[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

G

Galthran

Guest
Akár így is lehet mondani. Lehet egy ilyen értelmezése is.
Azonban a beleölt (vagy ha úgy nézzük belefektetett) pénz mértékéhez képest sokkal többet nyernek a dolgon. Persze, ez nem olyan, hogy majd holnap megjelenik a bevétel rovatban, hogy ennyi meg ennyi haszna volt.
Másrészt nagyon sok fegyverrendszer ki lett próbálva, le lett tesztelve, lett PR-ja (látjuk, a török drónok iránti érdeklődés és kereslet is az azeri konfliktus után nőtt); értékesebb volt mint egy kiképzés, minden szinten nőtt a tapasztalat (ami ugye pl. az USA-val ellentétben se Kínának, se Oo.-nak nincs).
És még ott volt egy meglévő szerződés a segítségnyújtásról.
Tehát szerintem nem égetik, hanem befektettek a jövőbe.
meg gondolom az ország újjáépítésében is jelentős számú orosz céget bíznak meg ami szintén lovetta
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
meg gondolom az ország újjáépítésében is jelentős számú orosz céget bíznak meg ami szintén lovetta
Azt majd hosszabb távon meglátjuk. Nem tudom, hogy miből tudnák nagyon kifizetni az újjáépítést. Persze lehet azt mondani, hogy orosz hitelből. De majd meglátjuk, hogy ez mire elég. Gazdaságilag és munkaerőileg nullára lett amortizálva az ország. Nyersanyaga nincs sok, ami van, annak is jelentős részt nem a kormány kezében van még most sem.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Azt majd hosszabb távon meglátjuk. Nem tudom, hogy miből tudnák nagyon kifizetni az újjáépítést. Persze lehet azt mondani, hogy orosz hitelből. De majd meglátjuk, hogy ez mire elég. Gazdaságilag és munkaerőileg nullára lett amortizálva az ország. Nyersanyaga nincs sok, ami van, annak is jelentős részt nem a kormány kezében van még most sem.

Ukrajnának sincs sok nyersanyaga. De itt tényleg arról van szó, mit értünk újjáépítés alatt. Nagyhatalmaknál ez soha nem úgy működik, hogy szétlőttem a cementgyáradat, bocsi, most szépen fizetem a visszaépítését. Megmondják, hogy melyik szektorba akarnak beszállni és azt felvásárolják olcsó pénzért.
És az arabok boldogak lesznek, mert ha a szétlőtt cementgyárat 10 rubelért megveszik, akkor végre valaki elkezdi megszervezni az építőanyag gyártását és legalább haladnak előre. Nem azon búslakodnak, hogy nekik erre sincs pénzük meg arra sincs.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Tehát hosszútávon égetik a pénzt.

