt több ajánlat a Kurdoknak tárgyalásra, de hallgattak az US sustorgásra hogy zárkózzanak el. Az "eredményét" Afrintól az Iraki határig ma is láthatjuk a térképen, miközben súlyos veszteségeket szenvedtek el, a saját korábbi területeiket gyakorlatilag elvesztették. Az oroszok egy nagy röhögés kíséretében hagyták hogy megszívják. Tanulópénz volt a Kurdoknak, kétszer is. A megoldás a kezükben volt, kérvény a tárgyalásokra. De nem, ők inkább hittek az US ígérgetésnek és elvesztettek mindent jó nagy veszteségekkel. Ha mostanra sem tanultak Putyin megint mosolyogva hagyja majd őket mészárolni Erdogantól.

Mit is csináltak az oroszok korábban amikor szintén nyakasak voltak ? Mosolyogtak egyet, egyvállrándítás, összeálltak a törökökkel, és szemrebbenés hagyták hogy benyomuljon és ledarálja őket. Egy mosollyal és egy vállrándítással átáltak egy másik stratégiára. Most is így lesz. A Kurdok telekürtölték a világot hogy segítsenek. Ki segített nekik ? Senki ? :)

Most attól függ ismét hogy a törökök által elfoglalt területeken lesz-e orosz és SAA segítség, hogy tanultak a korábbi leckékből, vagy nem, hajlandók-e szerződést kötni Assadékkal vagy sem. Ha nem akkor vállrándítás és maradnak Erdogan vágóhídján.

A medve komolyan megharagudott Erdoganra, úgy hogy Idlibnek már búcsút inthet, egyenlőre maradnak számára a Kurd területek és a kurdok mészárlása, hacsak nem valami csoda folytán vissza nem tagozódnak Assadékhoz a szíriai egységbe.

Ennyi lenne röviden az én értékelésem. Erdogan már annyiszor hazárdírozott az elmúlt években az oroszok érdekei ellen, hogy végleg kitelt a becsületük, a medve már nem bocsát meg, Idlib repül a megszállásukból. Mint láttuk korábban bombázni sem szükséges nekik, pár tucat olcsó tűzvezető drónnal (Orlan-10) és Krasznopol irányított tüzérségi lövedékekkel napok alatt kipucolják a legkeményebb ellenállási gócokat is. A török drónok addig repülhetnek szíriában amíg ezt a medve kegyesen megengedi nekik. A hírhedt török nehéztüzérséget amit mindig a török határ mentén állítanak fel addig lêtezik amíg a medve ezt megengedi. De mivel "szövetségben" voltak eddig megúszták a kilövésüket. De ez mostantól csak az új stratégiától és a kurdok főhajtásától függ meddig létezhetnek.

Mégsem lett rövid. :)


A Krasznopolnak kb mennyi a hatásos lotávja?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 036
54 128
113
Ilyen esetekben mindig elcsodálkozok azon milyen is a politika természete, hiszen ebben az esetben is Vlagyimir Vlagyimirovics éppen sz...rá bombázza a törökök által támogatott erőket ezzel nagyon komolyan veszélyeztetve a törökök szíriai pozícióját,de ennek ellenére Kardigán simán aláírja majd további Sz-400-as rendszer beszerzését...



Más a politikai ha 4-5000x300 nagaszaki örzi az álmodat.... ;):rolleyes:
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A Krasznopolnak kb mennyi a hatásos lotávja?
Az attól függ mikori. Verziószám. A régebbiek kb. max. 40 km, de az újak legalább 70 km. 120 km lesz a kész lőtávolsága, ahogy az új Excaliburnak is, Most az is kb. 70 km. (van róla rongyrázó video :) ) De az egêszvilágon mindenki vadul fejleszti a saját típusát, viszont mindenhol mélyen kussolnak róla.