Na elárulom a hátteret hol itt a bisznisz. Annyi van hogy több pontba kell szedni. Itt többen már kibontottak részeket belőle, de én megpróbálom mégjobban kibontani. Ez sem teljes elemzés, de igyekezni fogok számodra lámpát gyújtani hogy lásd a dolgok hátterét is, az átteteleken érkező hasznot, ami pld. a fegyvereladásukat növeli a fegyvereik harcértékének valós háborúban való használatuk alátámasztásával.
  1. Nem lesz 50 évig Qatar/Szaudi gáz és olajvezeték az EU-ba. Ez már önmagában megérte anyagilag az egész eddigi szíriai háborút. Északi-áramlat és az EU piac tartósan bebiztosítva.
  2. Két bázis 50 évre az amerikai fegyverekkel zsúfolt izrael szomszédságában, Cipruson a brit bázis, a török fegyverek megfigyelhetősége, és egyenlőre kelet-szíriában az US erők éles helyzetben folyamatos taktikai megfigyelése, a helik vadászgépek felderítő eszközök (Awacs, drónok, rádiófelderítő repülők, radarok műholdak stb.) tartós tanulmányozása éles bevetésben. (ismerd meg közelről akcióban az ellenségeid fegyvereit szokásait stratégiáit harcmodorát csapatszervezését kommunikációját stb. - FELBECSÜLHETETLEN !)
  3. Rengeteg "felboncolható és kielemezhető" sokszor viszonylag épségben megmaradt "besült" / lelőtt / elvesztett fegyverek és támadó eszközök beszerzése, amelyk működés közben is megfigyelhettek. (RQ-9, JASSM stb. a legkülönbözöbb országok fejlett és hétköznapi fegyverei drónjai radarjai és vezérlésük tanuányozása élőben és kielemzése felvételekről - aranybánya !
  4. Éles gyakorlótéren valódi ellenségekkel akik lőnek parancsnokok különleges és hagyományos egységek (harckocsizó, rakétás, radaros, felderítő, drónos, tüzérségi (pld. Krasznopol aktív lőszerek)) éles kiképzése és gyakorlása - hatalmas érték, nagyságrendekkel nőhet az orosz haderő harcértéke, a kiképzések színvonala.
  5. A légierő, drónosok, űrhaderő (műholdas stratégiai elemzők) képzése harci tapasztalatos éles kiképzése, rendszereik fejlesztése, szemêlyzetük rutin szintű kiképzése.
  6. Az amúgy is leselejtezendő fejlett és hagyományos fegyverekkel (bombák rakéták) éles harci helyzetben felhasználása, személyzetek rutinszerű kiképzése harctéren.
  7. Új fegyverek és fegyverrendszerek kipróbálása éles gyakorlótéren ahol valódi ellenség van a harctéren.
A felsorolásból is látszik annak a tetejére hogy a nyugati olaj és gáz üzletet bebiztosították a hadsereget harcértékét is magasra emelték, emellett rengeteg hadiipari megrendelést is hatalmasat emelték. A tengerészetet teljesen kihagytam, pedig aztán az is ugyan azon átment mint a szárazföldi haderő vagy légierő. Diplomáciailag is jót tett a szír háború az oroszoknak, ami szintén pénzt hoz.

Asszem idén jelentette be az orosz hadügyminisztérium a szíriai mérleget 2015 óta. Összesen kb. 170 új fegyvert és fegyverrendeszert próbáltak ki szíriában. A hadsereg tisztjeinek kiképzőinek zöme tapasztalatot szerzet a szír háborúban. (fejből idézett adatok, nem pontosak)

Harckocsi bontókról is láttunk képeket oroszországból ahol felújított régebbi típusú pár páncéltörő modernizálással ellátott tankokkal töltötték fel a szinte lenullázott szír páncélos egységeket. Kaptak azért pár T-90 -es modernnek mondható tankot is a nehezebb ostromokhoz. Az oroszok nem vitték túlzásba a szír fegyverszállításokat, egy részét a kukából oldották meg, a fő csapásmérő erőt pedig pótolták olcsó amúgy is megsemmisítendö lejáró szavatosságú bombákkal és cêlzó automatikás légierő gépekkel, amelyekkel a régi buta bombák is kielégítő találati pontossággal felhasználhatók voltak. Tehát a spórolást is kimaxolták.

Összefoglalva az oroszok szíriában az európai gáz és olaj gazdasági pozícióik védelme mellett más csatornákon is jelentős gazdasági stratégiai és politikai haszonra tettek szert eddigi szíriai háborús szerepvállalásukkal.

Megj.: az elemzés nem részletes és minden szegmensre kiterjedő. (pld. haditengerészet stb.)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Ukrajnának sincs sok nyersanyaga. De itt tényleg arról van szó, mit értünk újjáépítés alatt. Nagyhatalmaknál ez soha nem úgy működik, hogy szétlőttem a cementgyáradat, bocsi, most szépen fizetem a visszaépítését. Megmondják, hogy melyik szektorba akarnak beszállni és azt felvásárolják olcsó pénzért.
És az arabok boldogak lesznek, mert ha a szétlőtt cementgyárat 10 rubelért megveszik, akkor végre valaki elkezdi megszervezni az építőanyag gyártását és legalább haladnak előre. Nem azon búslakodnak, hogy nekik erre sincs pénzük meg arra sincs.
Ukrajnának rengeteg nyersanyaga van. Víz, szén és a legjobb termőföld. De ezek mind csak járulékos hasznok valódi értéke mögött.

És még jobb, ha még be is perlik a cementgyárat. Vagy csak simán einstandolják. :D
 
  • Hűha
Reactions: formosa1 and fip7

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Ukrajnának rengeteg nyersanyaga van. Víz, szén és a legjobb termőföld.

A szén az orosz ajkú szakadárok kezén lévő Kelet-Ukrajnában van. A termőföld első sorban az EU üzlete lesz ott, nem az amerikaié. A nagy lóvé ott nem ezekből lesz a jenkiknek.
Sokkal prózaibb dolgokra kell itt gondolni. Amihez nem kell földet túrni, néhány jenki odaküldésével lehet ellenőrizni. És az is van bőven. Mert mint mondta, akinek semmire nincs pénze, az annak is örül, hogy valaki megcsinálja és végre haladnak előre. És a fegyverüzlet ebből a sorból csak egyetlen példa, ahol néhány üzletkötőre van csak szükség. A többi már csak annak kérdése, hogy odahaza gyártanak, amit kész termékként el tudnak sózni, meg az bizonyos pár üzletkötő megköti az alkukat, hogy Határvidék népe összeszerelő üzembe dolgozzon. De olyan feltételek mentén, hogy a haszon végül ebből se hozzájuk kerüljön, hanem a licencet adókhoz.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 031
36 289
113

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 031
36 289
113
Oroszország ultimátumot adott Erdogan török elnöknek Szíria ügyében
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 939
81 969
113
Törökországnak vissza kell vonulnia Szíriából, véget kell vetni a területek megszállásának-közölte a szíriai külügyminiszter
Oroszország ultimátumot adott Erdogan török elnöknek Szíria ügyében
Na végre valaki posztolta ezt a 4 napos hírt... :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 939
81 969
113
Mi is történtaz elmúlt napokban?!

Erdogan nem fogadta el a szír/orosz ultimátumot és további 4000 török katonát és több száz haditechnikai eszköz Szíriába való telepítéséről döntött. Az oroszok elkezdték bombázni a törökbarát és törökök által pénzelt terrorista csoportokat Idlib tartományban. A bombázások tegnap elég intenzível voltak és még éjstzaka is folytak. A terrositák mellett az oroszok az útvonalakat is bombázták, hogy a török erősítésne ne tudjon bejutni Idlib tartomány déli részeibe.
Közben Erdogan az ENSZ közgyülésén bírálta az oroszokat a Krím miatt és a választásokat sem akarják elismerni ott. Ez nem tetszett az orszoknak. Szeptember 29-én utazik Erdogan Szocsiba ahol találkozik majd Putyinnal és Az iríni elnökkel is.