Az oroszoknak van lézeres célzófejes és Glonass vezérlésű is, de van amiben mind a kettő benne van. (ha nincs célkijelölés vagy közben kilőtték, akkor sem megy félre, csak mozgó célpontra nem jó)
 
  • Tetszik
Reactions: Sniper

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Szerintem most a törökök nagy újratervezésben vannak hogy mitévők is legyenek...
De kisléptékű de szisztematikus tetteik alapján meg lehet saccolni a következő lépéseket...mert ha az ember elcsípi ezeknek a fonalát feltárul a terv és a valószínűsíthető hadászati céljuk is... Ha hirtelen hoznak döntést (tehát órák 1-2 nap alatt és ha az nem szájkarate lessz hanem akció akkor nem tátorodtak el eredeti céljuktól... (a jelenlegi halgatás lehet ennek is jele nem csak annak hogy döntéshelyzetben vannak...) Másik eshetőség ha rafináltkodni akarnak az hogy a kurdoknak mennek (és beadják hogy az eddigiek csak elterelés vólt semmi több... ez politikailagg is úszható...és a harcosok semábrándulnak ki) A kurd területek irányába is meg van a terv elökészületek ott is zajlottak drónttevékenység rendszeres...)

igazából most nem nagyon van időm beleásni magam a törökök lépéseibe hogy elemzést végezzek (ez az orosz csapás jó húzás vólt mivel átfogó elemzéstt nem végeztem csak nézelődtem figyelgettem (mondani hobbi szinten néha ránézem) így komolyabb szkrenációkat sem dolgoztamki hogy mire mi jöhet és mre mi lenne a logikus vagy taktikus lépés... (egy bonyolult fa megalkotása időigényes és ahhoz hogy csak időtöltés túlzás lenne...és ha már az ember egyet összerak akkor azt nézi frissíti variálja ...áááh) De egy egy ákat bármikor szivesen ha van épp kedvem és szabadidőm no meg ersze infom...

Egy dolog biztos ha a török most megindul bármilyen irányba is vagy minden irányba akkor egy fokozatosan kibontakozó de komoly offenzívára kell számítani (ami eltarthat akár 3 hónapig is...) (a most persze nem azonnal.)
A leglogikusabb döntés bármiféle méyebb elemzés nélkül a kurdokon leverni a port...

Érdekes, ahogy te pusztán harcászatilag közelíted meg a dolgokat, és lényegében kísértetiesen ugyan azokra a következtetésekre jutsz, amikre én egy teljesen más szemszögből.

Ha jól értem, ugyan úgy arra tippelsz, hogy Idlibben orosz előrenyomulás. De ugyan úgy valószínűsíted, hogy Rojavában a kurdok ellen pedig sikereket fognak elérni, ahogy én is. És a hadműveletét is kísértetiesen pont abban a max 3 hónapban adtad meg, amíg Németországnak átmeneti kormánya lesz és ami után az én elemzésemben az ablak be fog záródni Erdogán számára. Ennyi idő alatt kell elérnie a stratégiai céljait legkésőbb. (És ez valószínűleg sikerülni fog, figyelembe véve az általam leírt terület cserés elméletet.)

Tényleg érdekelt volna, hogy te milyen területekre tippelsz, de nyilván megértem, hogy ez neked annyi idő, amennyi nem áll szabadidőből rendelkezésedre. Én legvalószínűbbnek arra tippelnék, hogy Ayn Isa elfoglalása után nyugatnak fordulnak és Kobani ellen vonulnak. Lényegében ott is egy 30 km-es sávot foglalnak el a hivatalos török határtól délre. (Összekötve az első és a harmadik beavatkozás területeit.) Utána helyeznek csak nagyobb súlyt Mambijra és olvasztják be a környékén lakó főleg arabokat. Ez mezőgazdaságban is jó vidék, jól fog jönni a Szíriába letelepített migránsok ellátásában.
Tel Tamrnál ha megvan, az a megérzésem, hogy ott meg értelem szerűen keletre indulnak és próbálják meg kibővíteni ugyan úgy még a határ mentén egy területet. De ha választaniuk kell, akkor első sorban ezt a keleti szárnyat fogják gyengíteni és Kobani-Mambij irány lesz az elsődleges, Rojava kelet csak ha van elég kapacitásuk rá és Idlibbe szerintem már nagyon régen bekódolták, hogy ott nem is akarják majd megtartani az M4-es autópályától délre eső területeket. Viszont onnan északra viszont már most felkészültek, hogy erős védelmet állítanak fel. Bíznak ők abban, hogy az oroszok tartják a szavukat, de útjelző emberkéket tesznek le elég sűrűn, nehogy eltévedjenek. :) És Jisr-ash Shungurnál várok egy véresebb csatát.