Közben az oroszok(fordítóval)
A válasz a Krímért Erdogannak nem maradt el. A tárgyalások a szíriai kurdokkal kezdődtek - az autonómia és a törökök elleni védelem ...
Erdogan, hogy "megerősítse pozícióját a Putyinnal folytatott tárgyalások során", kijelentette, hogy "nem ismeri el Krímet orosznak". Most lesz "miről beszélnie", és nem lesz ideje a Krím -félszigetre, és nem lesz ideje elzárkózni Ze bohóccal, akinek korábban eladta a "Bayraktary -t", kijelentve, hogy "ez normális, és nem mindezt Oroszország kárára. " Szíriában megkezdődtek a tárgyalások a kurdok autonómiájának megadásáról és a kurdok Törökországtól való védelméről.
És arról is, hogy megszűnt a Törökországgal kötött megállapodás a "de-eszkalációs zónáról", valamint a törökök kiutasítása Szíriából, mivel nem teljesítik a megállapodást.Damaszkusz pedig tárgyalásokat kezd a török ellenzékkel.
A szíriai kurdok Törökország ellenére autonómiát és védelmet kaphatnak a szíriai hadseregtől.
Törökország, amely aktívan támogatja a dzsihadistákat Idlibben, új gondokkal néz szembe. Török sajtóértesülések szerint az orosz fél néhány nappal az iráni, az orosz és a török elnök fontos találkozója előtt tárgyalásokat kezdett a szíriai kurdokkal, akik jogosultak lehetnek a szíriai hadsereg - köztük Törökország - autonómiájára és védelmére. cserébe a Damaszkusszal való együttműködésért.
Törökországban Oroszország akcióit ellenintézkedéseknek nevezték, amelyek kiűzik a török hadsereget az Arab Köztársaságból.
A török fél terrorfenyegetésnek tekinti a szíriai kurdokat és fegyveres alakulataikat, amelyekkel kapcsolatban Oroszország fellépése ijesztgetni kezdte Ankarát, mivel ebben az esetben a török csapatoknak el kell hagyniuk Szíria területét, és a török minősítés vezető összeomlik a kurdok elleni küzdelemre vonatkozó korábbi ígéretek elmulasztásának hátterében.
„Putyin orosz elnök nemrég fogadta Bassár el-Aszadot, és azt mondta, hogy Szíria 90 százaléka Aszad ellenőrzése alatt áll. Putyin számításai szerint a fennmaradó 10 százalék Idlib. Vagyis az Eufrátestől keletre eső területet, amelyet a PKK foglalt el, Putyin nem veszi figyelembe Szíria területét. Ha Putyin nem követett el matematikai hibát, akkor ez az üzenet az Eufrátesz keleti terrorszervezet autonómiájáról szól.
Két nappal Putyin szavai után a PYD (a Szíriai Kurdok Demokratikus Szövetsége pártja) terrorszervezet vezetőjét, egy nőt, egy hírhedt PKK -terroristát, aki egy ideig Kandilban szolgált, Ilham Ahmedet Moszkvában fogadta a külügyminiszter -helyettes Oroszországról ” - számol be a Haber 7 török információs forrás.
Ezenkívül Oroszország meg akarja szakítani a Törökországgal kötött megállapodást az idlibi helyzet eszkalálására, mivel a török hatóságok még nem teljesítették kötelezettségeiket az M-4-es autópályától délre található terület CAA és az orosz ellenőrzése alá vonására. katonai.
Ráadásul az azt megelőző napon ismertté vált, hogy Damaszkusz tárgyalásokat kezd a török ellenzékkel, ami együtt nagyon súlyos csapást jelentene Ankarára.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 939
81 969
113
előző poszthoz kapcsolódik

szvjgM4XQpI.jpg


 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 476
34 428
113
Tippeket várok.
Mikor indulnak meg a Törökök?
Agusztus 22 . én tettem fel a kérdést... a török mozgolódások az előkészület jelei már akkor megkezdődtek csak egyáltalán nem vólt látványos próbálták leplezve álcázva előkészíteni a dolgot. De úgy néz ki ez nem csak nekem hanem az oroszoknak is feltünt és most megelőző csapást mértek figyelmeztető jelleggel... (off de ennyit arról hogy románia váratlanul letámad minket...(nem akkora szervezőkők hogy ezt megtudják tenni...)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
off de ennyit arról hogy románia váratlanul letámad minket...(nem akkora szervezőkők hogy ezt megtudják tenni...
A váratlant nem feltétlen úgy kell minden esetben értelmezni, hogy órák/napok kérdése. Lehet a "váratlan" sokkal nagyobb intervallum, de még azon az időn belül, amikor érdemben nem lehet rá reagálni, felkészülni. Teszem azt fél-egy év. De ha komolyabban vesszük, akkor akár pár év is lehet, hisz látjuk, hogy egy megrendelt technika beérkezése is több év és akkor még nem történt meg sem a rendszeresítés, se a kiképzés. Persze ez saját gyártással, meglévő kapacitásokkal, már rendszerben lévő technika darabszámának növelésével gyorsítható valamelyest.
Ebben az esetben meg teljesen más időintervallum az, amit váratlannak lehet tekinteni, hisz a törökök már pozícióban vannak, benne vannak a konfliktusban, ezen felül nem kell technikai beszerzéseket eszközölniük hozzá. Stb. Tehát nem biztos, hogy feltétlen helyen összehasonlítás.
(És persze vannak olyan "tényezők" amik a váratlanság kockázatát és időintervallumát tudják csökkenteni.)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Agusztus 22 . én tettem fel a kérdést... a török mozgolódások az előkészület jelei már akkor megkezdődtek csak egyáltalán nem vólt látványos próbálták leplezve álcázva előkészíteni a dolgot. De úgy néz ki ez nem csak nekem hanem az oroszoknak is feltünt és most megelőző csapást mértek figyelmeztető jelleggel... (off de ennyit arról hogy románia váratlanul letámad minket...(nem akkora szervezőkők hogy ezt megtudják tenni...)

Igen. Én emlékeztem arra, hogy egy hónapja kérdezted. Idézni is akartam Boki által bemásolt cikkre, de megelőztél. És én azt mondtam akkor, hogy rövid távon nem várom a támadást tőlük. (Egészen pontosan azt, hogy 1-2 hónapon belül.) Továbbra is tartom, hogy ez nem egy Damaszkuszig előre nyomuló invázió előjátéka. Leonidasszal már a nyáron beszéltük itt a fórumon, hogy SAA támadást tervez Idlib ellen és annak sokkal jobban látható jelei voltak több hónapja.
Nyilván te katonaként másként látod a dolgokat és sok esetben jobban átlátod. De tényleg kíváncsi lennék a véleményedre, hogy a török csapatmozgások nem voltak esetleg inkább egy repushra felkészítés? A legvalószínűbb forgatókönyv számomra még mindig az, hogy Damaszkusz erői fognak kezdeményezni. A harcok első koncentrációját továbbra is délen Al-Barah-nál várom, ahogy nyáron jósoltam. Illetve az 56-os autóúton is mindenképpen előre akarnak haladni.
Idlibben továbbra is csak korlátozott tevékenységre számítok, próbálkozásokra visszafoglalni néhány elveszített területet.


Komolyabb előkészítést én csak Mambij térségében, illetve Ayn Isa és Tall Tamr térségében látok. Erdogán inkább ezekre a stratégiai fontosságú városokra hajt. Ott Aszadnak és Putyinnak még érdeke is egy korlátozottabb török előrenyomulás, mert cserébe óriási területeken növekedne Damaszkusz hatalma a "kurd autonómia" ellenében. Mondom magyarul. Ha az Asztanai-formáció megdaráltatja a YPG-t (oké, csak a törökök, az oroszok és irániak hallgatólagos beleegyezésével), azok semmi tényleges magukat kormányozzák követelést nem fognak fenntartani, hanem az országos választási rendszerbe betagozódnak és a közalkalmazottak a fővárosnak lesznek alárendelve. (És nem utolsó sorban a kurd és USA ellenőrzés alatt álló olajmezők átkerülnek a központ kezei alá, a jenkik itt is vonulhatnak ki, mint Afganisztánból.)

Összefoglalva: Én egy terület cserét várok, nem tétmérkőzést. Meglátjuk, hogy lesz-e Idlibben jelentősebb csapatmozgásuk. Szerintem ott tudatosan le lesznek gyengítve. És az említett három kurd város környékén fognak akciózni, ahol pedig az orosz erők fognak kámfort játszani. És első sorban kurd erők fognak védekezni ellenük tudatosan alá tervezett SAA és iráni egységek támogatásával.


Visszaolvasva az akkori reagomat: Ha még egy hónapig lesznek szívesek nem belekezdeni, akkor decire bejön a jóslatom, hogy 1-2 hónapon belül nem várom.

Bár Erdogánnak mindig jó érzéke volt megragadni a kezdeményezést, mikor egy rés mutatkozott a pajzson számára; de ezt mindig első sorban diplomáciai vonalon nézte.

Tény, hogy nem számítottam arra, hogy ilyen gyorsan eléri az összegzés felett lévő nemzetközi célkitűzéseit.
-amerikai kapcsolatok, pipa Magyarország nyíltan arról beszél, hogy Amerika elárulta Kabulban a szövetségeseit, angol tábornok arról nyilatkozik, hogy bíróság elé kellene állítani Bident. (Bár látványosan nem javult Ankara-Washington viszony, de olyan szinten romlott meg a többiekkel a barátság, hogy "a törökök fel sem tűnnek".)

Márpedig... eddig első sorban a kurdok területei ellen vetette be a hadseregét, Idlib másodlagos kérdés volt.

Továbbra is valósnak tűnik.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 136
113
előző poszthoz kapcsolódik

szvjgM4XQpI.jpg



be44c9a3f6e74d0809167bc34ae32097.jpg


Tény, hogy nem számítottam arra, hogy ilyen gyorsan eléri az összegzés felett lévő nemzetközi célkitűzéseit.
-amerikai kapcsolatok, pipa Magyarország nyíltan arról beszél, hogy Amerika elárulta Kabulban a szövetségeseit, angol tábornok arról nyilatkozik, hogy bíróság elé kellene állítani Bident.