És mi számomra a jelentősége mindennek? Az utolsó ilyen kiruccanáskor Kobanit nem az oroszok védték meg, HANEM AZ AMERIKAIAK a török invázióval szemben. Ha Erdogán megszállja, ahogy gyanítom, az az általam hangoztatott Amerika teljes leértékelése lesz a szíriai csatamezőn (és az európai katonai politikában). Ez még az Olajág-hadműveletnél is látványosabban egy NATO tagország semmibe veszi Washington ÖSSZES kérését. És ez végleg megpecsételi a déli olajmezők sorsát, ahonnan hamarosan ki fogják túrni a jenki cégeket.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ilyen esetekben mindig elcsodálkozok azon milyen is a politika természete, hiszen ebben az esetben is Vlagyimir Vlagyimirovics éppen sz...rá bombázza a törökök által támogatott erőket ezzel nagyon komolyan veszélyeztetve a törökök szíriai pozícióját,de ennek ellenére Kardigán simán aláírja majd további Sz-400-as rendszer beszerzését...
Dante isteni színjátéka Szíriában !
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Az attól függ mikori. Verziószám. A régebbiek kb. max. 40 km, de az újak legalább 70 km. 120 km lesz a kész lőtávolsága, ahogy az új Excaliburnak is, Most az is kb. 70 km. (van róla rongyrázó video :) ) De az egêszvilágon mindenki vadul fejleszti a saját típusát, viszont mindenhol mélyen kussolnak róla.

Az oroszoknak van lézeres célzófejes és Glonass vezérlésű is, de van amiben mind a kettő benne van. (ha nincs célkijelölés vagy közben kilőtték, akkor sem megy félre, csak mozgó célpontra nem jó)
Erről valami forrás? En eddig 25-30km-s maximumról tudok, ami kb a csöves tüzérségi átlag max. Felette már rakéta póthajtásúak vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: boki

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 869
81 485
113
Erről valami forrás? En eddig 25-30km-s maximumról tudok, ami kb a csöves tüzérségi átlag max. Felette már rakéta póthajtásúak vannak.
25 km, ahogy én is írtam.

Itt a fejlesztő cég oldalán is 25 km-et írnak
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
25 km, ahogy én is írtam.


Itt a fejlesztő cég oldalán is 25 km-et írnak
Fejlesztések biztos vannak, de egy határon túl már kár a csovest erőltetni…
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 869
81 485
113
Fejlesztések biztos vannak, de egy határon túl már kár a csovest erőltetni…
Másik dolog, hogy miből lövik ki a Krasznopolt. A szovjet 152mm-es vonatatott vagy önjáró löveg nem igen tudnak 30 km-nél messzebre lőni. A legújabb Koalicija-SzV 152mm-es önjáró löveg képes 70 km-re lőni, de ahhoz már Glonass/GPS vezérlésü lövedékeket fejlesztenek.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Másik dolog, hogy miből lövik ki a Krasznopolt. A szovjet 152mm-es vonatatott vagy önjáró löveg nem igen tudnak 30 km-nél messzebre lőni. A legújabb Koalicija-SzV 152mm-es önjáró löveg képes 70 km-re lőni, de ahhoz már Glonass/GPS vezérlésü lövedékeket fejlesztenek.
Szerintem a 40+ hatótávolságú lőszerek ott is póthajtásúak lesznek
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113

OFF

Nálam most érte el az ingerküszöböt, hogy kezd érdekelni a dolog. Már nem először olvasom azt külföldiül, hogy Erdogan és Putyin Afganisztánról tárgyal. Aki nyomon követi az Afganisztán topicot vagy máshonnan BIZTOS infoja van, az tudna nekem mondani egy gyors elemzést, hogy mit akar a szultán?
Amióta velünk meg a pakikkal be akart menni Kabul repterére, azóta valami becsípődése van. És ő nem szokott a hiábavalóságért szerelmes lenni.

ON