Mondjuk ez mostanáig sem értem...
Gyagyás Trump bejelentette, hogy május 31-ig kivonulnak. Demens Biden ezt kitolta szeptember 11-éig. A legtöbb nemzet, köztük mi is, kivonult június végéig, tehát már az amcsik előtt, tudva, hogy véget ért a buli.
Akinek legalább 100-as I.Q-ja volt, az tudta, hogy az amcsi kivonulás után az afgán "kormány-központi hatalom" össze fog omlani. A kérdés csak az volt, hogy lesz-e olyan szervezet, amelyik átveszi a hatalmat, vagy totál káosz lesz. Hogy a demens Biden leszarta (vagy fel sem fogta az általuk előadott lehetséges forgatókönyveket) a hírszerzőket-elemzőket, az egy dolog. De az minden nem szellemi rövidnadrágnak világos lehetett, hogy az amcsi kivonulás végnapjaiban és utána "shit happens" lesz. Innentől kezdve "árulásról" nyígni a nyígók szegénységi bizonyítványa.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 939
81 969
113
A törökbarát fegyveresek török tüzérség támogatásával próbáltak előrejutni a szíriai Rakka tartományban.

Szíriából érkező hírek arról szólnak, hogy a köztársaság gyakorlatilag egész északi és északnyugati részén található török csapatok kurd alakulatokat támadnak. A legaktívabb ellenségeskedés az M4 -es autópálya két szakaszán zajlik az ország északi részén.
A jelentések szerint a török tüzérség csapást gyakorol a kurdok állására Ain Issa és Tel Tamr (Tall Tamir) városok területén Raqqa tartományban.

Törökpárti fegyveresek csatlakoztak a kurd állások ágyúzásához. A török tüzérség támogatásával megpróbáltak előrenyomulni a Tel Tamrától nyugatra fekvő Tawila (Tawilat) település területén. A török csapatok és a törökbarát fegyveres alakulatok fő feladata ezen a területen az ellenőrzési zóna kiterjesztése - azzal a lehetőséggel, hogy felvegyék az M4 -es kulcsú autópálya fontos szakaszát, amely Szíria északkeleti részét összeköti a nyugati részével- a Földközi-tengeri kikötőkkel.
További török különítmények léptek Szíriába ebbe az irányba a Serekanie régió határpontján keresztül.
Annyi ismert, hogy a kurd fegyveres csoportok meg tudták állítani a törökbarát csoportok előrenyomulását Tel Tamra térségében. A török erők azonban állítólag folytatják a lövöldözést.

Emlékezteőül: a szíriai kurd fegyveres csoportokat Washington támogatja. Az Egyesült Államok különösen a szíriai Kurdisztán (kurd alakulatok) úgynevezett adminisztrációjával lép kapcsolatba az illegális olajtermelés végrehajtása érdekében. Ugyanakkor Törökország maga sem idegenkedik attól, hogy megszerezze az olajáramlás feletti ellenőrzést, hogy az általa támogatott fegyveresek további finanszírozási forrást kapjanak. Ezenkívül érdekeltek a SAR északi részén a forgalom irányításában.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Mondjuk ez mostanáig sem értem...
Gyagyás Trump bejelentette, hogy május 31-ig kivonulnak. Demens Biden ezt kitolta szeptember 11-éig. A legtöbb nemzet, köztük mi is, kivonult június végéig, tehát már az amcsik előtt, tudva, hogy véget ért a buli.
Akinek legalább 100-as I.Q-ja volt, az tudta, hogy az amcsi kivonulás után az afgán "kormány-központi hatalom" össze fog omlani. A kérdés csak az volt, hogy lesz-e olyan szervezet, amelyik átveszi a hatalmat, vagy totál káosz lesz. Hogy a demens Biden leszarta (vagy fel sem fogta az általuk előadott lehetséges forgatókönyveket) a hírszerzőket-elemzőket, az egy dolog. De az minden nem szellemi rövidnadrágnak világos lehetett, hogy az amcsi kivonulás végnapjaiban és utána "shit happens" lesz. Innentől kezdve "árulásról" nyígni a nyígók szegénységi bizonyítványa.

Lehet teljesen félre érted a helyzeted. Tudomásom szerint Afganisztánt nem vették fel a NATOba. PONT.

Mi nyár elején kivontuk a csapatainkat és békésen távoztunk. Az amerikaiakra addig a pillanatig semmi panasz nem volt. Visszamentünk egy külön evakuációs misszió miatt. Ott voltak gondok. Senki nem az afgánokat siratja. Magyar katona jenki baka között alakult ki a konfliktus. Nem fértünk hozzá az amerikai adatokhoz, például mikor zárnak le egy kaput a reptéren és mikor nyitnak meg egy másikat egész más utcáról megközelíthetőt.
Orbán már azokban a napokban egyértelműen lenyilatkozta a Kossuth Rádióban, hogy elvárná egy szövetségestől azt a minimumot, hogy legalább ne akadályozzák a többi NATO tag dolgát. Ehhez az afgánok érzéseinek, kedélyéhez semmi köze.

A tengeralattjáró háború sem az afgánok millióiról szól. Arról szól, hogy valaki megrendelt egy kocsit. Ha kiszámolod, ez minden franciára, még a csecsemőre is, durván 1000 euró jut. Valaki berendeli ezekhez az alapanyagokat, elkezdi legyártani és jön a vevő vissza a boltba, hogy mégsem szeretném kifizetni. Tartsátok meg, én a szomszéd autókereskedésben nézegetek magamnak valami Jaguár után.
És ott állsz, mint aki lehugyozta a gatyáját és nézel, hogy mi van, mert neked a munkások pénz, a szenzort, az acélt ingyen nem hozzák oda és volt egy kézfogás. Ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.
(Nagyjából, mintha mi most bejelentenénk, hogy jövőre mégsem vesszük át az első adag Lynxet. A zalai gyárban majd inkább ASCOD-ot csinálunk. Köszi, hogy megtervezted, meg nagyon jó, hogy eddig foglalkoztál velünk.)

És erre tevődik nemzetközi szinten az, hogy a franciák, a törökök már valószínűleg letárgyalták a maguk részét az új német kormánnyal. Ma estétől kezdődnek majd a hivatalos bejelentések, ha jól tudom. De teljesen meg fog változni Berlin hozzáállása az USA hegemóniájához. És Párizsnak ezt a heves nyilatkozatait így kell olvasni, így kell értelmezni.

A legaktívabb ellenségeskedés az M4 -es autópálya két szakaszán zajlik az ország északi részén.
A jelentések szerint a török tüzérség csapást gyakorol a kurdok állására Ain Issa és Tel Tamr (Tall Tamir) városok területén Raqqa tartományban.
Annyi ismert, hogy a kurd fegyveres csoportok meg tudták állítani a törökbarát csoportok előrenyomulását Tel Tamra térségében. A török erők azonban állítólag folytatják a lövöldözést.

Hogy én ezt tegnap honnan tudhattam? :)
Néz szerint ezt a két települést említettem, Mambij az, ami kimaradt -egyelőre- az előre jelzett támadási irányok közül.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 136
113
Lehet teljesen félre érted a helyzeted. Tudomásom szerint Afganisztánt nem vették fel a NATOba. PONT.

Mi nyár elején kivontuk a csapatainkat és békésen távoztunk. Az amerikaiakra addig a pillanatig semmi panasz nem volt. Visszamentünk egy külön evakuációs misszió miatt. Ott voltak gondok. Senki nem az afgánokat siratja. Magyar katona jenki baka között alakult ki a konfliktus. Nem fértünk hozzá az amerikai adatokhoz, például mikor zárnak le egy kaput a reptéren és mikor nyitnak meg egy másikat egész más utcáról megközelíthetőt.
Orbán már azokban a napokban egyértelműen lenyilatkozta a Kossuth Rádióban, hogy elvárná egy szövetségestől azt a minimumot, hogy legalább ne akadályozzák a többi NATO tag dolgát. Ehhez az afgánok érzéseinek, kedélyéhez semmi köze.

Szerintem meg te érted félre. Mint írtam, mindenkinek, aki nem tökhülye, világos lehetett, hogy az amcsi kivonulás elég esélyesen nem lesz sima ügy (pláne ismerve Sleepy Joe-t). De ha mégis, ami utána fog történni, az biztosan nem. Innentől kezdve én nem értem a rinyálást... Ha mondjuk simán lemegy az amcsi kivonulás és csak utána omlik össze a kormány, akkor mi lett volna? Vissza sem tudtunk volna menni. Szóval, ha annyira ki akartuk volna hozni azokat az embereket, arra volt majdnem egy hónapunk, amikortól látható volt, hogy a tartományok sorban esnek el (és ebből már ki lehetett találni mindenféle komolyabb jóstehetség nélkül, hogy a balfasz Biden mellett tutira szarvihar lesz az utsó napokban és az ott maradt amcsiknak kisebb gondjuk is nagyobb lesz annál, mintsem más országok katonáit pátyolgassák). Mi is, meg a többi fasz politikus is leszarta addig, amíg már igazán gáz nem lett a szitu. De most komolyan, ha ezek csak ennyire képesek, és így vezetnek országokat, akkor... Isten irgalmazzon nekünk!
A tengeralattjáró háború sem az afgánok millióiról szól. Arról szól, hogy valaki megrendelt egy kocsit. Ha kiszámolod, ez minden franciára, még a csecsemőre is, durván 1000 euró jut. Valaki berendeli ezekhez az alapanyagokat, elkezdi legyártani és jön a vevő vissza a boltba, hogy mégsem szeretném kifizetni. Tartsátok meg, én a szomszéd autókereskedésben nézegetek magamnak valami Jaguár után.
És ott állsz, mint aki lehugyozta a gatyáját és nézel, hogy mi van, mert neked a munkások pénz, a szenzort, az acélt ingyen nem hozzák oda és volt egy kézfogás. Ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.
(Nagyjából, mintha mi most bejelentenénk, hogy jövőre mégsem vesszük át az első adag Lynxet. A zalai gyárban majd inkább ASCOD-ot csinálunk. Köszi, hogy megtervezted, meg nagyon jó, hogy eddig foglalkoztál velünk.)

És erre tevődik nemzetközi szinten az, hogy a franciák, a törökök már valószínűleg letárgyalták a maguk részét az új német kormánnyal. Ma estétől kezdődnek majd a hivatalos bejelentések, ha jól tudom. De teljesen meg fog változni Berlin hozzáállása az USA hegemóniájához. És Párizsnak ezt a heves nyilatkozatait így kell olvasni, így kell értelmezni.


Mi vaaan? Mifasz köze van az ausszi tengó-ügynek ahhoz, amit írtam-amire reagáltam? :confused:
Vagy csak szimplán már megint "fujjUSA-nap" van és minden vélt, vagy valós sérelmet most be kell tolni?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 476
34 428
113
A váratlant nem feltétlen úgy kell minden esetben értelmezni, hogy órák/napok kérdése. Lehet a "váratlan" sokkal nagyobb intervallum, de még azon az időn belül, amikor érdemben nem lehet rá reagálni, felkészülni. Teszem azt fél-egy év. De ha komolyabban vesszük, akkor akár pár év is lehet, hisz látjuk, hogy egy megrendelt technika beérkezése is több év és akkor még nem történt meg sem a rendszeresítés, se a kiképzés. Persze ez saját gyártással, meglévő kapacitásokkal, már rendszerben lévő technika darabszámának növelésével gyorsítható valamelyest.
Ebben az esetben meg teljesen más időintervallum az, amit váratlannak lehet tekinteni, hisz a törökök már pozícióban vannak, benne vannak a konfliktusban, ezen felül nem kell technikai beszerzéseket eszközölniük hozzá. Stb. Tehát nem biztos, hogy feltétlen helyen összehasonlítás.
(És persze vannak olyan "tényezők" amik a váratlanság kockázatát és időintervallumát tudják csökkenteni.)
Igen épp ezért a törökök már állásba vannak (de én innen maoról egy laptoprol töredék infók alapján egyszerű elemzést végezve rájöttem hogy valamire készülődnek "fedettenrejtetten." ha nemlennének benne a konfliktusba csak most készülnének belpni az mégkorábban előrrejelezhető... és minél több infó van annál elöbb...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány